Την ώρα που τα βιντεοπαιχνίδια και η gaming κουλτούρα γίνονται ολοένα και πιο mainstream και δημοφιλή, το γνωστό κοινωνικό δίκτυο Facebook έκανε διαθέσιμη για το κοινό μία νέα αυτόνομη εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ με το όνομα Facebook Gaming. Σκοπός αυτής, η δημιουργία ή η παρακολούθηση live gameplay και η γενικότερη ενημέρωση γύρω από τον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

 

Το gaming είναι πλέον μία τεράστια βιομηχανία

Η γενιά των σημερινών σαραντάρηδων ήταν η πρώτη που ουσιαστικά απενεχοποίησε την ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ η εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας τα έκανε πλέον ιδανικά για χαλάρωση και πολλές φορές ποιοτική διασκέδαση με διαδραστικά και κοινωνικά (λόγω multiplayer) στοιχεία. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον videogames για όλα τα γούστα, τις ηλικίες και για κάθε συσκευή. Ειδικά τα smartphones έφεραν νέες ευκαιρίες για διαφορετικά παιχνίδια σε ένα νέο είδος συσκευών που έχουν όλοι στα χέρια τους. Έτσι, μετά τους προσωπικούς υπολογιστές και τις κονσόλες έχουμε πλέον και το mobile gaming.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομικά ο κλάδος έχει γιγαντωθεί τόσο ώστε ξεπερνά τα 160 δις δολάρια ετησίως σε τζίρο με πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια παίχτες! Συνεπώς, είναι μία δελεαστική αγορά για το Facebook ειδικά από τη στιγμή που πάνω από 700 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες του ασχολούνται με τον έναν τρόπο ή τον άλλο με τα βιντεοπαιχνίδια.

Άλλωστε υπάρχουν δηλώσεις από επίσημα στελέχη του, οι οποίες λένε πώς το gaming είναι μία μορφή διασκέδασης που ενώνει τον κόσμο και πώς ψυχαγωγεί δυναμικά και ενεργητικά (δηλαδή δεν δέχεται κανείς παθητικά πληροφορίες όπως στις ταινίες, αλλά ενεργεί και συνδιαμορφώνει το αποτέλεσμα). Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα συναντήσει έντονο ανταγωνισμό από παρόμοιας λειτουργικότητας προγράμματα, όπως είναι το Twitch της Amazon, το YouTube της Google και το Mixer της Microsoft, που έχουν ήδη ένα προβάδισμα και μερίδιο στις gameplay streaming services.

 

Βασικές λειτουργίες και τρόπος χρήσης

Το app είναι ανεξάρτητο από την κλασική εφαρμογή του Facebook και απευθύνεται πρωτίστως σε gamers. Κύρια λειτουργία του θα είναι η δημιουργία ή η παρακολούθηση μέσω video streaming. Δηλαδή, θα μπορείς να παρακολουθήσεις τους αγαπημένους σου gamers του χώρου (κάτι πολύ δημοφιλές αυτήν την εποχή) ή να στριμάρεις ο ίδιος το δικό σου περιεχόμενο.

Μάλιστα, το τελευταίο θα γίνεται πολύ απλά και εύκολα ακόμα και μέσα από το κινητό σου την ώρα που παρόμοια προγράμματα (όπως το Twitch) θέλουν σύνδεση του κινητού με το PC ή απαιτούν επιπλέον προγράμματα (π.χ. για χρήση εφέ ή επεξεργασία).

Θα μπορείς να παρακολουθήσεις events από τον χώρο, αλλά και τα λεγόμενα esport tournaments. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα για chat με φίλους γύρω από κοινά ενδιαφέροντα και αγαπημένα παιχνίδια, ενώ για χαλάρωση θα προσφέρονται ενσωματωμένα games, τα οποία θα παίζεις χωρίς να χρειάζεται κάποια εγκατάσταση ή download.

Να σημειωθεί πώς δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις ούτε υποχρεωτικές χρεώσεις, αλλά θα υπάρχει ένα σύστημα ανταμοιβής για τους streamers. Ειδικότερα, θα βασίζεται στους θεατές, οι οποίοι με το λεγόμενο star σύστημα θα μπορούν εθελοντικά να αγοράζουν αστεράκια για να επιβραβεύσουν έμπρακτα τα καλύτερα streaming video.

Τέλος, το app θα είναι διαθέσιμο για Apple συσκευές σύντομα, ενώ για Android συστήματα μπορείς να το δοκιμάσεις τώρα από το επίσημο store.

 

Μπορείς να δεις ακόμη