Η τεχνολογία μαζί σου καθώς τρέχεις

by K Admin

shutterstock_385235995

 

Το τρέξιμο είναι μία προσφιλής δραστηριότητα που έχει αποκτήσει πολλούς fans στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αναμφίβολα, είναι ένας από τους πιο οικονομικούς και εύκολους τρόπους για την επίτευξη μιας καλής γενικής φυσικής κατάστασης. Απαιτεί ωστόσο τον σωστό εξοπλισμό για να υπάρχει η απαραίτητη άνεση και οι προπονήσεις να γίνονται απολαυστικές. Εκτός από τα κατάλληλα παπούτσια και ρούχα τρεξίματος, υπάρχουν ορισμένα gadgets που είναι απολύτως απαραίτητα για το δρομέα που προσέχει τον εαυτό του.

 

Gadgets που θα απογειώσουν το τρέξιμο σου

Όπως ένα ποιοτικό δρομικό παπούτσι θα σου προσφέρει μέγιστη απορρόφηση κραδασμών και προστασία, έτσι και ένα βραχιόλι ελέγχου δραστηριότητας θα σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις!

 

Samsung Gear Fit2

Πρόκειται για το απόλυτο gadget για τον καρπό, το οποίο συνδυάζει την παρακολούθηση της δραστηριότητας με μια σειρά από πολύ χρήσιμα εργαλεία προπόνησης και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Διαθέτει πολλές έξυπνες λειτουργίες, έτσι ώστε να σε ειδοποιεί για εισερχόμενες κλήσεις, κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ η Super AMOLED οθόνη του είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μπορείς να ελέγξεις γρήγορα τα στατιστικά σου κατά την διάρκεια της προπόνησης. Αυτή η πανέξυπνη μικρή συσκευή, όχι μόνο καταγράφει τη διαδρομή τρεξίματος, την απόσταση και την ταχύτητα σε πραγματικό χρόνο, αλλά διαθέτει εξαιρετικά ακριβή παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, για να μπορείς να ελέγξεις την έντασή σου, όταν είσαι στην ζώνη έντονης άσκησης. Μάλιστα, το Samsung Gear Fit2 διαθέτει την υψηλότερη πιστοποίηση προστασίας, την IP68, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλήρως προστατευμένο από τη σκόνη και το νερό για να σε ακολουθεί παντού!

 

Polar A360 SmartWatch

Το Polar A360 είναι ιδανική επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους δρομείς. Διαθέτει πληθώρα λειτουργιών, εύκολες και φιλικές προς το χρήστη. Μπορείς να μετρήσεις και να παρακολουθήσεις τις θερμίδες που καις, τα βήματα, την απόσταση που διανύθηκε, τον χρόνο άσκησης, ενώ διαθέτει λειτουργίες smartwatch όπως διάφορα smart notifications και έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ποιότητας. Η γκάμα προπονητικών λειτουργιών θα σε βοηθήσει να φτάσεις τους στόχους σου και να βελτιωθείς. Για παράδειγμα, με τη λειτουργία PolarSmartCoaching μπορείς να σχεδιάσεις το προσωπικό σου πρόγραμμα γυμναστικής με βάση την δικιά σου σωματοδομή. Επιπλέον, υπολογίζει την σωστή ένταση γυμναστικής με βάση τον μέγιστο καρδιακό σου παλμό και σε παρακινεί να γυμνάζεσαι σε αυτή για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Αναμφίβολα, λοιπόν, το Polar A360 είναι η καλύτερη συντροφιά για την προπόνηση σου.

 

Garmin Activity Tracker Vivofit Slate Wearable

Ένα προσιτό βραχιόλι δραστηριότητας, που όμως δεν υστερεί σε λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Καθημερινά ορίζει έναν εξατομικευμένο, εφικτό στόχο βημάτων τον οποίο και πρέπει να φτάσεις βελτιώνοντας έτσι την φυσική σου κατάσταση. Ορισμένες εκδόσεις έρχονται με ειδικό αισθητήριο για να εμφανίζουν δεδομένα καρδιακών παλμών. Κατέβασε στο smartphone σου το δωρεάν πρόγραμμα Garmin Connect ή την εφαρμογή Garmin Connect Mobile και δες μία ανάλυση της δραστηριότητάς σου, την ανάλυση του ύπνου σου, ή μπορείς να συμμετέχεις σε εικονικές προκλήσεις βημάτων και να λαμβάνεις βραβεία για τα επιτεύγματά σου. Το Vivofit είναι αδιάβροχο για να τρέχεις παντού και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την αυτονομία του, καθώς η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ξεπερνάει τον ένα χρόνο!

 

shutterstock_485402461

 

 

Τρέξιμο μετά μουσικής

Τα ακουστικά είναι αναγκαία για κάθε δρομέα. Λειτουργούν ως προσωπικό κίνητρο, δίνοντας ρυθμό και κάνοντας το τρέξιμο διασκέδαση.

 

Pioneer SEE711T Red

Τα ακουστικά Pioneer SEE711T Red προσφέρονται με τρεις τύπους άκρων για το αυτί, για ασφαλή και άνετη εφαρμογή, ενώ είναι απόλυτα ανθεκτικά στο νερό, κατάλληλα για εφίδρωση, και κάθε καιρική συνθήκη που βρίσκεις στο δρόμο σου. Είναι ιδανικά για ακρόαση μουσικής από smartphones, προσφέροντας ποιοτικό ήχο, ή για κλήσεις hands-free χάρη στο ενσωματωμένο μικρόφωνο.

 

iLuv Sport Green Bluetooth

Εάν πάλι προτιμάς ακουστικά με ασύρματη σύνδεση, τα ακουστικά ψείρες iLuv Sport Green Bluetooth έρχονται με εργονομικό σχεδιασμό, διπλό κλείδωμα των ακουστικών στο αυτί (Fit-TecTM) και ανθεκτικότητα στον ιδρώτα και στη σκόνη. Εκτός από τον ποιοτικό ήχο με βέλτιστά μπάσα, άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, έτσι ώστε να διανύεις μεγάλες αποστάσεις χωρίς να ξεμείνεις από μουσική, και ενσωματωμένο μικρόφωνο με φωνητικές εντολές!

 

Sony NWZ-WS613 Black MP3 Player

Με ένα all-in-one MP3 player θα μπορέσεις να κρατήσεις ρυθμό και να καλύψεις χιλιόμετρα επί χιλιόμετρων. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς περιττό εξοπλισμό για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, ενώ αθλείσαι. Τα ακουστικά της Sony είναι ελαφριά με δυνατό, ποιοτικό ήχο, ενώ ενσωματώνουν MP3 player. Μπορείς να ακούς την αγαπημένη σου μουσική εν κινήσει χωρίς να έχει σημασία το που και πώς προπονείσαι. Διαθέτει 4GB εσωτερικής μνήμης και μπορείς να αποθηκεύσεις μέχρι περίπου 1000 τραγούδια. Με μία φόρτιση μπορείς να διανύσεις την πιο μακρινή απόσταση. Φαντάσου ότι μία γρήγορη φόρτιση τριών λεπτών σου εξασφαλίζει περίπου μία ώρα αναπαραγωγής.

 

Προστάτεψε τις συσκευές σου με θήκες μεταφοράς

Αν θέλεις να τρέχεις, χωρίς τον φόβο της απώλειας του κινητού σου, θα πρέπει να προμηθευτείς κάποια ειδική θήκη μεταφοράς. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες θηκών, ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν θήκες για το χέρι (περιβραχιόνιο), όπου τοποθετείται η συσκευή στο εξωτερικό τμήμα του μπράτσου. Με αυτό τον τρόπο, έχεις πάντα αίσθηση του που βρίσκεται το smartphone σου. Υπάρχουν ακόμη θήκες καρπού που προτείνονται κυρίως για μικρότερων διαστάσεων μοντέλα κινητών. Φορώντας μια τέτοια θήκη, το κινητό βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα μάτια σου, έτσι ώστε να διακρίνεις όλες τις ειδοποιήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη σου. Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις.

 

Toorx Περιβραχιόνιο Smartphone AHF-004

Το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο – θήκη για το smarphone σου τοποθετείται στο μπράτσο και κλείνει με velcro για εύκολη εφαρμογή. Διαθέτει άνετη θήκη, ενώ είναι αδιάβροχο για προστασία από τον ιδρώτα και το νερό.

 

Yenkee Ζώνη Sport

Μία μοντέρνα ποιοτική σπορ θήκη που εφαρμόζει στη μέση. Ιδανική για να προστατέψεις τα πολύτιμα αντικείμενα σου, όπως music player, κινητό τηλέφωνο, κλειδιά, ή άλλα μικροαντικείμενα, ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών ή το ρυθμό που τρέχεις. Με έξυπνες λεπτομέρειες και επιφάνεια που αντανακλά στο φως, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο βραδινό τρέξιμο.

 

shutterstock_500162056

 

Ξεκίνησες τρέξιμο; Γρήγορα tips για να ανεβάσεις ρυθμούς

  • Προκειμένου να αποκτήσεις μεγαλύτερη αντοχή, ώστε εβδομάδα με την εβδομάδα να διανύεις μεγαλύτερες αποστάσεις, μπορείς να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου. Αρκούν 2-3 ώρες άσκησης κάθε εβδομάδα. Μία πολύ καλή επιλογή για να ενδυναμώσεις το σώμα σου είναι οι ασκήσεις Pilates. Όποιον τρόπο άσκησης και να επιλέξεις, τα οφέλη για την υγεία σου θα είναι πολλά.
  • Για να μη σου φαίνονται βαρετές οι μεγάλες αποστάσεις, καλό είναι να εναλλάσσεις συχνά τον ρυθμό τρεξίματος. Καλό είναι επίσης να αλλάζεις διαδρομές, ώστε να μη βαρεθείς.
  • Μπορεί να κάνεις πολλές ώρες προπόνησης, αλλά η κακή τεχνική σε εμποδίζει να βελτιώσεις τους χρόνους σου. Δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπνοή, στη σωστή χρήση των χεριών – δηλαδή αρμονική κίνηση – ώστε να βοηθούν στην ώθηση, και φυσικά στον συγχρονισμό κίνησης και αναπνοής.
  • Αν δεν μάθεις να τρέχεις αργά – για μεγάλη διάρκεια και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, δεν θα μπορέσεις να τρέξεις γρήγορα. Ξεκίνησε κάνοντας προθέρμανση για περίπου πέντε λεπτά. Στην αρχή εφάρμοσε ένα γρήγορο περπάτημα, το οποίο θα εναλλάσσεις με τζόγκινγκ, ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση ή ο τραυματισμός των μυών. Στη συνέχεια, αύξησε σταδιακά την ένταση, βάζοντας και διαστήματα τρεξίματος. Ο ρυθμός του τρεξίματος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη φυσική κατάσταση του καθενός. Ποτέ μην ξεπερνάς τα όριά σου και πάντοτε να σταματάς αν αισθανθείς οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εναλλαγές στον ρυθμό του τρεξίματος ωφελούν περισσότερο τη φυσική κατάσταση του ατόμου σε σχέση με το σταθερό τρέξιμο. Αυτή η μέθοδος προπόνησης ονομάζεται διαλειμματική και χρησιμοποιείται αρκετά στις μέρες μας. Ένα ακόμη όφελος της μεθόδου αυτής είναι και το γεγονός ότι καίγονται περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα συστήματα προπόνησης.

 

Για εσένα που λατρεύεις το βραδινό τρέξιμο

Υπάρχουν πολλοί δρομείς που προτιμούν το τρέξιμο αργά το βράδυ (ή το ξημέρωμα που ακόμα επικρατεί σκοτάδι). Το τρέξιμο το βράδυ μπορεί να είναι εκπληκτικό, γιατί νιώθεις ηρεμία και γαλήνη. Ωστόσο, κρύβει και πολλούς κινδύνους. Παρακάτω, θα βρεις ορισμένους σημαντικούς κανόνες ασφαλείας για το βραδινό τρέξιμο.

  • Φωτεινά χρώματα και φωτισμός LED: Προσπάθησε να μην φοράς σκουρόχρωμα ρούχα όταν τρέχεις στο σκοτάδι. Σιγουρέψου ότι είσαι ορατός σε όλους. Προτίμησε ρούχα σε έντονα, φωτεινά χρώματα και ιδανικά επέλεξε υφάσματα που γυαλίζουν στο σκοτάδι και αντανακλούν τα φώτα των αυτοκινήτων. Για περισσότερη ασφάλεια, χρησιμοποίησε LED φωτισμό που προσαρμόζεται στο χέρι σου ή/και στα παπούτσια σου. Αν πηγαίνεις για τρέξιμο τις πρώτες πρωινές ώρες, που η ορατότητα είναι περιορισμένη, διαφοροποιήσου από τα κόκκινα και πορτοκαλί φώτα που κυριαρχούν στους δρόμους, και χρησιμοποίησε φωτισμό με πράσινο χρώμα.
  • Ακουστικά και μουσική: Αν σκοπεύεις να τρέξεις σε πολυσύχναστο δρόμο, μην βάλεις ακουστικά και στα δύο αυτιά, ώστε να ακούς τι γίνεται γύρω σου.
  • Όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα: Αν είναι εφικτό, τρέξε μαζί με κάποιον άλλο παρέα και πάντα να έχεις το κινητό μαζί σου σε περίπτωση που χρειαστεί να τηλεφωνήσεις.
  • Τρέχουμε ανάποδα: Όταν τρέχεις σε δρόμους πόλης, να κινείσαι αντίθετα με την κυκλοφορία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να βλέπεις τι έρχεται προς το μέρος σου, ενώ θα είσαι πιο ορατός στους οδηγούς.
  • Τα προστατευτικά γυαλιά: Αν σου αρέσει να τρέχεις στο δάσος το βράδυ, καλό είναι να φοράς προστατευτικά γυαλιά. Είναι δύσκολο να δεις κάποια κλαριά στο σκοτάδι που μπορεί να σε τραυματίσουν στο μάτι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη