Έτσι θα κάνεις την καλύτερη αρχή με το νέο σου κατοικίδιο!

by Aggeliki Tsoukana

Έκανες το μεγάλο βήμα και υιοθέτησες το πρώτο σου κατοικίδιο! Σύντομα η ζωή σου θα αρχίσει να γεμίζει με νέες εικόνες και ευχάριστες στιγμές με το νέο μέλος της οικογένειάς σου. Τώρα, μένει μονάχα να τηρείς τέσσερις βασικούς πυλώνες φροντίδας, ώστε εσύ και ο τετράποδος φίλους σου να έχετε μια χαρούμενη και ομαλή συμβίωση.

 

 

Βασικός πυλώνας, η σωστή διατροφή

Όπως ισχύει για κάθε ζωντανό πλάσμα ανεξαρτήτως μεγέθους ή σχήματος, το ζωάκι σου χρειάζεται ενέργεια για να «λειτουργεί» σωστά και να έχει την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επομένως, η σωστή διατροφή είναι ο βασικότερος πυλώνας για τη σωστή υγεία και τη μακροζωία του μικρού σου φίλου. Προφανώς ανάλογα με το κατοικίδιό σου, ο τύπος και η ποσότητα της τροφής διαφέρουν και καλό είναι αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τη συμβουλή του κτηνίατρου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πολύ συχνά τα κουτάβια και τα γατάκια χρειάζονται πολύ περισσότερη τροφή, αναλογικά με το βάρος και το μέγεθός τους για να αναπτυχθούν σωστά.

Αφού το ζωάκι σου ολοκληρώσει την περίοδο της ανάπτυξης, θα πρέπει οι ποσότητες της τροφής να είναι κατάλληλες ώστε να συντηρούν το ιδανικό σωματικό του βάρος αποφεύγοντας τις διακυμάνσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

 

 

Φρόντιζε για την ψυχαγωγία του

Το παιχνίδι είναι ο τρόπος που όλα τα θηλαστικά μαθαίνουν τα πάντα για την επιβίωση και την κοινωνικοποίησή τους, την ίδια στιγμή που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης. Έτσι, ανάλογα με το κατοικίδιο που έχεις και την ηλικία του, θα χρειαστεί να προμηθευτείς για αρχή, διάφορα αντικείμενα για να μασουλάει και να κυνηγάει. Διαφορετικά το ζωάκι θα «ξεσπάει» στα έπιπλα και στα αγαπημένα σου παπούτσια.

Επιπλέον, καλό είναι να προσπαθείς να βρίσκεις χρόνο να παίζεις ο ίδιος με το κατοικίδιό σου, αφού σε εκείνες τις στιγμές θα χτίσεις τον πιο στενό δεσμό μαζί του. Για τις ώρες που θα είσαστε χωριστά, καλό θα είναι τα αντικείμενα και τα παιχνίδια του να είναι εύκολα προσβάσιμα ώστε να αλληλεπιδράει όσο το δυνατόν λιγότερο με τα δικά σου πράγματα. Όπως τα περισσότερα κατοικίδια, έτσι και το ζωάκι σου, όλο και κάποια αταξία θα κάνει πάνω στο παιχνίδι. Έτσι, μία IP κάμερα θα σε βοηθήσει να έχεις πάντα την εποπτεία του χώρου – μέσα ή έξω – ώστε να ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή αν έχει συμβεί κάτι.

 

 

Εξασφάλισε τέλειο περιβάλλον στο σπίτι

Η συμβίωση με ένα νέο «συγκάτοικο» στο σπίτι φαντάζει λίγο δύσκολη στην αρχή, ειδικά αν δεν το έχεις επιχειρήσει ξανά. Η αγάπη όμως που μπορεί να σου προσφέρει ένα κατοικίδιο είναι ικανή να τα ισορροπήσει όλα.

Το ιδανικό που θα μπορούσες να κάνεις είναι με τον τρόπο σου να δημιουργήσεις ένα κατάλληλο περιβάλλον τόσο για εσένα όσο και για τον νέο σου φίλο. Όλα ξεκινούν όταν το ζωάκι είναι σε μικρή ηλικία, ειδικά όταν πρόκειται για σκυλάκι. Τα πιο μικρόσωμα κατοικίδια που περιορίζονται σε κάποιο κλουβί σου κάνουν τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Τα κουτάβια έχουν την τάση να μην μπορούν να ελέγξουν για το πρώτο διάστημα τις κενώσεις τους, με αποτέλεσμα να λερώνουν διάφορα σημεία του σπιτιού.

Ξεκίνα με τα βασικά. Επίλεξε και στρώσε το χαλί που επιθυμείς, κατά προτίμηση να είναι λεπτό, και εμπότισε το με αιθέριά έλαια. Μερικές σταγόνες αρκούν. Στα σκυλιά δεν αρέσουν κάποιες μυρωδιές οπότε δεν θα επιλέξουν το χαλί σου για τις ανάγκες τους.

Το τρίχωμα που αφήνουν πίσω τους, πάνω στους καναπέδες, στα κρεβάτια, ή στα αγαπημένα σου ρούχα, μπορεί να σε αγχώσουν ή και εκνευρίσουν. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Οι σκούπες νέας τεχνολογίας που κυκλοφορούν πλέον, περιέχουν ειδικά εξαρτήματα ικανά να ρουφήξουν και την πιο μικρή τρίχα του φίλου σου. Ειδικά και μακριά εξαρτήματα σχεδιασμένα για τον τέλειο καθαρισμό των χαλιών και ικανά για να μην αφήσουν ίχνος τρίχας. Αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι και δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να σκουπίζεις όποτε θες, μια σκούπα ρομπότ μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Όσο εσύ θα κάνεις τις δικές σου δουλειές αυτή θα «κόβει» βόλτες στο σπίτι και θα καθαρίζει μέχρι και την τελευταία γωνιά από τις ανεπιθύμητες τρίχες. Πολλές από τις σκούπες ρομπότ μπορούν και να σφουγγαρίζουν, όπως και η πλυντική σκούπα. Αν παρόλα αυτά θέλεις το σφουγγάρισμα να είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση, πριν ξεκινήσεις ρίξε μερικές σταγόνες από το μαλακτικό σου για να απαλλαγείς από τις μυρωδιές.

 

 

Σωστή περιποίηση τριχώματος

Ανάλογα με τη ράτσα, το μέγεθος και το τρίχωμα του κατοικίδιου, θα πρέπει να λαμβάνει την ανάλογη φροντίδα του τριχώματος του. Το θέμα του μπάνιου και του κουρέματος είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά και πολυέξοδη.

Μπορείς, λοιπόν, να γλιτώσεις χρόνο και χρήματα κάνοντας εσύ την περιποίηση που έχει ανάγκη το ζωάκι σου. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ανάλογα τη ράτσα κάποια ζωάκια πρέπει να κουρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους. Το μόνο που σου χρειάζεται είναι μια ξυριστική μηχανή και μια ειδική βούρτσα. Με τη βούρτσα μπορείς να το χτενίζεις τακτικά και να αφαιρείς τις πολλές τρίχες ειδικά σε περιόδους όπου μαδάνε.

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι και αυτό της καθαριότητας, όταν κουρεύεις το κατοικίδιο σου νιώθει και αυτό πιο ανανεωμένο και λιγότερο βαρύ. Κατά προσέγγιση λοιπόν, δυο φορές τον χρόνο το λιγότερο θα πρέπει να αναλάβεις αυτά τα χρέη.

Μην διστάσεις να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο μόνο και μόνο γιατί υπερτερεί ο φόβος για το κάτι διαφορετικό και άγνωστο. Ίσως μερικές φορές μπαίνοντας στο σπίτι σου η μυρωδιά να μην είναι ίδια με αυτή που είχες συνηθίσει αλλά ένας καθαριστής αέρα μπορεί πολύ εύκολα να σου λύσει το πρόβλημα.

Μπορείς να δεις ακόμη