Εργασία από το Σπίτι

by K Admin

 

Η εργασία στο σπίτι και μακριά από τον κλασικό επαγγελματικό χώρο κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο για πολλούς διαφορετικούς λόγους και φυσικά είναι η ιδανική λύση αυτή την περίοδο.

Τι χρειάζεσαι όμως για να μπορείς να είσαι το ίδιο, ή ακόμα και περισσότερο, παραγωγικός από τα να εργαζόσουν στο γραφείο;

Ιδανικά, αν υπάρχει χώρος φτιάξε το δικό σου work station.

Ο καναπές μπορεί να φαίνεται ελκυστικός αλλά σίγουρα δεν είναι η ιδανική λύση για να κάθεσαι αρκετές ώρες με το laptop αγκαλιά. Αν δεν έχεις γραφείο μπορείς να αξιοποιήσεις ένα τραπέζι του σπιτιού, όπως αυτό της τραπεζαρίας ή της κουζίνας.  Είναι σημαντικό να μπορείς να κάθεσαι σε σωστή θέση για να δουλέψεις σε υπολογιστή αρκετές ώρες με μια εργονομική καρέκλα για να διατηρήσεις την παραγωγικότητά σου.

Εφόσον έχεις βρει που θα φτιάξεις το γραφείο σου δες παρακάτω τι χρειάζεσαι για να μπορείς να δουλεύεις χωρίς προβλήματα από το σπίτι.

 

Υπολογιστής

Το πιο βασικό είναι ο υπολογιστής. Ανάλογα με τις να ανάγκες σου μπορείς να επιλέξεις desktop ή laptop, ενώ το λειτουργικό του μπορεί να είναι Windows, Linux ή Macintosh.

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν το πλεονέκτημα της μεταφοράς οπότε είναι ιδανικά όταν δεν έχεις χώρο για να φτιάξεις work station και δουλεύεις από διάφορα σημεία του σπιτιού. Επιπλέον, τα laptop έχουν ενσωματωμένα μικρόφωνα και κάμερα που βολεύουν σε περίπτωση που χρειάζεται να κάνεις conference calls με συνεργάτες σου μέσω του υπολογιστή.

Διάλεξε laptop με Win Pro ή Mac που θα σου επιτρέπουν να εργάζεσαι στα αρχεία του εταιρικού σου server σαν να ήσουν στο γραφείο χάρη στην ασφάλεια που προσφέρει ένα δίκτυο VPN.

Αν έχεις χώρο μπορείς να προτιμήσεις ένα desktop ή ένα ολοκληρωμένο set με οθόνη και αξεσουάρ για να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου.

 

Οθόνη

Μία καλής ποιότητας οθόνη για βασική ή έστω για δεύτερη πάντα είναι χρήσιμη. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη για συγκεκριμένες εργασίες όπως προγραμματισμό, τηλεδιασκέψεις και πολυμεσικές εφαρμογές. Παράλληλα, όμως, είναι καλή και για χαλάρωση μετά με βιντεοπαιχνίδια ή ταινίες και σειρές.

Αν δουλεύεις σε laptop μια μεγαλύτερη ξεχωριστή οθόνη είναι σίγουρο ότι θα σε διευκολύνει και θα εκτοξεύσει την παραγωγικότητά σου.

 

Συνδεσιμότητα

Εφόσον θα χρειαστεί να είσαι online αξίζει να έχεις επενδύσει σε μία γρήγορη σύνδεση internet. Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό, γιατί πρέπει να εξασφαλίσεις ότι όλες οι συσκευές θα συνδέονται γρήγορα και σωστά παντού μέσα στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσες να αποκτήσεις έναν νεότερο και πιο αξιόπιστο router. Παράλληλα, με την βοήθεια ενός Wi-Fi Extender ή ενός Powerline kit (που αξιοποιεί τις πρίζες του σπιτιού) μπορείς να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο παντού. Ακόμη, αν είσαι fan των καλωδίων μπορεί να χρειαστείς ένα switch γρήγορο και με πολλές θύρες.

 

 

Κάμερα και επιπλέον αξεσουάρ

Ειδικά για την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις μπορεί να χρειαστείς επιπλέον εξοπλισμό και gadgets.

Έτσι, ένα μικρόφωνο και ακουστικά (ώστε να μην ενοχλείς τους άλλους) αποτελούν εξαιρετική επένδυση και για χαλάρωση μετά (π.χ. με μουσική).

Επιπλέον, απαραίτητα είναι τα πολύμπριζα ασφαλείας μα κυρίως ένα σύγχρονο UPS. Το τελευταίο θα προστατέψει τις συσκευές σου από ανωμαλίες στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ θα σου δώσει χρόνο να δουλέψεις ή να μην χάσεις την εργασία σου ακόμα και σε διακοπή ρεύματος!

Ύστερα, εργονομικά πληκτρολόγια και ποντίκια είναι must για λόγους υγείας και απόδοσης κυρίως αν κάθεσαι πολύ ώρα στον υπολογιστή. Τα ασύρματα σου προσφέρουν εξτρά ευκολία στην χρήση, ενώ για ειδικές δουλειές υπάρχει και συγκεκριμένος εξοπλισμός. Για παράδειγμα γραφίδες για σχεδιαστές.

Επιπρόσθετα, ποτέ δεν βλάπτει να έχεις επιπλέον usb sticks και εξωτερικούς σκληρούς για να αποθηκεύεις την δουλειά σου, ενώ και αντάπτορες πάσης φύσεως θα σε διευκολύνουν στο να μεταφέρεις ή στην συνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών.

 

Εκτυπωτής ή Πολυμηχάνημα

Σε δουλειές γραφείου που γίνονται έστω στο σπίτι θα χρειαστεί σίγουρα ή να σκανάρεις ή να εκτυπώσεις κάτι. Για αυτό και αξίζει η επένδυση σε ένα πολύ καλό πολυμηχάνημα που συνδυάζει εκτύπωση, σάρωση, φωτοτυπία και φαξ. Οι επιλογές είναι πολλές ακόμα και για επαγγελματική και συχνή χρήση. Αν έχεις θέμα χώρου ή περίεργη διαρρύθμιση στο σπίτι προτίμησε μηχάνημα που υποστηρίζει και ασύρματη σύνδεση ώστε να κάνεις δουλειά από μακριά και από περισσότερες συσκευές. Επίσης, επένδυσε και σε εξτρά μελάνια για ώρα ανάγκης.

 

 

Λογισμικά

Μην υποτιμάς την αξία των σωστών προγραμμάτων και apps. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν, αλλά ίσως να χρειαστεί να επενδύσεις σε κάποια πιο επαγγελματικής φύσης.

Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς κάποια εφαρμογή γραφείου. Πολλοί προτιμούν το Office της Microsoft. Να  σημειωθεί ότι υπάρχει και το Office 365 ως μία συνεργατική πλατφόρμα. Παράλληλα, υπάρχει και η ενδιαφέρουσα επιλογή του Google Docs ως online εργαλείο.

Επιπρόσθετα, συνετό είναι να έχεις ένα καλό antivirus ή γενικά μία πλήρη security suite, ώστε να μην κινδυνεύεις από malware που θα σου προκαλέσει καθυστερήσεις, ζημιές και γενικά θέματα. Οι επιλογές είναι πολλές, ενώ ίσως αξίζει να επενδύσεις και σε ένα συνδρομητικό VPN αν η εργασία σου σχετίζεται με πληροφορίες και υλικό που δεν πρέπει να διαρρεύσει.

Ειδικότερα, για τηλεδιάσκεψη και τηλεργασία υπάρχουν πολλά προγράμματα και πλατφόρμες. Πολλές φορές ο ίδιος ο εργοδότης καθορίζει το πλαίσιο και επιλέγει. Ενδεικτικά πάντως μπορείς να δοκιμάσεις τα:  Skype for Business, Google Hangouts Meetings και Cisco Webex Meetings & Video Conferencing.

 

Cloud Υπηρεσίες

Το «σύννεφο» μπορεί να φανεί πάρα πολύ χρήσιμο στον διαμοιρασμό, αλλά και στην κοινή χρήση αρχείων. Οι περισσότερες υπηρεσίες είναι δωρεάν, αξιόπιστες και ήδη αξιοποιούνται από πολλούς εργαζόμενους. Για παράδειγμα τα Microsoft OneDrive, Google Drive και Dropbox, είναι απλά στην χρήση, ασφαλή και υπάρχουν τα σχετικά apps τόσο για PC, όσο και για smartphone. Συμπληρωματικά, μαζί με αυτά μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές κρυπτογράφησης.

 

Εργονομία

Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσεις την αξία της εργονομίας! Είναι συνετό και για λόγους υγείας να επενδύσεις σε μία καλή ανατομική καρέκλα και ένα σύγχρονο λειτουργικό γραφείο. Ακόμα και ένα απλό υποπόδιο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Παράλληλα, ένα θέμα ειδικά για τα μάτια είναι ο κακός φωτισμός. Υπάρχουν πολλές λύσεις σε αυτόν τον τομέα, ενώ για λόγους οικονομίας μπορείς να αγοράσεις LED λαμπτήρες ή έξυπνες λάμπες.

 

Πρόγραμμα και κανόνες

Τέλος, χρειάζεσαι πρόγραμμα και κανόνες! Μην παρασυρθείς από την άνεση του σπιτιού ειδικά αν δεν συγκεντρώνεσαι εύκολα.

Έτσι, όρισε το δικό σου ωράριο με τα απαραίτητα διαλείμματα και χρησιμοποίησε το ξυπνητήρι. Μην μένεις με τις πιτζάμες και καλλωπίσου ακόμα και μέσα στο σπίτι. Ειδικά αν χρησιμοποιήσεις κάμερα!

 

Καλή δουλειά λοιπόν, αλλά και καλή χαλάρωση μετά ως ανταμοιβή μίας σκληρής μέρας!

 

 

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη