Έξυπνα tips για ζεστή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι το χειμώνα!

by K Admin

 

Καθώς οι μέρες μικραίνουν κι η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά, το σπίτι έχει αρχίσει ν’ αποτελεί ένα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο όπου μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά τρέχεις για να κουρνιάσεις στο κρεβάτι και τον καναπέ για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις.

Είτε σου αρέσει να χαλαρώνεις βλέποντας τις αγαπημένες σου ταινίες, είτε για να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, το σπίτι σου γίνεται μια «ζεστή αγκαλιά». Για το λόγο αυτό, ο χώρος στον οποίο περνάς τον περισσότερο χρόνο πρέπει να σ’ αντιπροσωπεύει και να είναι τόσο φιλόξενος ώστε να σε γεμίζει και να σε προκαλεί να τον απολαύσεις στο έπακρον.

Τι μπορείς, όμως, να κάνεις για να ομορφύνεις το χώρο σου, ώστε να γίνει ακόμα πιο «ζεστός» και φιλόξενος για εσένα και τους φίλους σου; Παρακάτω σου προτείνουμε ορισμένες μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές ώστε το σπίτι σου ν’ αποτελεί το ήρεμο και ζεστό περιβάλλον που αναζητάς στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σου.

 

Ζεστά υφάσματα παντού

Τώρα που αρχίζει να πέφτει αισθητά η θερμοκρασία πρόσθεσε λίγη ζεστασιά στο σπίτι με άνετα ριχτάρια και κουβερτάκια στους καναπέδες, στις πολυθρόνες, αλλά και στα κρεβάτια. Πρόσθεσε πλεκτές λεπτομέρειες με χοντρά ριχτάρια και μάλλινες, πολύχρωμες κουβέρτες διπλωμένες και τοποθετημένες στο καθιστικό σου. Άλλωστε η κουβέρτα είναι η επιτομή του χουχουλιάσματος κι η εμφάνισή της στον καναπέ βγάζει μια ζεστασιά και μια τάση για ξεκούραση. Εναλλακτικά, για αξεπέραστη ζεστασιά και θαλπωρή τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τοποθέτησε δίπλα στον καναπέ ένα όμορφο, μεγάλο ψάθινο καλάθι και γέμισέ το με κουβέρτες για όλη την οικογένεια!

 

Extra tip

Ανανέωσε τα έπιπλά σου, χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία, φτιάχνοντας υφασμάτινα καλύμματα. Αν έχεις διακοσμήσει το καθιστικό με χρώματα χαμηλών τόνων, πρόσθεσε ζωτικότητα στο χώρο ενσωματώνοντας ένα πιο φωτεινό χρώμα, κι έτσι μπορείς ν’ αλλάζεις εύκολα το ύφασμα όποτε εσύ θέλεις.

 

Άνετα και ζεστά μαξιλάρια

Τα διακοσμητικά μαξιλάρια στον καναπέ, στις πολυθρόνες, στο κρεβάτι, ή ακόμα και στο πάτωμα, προσθέτουν οπτικό ενδιαφέρον και ζεστασιά στο χώρο σου. Αν υπάρχουν εσοχές στον τοίχο, μπορείς να τις αξιοποιήσεις διακοσμητικά τοποθετώντας (στην εσοχή) μεγάλες μαξιλάρες, ή πουφ και στην πλάτη πολλά μαξιλάρια. Βάλε φαντασία και συνδύασε διαφορετικές υφές με διαφορετικά σχέδια αλλά και διαφορετικά μεγέθη. Ιδιαίτερα τα πλεκτά και ταρτάν σχέδια αποπνέουν περισσότερη οικειότητα και ζεστασιά.

Extra tip

Χρησιμοποίησε μαξιλάρες στο καθιστικό και σ’ άλλα δωμάτια του σπιτιού. Οι μαξιλάρες προσδίδουν αίσθηση χαλαρότητας στο χώρο, ενώ παράλληλα είναι και πρακτικές – χρησιμοποίησέ τις ως επιπλέον καθίσματα όταν η παρέα μεγαλώνει και μάζεψέ τις όταν δεν τις χρειάζεσαι άλλο.

 

Υπόθεση κουρτίνα

Οι κουρτίνες, εκτός του ότι αποτελούν μία μοναδική λύση που μπορεί να φιλτράρει και να ελέγχει το φως που μπαίνει στους διάφορους χώρους του σπιτιού, είναι σημαντικό μέρος της συνολικής διακόσμησης. Επίσης, με τη χρήση μίας κουρτίνας μπορείς να μονώσεις καλύτερα το χώρο σου και να πετύχεις μεγαλύτερη οικονομία στη θέρμανση του σπιτιού σου. Είναι γνωστό ότι με τη χρήση μίας φοδραρισμένης κουρτίνας μπορείς το χειμώνα να κρατάς το σπίτι σου πιο ζεστό. Για ν’ αυξήσεις τη θερμική μόνωση μιας κουρτίνας πρέπει να την τοποθετήσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στο παράθυρο και να επικαλύψεις μια περιοχή τουλάχιστον 15-20 εκατοστά μεγαλύτερη από το παράθυρο.

Σε περίπτωση που θέλεις εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποίησε ενδιάμεση φόδρα για ν’ αυξήσεις το βαθμό της θερμομόνωσης. Αν ήδη έχεις μια λεπτή κουρτίνα μπορείς να ρίξεις από πάνω ένα χοντρό ύφασμα που να σουρώνει είτε στη μία άκρη, είτε και στις δύο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιλέξεις γήινες αποχρώσεις για να μην περιοριστείς στην υπόλοιπη διακόσμηση.

 

Extra tip

Όσο βρώμικες και σκονισμένες μπορούν να γίνουν οι κουρτίνες, το πλύσιμο τους κάθε εβδομάδα θ’ απαιτούσε πολύ κόπο και χρόνο, ενώ θα κατέστρεφε το ύφασμα. Ρύθμισε την ηλεκτρική σκούπα σε χαμηλή ένταση και ξεσκόνισε τις κουρτίνες με το ειδικό εξάρτημα της σκούπας σου. Γενικά, είναι ευκολότερο να κρέμονται όταν τις ξεσκονίζεις. Χρησιμοποίησε μια γερή ράβδο κουρτίνας που θα μπορεί να κρατήσει το επιπρόσθετο βάρος από το τέντωμα της κουρτίνας και ξεσκόνισε και τις δύο πλευρές. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμοκαθαριστή τόσο για τις κουρτίνες, όσο και για τα καλύμματα (εφόσον έχεις ελέγξει ότι μπορούν να καθαριστούν με ατμό).

 

Ντύσε με χαλιά τα πατώματα

Τα χαλιά είναι ένας ακόμη εύκολος τρόπος ν’ ανανεώσεις και να δώσεις περισσότερο στιλ στο σπίτι σου. Ένα χαλί, μάλιστα, αρκεί για να μεγαλώσει το χώρο σου, να τον κάνει πιο ζεστό και φιλόξενο αλλά και να του δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα. Φυσικά, εκτός από το διακοσμητικό κομμάτι, τα χαλιά είναι απαραίτητο στοιχείο για καλή θέρμανση, αφού μειώνουν το κρύο κατά 10% σ’ ένα σπίτι – γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχεις ζεστά χαλιά σ’ όλους τους χώρους του σπιτιού σου.

Μπορείς, επίσης, να τοποθετήσεις μικρά χαλιά επάνω στην υπάρχουσα μοκέτα. Σε κάθε περίπτωση, το χαλί σου πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να πατούν σ’ αυτό τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια των επίπλων που τοποθετείς πάνω του. Αντίστοιχα, στην κρεβατοκάμαρα το χαλί σου πρέπει να είναι «κολλημένο» στο κρεβάτι σου, ώστε όταν σηκώνεσαι, να πατάς πάνω στο χαλί κι όχι στο κρύο δάπεδο.

 

Extra tip

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλο χαλί, ή μοκέτα, μπορείς να στρώσεις το ένα χαλί πάνω στο άλλο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα καλύψεις με μικρές φλοκάτες και χαλιά τους χώρους που δεν καλύπτονται από χαλί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετά χαλιά με παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς και διαφορετικά σχέδια.

 

Παίξε με το φωτισμό

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα για μια ζεστή κι άνετη γωνιά στο καθιστικό σου από το φωτισμό του χώρου. Ο σωστός φωτισμός όχι μόνο θ’ αναδείξει το χώρο σου, αλλά θα σου φτιάξει και τη διάθεση. Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι κάθε δωμάτιο έχει τη δική του επιλογή και λειτουργία που θες να εξυπηρετήσεις.

Το φως χωρίζεται σε ψυχρό και θερμό κι από την ανάλογη θερμοκρασία που χρησιμοποιείς σε διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η κουζίνα χρειάζεται συγκεντρωμένο φως, ενώ το διάβασμα έναν ευέλικτο φωτισμό, προσανατολισμένο στο σημείο που θα διαβάζεις, κι όχι πάνω σου. Στο καθιστικό, από την άλλη, ίσως χρειάζεσαι διάχυτο, θερμό φωτισμό που θ’ αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα και θα δημιουργεί μια πολύ πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το προσωπικό γούστο του καθενός. Το παν είναι να επιλέξεις προσεκτικά τις λάμπες για κάθε χώρο. Σκέψου πόσο δυνατές θες να είναι, την ατμόσφαιρα του χώρου (κίτρινο, ή λευκό φως) και φυσικά την ενέργεια που καταναλώνουν – ειδικά για τα φώτα που χρησιμοποιούνται περισσότερο.

 

Extra tip

Χρησιμοποίησε λάμπες LED με dimmer για να χαμηλώνεις το φωτισμό όποτε θέλεις, αλλά και για να κάνεις οικονομία στο ρεύμα. Τα πιο δημοφιλή χρώματα για τις λάμπες LED είναι «θερμό λευκό», ή «μαλακό λευκό» και «φωτεινό λευκό». Το θερμό λευκό και το απαλό λευκό παράγουν ένα κιτρινωπό χρώμα, παρόμοιο μ’αυτό των λαμπτήρων πυρακτώσεως, ενώ οι λαμπτήρες που αναφέρονται ως φωτεινό λευκό παράγουν ένα πιο έντονο, λευκότερο φως.

 

Πανδαισία βιβλίων

Μπορεί η βιβλιοθήκη να προορίζεται για την τοποθέτηση βιβλίων αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να τη διακοσμήσεις. Βάλε τα βιβλία -μερικά οριζόντια και μερικά κάθετα- και τοποθέτησε πάνω τους, κι ανάμεσά τους διάφορα διακοσμητικά. Με λίγη φαντασία μπορείς να σκεφτείς πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να διακοσμήσεις το σπίτι σου με βιβλία. Διάλεξε τα αγαπημένα σου και βάλε τα στο χώρο σου με διάφορους τρόπους ώστε να τα βλέπεις και να σου φτιάχνουν τη διάθεση.

 

Extra tip

Αν έχεις στο σαλόνι, ή το υπνοδωμάτιό σου μια ανεκμετάλλευτη γωνιά, τότε εκεί μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου γωνιά διαβάσματος. Βάλε ένα μικρό γωνιακό καναπέ και πρόσθεσε μερικά ράφια για να βάζεις τ’ αγαπημένα σου βιβλία.

 

Αρωματικά κεριά

Τα αρωματικά κεριά δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα και χαρίζουν την απαραίτητη ζεστασιά, προσθέτοντας μια διακριτική ευχάριστη μυρωδιά. Τοποθέτησε κεριά σε διάφορα μεγέθη, σε διάφορα σημεία του χώρου σου, ή φτιάξε μια σύνθεση σε μια μεγάλη πιατέλα από κεριά, στικ κανέλας κι αποξηραμένα φύλλα.

 

Extra tip

Μπορείς να προσαρμόσεις τ’ αρώματα των κεριών στην εποχή. Για το χειμώνα, ιδανικές επιλογές είναι τα μεθυστικά αρώματα όπως η κανέλα και η βανίλια.

 

 

Ενίσχυσε τη θέρμανση του σπιτιού σου

Όλα τα παραπάνω είναι ιδανικά για να φτιάξεις μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι. Όμως, αν δεν έχεις φροντίσει πρώτα για τη «σωστή θέρμανση» του χώρου, τότε θα καταλάβεις πως αυτά δεν είναι καθόλου αρκετά. Όταν μιλάμε για σωστή θέρμανση, δεν αναφερόμαστε μόνο στην επιλογή του κατάλληλου μέσου θέρμανσης, αλλά και στο πώς μπορείς να κάνεις τη θέρμανση του σπιτιού σου πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή. Οι ιδέες που ακολουθούν είναι απλές και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας χωρίς μεγάλο κόστος.

 

Χαμήλωσε το θερμοστάτη

Εάν έχεις τη δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης, φόρεσε ένα πουλόβερ και χαμήλωσε το θερμοστάτη κατά ένα-δύο βαθμούς. Η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα, δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και μας κάνει πιο ευαίσθητους σε κρυολογήματα. Μειώνοντας κατά ένα βαθμό το θερμοστάτη μειώνουμε το κόστος θέρμανσης κατά 5 – 8 % και αποφεύγουμε την υπνηλία.

 

Περιόρισε τις «απώλειες»

Το κλείσιμο των ρευμάτων αέρα είναι η βελτίωση που εξοικονομεί την περισσότερη ενέργεια με τη μικρότερη δαπάνη. Μια γρήγορη και οικονομική λύση για να περιορίσεις τις απώλειες ενέργειας από πόρτες και παράθυρα είναι οι ειδικές ταινίες διπλής όψης, οι οποίες τοποθετούνται εύκολα σ’ όλα τα παράθυρα, ενώ στις πόρτες μπορείς να τοποθετήσεις αφρώδη μονωτικό (αεροστοπ). Επίσης, αν μπαίνει αέρας από τα κουφώματα, χρησιμοποίησε σιλικόνη (καθώς κι ένα πιστόλι σιλικόνης) για να καλύψεις τα κενά.

«Διώξε» την υγρασία

Ο συχνός αερισμός του σπιτιού όταν θερμαίνεται ο χώρος, και ιδιαίτερα ο αερισμός των χώρων που συγκεντρώνονται υδρατμοί, όπως είναι το μπάνιο, η κουζίνα, ή οι χώροι όπου βρίσκονται πλυντήρια και στεγνωτήρια, βοηθάει στη μείωση της υγρασίας στο σπίτι και δημιουργεί καλή ποιότητα αέρα. Ο «φρέσκος» αέρας απαγορεύει την εμφάνιση μούχλας και κάθε αλλεργιογόνου. Αέρισε το σπίτι απλά ανοίγοντας τα παράθυρα. Τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, άνοιξε κουρτίνες και παντζούρια για να ζεσταθεί το εσωτερικό του σπιτιού και να μειωθεί η υγρασία. Για τους χώρους με έντονο πρόβλημα υγρασίας, ο αφυγραντήρας αποτελεί την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη επιλογή.

 

Ενίσχυσε τη θέρμανση μεμονωμένων χώρων

Υπάρχουν περιπτώσεις που η θέρμανση στο σπίτι είναι «επιλεκτική», δηλαδή είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια. Αν κάποιο δωμάτιο είναι πιο κρύο από το υπόλοιπο σπίτι, δε χρειάζεται ν’ ανεβάζεις περισσότερο τη θέρμανση για να «πιάσει» όλο το σπίτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμοπομπό, ή καλοριφέρ Mica. Πρόκειται για συσκευές θέρμανσης που δεν χρειάζονται εγκατάσταση και είναι εύκολες στη μεταφορά τους, άρα και ιδανικές για χώρους που θερμαίνονται περιστασιακά. Μπορείς να τα ρυθμίζεις με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση, την κατάλληλη ώρα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη