Τυρόπιτα Μπακλαβάς – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

    • Για τη βάση και την επικάλυψη

    • 10 φύλλα κρούστας
    • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
    • 12 αποξηραμένα σύκα
    • 100 γρ. καρύδια
    • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
    • 1 κ.σ. σουσάμι λευκό
  • Για τη γέμιση

  • 400 γρ. τυρί φέτα σπασμένη σε χοντρά τρίμματα
  • 400 γρ. ανθότυρο σπασμένο σε χοντρά τρίμματα
  • 3 αυγά
  • Πιπέρι
  • 300 γρ. γάλα φρέσκο
  • 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για τη βάση:

Βάζω στο μπλέντερ τα σύκα και τα καρύδια ξεχωριστά και τα χοντροκόβω. Βουτυρώνω ένα φύλλο κρούστας, σκορπάω λίγα σύκα, καρύδια, γραβιέρα και σκεπάζω μ’ ένα άλλο φύλλο κρούστας. Κάνω αυτή τη διαδικασία με 5 φύλλα κρούστας, με τη διαφορά ότι το τελευταίο μόνο το βουτυρώνω. Σουρώνω και τα 5 φύλλα μαζί και τα τοποθετώ σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί, ή πυρέξ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα και να γίνουν τραγανά.

 

Για τη γέμιση:

Βάζω όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ, ανακατεύω καλά και τα κρατάω στην άκρη.

 

Συναρμολόγηση:

Αδειάζω τη γέμιση στην προψημένη βάση και τη στρώνω να πάει παντού. Σπάω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια, καλύπτω όλη την επιφάνεια και ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζω με λίγη γραβιέρα και σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια και να πάρει χρώμα.
Αφήνω την τυρόπιτα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια την κόβω και σερβίρω.

 

Παρατήρηση:

Αυτή η τυρόπιτα σερβίρεται ως αλμυρή, αλλά κι ως γλυκιά με τη διαφορά ότι όταν τη σερβίρουμε την περιχύνουμε με μέλι, επιπλέον καρύδια και λίγη κανέλα.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη