Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Πράσινη μετακίνηση για πιο βιώσιμες πόλεις!

by Zikou Stella

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι ένας θεσμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί την πιο σημαντική και δημοφιλή διοργάνωση για την προαγωγή των βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Καθώς εισερχόμαστε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Κινητικότητας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημασία της βιώσιμης μετακίνησης και τον ρόλο που διαδραματίζει στη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης πόλης.

 

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του θεσμού;

Η Ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα της βιώσιμης μετακίνησης, όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων, η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η εξοικονόμηση χρόνου.

Η Ενεργοποίηση μέσω δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που προωθούν τη βιώσιμη μετακίνηση, όπως ποδηλατικές βόλτες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η Διευκόλυνση με τη δημιουργία υποδομών που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη μετακίνηση, όπως ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι και δημόσιες συγκοινωνίες.

 

Μέσα από την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης είναι εφικτό:

  • Να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
  • Να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.
  • Να προωθηθεί η φυσική δραστηριότητα μέσω της βάδισης και της ποδηλασίας.
  • Να μειωθούν οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις.
  • Να δημιουργηθούν πιο ασφαλείς και φιλικές προς τους πεζούς περιοχές.
  • Να καταπολεμηθεί η ηχορύπανση και να γίνουν πιο ήσυχες οι πόλεις.

 

Πώς η ηλεκτροκίνηση συμβάλλει στη δημιουργία πιο πράσινων και βιώσιμων πόλεων;

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χρειάζονται πολλές αλλαγές από τον καθέναν από εμάς. Η χρήση ενός μέσου μεταφοράς που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει μετακινήσεις με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με κάποιο όχημα που καταναλώνει καύσιμα όπως βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, τα οποία ανήκουν  στις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα τα ηλεκτρικά οχήματα δεν εκπέμπουν ρύπους και επομένως δεν συμβάλλουν στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Πέρα από το πρόβλημα της μόλυνσης, ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων και ζώων στην Ευρώπη.

Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων του εκνευρισμού, των διαταραχών ύπνου, των αρνητικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, καθώς και της γνωστικής δυσλειτουργίας των παιδιών.

Ένα ηλεκτρικό όχημα, από την κατασκευή του, δεν διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Αντιθέτως, έχει ένα σύστημα κινητήρα το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία. Σε αντίθεση με τη θερμοδυναμική, ο ηλεκτρομαγνητισμός δεν προκαλεί εκπομπές θορύβου. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας είναι σχεδόν αθόρυβος.

Η ηλεκτροκίνηση, και ειδικότερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, δεν αποτελεί μια μόδα που ήρθε και σύντομα θα φύγει. Η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει και παρακάτω θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσεις σε ένα ηλεκτρικό όχημα:

 

Ευκολία και άνεση στην κίνηση μέσα στην πόλη.

Τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υιοθετηθεί και αγαπηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδίως σε πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και δυσκολία στο παρκάρισμα, δίνοντας μια οικονομική μα κυρίως οικολογική εναλλακτική στις αστικές μετακινήσεις. Μεταφέρονται εύκολα, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στο port-baggage του αυτοκινήτου. Έτσι αν είσαι κάτοχος ενός ηλεκτροκίνητου δίκυκλου μπορείς να πας παντού και να παρκάρεις εύκολα, επομένως δεν έχεις αυτή την ανησυχία στις καθημερινές σου μετακινήσεις.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όχημα εσωτερικής καύσης, είτε δίκυκλο είτε αυτοκίνητο, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος κοστίζει πολύ φθηνότερα. Η τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ κίνησης είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή της κιλοβατώρας, με συνέπεια να εξοικονομούνται χρήματα σε κάθε δρομολόγιο. Ενδεικτικά, η πλήρως φορτισμένη μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο προσφέρει αυτονομία από 25 έως 45 χιλιόμετρα, ανάλογα με το επίπεδο υποβοήθησης που χρησιμοποιείται. Έτσι με μία φόρτιση μπορείς να διανύεις αξιοσημείωτες αποστάσεις, ιδιαίτερα σε επίπεδο πόλης.

 

 

Διατήρηση της φυσικής κατάστασης χωρίς περιττή κόπωση.

Με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να απολαμβάνεις τη χαρά της ποδηλασίας, χωρίς να καταπονείσαι. Έτσι μπορείς να φτάνεις με το ποδήλατο στη δουλειά σου χωρίς να έχεις ιδρώσει και να επιστρέφεις στο σπίτι χωρίς να κουράζεσαι. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν 4-5 επίπεδα ηλεκτρικής υποβοήθησης, ώστε να αυξομειώνεται η ισχύς του κινητήρα ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείσαι. Ακόμη κι αν το δρομολόγιό σου περιλαμβάνει ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα ανώτερα επίπεδα υποβοήθησης, για να κινείσαι ξεκούραστα.

Με ένα ηλεκτρικό όχημα μπορείς να μετακινείσαι σχεδόν παντού μέσα στην πόλη, γρήγορα, ξεκούραστα και οικολογικά.

Με την αφορμή της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», επισκέψου ένα κατάστημα Κωτσόβολος ή μπες στο site για να ενημερωθείς για την ηλεκτροκίνηση και να μάθεις πώς μια έξυπνη κίνηση εκ μέρους σου μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο και να βοηθήσει το περιβάλλον για ένα βιώσιμο αύριο.

Μπορείς να δεις ακόμη