Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

by Zikou Stella

Οι υπερήρωες και οι υπερηρωίδες αρέσουν σε όλους. Πόσοι όμως έχουμε μπει στον κόπο να σκεφτούμε ότι ακόμα και αυτοί από κάπου ξεκίνησαν και δεν ήταν πάντα “άτρωτοι” όπως παρουσιάζονται σε ταινίες, σειρές, video games, βιβλία ή comics.

 

Σενάριο

Μια παρόμοια ιστορία επιχειρεί να αφηγηθεί το Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon. Το παιχνίδι κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Nintendo Switch και ρίχνει φως στα παιδικά χρόνια της δημοφιλούς Umbra Witch, από τη γέννησή της, μέχρι και την εφηβεία της. Η Cereza, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είχε την ατυχία να αποτελεί τον καρπό της “παράνομης” ένωσης μιας Umbra Witch και ενός Lumen Sage. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πατέρας της να εξοριστεί και η μητέρα της να τιμωρηθεί με αιώνια φυλάκιση. Η κηδεμονία της πρωταγωνίστριας δίνεται σε μια πανίσχυρη μάγισσα, τη Morgana, που αναλαμβάνει παράλληλα την εκπαίδευσή της στα μυστικά της μαγείας. Τα πρώτα χρόνια, η Cereza μπορεί και επισκέπτεται τη μητέρα της κάθε βράδυ, πράγμα που αποτελεί για εκείνη μια τεράστια παρηγοριά. Όμως η μεταφορά της μητέρας της σε μια ακόμα πιο απομονωμένη φυλακή, αποτελεί ένα σημείο καμπής για τη μικρή μαθητευόμενη μάγισσα. Βάζει σκοπό της ζωής της να μπορέσει κάποια στιγμή να απελευθερώσει το πιο αγαπημένο πρόσωπο που υπάρχει στη ζωή της. Την αφορμή για να ξεκινήσεις την πιο μεγάλη της, ως τότε, περιπέτεια την παίρνει από ένα αγόρι που εμφανίζεται στα όνειρά της. Αυτός της λέει ότι αν θέλει να απελευθερώσει τη μητέρα της, θα πρέπει να μπει στο απαγορευμένο Avalon Forest και να ακολουθήσει τα χνάρια του Λευκού Λύκου. Έτσι λοιπόν, μια νύχτα με πανσέληνο, η Cereza θα ξεγλιστρήσει από την επίβλεψη της Morgana και έχοντας αγκαλιά το πάνινο παιχνίδι της που ονομάζει Cheshire, θα κάνει το μεγάλο βήμα, δίχως να έχει καν στο μυαλό της αν θα συναντήσει κινδύνους και πως θα τους αντιμετωπίσει.

 

Gameplay

Το δάσος είναι γεμάτο νεράιδες, όχι όμως με τη μορφή που ως τώρα πιθανό να τις είχες στο μυαλό σου. Έχουν απεριόριστη μοχθηρία και είναι εντελώς αφιλόξενες, σε βαθμό που αφαιρούν τη ζωή οποιουδήποτε ξένου εισβάλει στην περιοχή τους. Άλλοι κάτοικοι του δάσους, όπως τα Wisps υποφέρουν στα χέρια τους και τα περισσότερα είναι φυλακισμένα σε πολύ στενά κελιά, υποφέροντας ένα παντοτινό μαρτύριο. Με το που θα πατήσει το πόδι της στο Avalon Forest, η Cereza θα δεχτεί επίθεση. Ως μαθητευόμενη μάγισσα, οι δυνάμεις της δεν είναι παρά ελάχιστες. Όμως, το DNA της είναι πολύ δυνατό. Στην προσπάθειά της να επιβιώσει, άθελά της θα καλέσει έναν δαίμονα που θα βρει καταφύγιο στο “σώμα” του Cheshire. Ο δαίμονας αυτός είναι παντοδύναμος και δεν θα δυσκολευτεί να στείλει εκεί από που ήρθαν τα πλάσματα που απειλούν την πρωταγωνίστρια. Ανάμεσα σε αυτόν και τη Cereza θα δημιουργηθεί άμεσα ένας ισχυρός δεσμός. Θα γίνουν σχεδόν αχώριστοι, μιας και όντας αντίθετοι χαρακτήρες, ο εγωισμός του ενός αργά ή γρήγορα θα συγκρουστεί με τον εγωισμό του άλλου. Μέχρι να καταλάβουν, έστω και αργά, ότι θα πρέπει να παρακάμψουν τα όσα τους χωρίζουν και να βασιστούν σε όσα τους ενώνουν, με σκοπό την επιβίωση και την έξοδο από το επικίνδυνο δάσος.

 

Ακολουθούν τα χνάρια του λευκού λύκου, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται μπροστά τους, επιβεβαιώνοντάς τους κατά κάποιον τρόπο ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Οι μάχες που θα κληθεί να δώσει το δίδυμο είναι πολλές και κλιμακούμενης δυσκολίας. Ο χειρισμός των δύο γίνεται ταυτόχρονα και ξεχωριστά από την άποψη ότι ελέγχεις τη Cereza με το αριστερό Joy-Con του Nintendo Switch και το Cheshire με το δεξί. Αν αποσπάσεις τα χειριστήρια από την κονσόλα, ο χειρισμός μπορεί να γίνει άνετα από δύο παίκτες, γεγονός που θα διευκολύνει την κατάσταση. H πρωταγωνίστρια έχει στο παλμαρέ της κυρίως αμυντικές κινήσεις και ο δαίμονας επιθετικές. Το σύνηθες μοτίβο είναι η πρώτη να ακινητοποιεί με τις μαγικές της δυνάμεις έναν ή περισσότερους αντιπάλους και ο δεύτερος να παλεύει με τους υπόλοιπους. Σταδιακά, οι δυνάμεις τους εξελίσσονται, “μαθαίνουν” νέες κινήσεις και το σύστημα μάχης εμπλουτίζεται σημαντικά, κάτι που ασφαλώς αυξάνει το ενδιαφέρον για το gameplay.

 

Η εξερεύνηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού. Πρώτο και κύριο, Cereza και Cheshire πρέπει να βρουν τέσσερα Elemental Cores, που σύμφωνα με το αγόρι που εμφανίζεται στα όνειρα της πρώτης είναι το κλειδί για να μπορέσει να ενωθεί ξανά με τη μητέρα της. Κάθε φορά που καταστρέφεται κάποιο Core, οι δυνάμεις του περνάνε στο Cheshire και αυτό μπορεί να αλλάζει υπόσταση, με δύο από τις πιο σημαντικές να είναι αυτές του νερού και της φωτιάς. Όσο περισσότερο ψάχνεις τόσο περισσότερα θα βρεις. Υπάρχουν ουκ ολίγα σεντούκια με πολύτιμα αντικείμενα, όπως επίσης και κρύσταλλοι σε δέντρα και φυτά. Όσο πιο πολύ “γεμίζεις” τις τσέπες σου, τόσο θα αποκτάς πρόσβαση σε νέες κινήσεις και ικανότητες. Κάποια από τα υλικά που θα συγκεντρώνεις θα τα χρησιμοποιείς στη συνέχει για την παρασκευή μαγικών φίλτρων τα οποία αναπληρώνουν τις δυνάμεις των πρωταγωνιστών. Ναι πολύ καλά κατάλαβες. Υπάρχει ένα σύστημα crafting, υποτυπώδες μεν, επαρκές δε για να καλυφθεί η οποιαδήποτε ανάγκη.

 

 

Το δάσος είναι πραγματικά τεράστιο, με βιότοπους που θα σε φέρουν σε κατάφυτα μέρη, σε περιοχές γεμάτες νερό, πέτρα ή φωτιά. Ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί ο κόσμος δεν απέχει από το να χαρακτηριστεί ως αριστοτεχνικός. Κάποια σημεία ίσως να μην είναι εξ’ αρχής προσβάσιμα και ο λόγος είναι ότι δεν θα έχεις αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη για να τα “ξεκλειδώσεις”. Θα μπορέσεις όμως να επιστρέψεις αργότερα, μέσω του μηχανισμού fast travel, που θα σε μεταφέρει αυτόματα από το ένα checkpoint σε άλλο. Αυτό θα έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις είτε πριν, είτε αφότου ολοκληρώσεις την ιστορία. Ο χάρτης είναι το απαραίτητο μέσο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής και ταυτόχρονα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τα σημεία που αναμένουν να τα εξερευνήσεις. Τέτοια είναι τα Tír na nÓg, κάτι σαν κατακόμβες γεμάτες δοκιμασίες, μερικές από τις οποίες θα πρέπει να τις ολοκληρώσεις υποχρεωτικά για να προχωρήσει η ιστορία. Οι δοκιμασίες περιλαμβάνουν μάχες, γρίφους ή συνδυασμό αυτών των δύο. Γρίφοι, περιβαλλοντικού τύπου υπάρχουν και στον “έξω κόσμο” και εκεί θα φανεί το πόσες στροφές παίρνει το μυαλό σου αλλά και το επίπεδο συνεργασίας του κοριτσιού με τον δαίμονα. Σημειώνουμε πως ένα σημαντικό κίνητρο για να μην σας ξεφύγει κανένα Tír na nÓg, καθώς στο τέλος όλων υπάρχει ένα σεντούκι με ένα αντικείμενο που βοηθάει να αυξηθεί η ζωή της Cereza.

 

Αφήγηση

Άξιο αναφοράς είναι και το κομμάτι της αφήγησης. Όπως σε κάθε παραμύθι που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια, έτσι και εδώ υπάρχει μια μπάσα, γυναικεία φωνή, που λογικά θα σου θυμίσει τη γιαγιά σου. Η αφήγηση είναι ένας τομέας που η ομάδα ανάπτυξης έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος και ανεβάζει κατά πολλούς πόντους τον πήχη του ενδιαφέροντος. Η ιστορία που έχει δημιουργήσει η Nintendo είναι πλούσια σε πληροφορίες. Σε διάφορα σημεία θα βρίσκεις και “αναμνήσεις”, που θα φωτίζουν αχνές στιγμές του παρελθόντος. Επιπλέον, υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των πληροφοριών για τους χαρακτήρες που συναντάς, είτε είναι φίλοι, είτε εχθροί και έχεις έτσι στη διάθεσή σου αρκετό υλικό για να πλάσεις αν θέλεις τους δικούς σου μύθους.

 

 

Τεχνικός Τομέας

Το παιχνίδι τρέχει δίχως προβλήματα. Τα γραφικά του έχουν ακριβώς το στυλ που ταιριάζει στις στιγμές που άκουγες ένα παραμύθι και με κλειστά μάτια προσπαθούσες να δημιουργήσεις στο μυαλό σου ζωντανές εικόνες. Η μουσική είναι πάντοτε στον κατάλληλο τόνο για να δοθεί η απαραίτητη χροιά σε κάθε κατάσταση, είτε χαρούμενη είτε επικίνδυνη, είτε καταθλιπτική, είτε οτιδήποτε άλλο. Το μοντέλο χειρισμού, επίσης δεν θα σε προβληματίσει και σταδιακά θα συνηθίσεις να κινείς το δίδυμο ταυτόχρονα, με ασύγχρονες κινήσεις των χεριών σου. Όταν απλά θα πρέπει να μεταβείς από το ένα μέρος στο άλλο, η Cereza θα έχει το Cheshire στην αγκαλιά της και όλα θα μοιάζουν σαν ένας υγιεινός περίπατος.

 

Γιατί να το προσθέσω στη συλλογή μου

To Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon θα σε κρατήσει απασχολημένο για περίπου 25 ώρες αν ολοκληρώσεις απλά την ιστορία με κάμποση εξερεύνηση και γύρω στις 40 αν επιθυμείς να κάνεις τα πάντα. Μπορεί αρχικά να δείχνει σαν ένα παραμυθάκι, όμως αυτό δεν είναι παρά ένας μανδύας που κρύβει μια περιπέτεια γεμάτη ενδιαφέρον, μηνύματα και ανατροπές μέχρι το τέλος. Τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται και μην ξεχνάς ότι πρόκειται για έναν κόσμο γεμάτο μύθους και μαγεία, άρα τα πάντα μπορεί να κάνουν στροφή 180 μοιρών από τη μια στιγμή στην άλλη.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη