Εορταστικά tips για εξοικονόμηση ενέργειας τα Χριστούγεννα

by Aggeliki Tsoukana

Έχεις ξεκινήσει να μετράς αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και τις ημέρες που θα περάσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου. Κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται να απολαύσεις περισσότερο τη θαλπωρή που προσφέρει το σπίτι ή το εξοχικό. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι το σπίτι θα είναι διαρκώς πλημμυρισμένο από φώτα, ζεστασιά και λαχταριστές μυρωδιές από την κουζίνα και τον φούρνο.

Σίγουρα θα θέλεις να περιορίσεις την ενέργεια που χρησιμοποιείς και να κρατήσεις υπό έλεγχο τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σου. Για να κάνεις αυτά τα σχέδια πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο να «ξεφύγεις» σε επίπεδο εξόδων και λογαριασμών, αφού με τις ακόλουθες απλές κινήσεις μπορείς να κρατήσεις υπό έλεγχο την κατανάλωση ενέργειας.

 

 

Αξιοποίησε τον «έξυπνο» φωτισμό

Είτε διακοσμείς το σπίτι για τα Χριστούγεννα και τις διακοπές, δημιούργησε τη σωστή ατμόσφαιρα με έξυπνο φωτισμό. Ένα σύστημα έξυπνου φωτισμού μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση, τη θερμοκρασία χρώματος και το χρώμα του φωτός και να αλλάξεις τόσο την όψη όσο και την ατμόσφαιρα ενός δωματίου χωρίς καθόλου προσπάθεια. Οι έξυπνες λάμπες LED χρησιμοποιούν μέχρι και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες.

Παράλληλα, χάρη στην έξυπνη συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth ή Wi-Fi μπορείς να τις προγραμματίζεις και να τις ελέγχεις απομακρυσμένα. Ρύθμισε αυτόματη απενεργοποίηση του φωτός όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο, ή το σβήσιμο από απόσταση αν το ξεχάσεις αναμμένο. Σε κάθε περίπτωση, ο έξυπνος φωτισμός εκτός από τη διακόσμηση, συμβάλει στην προσωπική σου άνεση και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

 

 

Εξασφάλισε βέλτιστη θερμοκρασία στο σπίτι

Οικονομία στη θέρμανση δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις τις γιορτές τουρτουρίζοντας στο σπίτι. Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση ή και χρησιμοποιείς κάποιο άλλο θερμαντικό μέσο, όπως κλιματιστικό, και μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία του, δε χρειάζεται να το ρυθμίζεις πάνω από τους 22 βαθμούς.

Όποτε είναι ανοικτές άλλες πηγές θέρμανσης, όπως ο φούρνος, μπορείς να ελαττώσεις ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία. Το βράδυ μπορείς να απενεργοποιείς τη θέρμανση, ή να την περιορίζεις στα υπνοδωμάτια χρησιμοποιώντας ένα θερμοπομπό.

Το ιδανικό θα ήταν να εξοπλίσεις το σπίτι σου με έξυπνες συσκευές θέρμανσης. Μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός έξυπνου θερμοστάτη για την κεντρική θέρμανση του σπιτιού. Συνδέεται στο ίντερνετ και μέσα από μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό μπορείς να ρυθμίζεις τα επίπεδα θερμοκρασίας σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Οι τεχνολογίες smart home επεκτείνονται και σε άλλες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, όπως είναι οι θερμοπομποί και τα κλιματιστικά με ενσωματωμένο δέκτη Wi-Fi, που σου δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου μέσω Internet οποιαδήποτε στιγμή, από όπου κι αν βρίσκεσαι, μέσω μιας διαισθητικής εφαρμογής στο smartphone ή του tablet σου. Δημιούργησε χρονοδιακόπτες, χρονοδιαγράμματα, ή έξυπνα σενάρια με βάση το life style σου.

 

 

Περιόρισε τις θερμικές απώλειες

Αέριζε 3-4 φορές την ημέρα το σπίτι, αφήνοντας κάθε φορά ανοικτά τα παράθυρα για μερικά λεπτά της ώρας. Αντιθέτως, δεν πρέπει ν’ αφήνεις συνεχώς μισάνοικτο κάποιο παράθυρο, γιατί θα έχεις μόνιμη απώλεια θερμότητας απ’ τον χώρο σου, στον οποίο είναι πιθανόν, επίσης, ν’ αναπτυχθεί και υγρασία.

Το βράδυ, κλείνε τις κουρτίνες και τα παντζούρια πριν πέσεις για ύπνο, ώστε να «εγκλωβίσεις» τη θερμότητα μέσα στο σπίτι. Τις ηλιόλουστες μέρες, απ’ την άλλη, κράτα ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες, στα ανοίγματα που «βλέπει» ο ήλιος, για να ζεστάνεις το σπίτι και να «σπάσεις» την υγρασία.

Ένας αφυγραντήρας θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγρασία στο σπίτι σου στα επιθυμητά επίπεδα και θα σου προσφέρει πολύ καλύτερης ποιότητας εσωτερικού αέρα. Και βοηθάει και στο στέγνωμα των ρούχων, που συχνά αναγκάζεσαι να απλώνεις μέσα λόγω καιρού. Ασφαλώς, μπορείς πάντα να προμηθευτείς ένα αφυγραντήρα με λειτουργία καθαριστή αέρα και να έχεις δύο λειτουργίες σε μία συσκευή!

 

Χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Έλεγξε σε ποια θερμοκρασία είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης και μείωσέ τη. Οι 60 βαθμοί είναι αρκετοί για όλες τις χρήσεις στο σπίτι και θεωρούνται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην εξοικονόμηση ρεύματος και την υγιεινή. Και μην αφήνεις να πάει χαμένο το ζεστό νερό που μένει μετά το μπάνιο σου, αξιοποιώντας το π.χ. για να πλύνεις βρώμικα σκεύη, ή κάποια ρούχα που πλένονται μόνο στο χέρι.

 

 

Περιόρισε τις συσκευές σε «αναμονή»

Ακόμη και σε κατάσταση αναμονής, οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα, και οι παιχνιδομηχανές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Επομένως, αν πρόκειται να φύγεις για διακοπές τα Χριστούγεννα, καλό είναι να τις απενεργοποιήσεις πλήρως, ή να τις βγάλεις απ’ την πρίζα στην περίπτωση που δε διαθέτουν διακόπτη απενεργοποίησης.

Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι, είναι να το εξοπλίσεις με έξυπνες πρίζες. Μία έξυπνη πρίζα “επικοινωνεί” μέσω ίντερνετ με το κινητό σου, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς το smartphone σαν τηλεχειριστήριο, για να ελέγχεις από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι την ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που έχεις συνδέσει.

Μπορείς να συνδέσεις υπολογιστές και συσκευές όπως η τηλεόραση, ο αποκωδικοποιητής και οι κονσόλες για video games σε ένα έξυπνο πολύπριζο ασφαλείας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να τα απενεργοποιήσεις όλα μαζί. Όσο για τους φορτιστές, πολλοί λένε ότι η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται είναι αμελητέα. Ωστόσο, αυτή την εποχή που μια οικογένεια μπορεί να έχει έως και πάνω από 5-6 φορτιστές συνέχεια στην πρίζα, η ενέργεια που καταναλώνεται δεν είναι και τόσο αμελητέα.

 

 

Μαγείρεψε «οικολογικά»

Τα γλυκά και τα φαγητά έχουν την τιμητική τους την περίοδο των εορτών. Και τώρα που θα έχεις περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μάλλον θα αυξηθεί η χρήση του φούρνου. Ένας τρόπος για να εξοικονομήσεις ενέργεια είναι η παράλληλη προετοιμασία φαγητών ή γλυκών. Φρόντισε ν’ ανοίγεις την πόρτα όσο το δυνατόν λιγότερο και κλείσε τον φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε η συνταγή σου να ολοκληρωθεί από τη θερμότητα που έχει «απομείνει» στον θάλαμο.

 

 

Με «σύμμαχο» ένα πλυντήριο πιάτων

Είναι η περίοδος που μάλλον θα χρειαστεί να πλύνεις αρκετά πιάτα και σκεύη κουζίνας. Αν εξακολουθείς να πλένεις τα πιάτα στο χέρι, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσεις να αναβαθμίσεις την κουζίνα σου με ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων. Έτσι θα εξασφαλίσεις αποτελεσματικό πλύσιμο, εξοικονομώντας παράλληλα ρεύμα, νερό, αλλά και πολύτιμο χρόνο.

Όπως είδες, με μερικά απλά βήματα, και με σύμμαχο την τεχνολογία, μπορείς να περνάς ευχάριστες στιγμές στο σπίτι, χωρίς να αγχώνεσαι για τους υψηλούς λογαριασμούς. Καλές γιορτές!

Μπορείς να δεις ακόμη