Ευρωμπάσκετ στην τηλεόραση, απογείωσε την εμπειρία σου με μία 4Κ ΤV!

by Aggeliki Tsoukana

Η μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ ξεκινά, και για 18 ολόκληρες ημέρες (1-18 Σεπτεμβρίου) θα παρακολουθήσουμε τις 24 κορυφαίες εθνικές ομάδες να διεκδικούν τον θρόνο της Ευρώπης.

Εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του μπάσκετ αυτή την περίοδο αναζήτησαν την καλύτερη δυνατή οθόνη για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Ασφαλώς, σε αυτό συμβάλλουν και οι νέες τεχνολογίες των τηλεοράσεων που δημιουργούν μία πιο καθηλωτική εμπειρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι εικονολήπτες βιντεοσκοπούν το παιχνίδι. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα τραβήξουν πολλαπλές λήψεις και ότι θα καταγράψουν τη δράση από κάθε γωνία, καθώς οι νέες τεχνολογίες των τηλεοράσεων απαιτούν ακόμη καλύτερες λήψεις.

Επειδή μπορεί κι εσύ να βρίσκεσαι στην αναζήτηση νέας τηλεόρασης, μάθε τι σημαίνει 4Κ ΤV και γιατί μπορεί να απογειώσει την εμπειρία θέασης.

 

Τι σημαίνει 4Κ

Μια 4K TV είναι μια τηλεόραση με ανάλυση 4K. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση έχει 3.840 οριζόντια pixel και 2.160 κατακόρυφα pixels, δηλαδή συνολικά περίπου 8,3 εκατομμύρια pixel. Στις προδιαγραφές προϊόντων τηλεόρασης, οι αναλύσεις εμφανίζονται συνήθως ως «3840 x 2160» για 4K TV.

 

 

Τι σημαίνει Ανάλυση

Η ανάλυση είναι ένας όρος που υποδεικνύει πόσο πυκνά είναι αυτές οι μικροσκοπικές κουκκίδες, τα pixels, τοποθετημένα στην οθόνη. Τα μεμονωμένα pixels συνδυάζονται για να δημιουργήσουν την εικόνα που βλέπεις στην οθόνη, έτσι ώστε όσο υψηλότερα είναι τα pixels τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυση. Έτσι, το «K» σε 4K σημαίνει Kilo (1000), δηλαδή μια τηλεόραση που έχει επιτύχει οριζόντια ανάλυση περίπου 4.000 pixel.

 

Ευρωμπάσκετ σε 4Κ είναι εφικτό;

Μπορεί η επίγεια τηλεόραση να μην έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεταδόσεις σε 4K. Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά θα βλέπεις προγράμματα με τυπική (SD) ή υψηλή (HD) ανάλυση μέσω της 4K UHD συσκευής σου. Αν όμως γινόταν απλά εμφάνιση του σήματος όπως αυτό ερχόταν σε SD ή HD, το πιο πιθανό θα ήταν να διακρίνεις τα pixels, ειδικά σε SD. Αυτό δε θα ήταν καθόλου ευχάριστο, οπότε κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το λεγόμενο upscaling, η αναβάθμιση εικόνας/ανάλυσης.

Για να το θέσουμε απλά, το upscaling παίρνει μια κανονική μετάδοση ή καταγραφή και την κάνει να φαίνεται καλύτερη. Οπότε εάν βλέπεις οποιοδήποτε κανάλι σε μία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και μετά σε μία τηλεόραση 4K UHD θα παρατηρήσεις αισθητή βελτίωση. Επιπλέον, με μία τηλεόραση υπερυψηλής ανάλυσης 4Κ ή 8Κ, με μεγάλο πάνελ, από 55 και πάνω ίντσες, θα νιώθεις ότι είσαι στο κέντρο της δράσης!

 

Μεγάλο εύρος οθόνης για μεγαλείο εικόνας

Μια μεγάλη τηλεόραση είναι εντυπωσιακή και σε βάζει περισσότερο μέσα στη δράση, είτε αφορά στη κάθε φάση του αγώνα, είτε σε μία κινηματογραφική ταινία. Πλέον, η ανάλυση UHD 4K (3840×2160) είναι το στάνταρ στην αγορά τηλεόρασης, και θα συναντήσεις σχετικά μοντέλα από τις 43 ίντσες. Μία τηλεόραση Full HD (1920×1080) είναι ιδανική για μια μικρότερη οθόνη σε κάποιο δεύτερο δωμάτιο.

Οι υπέρ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ, σου δίνουν τη δυνατότητα να κάθεσαι κοντά και να απολαμβάνεις τέλεια εικόνα, ακόμα και σε μεγαλύτερου μεγέθους τηλεόραση. Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση, τόσο πιο μικρά είναι και τα pixels, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται και να μην σε αποσπούν από τον αγώνα. Έτσι, για να παρακολουθείς τους αγαπημένους σου αθλητές, αθλητικές διοργανώσεις και όλα τα highlights με εκπληκτική λεπτομέρεια, σου προτείνουμε να διαλέξεις μία 4K ή 8Κ TV, από 55-60 ίντσες και πάνω, με ΟLED ή QLED Panel ή άλλη αντίστοιχη τεχνολογία οθόνης.

 

 

Το απαραίτητο HDR

Σημαντικό για την ποιότητα της εικόνας είναι επίσης το HDR, που σημαίνει “High Dynamic Range”. Όμως, εκτός από την τηλεόραση, HDR πρέπει να υποστηρίζει και η πηγή της εικόνας, και προς το παρόν δεν θα βρούμε υποστήριξη HDR στο τηλεοπτικό σήμα των ελληνικών καναλιών, όπως σε αρκετά ευρωπαϊκά. Ωστόσο αξίζει να επιλέξεις μία οθόνη HDR μόνο για άλλες πηγές όπως το Streaming video από YouTube, Kodi v19, Νetflix, Disney+, Apple TV+ κ.ά.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η αγορά μιας σύγχρονης 4Κ (ή και 8Κ!) τηλεόρασης θα σε βοηθήσει να απολαύσεις το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ, αλλά και τις επόμενες διοργανώσεις για πολλά χρόνια!

Μπορείς να δεις ακόμη