Εξοικονόμησε ρεύμα και χρήμα από τον υπολογιστή σου!

by K Admin

shutterstock_442242379

 

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μόλις 4 ώρες την ημέρα που ο desktop υπολογιστής σου βρίσκεται άσκοπα σε λειτουργία, αφού δεν τον χρησιμοποιείς , είναι αρκετές για να «φουσκώσουν» τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος περισσότερο από ένα πλυντήριο ρούχων ενεργειακής κλάσης Α+++; Θα άφηνες το router του σπιτιού σε λειτουργία το βράδυ κι όταν λείπεις στη δουλειά, αν ξέρεις πως καταναλώνεις χωρίς λόγο πάνω από το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ένας ψυγειοκαταψύκτης Α+++ για μια ολόκληρη χρονιά;

Η αλήθεια είναι πως τα PC και τα περιφερειακά τους έχουν μικρές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια, συγκριτικά με τις αρκετά άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Παρ’ όλα αυτά, επειδή κατά κανόνα βρίσκονται σε λειτουργία για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, και ενδεχομένως παραμένουν «αναμμένα» ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται, μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους.

 

Laptop: «Πρωταθλητές» στην εξοικονόμηση ρεύματος

Στην περίπτωση που πρόκειται να αποκτήσεις καινούριο υπολογιστή, η ενεργειακή κατανάλωση μάλλον δεν θα είναι από τα πρώτα κριτήρια, για να επιλέξεις αν θα αγοράσεις ένα desktop μοντέλο ή κάποιο φορητό PC. Ωστόσο, καλό θα είναι να λάβεις υπόψη πως τα laptop «καίνε» πολύ λιγότερο ρεύμα, σε ποσοστό που μπορεί μάλιστα να ξεπεράσει το 70%.

 

Έλεγξε τις ρυθμίσεις ενέργειας

Ανεξάρτητα από την ενεργειακή απόδοση του υπολογιστή σου, αν τον ξεχνάς ανοικτό όταν δεν τον χρειάζεσαι, τότε θα «καίει» κιλοβατώρες χωρίς λόγο. Έτσι, ακόμη και ένα desktop μοντέλο σχετικά μικρής κατανάλωσης (με μέση ισχύ 150 Watt), που μένει ενεργοποιημένο άσκοπα για 4 ώρες ημερησίως, θα «κάψει» τζάμπα σε έναν χρόνο 219 kWh (κιλοβατώρες). Συγκριτικά, ένα πλυντήριο ρούχων Α+++ χρειάζεται περίπου 155 kWh ετησίως, για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Επομένως, πρώτα και κύρια θα πρέπει να τον απενεργοποιείς κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι ή το γραφείο, μηδενίζοντας την άσκοπη κατανάλωση. Σημαντικό είναι επίσης να ελέγξεις τις ρυθμίσεις ενέργειας στο λειτουργικό σύστημα, ώστε το μηχάνημα να μεταβαίνει αυτόματα σε κατάσταση αδράνειας ή ακόμη καλύτερα σε αναστολή λειτουργίας, και έτσι να περιορίζεται δραστικά το ρεύμα που δαπανά, το αργότερο 30 λεπτά αφότου σταματάς να τον χρησιμοποιείς.

Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η λειτουργία προφύλαξης οθόνης (screen saver) δεν μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση του υπολογιστή.

 

shutterstock_188978396

 

Μην ξεχνάς το router

Αν και τα router έχουν πολύ μικρές ανάγκες σε ρεύμα, αφού η ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 10 W (βατ), σε ένα γραφείο μπορεί να παραμένουν σε λειτουργία χωρίς λόγο 16 ώρες ημερησίως, όπως επίσης και όλο το Σαββατοκύριακο. Το ίδιο θα ισχύει και για τη συσκευή σου στο σπίτι, αν δεν την απενεργοποιείς πριν φύγεις για δουλειά και το βράδυ που πέφτεις για ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση, σε έναν χρόνο θα «κάψει» 58 kWh (κιλοβατώρες), τη στιγμή που στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ψυγεία με ετήσια ενεργειακή κατανάλωση μόλις 143 kWh (κιλοβατώρες).

 

Προσοχή στα ηχεία

Όπως και στην περίπτωση των router, έτσι και τα ηχεία μπορεί να γίνουν «βαρίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος αν μένουν ανοικτά με τις ώρες χωρίς λόγο, παρόλο που οι ανάγκες τους σε ρεύμα είναι μικρές. Επομένως, ενεργοποιήστε τα μόνο όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη