|  | 

Gaming News

Facebook Gaming

Την ώρα που τα βιντεοπαιχνίδια και η gaming κουλτούρα γίνονται ολοένα και πιο mainstream και δημοφιλή, το γνωστό κοινωνικό δίκτυο Facebook έκανε διαθέσιμη για το κοινό μία νέα αυτόνομη εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ με το όνομα Facebook Gaming. Σκοπός αυτής, η δημιουργία ή η παρακολούθηση live gameplay και η γενικότερη ενημέρωση γύρω από τον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

 

Το gaming είναι πλέον μία τεράστια βιομηχανία

Η γενιά των σημερινών σαραντάρηδων ήταν η πρώτη που ουσιαστικά απενεχοποίησε την ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ η εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας τα έκανε πλέον ιδανικά για χαλάρωση και πολλές φορές ποιοτική διασκέδαση με διαδραστικά και κοινωνικά (λόγω multiplayer) στοιχεία. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον videogames για όλα τα γούστα, τις ηλικίες και για κάθε συσκευή. Ειδικά τα smartphones έφεραν νέες ευκαιρίες για διαφορετικά παιχνίδια σε ένα νέο είδος συσκευών που έχουν όλοι στα χέρια τους. Έτσι, μετά τους προσωπικούς υπολογιστές και τις κονσόλες έχουμε πλέον και το mobile gaming.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομικά ο κλάδος έχει γιγαντωθεί τόσο ώστε ξεπερνά τα 160 δις δολάρια ετησίως σε τζίρο με πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια παίχτες! Συνεπώς, είναι μία δελεαστική αγορά για το Facebook ειδικά από τη στιγμή που πάνω από 700 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες του ασχολούνται με τον έναν τρόπο ή τον άλλο με τα βιντεοπαιχνίδια.

Άλλωστε υπάρχουν δηλώσεις από επίσημα στελέχη του, οι οποίες λένε πώς το gaming είναι μία μορφή διασκέδασης που ενώνει τον κόσμο και πώς ψυχαγωγεί δυναμικά και ενεργητικά (δηλαδή δεν δέχεται κανείς παθητικά πληροφορίες όπως στις ταινίες, αλλά ενεργεί και συνδιαμορφώνει το αποτέλεσμα). Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα συναντήσει έντονο ανταγωνισμό από παρόμοιας λειτουργικότητας προγράμματα, όπως είναι το Twitch της Amazon, το YouTube της Google και το Mixer της Microsoft, που έχουν ήδη ένα προβάδισμα και μερίδιο στις gameplay streaming services.

 

Βασικές λειτουργίες και τρόπος χρήσης

Το app είναι ανεξάρτητο από την κλασική εφαρμογή του Facebook και απευθύνεται πρωτίστως σε gamers. Κύρια λειτουργία του θα είναι η δημιουργία ή η παρακολούθηση μέσω video streaming. Δηλαδή, θα μπορείς να παρακολουθήσεις τους αγαπημένους σου gamers του χώρου (κάτι πολύ δημοφιλές αυτήν την εποχή) ή να στριμάρεις ο ίδιος το δικό σου περιεχόμενο.

Μάλιστα, το τελευταίο θα γίνεται πολύ απλά και εύκολα ακόμα και μέσα από το κινητό σου την ώρα που παρόμοια προγράμματα (όπως το Twitch) θέλουν σύνδεση του κινητού με το PC ή απαιτούν επιπλέον προγράμματα (π.χ. για χρήση εφέ ή επεξεργασία).

Θα μπορείς να παρακολουθήσεις events από τον χώρο, αλλά και τα λεγόμενα esport tournaments. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα για chat με φίλους γύρω από κοινά ενδιαφέροντα και αγαπημένα παιχνίδια, ενώ για χαλάρωση θα προσφέρονται ενσωματωμένα games, τα οποία θα παίζεις χωρίς να χρειάζεται κάποια εγκατάσταση ή download.

Να σημειωθεί πώς δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις ούτε υποχρεωτικές χρεώσεις, αλλά θα υπάρχει ένα σύστημα ανταμοιβής για τους streamers. Ειδικότερα, θα βασίζεται στους θεατές, οι οποίοι με το λεγόμενο star σύστημα θα μπορούν εθελοντικά να αγοράζουν αστεράκια για να επιβραβεύσουν έμπρακτα τα καλύτερα streaming video.

Τέλος, το app θα είναι διαθέσιμο για Apple συσκευές σύντομα, ενώ για Android συστήματα μπορείς να το δοκιμάσεις τώρα από το επίσημο store.

 

Δείτε ακόμη

 • E3 2021: Morza Horizon 5

  E3 2021: Morza Horizon 5

      Ένα ολοκαίνουριο Forza με άρωμα Λατινικής Αμερικής παρουσίασε η Microsoft στην Ε3 2021. Microsoft και Forza Horizon αποτελούν

 • E3 2021: Redfall

  E3 2021: Redfall

      Η συνδυασμένη παρουσίαση Microsoft και Bethesda στο πλαίσιο της Ε3 2021 έκλεισε με μια έκπληξη. Η ομάδα ανάπτυξης

 • E3 2021: Contraband

  E3 2021: Contraband

    Το ολοκαίνουριο Contraband ανακοίνωσε η Microsoft σε συνεργασία με την Avalanche Studios στην φετινή παρουσίαση της Ε3 μεταξύ άλλων.

 • Ε3 2021: Outer Worlds 2

  Ε3 2021: Outer Worlds 2

    Microsoft και Obsidian ανακοίνωσαν το Outer Worlds 2 κατά τη διάρκεια της Ε3 2021. Όπως και ο πρώτος τίτλος,

 • E3 2021: Back 4 Blood

  E3 2021: Back 4 Blood

    Την άμεση κυκλοφορία του Back 4 Blood στο Xbox Game Pass, ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Microsoft, η Turtle Rock

 • E3 2021: Starfield

  E3 2021: Starfield

    Με παρουσίαση ενός νέου τίτλο έκανε την εισαγωγή της η Microsoft με την Bethesda στα πλαίσια της φετινής Ε3.

 • E3 2021: Battlefield 2042

  E3 2021: Battlefield 2042

    Μπορεί το Battlefield 2042 να ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από την ΕΑ χωρίς gameplay βίντεο, η εταιρία όμως

 • E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

  E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

    Με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων ξεκίνησε η παρουσίαση της Microsoft για την Ε3 2021. Μια απο τις ανακοινώσεις ήταν και

 • E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

  E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

    Το δεύτερο trailer για το επερχόμενο Shadow Warrior 3 έδωσε στη δημοσιότητα η Devolver Digital, publisher του παιχνιδιού. Η

 • E3 2021: Wizard with a Gun

  E3 2021: Wizard with a Gun

    Wizard with a Gun, ένα online co-op παιχνίδι από τη Galvanic Games και την Devolver Digital. Το Wizard with

 • E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

  E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

    Η Ubisoft ανακοίνωσε το DLC του Watch Dogs Legion ονόματι Bloodline.  Πρόκειται για prequel του τρίτου παιχνιδιού της σειράς

 • E3 2021: Far Cry 6

  E3 2021: Far Cry 6

    Ένα ακόμα από τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ubisoft forward στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της

 • E3 2021: Just Dance 2022

  E3 2021: Just Dance 2022

    Το νέο Just Dance 2022 είναι γεγονός. Όπως είδαμε στο Live της Ubisoft Forward τον τίτλο παρουσίασε ο διάσημος