Πώς να επιλέξεις στιλό και μολύβια που θα καλύψουν τις ανάγκες σου

by K-Admin 1

Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει και σίγουρα θα χρειαστείς στιλό, μολύβια και είδη γραφής. Οι επιλογές είναι πολλές και εδώ θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τα κατάλληλα για να καλύψεις τις ανάγκες σου.

 

 

Διάλεξε το κατάλληλο μολύβι

Για τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου αλλά και του δημοτικού η επιλογή μολυβιού για να γράφουν είναι μονόδρομος, αφού σίγουρα θα χρειαστεί να σβήσουν αμέτρητες φορές. Πάνω στα περισσότερα μολύβια είναι γραμμένος ο βαθμός σκληρότητας του γραφίτη, τον οποίο μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή και ξεκινάει από σκληρότητα 9Β που έχει πολύ μαλακό γραφίτη, σκιάζει έντονα και είναι ιδανικό για ζωγραφική και σχέδιο και φτάνει μέχρι μέγιστη σκληρότητα 9Η που είναι για ειδικούς σκοπούς, όπως λιθογραφία, χαρτογραφία και ξυλογραφία.

Για να επιλέξεις μολύβι για γραφή, φρόντισε να είναι σκληρότητας ΗΒ έως 3Β και να έχεις υπόψη σου ότι στις εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών, χρησιμοποιούμε συνήθως 2Β ή 3Β που γράφουν έντονα καθώς τα γραπτά σκανάρονται. Καλό είναι να επιλέξεις ένα μολύβι με εργονομικό κορμό για άνετη γραφή και με ποιοτικό γραφίτη που έχει εξαιρετικά ομαλή αίσθηση στο χαρτί ανεξαρτήτως τη σκληρότητά του.

Για το γυμνάσιο και το λύκειο, τα μηχανικά μολύβια, με επιλογή στο πάχος της μύτης αποτελούν μια καλύτερη επιλογή. Οι μαθητές μπορούν εύκολα να διορθώσουν τα λάθη τους με την ενσωματωμένη γόμα και παράλληλα δεν χρειάζεται να έχουν ξύστρα για να ακονίζουν τη μύτη.

 

 

Για όσους προτιμούν το στιλό

Το στιλό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως μια πιο καθαρή και αξιόπιστη εναλλακτική της πένας και σήμερα αποτελεί το πιο διαδεδομένο μέσο γραφής.

Το στιλό διαρκείας περιέχει μελάνι με βάση το λάδι που δεν διαλύεται ακόμα κι αν έρθει σε επαφή με το νερό. Εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια γραφής και στεγνώνει άμεσα χωρίς να αφήνει μουντζούρες.

Τα στιλό roller περιέχουν μελάνι με βάση το νερό το οποίο προσφέρει ομαλότερη και απαλή γραφή που δε χαράσσει το χαρτί και απαιτεί λιγότερη πίεση κατά το γράψιμο. Το λεπτότερο μελάνι δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν πιο λεπτές μύτες για λεπτομερή γραφή και επίσης υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή σε χρώματα.

Τα στιλό gel περιέχουν μελάνι με βάση το νερό και βιοπολυμερή σε στερεά μορφή για να αποφεύγονται οι διαρροές. Η γραφή τους είναι εξαιρετικά φωτεινή και δεν ξεθωριάζει γρήγορα, ενώ μπορούν να γράψουν υπό κλίση, σε λείες και μη απορροφητικές επιφάνειες. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη επιλογή σε χρώματα αφού βρίσκουμε από ιριδίζοντα μέχρι μεταλλικά.

Επίσης, υπάρχουν στιλό που έχουν τη μοναδική ιδιότητα να σβήνουν όπως τα μολύβια αλλά ταυτόχρονα η γραφή τους να είναι «πιο μόνιμη» από αυτά. Τα στιλό που σβήνουν λειτουργούν όπως τα κανονικά στιλό, αλλά το μελάνι τους είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία, αυτό σημαίνει ότι εξαφανίζεται σε θερμοκρασίες άνω των 60οC αλλά εμφανίζεται πάλι αν το γραπτό εκτεθεί σε πολλή χαμηλή θερμοκρασία.

Γενικά στα στιλό μπορείς να επιλέξεις το πάχος της μύτης, ανάλογα με το πάχος της γραφής που επιθυμείς και επίσης καλό είναι να επιλέξεις κάποιο με εργονομική λαβή που δεν κουράζει και παρέχει πιο σταθερό κράτημα, ενώ αν έχει και διαφανές σώμα θα σου επιτρέπει να βλέπεις τη στάθμη του μελανιού.

Διάλεξε ό,τι σε βολεύει, στιλό ή μολύβι, προμηθεύσου τα απαραίτητα και ετοιμάσου εγκαίρως για τη νέα σχολική χρονιά!

Μπορείς να δεις ακόμη