«Έξυπνες» λάμπες LED: Κέρδισε άνεση και οικονομία

by K-Admin 1

 

 

Θέλεις το σπίτι σου να σε υποδέχεται φωτισμένο, κάθε φορά που επιστρέφεις; Όταν είσαι στη δουλειά ή έχεις βγει έξω για βόλτα, έχεις πιάσει αρκετές φορές τον εαυτό σου να σκέφτεσαι μήπως έχεις αφήσει κάποιο φως αναμμένο και επομένως «φουσκώνεις» χωρίς λόγο τους λογαριασμούς ρεύματος; Θα σου άρεσε με το πάτημα ενός κουμπιού να μπορείς να αλλάζεις την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, ώστε π.χ. το ζωηρό φως που μέχρι πριν από λίγο χρειαζόσουν για να μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που διάβαζες, να δώσει τη θέση του σε έναν απαλό φωτισμό ο οποίος θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις;

Για να αποκτήσεις τέτοιες δυνατότητες, το μόνο που χρειάζεται είναι να εξοπλίσεις το σπίτι σου με «έξυπνες» λάμπες LED. Τότε, αν έχεις smartphone και ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι, θα μπορείς να ελέγχεις από το κινητό σου κάθε «έξυπνη» λάμπα που έχεις εγκαταστήσει – και μάλιστα, όχι μόνο όταν είσαι στο σπίτι, αλλά και όταν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά.

Ο «έξυπνος» φωτισμός θεωρείται από πολλούς το πιο απλό βήμα για να ξεκινήσεις να κάνεις «έξυπνο» το σπίτι σου. Ένας σημαντικός λόγος είναι το κόστος, καθώς πρόκειται για προϊόντα με αρκετά προσιτή τιμή, συγκριτικά με τις περισσότερες υπόλοιπες «έξυπνες» συσκευές. Επίσης, εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας.

Όσον αφορά τον τρόπο σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο, οι «έξυπνες» λάμπες διακρίνονται σε δύο τύπους. Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι λαμπτήρες που συνδέονται απευθείας στο οικιακό Wi-Fi. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να «κατεβάσεις» στο smartphone ή το tablet σου την εφαρμογή του κατασκευαστή, η οποία θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στη σύνδεση της λάμπας στο δίκτυο.

Τα προϊόντα της δεύτερης κατηγορίας χρησιμοποιούν μία ειδική συσκευή (θα τη βρεις να αναφέρεται σαν hub ή starter kit), η οποία αναλαμβάνει ρόλο «γέφυρας επικοινωνίας» ανάμεσα στη λάμπα και το οικιακό δίκτυο. Πάντως, ούτε και σε αυτή την περίπτωση θα σε προβληματίσει η σύνδεση, αφού μόλις βάλεις στην πρίζα το hub και «κατεβάσεις» στο smartphone σου την αντίστοιχη εφαρμογή, και πάλι η application θα σε κατευθύνει βήμα προς βήμα.

 

Με ποιον τρόπο όμως οι «έξυπνες» λάμπες υπόσχονται πιο «έξυπνη» ζωή;

 

Νέες δυνατότητες για ευκολότερη καθημερινότητα

 

Αρκετά από τα πλεονεκτήματα προκύπτουν από το ότι, εκτός από τους διακόπτες, οι «έξυπνοι» λαμπτήρες ρυθμίζονται και από το smartphone, μέσω εφαρμογών που δίνουν πολύ περισσότερες επιλογές. Έτσι, όχι μόνο θα ελέγχεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την ένταση του φωτός, αλλά θα μπορείς επίσης να αξιοποιήσεις προσαρμοσμένα προγράμματα για κάθε περίσταση (π.χ. παρακολούθηση ταινίας, δείπνο), ώστε να ρυθμίζεις το φως με το πάτημα ενός κουμπιού. Ακόμη καλύτερα, θα μπορείς αν το θες να «ομαδοποιήσεις» τις λάμπες δύο ή και περισσότερων δωματίων, για να τις ρυθμίζεις όλες μαζί.

Από το smartphone θα έχεις όμως τη δυνατότητα να προγραμματίσεις και χρονικά τη λειτουργία των λαμπτήρων, ώστε για παράδειγμα να ανάβουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου ή την ώρα που γυρίζεις κάθε ημέρα στο σπίτι από τη δουλειά.

 

 

Εξοικονόμηση

 

Έχεις ξαπλώσει και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού; Πια δεν θα χρειάζεται να σηκωθείς, ελέγχοντάς το από το smartphone σου, αφού από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μπορείς να παρακολουθήσεις και να ρυθμίσεις οποιαδήποτε «έξυπνη» λάμπα. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα «αναμμένη» άσκοπα.

Ο απομακρυσμένος έλεγχος όμως δεν περιορίζεται στα όρια του σπιτιού, καθώς θα μπορείς να παρακολουθείς τις λάμπες και να σβήνεις όσες έχουν μείνει κατά λάθος σε λειτουργία, ακόμη κι αν βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά – για παράδειγμα, στο εξοχικό ή σε ταξίδι.

 

 

Ασφάλεια

 

Όταν απουσιάζεις, ο τηλεχειρισμός είναι επίσης μια καλή λύση για να δίνεις την εντύπωση πως κάποιος βρίσκεται στο σπίτι και έτσι να… αποθαρρύνεις τυχόν «απρόσκλητους επισκέπτες». Μάλιστα, εκτός από το να αναβοσβήνεις τα φώτα οποιαδήποτε στιγμή, θα μπορείς να δημιουργήσεις και προγράμματα ενεργοποίησης-απενεργοποίησής τους.

 

 

 

Οδηγός αγοράς

 

Tips για να διαλέξεις «έξυπνες» λάμπες στα μέτρα των αναγκών σου.

 

 

Συμβατότητα 

 

Όπως συμβαίνει και με τις συμβατικές λάμπες LED, ο Νο1 κανόνας είναι οι «έξυπνες» λάμπες να ταιριάζουν με τις υποδοχές (ντουί) των φωτιστικών σου. Κατά κανόνα, τα οικιακά φωτιστικά έχουν υποδοχές τύπου Ε27 ή Ε24, δηλαδή δέχονται βιδωτές λάμπες, με μεγάλο και μικρότερο σπείρωμα αντίστοιχα.

 

 

Φωτεινότητα

 

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά θα χρησιμοποιείς τις λάμπες στη μέγιστη ρύθμισή τους, όσες φορές χρειασθείς το πιο έντονο φως στον χώρο, θα πρέπει να μπορεί να σε καλύψει η φωτεινότητα που αποδίδουν. Η φωτεινότητα μετριέται με τη μονάδα μέτρησης φωτεινής ροής Lumen (lm) και αντιπροσωπεύει ακριβώς το πόσο «ισχυρό» είναι το φως που εκπέμπει ένας λαμπτήρας.

 

 

Ενεργειακή κλάση 

 

Δύο λαμπτήρες που αποδίδουν την ίδια μέγιστη φωτεινότητα, δεν είναι απαραίτητο πως καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτρική κατανάλωση αποδίδεται από την ηλεκτρική ισχύ, η οποία μετριέται σε βατ (Watt).

Ανάλογα με την ενεργειακή απόδοση, κάθε λαμπτήρας κατατάσσεται σε μία από 7 κατηγορίες ενεργειακών κλάσεων, οι οποίες ξεκινούν από την Ε (η χαμηλότερη, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση) και φθάνουν μέχρι την Α++ (υψηλότερη).

 

 

Τρόπος σύνδεσης στο WiFi

 

Ορισμένες «έξυπνες» λάμπες συνδέονται απευθείας στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού, ενώ άλλα μοντέλα συνοδεύονται από μία μικρή μονάδα (Hub) η οποία αναλαμβάνει τη διασύνδεση.

 

 

Άλλες δυνατότητες

 

Εκτός από το φωτισμό, μερικά μοντέλα ενσωματώνουν Wi-Fi repeater, ώστε να ενισχύουν το σήμα του ασύρματου του rοuter σε περιοχές του σπιτιού που δεν καλύπτονται ικανοποιητικά. Όπως επίσης άλλα προϊόντα ενσωματώνουν ένα Bluetooth ηχείο, το οποίο θα μπορείς να ελέγχεις από το smartphone σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη