Έπιασαν οι ζέστες: Οδηγός αγοράς του κλιματιστικού που σου ταιριάζει

by Aggeliki Tsoukana

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι εκτιμήσεις ειδικών και επιστημόνων κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες από νωρίς.

Ζούμε σε μία υπέροχη χώρα της Μεσογείου με άπλετη ηλιοφάνεια, ωστόσο λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής.

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει… ήλιος, θάλασσα και μπόλικη ζέστη. Δεν χρειάζεται να περιμένεις τον υδράργυρο να χτυπήσει “κόκκινο” για να βρεις την όαση δροσιάς που έχεις πραγματικά ανάγκη. Μία είναι η λύση και η συσκευή παντός καιρού. Το κλιματιστικό.

Τα air condition είναι αναγκαία για όλα τα σπίτια πια, τα εξοχικά, τους επαγγελματικούς χώρους, ειδικά το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αποτελούν μια επένδυση για πολλά χρόνια, αλλά η σωστή επιλογή είναι κομβικής σημασίας καθώς δεν καλύπτουν όλα τα μοντέλα τις ανάγκες σου και τον χώρο που διαθέτεις. Είναι δε, απαραίτητο να εξετάσεις και άλλες παραμέτρους, καθώς εξαιτίας της ενέργειας που καταναλώνουν, μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για φέτος, λοιπόν, θα χρειαστείς τον κατάλληλο σύμμαχο για την αντιμετώπιση του καύσωνα… Με ένα σύγχρονο, αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου, κλιματιστικό θα ξεγνοιάσεις, απολαμβάνοντας την άνεση του σπιτιού σου, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσεις χρήματα.

Ποιο είναι το πιο κατάλληλο κλιματιστικό; Ποιες τεχνικές προδιαγραφές να προσέξω; Πόσα Btu να επιλέξω; Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι κάποια ερωτήματα που σου έρχονται στο μυαλό πριν επενδύσεις σε ένα κλιματιστικό.

Σου ετοιμάσαμε έναν μίνι οδηγό που θα σε βοηθήσει στην επιλογή του νέου σου κλιματιστικού.

 

 

Κριτήρια

Ξεκινάμε με δεδομένο ότι το κλιματιστικό θα πρέπει να καλύπτει τον χώρο σου. Η ψυκτική ικανότητα ή ισχύς κάθε κλιματιστικού είναι δεδομένη και μετριέται σε Btu/ώρα. Για έναν μικρό χώρο μπορείς να μείνεις ικανοποιημένος με ένα Α/C 9.000 Btu, για περισσότερα τετραγωνικά θα χρειαστείς 12.000 και πάνω. Ενδεικτικά, ένα μοντέλο 12.000 BTU έχει κατασκευασθεί για χώρους μεγαλύτερους από 18 τετραγωνικά μέτρα. Η επιφάνεια του χώρου που θα εγκαταστήσεις το κλιματιστικό καθορίζει επί της ουσίας την απόδοση που πρέπει να επιλέξεις.

Δεύτερο δεδομένο είναι η ενεργειακή κλάση της συσκευής. Τα κλιματιστικά συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα κλιματιστικά συνδυάζουν πρωτοποριακές λειτουργίες με υψηλή ενεργειακή κλάση, συνεπώς σου εξοικονομούν χρήματα. Η ενεργειακή κλάση αξιολογεί πόσο αποδοτική είναι η κατανάλωση ρεύματος ενός κλιματιστικού. Η απόδοση κάθε μοντέλου βαθμολογείται σε μία κλίμακα από το G έως το Α+++, όπου A+++ είναι η καλύτερη επίδοση. Ένα κλιματιστικό Α+++ είναι από 45% έως 60% πιο αποδοτικό σε σχέση με ένα κλιματιστικό παλαιάς τεχνολογίας.

Ένα τρίτο στοιχείο που χρειάζεται να λάβεις υπ’ όψιν είναι ο θόρυβος λειτουργίας. Ένα σύγχρονο κλιματιστικό με αθόρυβη λειτουργία προσφέρει τη δροσιά που χρειάζεσαι και περισσότερη χαλάρωση, χωρίς ενοχλητικούς θορύβους. Ο ήχος που παράγει ένα κλιματιστικό μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και όσο πιο χαμηλός είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο αθόρυβη λειτουργία θα απολαμβάνεις.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, τα βασικά κριτήρια της επιλογής, προτού περάσουμε σε βασικές λειτουργίες και τεχνολογίες που είναι απαραίτητες, είναι η ισχύς, η ενεργειακή κλάση και το επίπεδο θορύβου.

 

 

Τύπος κλιματιστικών

Τα κλιματιστικά χωρίζονται σε φορητά κλιματιστικά, κλιματιστικά τοίχου, πολυδιαιρούμενα (Multi split).

Ο πιο συνηθισμένος τύπος air-condition αποτελείται από δύο μονάδες: Την εσωτερική και την εξωτερική, που συνδέονται μεταξύ τους μέσω μίας οπής στον τοίχο (διαιρούμενα κλιματιστικά split).

Τα φορητά είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε μεμονωμένους χώρους και έχουν ροδάκια για να μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ένας σωλήνας εξάτμισης με τον οποίο μεταφέρεται η θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον και ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από κάποια ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη απόδοση, αφού υπάρχει άνοιγμα στον χώρο. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζονται εγκατάσταση από εξειδικευμένο τεχνικό.

Τα multi-split είναι κλιματιστικά που περιλαμβάνουν μία εξωτερική μονάδα, με τη διαφορά ότι πλαισιώνεται από δύο ή και περισσότερες εσωτερικές. Έτσι έχεις ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη του χώρου και οι μπαλκονόπορτες θα μένουν ερμητικά κλειστές. Με το δροσερό “πέπλο” που θα απλώνεται στα δωμάτια διατηρείς τη θερμοκρασία που θες κι έτσι δεν χρειάζεται να ανοίγεις τα παράθυρα ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα. Κρατάς τη δροσιά, χωρίς απώλειες ενέργειας και φυσικά “εξοστρακίζεις” τα ενοχλητικά κουνούπια που κάνουν τη ζωή όλων μας δύσκολη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Τα σύγχρονα A/C φέρουν ενσωματωμένη την τεχνολογία inverter που αφορά αμιγώς τον σχεδιασμό του συμπιεστή. Η ταχύτητα ρυθμίζεται από μια σειρά μικροεπεξεργαστών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς σπατάλη ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλιματισμός επηρεάζει την υγεία και την ψυχολογία του ανθρώπου. Πολύ σημαντικό για ένα υγιεινό και δροσερό κλίμα στο σπίτι ή το εξοχικό είναι το φίλτρο αέρα (π.χ. το Cold Catalyst, Negative Ion, Nano Filter, HEPA κ.α.) το οποίο θα αναλάβει να αιχμαλωτίσει αιωρούμενα σωματίδια, βακτήρια, δυσάρεστες οσμές και κάθε λογής αλλεργιογόνα, δημιουργώντας πιο υγιεινές συνθήκες. Η ατμόσφαιρα θα είναι δροσερή και καθαρή. Με ένα εξελιγμένο κλιματιστικό μπορείς να επωφεληθείς από τη λειτουργία του ιονιστή. Παράλληλα με τη λειτουργία ψύξης, ο ιονιστής σου εξασφαλίζει την αίσθηση ευεξίας και αναζωογονητικής ενέργειας και εξαλείφει από την ατμόσφαιρα μικροοργανισμούς, βακτηρίδια, σκόνη, οσμές και ιούς.

Μία καθαρή και ανανεωμένη ατμόσφαιρα σε ξεκουράζει και σου δίνει motivation. Ένας καλός ύπνος που συνδυάζεται με ιδανικές κλιματικές συνθήκες σε ανανεώνει και σου προσφέρει ευεξία για όλη την ημέρα. Ενώ οι δραστηριότητες εντός σπιτιού, είτε πρόκειται για γυμναστική ή για δουλειές καθαριότητας, γίνονται πολύ πιο εύκολα, χωρίς την ανυπόφορη ζέστη που προκαλεί δυσφορία.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά προσφέρουν και αφύγρανση, η οποία μάλιστα γίνεται πιο εύκολα αφού η υγρασία απομακρύνεται από τις σωληνώσεις. Περαιτέρω, η θέρμανση ή η ψύξη μπορεί να γίνουν με παράλληλη ρύθμιση της υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση η αφύγρανση μειώνει την κατανάλωση ενέργειας γιατί η μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας δίνει την αίσθηση ζέστης και χρειάζεται περισσότερη λειτουργία της μονάδας για να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες.

 

 

ΑΙ και… φουλ εξοικονόμηση

Τα “έξυπνα” κλιματιστικά ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον και κάνουν καλό και στην τσέπη σου.

Σε νέα μοντέλα κλιματιστικών ενσωματώνεται πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη. Χάρη σε αυτή, το κλιματιστικό μαθαίνει από τις συνήθειές σου και προσαρμόζει τη λειτουργία ανάλογα με αυτές, αλλά και με βάση τις καιρικές συνθήκες, παρέχοντας έτσι τη βέλτιστη θερμοκρασία και τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Παράλληλα, μέσω αισθητήρων “σκανάρουν” την ποιότητα του αέρα, ενεργοποιώντας τα αυτόματα συστήματα καθαρισμού και φιλτραρίσματος. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί πάντα προς όφελος των χρηστών. Μέσω αλγορίθμων μάθησης το κλιματιστικό μαθαίνει τις συνήθειές τους και προσαρμόζεται στις συνθήκες, ώστε να απολαμβάνουν μια προσωποποιημένη λειτουργία και ταυτόχρονα να καταναλώνεται λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν το κλιματιστικό σου υποστηρίζει την ανίχνευση παρουσίας, τότε αυτό θα αυξομειώνει την κατανάλωσή του, ανάλογα με το αν εντοπίζει ότι βρίσκεσαι στον χώρο ή όχι.

Έτσι, κάθε φορά που το δωμάτιο είναι άδειο, γίνεται αντιληπτό από το air-condition και τότε τίθεται σε eco λειτουργία, για να ελαττώσει το ρεύμα που καταναλώνει. Μόλις όμως επιστρέψεις το air-condition θα ανιχνεύσει την παρουσία σου και θα μπει αυτόματα ξανά σε πλήρη λειτουργία, ώστε να επαναφέρει τις συνθήκες του χώρου ακριβώς σε αυτές που επιθυμείς.

Σε περίπτωση παρατεταμένης απουσίας κάποια μοντέλα μπαίνουν αυτόματα σε κατάσταση αναμονής.

Mε την τεχνολογία Gear Operation, η επιθυμητή θερμοκρασία ορίζεται και ελέγχεται στο σημείο που βρίσκεται το χειριστήριο. Ένας αισθητήρας θερμοκρασίας έχει ενσωματωθεί στο χειριστήριο και ανιχνεύει τη θερμοκρασία του χώρου. Η μονάδα μπορεί έτσι να ρυθμίσει τη θερμοκρασία με μεγαλύτερη ακρίβεια γύρω από τον χώρο που έχει τοποθετηθεί το χειριστήριο.

Αν είσαι λάτρης του smart home, τότε ίσως σε ενδιαφέρει η λειτουργία του κλιματιστικού με Wi-Fi. Θα μπορείς να το ελέγξεις ανά πάσα στιγμή από όπου κι αν βρίσκεσαι. Για παράδειγμα θα μπορείς απλά και γρήγορα να το ενεργοποιήσεις, προτού φύγεις από τη δουλειά, και επιστρέφοντας να έχεις προετοιμάσει ένα δροσερό και καθαρό περιβάλλον στο σπίτι σου. Παράλληλα, αυτή η λειτουργία θα σου λύσει τα χέρια αν κάπου παραπέσει το κοντρόλ και βαριέσαι να σηκωθείς για να αυξομειώσεις την ένταση. Χωρίς κόπο, μέσα από το κινητό σου μπορείς να ρυθμίσεις τα πάντα.

Εκτός από την ενεργειακή κλάση, στα καινούργια κλιματιστικά, καλό είναι να γνωρίζεις και τους ενεργειακούς δείκτες SEER και SCOP που δείχνουν σε απόλυτα νούμερα την κατανάλωση ενέργειας σε έναν χρόνο, στις λειτουργίες ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα.

 

 

Σκέψου…

Το Daikin ATXM50R Siesta Perfera Κλιματιστικό Inverter προσφέρει εκπληκτική απόδοση και δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου χάρη στη συνδεσιμότητα Wi-Fi. Επιπλέον, εγγυάται αθόρυβη λειτουργία ενώ διαθέτει και φίλτρο απομάκρυνσης αλλεργιογόνων και καθαρισμού αέρα για να απολαμβάνεις καθαρή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Ελαττώνει την κατανάλωση ρεύματος κατά περίπου 80% κατά τη λειτουργία σε κατάσταση αναμονής. Με το νυχτερινό πρόγραμμα λειτουργίας εξοικονομεί ενέργεια, αποτρέποντας την υπερβολική ψύξη ή θέρμανση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η σειρά κλιματιστικών ErΑΙ της Toyotomi με ενσωματωμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει μία εξατομικευμένη εμπειρία, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του στις δικές σου ανάγκες. Επιπλέον, κάνει αφύγρανση χωρίς να ξηραίνει τον χώρο και αποστειρώνει τον αέρα με UV και Ιονιστή Plasma, ενώ διαθέτει μοναδική εμφάνιση που ξεχωρίζει. Χάρη στη σύνδεση μέσω Wi-Fi, μπορείς να τον ελέγξεις απομακρυσμένα με ευκολία. Ο βελτιωμένος μηχανισμός Inverter προσφέρει πιο αποτελεσματικό λειτουργικό έλεγχο, για καλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Ακόμα επιτυγχάνει ομοιόμορφη κατανομή & διάχυση του αέρα λόγω του ελεγχόμενου inverter εσωτερικού ανεμιστήρα και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας. Το κλιματιστικό προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία βάσει εργοστασιακής ρύθμισης έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Και αν λατρεύεις τα smart gadgets να γνωρίζεις ότι μπορείς να ελέγξεις το κλιματιστικό σου χρησιμοποιώντας απλά τη φωνή σου! Μίλησέ του και αυτό θα ανταποκριθεί στις εντολές σου μέσω των Voice assistants!

Το καλοκαίρι αποτελεί την ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο πολύ εύκολα μπορεί να γίνει ανυπόφορο λόγω ζέστης. Με την επιλογή του ενδεδειγμένου κλιματιστικού, θα το απολαύσεις ξεκούραστα, υγιεινά και φυσικά χωρίς να σκέφτεσαι συνεχώς την κατανάλωση ρεύματος.

Μπες στο www.kotsovolos.gr και θα βρεις ό,τι μοντέλο σου ταιριάζει ή επισκέψου το πιο κοντινό κατάστημα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και βρες αυτό που ψάχνεις.

Μπορείς να δεις ακόμη