ΕΣΠΑ e-λιανικό: Όλες οι πληροφορίες για τη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ

by Despoina Sachini

 

 

Τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν ή να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα, δίνει η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό». Στοχεύει να στηρίξει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτών, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας τους.

 

Ωφελούμενοι της Δράσης

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Δράσης είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου που διατηρούν φυσικό κατάστημα σε διακριτό της οικίας τους χώρο, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:

  • Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
  • Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Συνολικός προϋπολογισμός

Η παρούσα Δράση χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 80.000.000€ (Δημόσια Δαπάνη) για όλη την ελληνική επικράτεια. Σε περίπτωση που τα αιτήματα των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας υπερβαίνουν τη διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη, το ποσό θα αυξηθεί μέχρι την κάλυψη του συνόλου των αιτημάτων.

 

 

Επιδότηση

Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως 5.000 € για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (Λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Εφόσον η επιχείρηση διέθετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα πριν τις 18/3/2020, τότε αυτό δύναται να αναβαθμιστεί με δικαιούμενη επιχορήγηση έως του ποσού των 1.500 €. Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020. Συνεπώς, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να έχει εκκινήσει ως Φυσικό και Οικονομικό αντικείμενο από την ημέρα αυτή και μετά.

 

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες της Δράσης εντάσσονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες, και συγκεκριμένα σε Εξοπλισμός Πληροφορικής και Λογισμικό.

 

 

Εξοπλισμός Πληροφορικής

Για τον εξοπλισμό πληροφορικής το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου είναι 30% και αφορά μόνο σε νέα καταστήματα. Περιλαμβάνει εξυπηρετητές /διακομιστές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών – λογισμικού απαιτούμενου για τη δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS). Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.

Στον εξοπλισμό πληροφορικής περιλαμβάνονται, επίσης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Desktop/Laptop), αλλά και τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και την λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος όπως π.χ. εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ. Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη προμήθειας tablets , συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοράσεων.

 

 

 

Λογισμικό

Για το λογισμικό το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου είναι 100% και περιλαμβάνει υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop – θα λειτουργεί σε 2 γλώσσες, καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version. Το τελευταίo θα ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον).

Επιλέξιμη δαπάνη είναι και η αγορά λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop. Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Software as a Service (SAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος, ενώ περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ή και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Στην περίπτωση αναβάθμισης υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού και η επιχορήγηση στην επιχείρηση ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο «ενιαίας επιχείρησης») από τη συγκεκριμένη Δράση, λαμβάνοντας υπόψη κάθε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει ή θα λάβει δυνάμει του Κανονισμού 1407/2013 (De Minimis) την τελευταία τριετία, υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση, δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών).

 

Χρονοδιάγραμμα και λήξη υποβολής αιτήσεων

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης. Η Αίτηση Χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) στη διεύθυνση: https://ependyseis.gr/mis και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την 5η Απριλίου 2021 και ώρα 15:00.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη