Έτσι θα προετοιμαστείς κατάλληλα για την πρώτη σου περιπέτεια με καγιάκ

by Aggeliki Tsoukana

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τις πανέμορφες λίμνες και παραλίες, η κωπηλασία είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι μια καλή ευκαιρία για να απολαύσεις όλες αυτές τις ομορφιές που κρύβει η εξερεύνηση ακτών, σπήλιών και μικρών νησιών πάνω σε ένα καγιάκ. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα για το πρώτο σου ταξίδι!

 

 

Πάνω από όλα η ασφάλεια

Πριν καν ξεκινήσεις τις προετοιμασίες, πρέπει να εξοπλιστείς με σωσίβιο. Το σωσίβιο δεν απευθύνεται μόνο σε όσους δεν ξέρουν να κολυμπούν. Ακόμα κι ο πιο έμπειρος κολυμβητής δεν μπορεί να κολυμπήσει όταν είναι εξαντλημένος, ή ίσως να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια απότομη αλλαγή καιρού. Μάλιστα, είναι πιθανότερο να αιφνιδιαστεί λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

Αν είσαι αρχάριος, προτείνεται να πας το πρώτο σου ταξίδι με καγιάκ μαζί με έναν έμπειρο κωπηλάτη. Ιδανικά, με κάποιον που θα γνωρίζει την περιοχή και έχει εμπειρία πάνω στο «άθλημα» του καγιάκ. Είναι πολύ εύκολο να αποπροσανατολιστείς στην ανοιχτή θάλασσα, ή να αιφνιδιαστείς σε ένα μεγάλο ρέμα. Όλος ο εξοπλισμός ασφαλείας του καγιάκ θα σου είναι άχρηστος, αν δεν έχεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες να τον χρησιμοποιήσεις. Αν νιώθεις έτοιμος να ξεκινήσεις το ταξίδι μόνος σου, τότε θα χρειαστείς και την κατάλληλη προπόνηση. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές σχολές εκμάθησης κανό καγιάκ.

 

 

 

Βρες τον κατάλληλο τύπο καγιάκ

Η επιλογή του κατάλληλου για σένα σκάφους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την τεχνική που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ανάλογα την τοποθεσία του ταξιδιού, τον αριθμό ατόμων που θα το χρησιμοποιήσουν, και το σύνολο των δεξιοτήτων τους.

Έτσι, θα πρέπει να μελετήσεις καλά τις διαφορές μεταξύ των σκαφών, που με μια αναζήτηση στον κατάλογο του Κωτσόβολου, θα διαπιστώσεις ότι έχουν πολλές διαφορές στο σχεδιασμό. Για παράδειγμα, χάρη στον κλειστό σχεδιασμό που έχουν τα καγιάκ, είναι ιδανικά για γρήγορη κωπηλασία και κινούνται καλύτερα στα αφρισμένα νερά εντός ποταμού ή της θάλασσας.

Καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα οικονομικό μοντέλο για το πρώτο σου ταξίδι, ή μπορείς να νοικιάσεις ένα σκάφος από κάποιο κατάστημα κοντά στην περιοχή που θέλεις να εξερευνήσεις. Λάβε υπόψη σου ότι δεν ενοικιάζονται σκάφη σε εντελώς αρχάριους ή και άπειρους κωπηλάτες, εκτός αν συνοδεύονται από κάποιο αρμόδιο που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλειά τους.

 

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Φρόντισε να εφοδιαστείς με τον απαραίτητο εξοπλισμό camping, ώστε να είσαι έτοιμος για κάθε περίσταση. Μην σε ανησυχεί το βάρος που θα έχεις μαζί σου, αρκεί να πακετάρεις σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συσκευάζεις τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσεις στο camping σε πολλαπλούς στεγανούς σάκους των 10 έως 15 λίτρων. Γενικότερα, φρόντισε να έχεις μαζί σου στεγανές τσάντες για τον ρουχισμό και τον εξοπλισμό ασφαλείας όπως αξεσουάρ πρώτων βοηθειών, και τα απαραίτητα παρελκόμενα για το καγιάκ σου.

Πολλές εταιρίες ενοικίασης καγιάκ παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενοικίασης και εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός camping και παρελκόμενα κανό kayak. Αναλαμβάνουν να βάλουν το καγιάκ στο νερό για λογαριασμό σου, ή και παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας όπως π.χ. αντλία, εφεδρικά κουπιά, πλωτήρες, βεγγαλικά, φώτα πλεύσης, πυξίδα, ή και σετ πρώτων βοηθειών. Έτσι, μπορείς να ταξιδέψεις με μόνο μία χειραποσκευή και το κατάστημα ενοικίασης να σε προμηθεύσει με οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι.

Σε ό,τι αφορά στο μέρος που θα μείνεις, ίσως χρειαστεί να εξοπλιστείς με μία σκηνή για camping. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις, μελέτησε καλά την περιοχή στην οποία θα κατασκηνώσεις. Αν έχει καλό καιρό, μπορείς να συνδυάσεις τους υπνόσακους και τα στρώματα με ένα σκιάστρο παραλίας, για να προστατευτείς από την υγρασία ή και τον ήλιο. Επίσης, σίγουρα θα «κόψει» αρκετό αέρα το βράδυ.

 

Ο κατάλληλος ρουχισμός

Ο ρουχισμός που θα έχεις μαζί σου πρέπει να είναι ελαφρύς και άνετος. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει το μέρος που θα επισκεφτείς. Για παράδειγμα, σε ορισμένα σημεία της χώρας μας, επικρατεί ψύχος ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνθετικές μπλούζες και παντελόνια, αδιάβροχα και ζεστά μπουφάν, πρέπει να είναι οι πρώτες σου επιλογές. Η λύκρα, για παράδειγμα, είναι ένα ύφασμα ιδανικό για όλες τις εποχές. Προστατεύει από εγκαύματα στον κορμό και τα χέρια, έχοντας επιπλέον την ιδιότητα να στεγνώνει πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με ένα απλό μπλουζάκι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να συνδυαστεί και με ισοθερμικό για προστασία από το κρύο.

Επίσης, όσο περισσότερες είναι οι ώρες της κωπηλασίας, τόσο πιο απαραίτητη καθίσταται και η χρήση γαντιών. Πέρα από την προστασία των χεριών σου, προσφέρουν και καλύτερη πρόσφυση στο κουπί, ώστε να μη γλιστράει.

Τα παπούτσια είναι απαραίτητα τόσο για την προστασία των πελμάτων από την επαφή και την τριβή με τα ποδωστήρια του σκάφους, όσο και για τις δραστηριότητες στην κατασκήνωση, ή για ημερήσιες πεζοπορίες.

 

 

 

Φρόντισε για φαγητό και νερό

Το νερό μπορεί να αποδειχθεί βαρύ φορτίο, γι’ αυτό και πρέπει να μελετήσεις καλά τη συνολική ποσότητα νερού που θα χρειαστείς. Κάτι που εξαρτάται κυρίως με το αν θα έχεις πρόσβαση σε πόσιμο νερό εκεί που θα κατασκηνώσεις. Αν κατασκηνώσεις κοντά σε λίμνη, μπορείς να εξετάσεις την αγορά μιας αντλίας που φιλτράρει το νερό.

Σε ό,τι αφορά στη διατροφή σου, οι κονσέρβες δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή. Εκτός από έξτρα βάρος, το να τρέφεσαι μόνο με κονσέρβες καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας, είναι και ανθυγιεινό. Αν δεν το έχεις με το μαγείρεμα στη φωτιά, ή και δεν το επιτρέπουν οι κανονισμοί της περιοχής, μπορείς πάντα να συνδυάσεις ένα σετ μαγειρέματος camping με καμινέτα camping. Κατά την πρώτη στάση σου, μαγείρεψε ένα εύκολο -πλην όμως θρεπτικό- φαγητό, όπως αυγά, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, ή και λουκάνικα. Αποθήκευσε τα σε δοχεία φαγητού και, στη συνέχεια, σε μια ισοθερμική τσάντα.

 

 

Μοίρασε σωστά τον εξοπλισμό σου

Τα καγιάκ δεν παρέχουν αρκετό χώρο αποθήκευσης. Συνεπώς, θα πρέπει να βάλεις τα αξεσουάρ σου σε στεγανούς σάκους, για να μην βραχούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σωστός διαμοιρασμός του βάρους στη βάρκα, θέλει τα πιο βαριά αντικείμενα να βρίσκονται κοντά στη θέση κωπηλάτη και τα πιο ελαφριά πιο μακριά. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πραγματική ισορροπία. Μια ακόμη καλή μέθοδος είναι να τοποθετείς τους υπνόσακους, τα στρώματα και τα μαξιλάρια στην μπροστινή άκρη ή στην πίσω άκρη του καγιάκ, τα πιο βαριά ρούχα πιο κοντά σου και τα είδη κουζίνας να τοποθετούνται δίπλα στη δεύτερη θέση. Ασφαλώς, θα πρέπει να προστατέψεις και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως το smartphone, με αντίστοιχες αδιάβροχες θήκες.

Συμπερασματικά, λοιπόν, αν είσαι φυσιολάτρης ή και αναζητείς νέες περιπέτειες για τις φετινές διακοπές σου, ένα καλοκαιρινό ταξίδι με καγιάκ είναι σίγουρο ότι θα σε ανανεώσει και παράλληλα θα προσθέσει νέες αναμνήσεις και ιστορίες για να τις μοιράζεσαι με φίλους και αγαπημένους. Η προετοιμασία ίσως να σου φανεί δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά όταν έρθει η στιγμή να ζήσεις την περιπέτεια, θα διαπιστώσεις ότι άξιζε τον κόπο. Καλές διακοπές!

Μπορείς να δεις ακόμη