Δώσε στο κατοικίδιό σου την περιποίηση που του αξίζει!

by Aggeliki Tsoukana

Τα κατοικίδια ζώα είναι υπέροχοι σύντροφοι που γεμίζουν τη ζωή μας με αγάπη και χαρά. Είναι πάντα δίπλα μας, στις χαρές και στις λύπες μας. Πρέπει, λοιπόν, να έχουν τη σωστή φροντίδα και την κατάλληλη μεταχείριση για να είναι και αυτά ευτυχισμένα.

Η σωστή φροντίδα βελτιώνει τη σχέση ιδιοκτήτη-κατοικίδιου και την κάνει ακόμα πιο ουσιαστική και ευχάριστη. Παράλληλα, εξασφαλίζει ότι το ζωάκι θα έχει μακροζωία και καλή διαβίωση. Αυτό έρχεται να μας θυμίσει και η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις πολύτιμες συμβουλές για την υγιεινή και την περιποίηση του κατοικίδιού σου.

 

 

Εξασφάλισέ του σωστή διατροφή

Μια προσαρμοσμένη θρεπτική δίαιτα είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή φροντίδα του κατοικίδιού σου. Μια ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει υγιές τρίχωμα και δέρμα.

Η τροφή του σκύλου ή της γάτας θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα ωμέγα 3, ιδιαίτερα τα EPA και DHA, και τα ωμέγα 6, όλα εκ των οποίων συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και στην ανάπτυξη της υγιούς τρίχας. Αντίστοιχα, μια δίαιτα που της λείπουν τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια θαμπή, αδύναμη γούνα.

 

Εξοπλίσου με τα κατάλληλα εργαλεία υγιεινής

Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα, όπως η διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος και η καλή υγιεινή των ματιών, των αυτιών και της μύτης του τετράποδου φίλου σου, η περιποίηση του τριχώματός του αποτελεί επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο για να εξοικειωθείς με την εικόνα του υγιούς δέρματός του. Έτσι θα μπορείς να εντοπίζεις πιο εύκολα οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η φροντίδα του κατοικίδιου σου, θα πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε και το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και να μην ξοδεύεις πολύ χρόνο.

 

 

Όταν το grooming γίνεται διασκέδαση

Η διαδικασία του κουρέματος είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγιεινής του μικρού σου φίλου. Ανάλογα με τη ράτσα του κατοικίδιου, μπορεί να χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού, του σώματος ή και συνολικά. Το πρώτο λοιπόν που θα χρειαστείς είναι μία καλή κουρευτική μηχανή. H πιο συνηθισμένη διάσταση είναι με πλάτος κοπής 46mm, όμως θα βρεις μοντέλα και με μικρότερο πλάτος στα 40mm ή μεγαλύτερο πλάτος στα 49mm. Οι μικρότερες μηχανές κουρέματος θα σε βοηθήσουν να κουρέψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια όλα τα σημεία ακόμα και σε πιο μικρόσωμα ζώα. Οι μεγαλύτερες διαστάσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε πιο μεγαλόσωμα ή και περισσότερα από ένα κατοικίδια ώστε να εξοικονομείς χρόνο.

Πολλοί κατασκευαστές συνηθίζουν να αναφέρουν στις οδηγίες τους για ποιου τύπου τριχώματα είναι καταλληλότερη η κάθε μηχανή. Για παράδειγμα η Pet Starter της Wahl προτείνεται για ράτσες με κοντό στρωτό τρίχωμα, όπως τα Labrador και τα Beagle, ή για ράτσες με λεπτό και πιο κατσαρό τρίχωμα όπως τα Westie Terrier ή τα Airedale Terrier. Μία μηχανή όπως η U-Clip της Wahl θα μπορέσει να κουρέψει χωρίς πρόβλημα και ράτσες με πολύ μακρύ και βελούδινο τρίχωμα, όπως τα Cocker Spaniel και τα Yorkie.

Αν χρειάζεσαι μια μηχανή για να κουρεύεις το κατοικίδιό σου και σε εξωτερικό χώρο, τότε πρέπει να εξετάσεις την αγορά μιας ασύρματης μηχανής. Υπάρχουν μηχανές όπως η Wahl Lithium , με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία του να προσφέρει αυτονομία έως 120 λεπτά. Έτσι δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για τον χρόνο.

 

 

Τακτικό βούρτσισμα για καλύτερο τρίχωμα

Το τακτικό βούρτσισμα σου δίνει την ευκαιρία να ελέγχεις το ζωάκι σου για παράσιτα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια, και προλαμβάνει τις τριχόμπαλες που σχηματίζονται στο στομάχι. Με τα κατάλληλα εργαλεία φροντίδας τριχώματος εξασφαλίζεις σωστή φροντίδα και υγιεινή για το ζωάκι σου.

Η λαστιχένια βούρτσα χρησιμοποιείται για να απομακρύνει το νεκρό δέρμα και τις τρίχες από τα κοντοκουρεμένα τριχώματα. Αντίστοιχα, μία βούρτσα slicker χρησιμοποιείται στην αντίθετη φορά του τριχώματος ώστε να απομακρύνει φερτές ύλες αλλά και τις περίσσιες τρίχες από το υποτρίχωμα. Ιδανική για την περιποίηση σγουρού και πυκνού τριχώματος. Αν το κατοικίδιό σου έχει μακρύ ή και απαλό τρίχωμα, θα χρειαστείς μία βούρτσα με ακίδες.

Μία χτένα όπως η χτένα Αφαίρεσης Ψύλλων της Wahl, θα σε βοηθήσει στην αφαίρεση των ψύλλων και των αυγών από το τρίχωμα του σκύλου σου. Για τον καλλωπισμό του κατοικιδίου σου, θα χρειαστείς την αντίστοιχη χτένα.

 

 

Περιποίηση νυχιών όπως του αξίζει

Οι ειδικοί νυχοκόπτες για σκύλους είναι σχεδιασμένοι για να σε βοηθούν να κόβεις τα νύχια του σκύλου σου χωρίς να του προκαλείς καμία ζημιά. Μπορείς να χρησιμοποιείς ένα πολυεργαλείο περιποίησης νυχιών όπως το 7020-5 της Dremel που θα σε βοηθήσει να τριμάρεις τα νύχια σταδιακά, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.

Μαζί με τα παιχνίδια, τα χάδια και τη συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο, έρχεται και η ευθύνη για τη σωστή φροντίδα και περιποίησή του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι πως, όπως κι ο άνθρωπος έτσι και ένα περιποιημένο ζώο έχει καλύτερη ψυχολογία.

Μπες στο kotsovolos.gr και βρες όλα όσα χρειάζεσαι για τη σωστή φροντίδα και περιποίηση του αγαπημένου σου φίλου.

Μπορείς να δεις ακόμη