Έτσι θα αξιοποιήσεις στο έπακρο τη νέα σου χύτρα ταχύτητος!

by Aggeliki Tsoukana

Το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητος εξασφαλίζει πιο υγιεινό και εύγευστο φαγητό, προετοιμασμένο σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα σε οδήγησαν να αγοράσεις μία χύτρα ταχύτητος.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις πριν χρησιμοποιήσεις τη νέα σου χύτρα ταχύτητος για πρώτη φορά, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσεις να την αξιοποιήσεις στο έπακρο.

 

Απαραίτητο το πρώτο πλύσιμο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, πριν από την πρώτη χρήση, είναι να καθαρίσεις σχολαστικά όλα τα μέρη της χύτρας με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Απόφυγε να βάλεις το καπάκι και το λάστιχο σιλικόνης σε βραστό νερό ή στο πλυντήριο πιάτων, εκτός αν αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Σε περίπτωση που εμφανιστούν λευκοί λεκέδες στις ανοξείδωτες επιφάνειες λόγω του υπερβολικά σκληρού νερού, καθάρισε με λίγο ξίδι.

 

Γνώρισε τις ιδιαιτερότητές της

Εάν δεν έχεις μαγειρέψει ποτέ με χύτρα ταχύτητος, αρχικά μπορεί να σε ξενίσει ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύει αυτό το εκπληκτικό σκεύος. Η μαγειρική σε χύτρα ταχύτητος είναι τουλάχιστον 70% πιο γρήγορη από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής. Ωστόσο, η διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο πίεσης, μπορεί να διαρκέσει πάνω από 10 λεπτά. Επομένως, μην απογοητευτείς αν δεν δεις να βγαίνει ατμός από τη βαλβίδα (ή βαλβίδες) πίεσης μέσα στα πρώτα 5 λεπτά λειτουργίας της χύτρας.

Να θυμάσαι, επίσης, ότι ο χρόνος μαγειρέματος σε μια χύτρα ταχύτητος ποικίλει με βάση την ποιότητα και την ποσότητα των πρώτων υλών. Συνεπώς, θα αποκτήσεις τη δική σου εμπειρία σχετικά με τον χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται για κάθε συνταγή. Το καλό είναι ότι, με μία χύτρα ταχύτητος, οι εμπειρίες μαγειρέματος είναι άκρως διασκεδαστικές!

 

Ήρθε η στιγμή για την πρώτη δοκιμή

Σου συστήνουμε να κάνεις μία πρώτη δοκιμή με σκέτο νερό. Η συγκεκριμένη δοκιμή καλό είναι να γίνεται σε κάθε καινούρια χύτρα που αγοράζεις, ακόμα κι αν πρόκειται για ίδιο μοντέλο, μέγεθος ή μάρκα. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της χύτρας σου, αλλά μπορείς επίσης να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα ή ελαττώματα.

 

 

Έλεγξε την αποτελεσματικότητα της χύτρας σου

Η δοκιμή με σκέτο νερό θα σου δώσει μια ιδέα σχετικά με το πόσο νερό εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος υπό πίεση. Για παράδειγμα, εάν βράσεις την ίδια ποσότητα νερού σε μία κατσαρόλα χωρίς καπάκι και σε μία χύτρα ταχύτητας για 10 λεπτά θα παρατηρήσεις ότι η χύτρα ταχύτητας συγκρατεί στο εσωτερικό της περισσότερη θερμότητα και ατμό σε σχέση με την ανοικτή κατσαρόλα, όπου μπορεί να «χάσει» περισσότερο ατμό. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ μαγειρέματος υπό πίεση και συμβατικού μαγειρέματος.

Κατά γενικό κανόνα, όσο αυξάνεται η διάρκεια του βρασμού/μαγειρέματος ενός φαγητού και όσο μεγαλύτερη η ποσότητα υγρού μέσα στην οποία αυτό μαγειρεύεται τόσο μεγαλύτερη και η απώλεια των θρεπτικών του συστατικών. Οι χύτρες ταχύτητος διατηρούν την ποιότητα των πρώτων υλών, καθώς εκείνες μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και με μικρότερη ποσότητα νερού, την ίδια στιγμή που το μαγείρεμα σε καυτό ατμό ενισχύει τη φυσική γεύση των πρώτων υλών.

Καλορίζικη η νέα σου χύτρα ταχύτητος και καλά μαγειρέματα!

Μπορείς να δεις ακόμη