Έτσι θα αξιοποιήσεις στο έπακρο τον θερμοπομπό σου!

by Aggeliki Tsoukana

Όταν το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης θέρμανσης σε όλους τους χώρους του σπιτιού με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης, τότε πολλές φορές δεν αρκεί μόνο μία επιλογή για να θερμάνεις μία οικία.

Οι θερμοπομποί είναι ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο ως συμπληρωματική όσο και ως κύρια θέρμανση. Με πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των χώρων, χωρίς έξοδα συντήρησης και δυσκολία στην τοποθέτηση. Όπως με όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, υπάρχουν ορισμένοι απλοί κανόνες για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον θερμοπομπό σου. Για να αποδίδει τα μέγιστα με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος, αλλά και για να σε «συντροφεύει» για πολλά χρόνια ακόμα.

 

 

Τοποθέτησέ τον σε «στρατηγικά» σημεία

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των θερμοπομπών είναι η εύκολη και ανέξοδη εγκατάσταση ή και τοποθέτησή τους. Ανάλογα το μοντέλο, μπορεί να τοποθετηθεί είτε στον τοίχο, είτε στο δάπεδο του σπιτιού με τις κατάλληλες βάσεις.

Για να εξασφαλίσεις σωστή και ασφαλή χρήση θα πρέπει να τοποθετήσεις τη συσκευή μακριά από ζεστές επιφάνειες όπως π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, κουζίνα γκαζιού, ζεστό φούρνο, τζάκι κ.λπ. Φρόντισε, επίσης, να βρίσκεται μακριά από σημεία που μπορεί να βρέχεται ή και σημεία που υπάρχει ρεύμα αέρα.

Για καλύτερη απόδοση, μπορείς να το τοποθετήσεις σε σημεία τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας όπως π.χ. δίπλα σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες. Αν ο χώρος σου απαιτεί περισσότερα από ένα σώματα, καλό είναι τα τοποθετήσεις περιμετρικά, έτσι ώστε η ζέστη να διαχέεται ομοιόμορφα στον χώρο.

 

 

Σύνδεση στην κατάλληλη πρίζα ή πολύπριζο

Αν πρόκειται για μοντέλο χαμηλής ισχύος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να συνδέσεις τη συσκευή στην παροχή ρεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτείται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην παροχή ρεύματος κατά τη λειτουργία του (π.χ. να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια).

Για παράδειγμα, μία ασφάλεια 10 Ampere μπορεί να «σηκώσει» έως 2200 Watt. Σε περίπτωση που η ισχύς του θερμοπομπού, σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην ίδια γραμμή του πίνακα, ξεπεράσουν τα 2200 Watt, η ασφάλεια θα πέσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις ένα θερμαντικό σώμα στη μία πρίζα και στην άλλη κάποια ηλεκτρική συσκευή που δεν «τραβάει» πολύ ρεύμα (π.χ. τηλεόραση).

 

 

Βέλτιστη ρύθμιση θερμοκρασίας

Κατά τη πρώτη ενεργοποίηση, ο θερμοπομπός είναι προ-ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη λειτουργία ή και θερμοκρασία, που ίσως να μην είναι η βέλτιστη για τον χώρο ή την περίσταση. Ενδεικτικά, μια κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 18-23 βαθμών Κελσίου και λίγο πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας. Αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο, η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται ανάμεσα στους 16 και 20 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς, ίσως χρειαστεί να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις, δηλαδή να αυξήσεις ή να μειώσεις τη θερμοκρασία λειτουργίας.

Λάβε υπόψη ότι για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο που είναι τοποθετημένος ο θερμοπομπός χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 10-20 λεπτά. Κάτι που συνδέεται άμεσα με το μέγεθος και το επίπεδο μόνωσης του χώρου σου. Θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι, όταν υπάρχουν απώλειες θερμότητας (κακή θερμομόνωση, ανοιχτές πόρτες, παράθυρα κ.λπ.), δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας γιατί αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας της συσκευής.

 

Μείωσε τις «απώλειες» στο σπίτι

Σε συνέχεια της παραπάνω συμβουλής, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσεις τη μόνωση του χώρου σου, και χωρίς ιδιαίτερα έξοδα.

Αρχικά έλεγξε τα κουφώματα. Όπου αισθανθείς ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποίησε το κενό με σιλικόνη. Εναλλακτικά τοποθέτησε περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν βούρτσες στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο. Κάνε το ίδιο για τα παράθυρα.

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα υγρασίας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να θερμάνεις τον χώρο σου. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να αξιοποιήσεις συνδυαστικά κι έναν αφυγραντήρα. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις μεγάλη διαφορά στην αμεσότητα θέρμανσης του χώρου, αλλά και στο κόστος κατανάλωσης.

 

 

Αξιοποίησε τις smart λειτουργίες του θερμοπομπού σου

Οι θερμοπομποί με δυνατότητα σύνδεσης στο οικιακό ασύρματο δίκτυο, ή αλλιώς “smart” θερμοπομποί, είναι συσκευές που μπορούν να αναβαθμίσουν τη θέρμανση στο σπίτι. μπορείς να το ρυθμίζεις απομακρυσμένα μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής στο κινητό σου. Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τη λειτουργία της συσκευής και να εξασφαλίσεις βέλτιστες συνθήκες θέρμανσης.

Μέσα από μια διαισθητική εφαρμογή για το κινητό σου μπορείς να ορίσεις χρονοδιακόπτες έναρξης/παύσης ή και αυτοματοποιημένα σενάρια με συγκεκριμένες παραμέτρους. Έτσι, μπορείς να ορίσεις θερμοκρασία έναρξης και πολλές άλλες παραμέτρους. Τις πρωινές ώρες, για παράδειγμα, που είναι πιο ψυχρός ο καιρός, μπορείς να ρυθμίσεις τη συσκευή να λειτουργεί στους 25 βαθμούς. Τις μεσημεριανές ώρες που έχει περισσότερη ηλιοφάνεια, ρύθμισέ τη να λειτουργεί σε οικονομική λειτουργία, με μέγιστη θερμοκρασία στους 23 βαθμούς.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και παράλληλα έχεις οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, αφού η συσκευή θα λειτουργεί όταν και όσο πρέπει.

 

Τακτικός έλεγχος και συντήρηση

Προκειμένου να διατηρηθεί η απόδοση της συσκευής, θα πρέπει να καθαρίζεις τις περσίδες ή ανοίγματα του θερμοπομπού από τη σκόνη. Μπορείς να το κάνεις εύκολα με μία μαλακή βούρτσα ή με ηλεκτρική σκούπα. Η εξωτερική επιφάνεια του σώματος μπορεί να καθαριστεί με νοτισμένο πανί, ποτέ όμως με σκληρά απολυμαντικά υγρά.

Φρόντισε να ελέγχεις τακτικά την κατάσταση της συσκευής. Για παράδειγμα, σε περίπτωση φθαρμένου καλωδίου ή φις, η συσκευή δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

Μπορείς να δεις ακόμη