Φέτος ο Άι Βασίλης έρχεται hi-tech

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μία ιδιαίτερη και αγαπημένη εποχή για όλα τα παιδιά. Ο στολισμός, το εορταστικό κλίμα, η οικογενειακή θαλπωρή, η ξεκούραση, οι χαρούμενες μέρες, τα γλυκά και φυσικά τα δώρα δημιουργούν ωραίες αναμνήσεις και ενισχύουν την ανέμελη αίσθηση της παιδικής ηλικίας.

Βέβαια, οι εποχές άλλαξαν και τα δώρα πλέον είναι συνήθως πιο hi-tech! Άλλωστε, τα παιδιά έχουν κάνει εδώ και καιρό τη μετάβαση από τα συμβατικά στα ψηφιακά παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι οι «Άι Βασίληδες» του κόσμου, δηλαδή οι γονείς, οι νονοί, οι συγγενείς και οι λοιποί οικογενειακοί φίλοι.

Έτσι, όλοι ξέρουν πόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τα δώρα τεχνολογίας και ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Ευκαιρία λοιπόν για να διαλέξεις κάτι ιδιαίτερο και να εισπράξεις ένα τεράστιο παιδικό χαμόγελο.

 

Κονσόλες, Βιντεοπαιχνίδια και σχετικά Αξεσουάρ

Το gaming είναι μία αξιόλογη επιλογή για χαλάρωση και διασκέδαση τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους. Ευτυχώς δεν υπάρχει πια η αρνητική στάση απέναντί τους. Φυσικά χρειάζονται κανόνες και όρια (όπως για καθετί στην ζωή) σίγουρα όμως αποτελούν από τα πλέον ποθητά δώρα για κορίτσια και αγόρια κάθε ηλικίας.

Έτσι, μπορείς να αγοράσεις μία κονσόλα (με τις πιο δημοφιλείς να είναι των Sony, Microsoft, Nintendo). Το καλό με τις κονσόλες είναι ότι είναι σχετικά φθηνές και έχουν χρόνο χρήσης και ζωής κοντά στην δεκαετία. Επίσης, είναι εύκολες στη χρήση και μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλα πράγματα πέρα από το gaming (π.χ. για Netflix, Blu-Ray), δηλαδή αποτελούν συνολικά μία καλή value for money επένδυση.

Αν το παιδί έχει ήδη μία κονσόλα τότε μπορείς να του κάνεις δώρο σχετικά αξεσουάρ όπως είναι ένα νέο χειριστήριο (gamepad, τιμονιέρα κτλ) ή νέο headset για gaming. Ταυτόχρονα η αγορά ενός videogame τίτλου (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή) είναι μία εξίσου καλή επιλογή, αρκεί βέβαια να είναι κατάλληλο για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να τσεκάρεις και το PEGI Rating για να είσαι πιο σίγουρος και ασφαλής.

Μία άλλη καλή ιδέα αγοράς αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι λεγόμενες mini consoles. Πρόκειται για αρκετά οικονομικά retro μηχανήματα που προσφέρουν τα αγαπημένα παιχνίδια παλαιότερων δεκαετιών σαν πακέτο σε μία συσκευή, που στην ουσία κάνει emulation παλαιότερων ιστορικών συσκευών, όπως του Nintendo Entertainment System ή του Sega Mega Drive. Είναι family friendly και ιδανικά για οικογενειακή διασκέδαση.

Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής ενός Virtual Reality Headset (η Sony πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα). Αυτό απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους και είναι ένα εξαιρετικό high tech δώρο.

 

 

Προπληρωμένες κάρτες για Ψηφιακό Περιεχόμενο

Δημοφιλείς στα παιδιά είναι και οι κάρτες με τις οποίες αγοράζεις ψηφιακό περιεχόμενο χωρίς τη χρήση τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας. Για την ακρίβεια με αυτές μπορείς να αγοράσεις συνδρομητικές υπηρεσίες (όπως το XBOX Live, XBOX Pass, PS Now, Nintendo Switch Online) ή να προσθέτεις λεφτά σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι για την αγορά βιντεοπαιχνιδιών και in-game περιεχομένου (όπως είναι τα Sony PlayStation Live Card και Steam Prepaid).

Είναι πρακτικό, ασφαλές και τα περισσότερα παιδιά θα το εκτιμήσουν ίσως και περισσότερο από κάτι υλικό, ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται και μία ελευθερία στην επιλογή και χρήση. Αυτό μπορεί παιδαγωγικά να αξιοποιηθεί σε μία λογική υπευθυνότητας και σταδιακής ανεξαρτητοποίησης (πάντα με σωστό γονικό έλεγχο και διακριτική επίβλεψη). Σε αυτήν την λογική για έφηβους ή φοιτητές μία κλασική προπληρωμένη gift card από τράπεζα (μίας χρήσης και ενός συγκεκριμένου ποσού) μπορεί να είναι εξίσου ένα διακριτικό και ιδιαίτερο δώρο ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος για το τι επιθυμεί.

 

Tablets και Smartphones

Είναι κλασικά στο top των προτιμήσεων μικρών και μεγάλων. Το θετικό είναι ότι πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές και μερικές είναι οικονομικές και απόλυτα value for money. Ειδικά η αγορά των tablet προσφέρει εξαιρετικά μηχανήματα για κάθε πορτοφόλι και χρήση. Επίσης, καλή ιδέα είναι να συνδυάσεις μία τέτοια αγορά μαζί με ψηφιακό παιδαγωγικό περιεχόμενο, όπως είναι ψηφιακά βιβλία (eBooks) και εκπαιδευτικό λογισμικό κατάλληλα για την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παραλήπτη.

 

Παιχνίδια τύπου STEM

Το STEM τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει την εκπαίδευση και όχι μόνο. Συνδυάζει πρωτίστως στοιχεία από διάφορες επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό και βοηθάει τα παιδιά στο να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο, αλλά και να μάθουν χρήσιμα πράγματα, δημιουργώντας κατασκευές και δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα και πιθανές παραλλαγές του.

Άρα τα παιχνίδια τύπου STEM κινούμενα στην ίδια λογική είναι άκρως ενδιαφέροντα και έχουν έντονο το εκπαιδευτικό στοιχείο, που λογικά απασχολεί πολλούς γονείς. Φυσικά υπάρχει μία τεράστια ποικιλία, όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια εκπαιδευτικής ρομποτικής, πειράματα φυσικής και χημείας, προσομοιωτές, προγραμματιζόμενα και τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και άλλα οχήματα, ακόμη και διαδραστικά «ζωντανά» βιβλία. Πραγματικά οι επιλογές είναι άπειρες.

 

Τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια

Φυσικά υπάρχουν και τα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια που δεν σχετίζονται με το STEM και είναι απλά για διασκέδαση. Κάποια είναι ενσύρματα, άλλα ασύρματα, και υπάρχουν πέρα από τα κλασικά αμαξάκια, ρομποτάκια ακόμη και drones. Μάλιστα μερικά μπορείς να τα ελέγξεις μέσω κινητού ή tablet, ενώ ακόμη ειδικά στα drones υπάρχουν πολύ καλές τιμές και διάφορα μεγέθη.

 

Ηλεκτρικά Πατίνια

Της μόδας τον τελευταίο καιρό είναι και τα ηλεκτρικά πατίνια ή σκούτερ. Με εξαιρετική αυτονομία (που μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 χιλιόμετρα) και νέες προσθήκες ασφαλείας (π.χ. στα φρένα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδι, αλλά και για γρήγορη μετακίνηση (από μεγαλύτερα παιδιά και σε συγκεκριμένες συνθήκες). Είναι τόσο εύχρηστα και δημοφιλή ώστε κορυφαίοι κατασκευαστές όπως η Xiaomi κυκλοφορούν συνεχώς νέα μοντέλα στην αγορά, ενώ σε έρευνες είναι πλέον πιο δημοφιλή από τα κλασικά ποδήλατα.

 

Διάφορα γκατζετάκια

Τα ηλεκτρονικά gadgets είναι μία πολύ καλή επίσης επιλογή λόγω πληθώρας συσκευών και καλών τιμών. Έτσι, για τους μικρούς μας φίλους μπορείς να επιλέξεις εξωτερικά Bluetooth ηχεία, ακουστικά, energy banks, mp3/4 players, action κάμερες, smartwatches και fitness trackers. Ειδικά τα δύο τελευταία συνδυάζονται εξαιρετικά με κινητό και είναι αρκετά ανθεκτικά, γεγονός σημαντικό για χρήση από παιδιά. Επιπρόσθετα, με κάποια από αυτά, όπως είναι μία action cam, μπορείς να βάλεις το παιδί σε μία λογική ενασχόλησης με δραστηριότητες εκτός σπιτιού ή απόκτησης ενός χόμπι πετυχαίνοντας έτσι πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Εν ολίγοις, δεν κάνεις απλά ένα τεχνολογικό δώρο, αλλά μπορείς έξυπνα να το συνδυάσεις με πολλά άλλα πράγματα και εξωτερικές δραστηριότητες.

 

Υπολογιστές

Τέλος, μία συνηθισμένη και safe επιλογή είναι η αγορά ενός υπολογιστή (desktop ή laptop). Μπορεί να αξιοποιηθεί για τις σχολικές εργασίες και μπορείς να το γεμίσεις με δωρεάν ή επί πληρωμή εκπαιδευτικό λογισμικό. Σαν πιο φθηνή λύση μπορείς να κοιτάξεις για κάποιο refurbished μηχάνημα, ενώ υπάρχουν και υβριδικά 2-in-1 μοντέλα όπου η οθόνη αποσπάται και γίνεται αυτόνομο τάμπλετ. Ακόμη, ανάλογα με τις ανάγκες σε χώρο υπάρχουν και πιο μικρά compact μηχανήματα ή και PC με πύργους πιο εντυπωσιακούς και θεματικούς που μπορεί να αρέσουν πιο πολύ σε ένα παιδί.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη