Φέτος την καθαρά Δευτέρα θα πετάξουμε… drone!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρίσκεται προ των πυλών και είναι ιδανική ευκαιρία για εκδρομή. Βουνό ή θάλασσα, η χώρα μας έχει τόσους πολλούς και ενδιαφέροντες προορισμούς. Για να περάσεις λίγες μέρες μακριά από την καθημερινότητα και την ένταση της πόλης.

Φαντάσου πόσο ξεχωριστή θα γινόταν αυτή η μικρή «απόδραση» αν είχες μαζί σου ένα drone. Ειδικά τώρα που υπάρχουν μοντέλα σε μέγεθος «τσέπης», μπορείς εύκολα να το βάλεις στο σακίδιό σου και να ετοιμαστείς για εξωτερικές λήψεις κινηματογραφικού επιπέδου, με φόντο τον καταγάλανο ελληνικό ουρανό!

 

 

Εντυπωσιακές φιγούρες με ένα drone

Πέρα από τους εραστές της φωτογραφίας, υπάρχουν κι εκείνοι που απλά θέλουν ένα drone για να διασκεδάσουν κάνοντας εντυπωσιακές μανούβρες στον αέρα.

Τα σύγχρονα drones διαθέτουν πολλές λειτουργίες που καθιστούν τον χειρισμό τους πολύ εύκολο ακόμη και για τον πιο αρχάριο. Αν εξετάζεις την αγορά ενός drone για να κάνεις εντυπωσιακές φιγούρες στον αέρα, επίλεξε ένα compact drone με αυτόματες λειτουργίες όπως το Archos Video Capture ή το Dji Ryze Tech Tello.

Οι αυτόματες λειτουργίες είναι ιδανικές και για όσους ασχολούνται με την αεροφωτογράφιση. Θα βρεις πολλές προτάσεις σε drones με κάμερα, που εξασφαλίζουν εντυπωσιακά πλάνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καινοτόμες λειτουργίες πτήσης στα drones της DJI, όπως π.χ. τα QuickShot και ActiveTrack.

 

Εξοπλίσου με τα κατάλληλα αξεσουάρ drone

Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου τα απαραίτητα ανταλλακτικά, όπως επιπλέον έλικες. Δεν θα ήθελες να τελειώσει άδοξα η πτήση σου εξαιτίας ενός κατεστραμμένου έλικα. Οι εφεδρικές μπαταρίες είναι επίσης ένα απαραίτητο αξεσουάρ. Οι περισσότερες μπαταρίες πτήσης έχουν διάρκεια ζωής το περισσότερο 20-25 λεπτά και διαρκεί πολλή ώρα η φόρτισή τους. Κι όταν πετάς, δεν καταλαβαίνεις πώς περνάει η ώρα.

Ανάλογα το μοντέλο που χρησιμοποιείς, μπορείς να αναβαθμίσεις την μπαταρία του drone σου με μία που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία και που θα ενσωματώνει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις την κατάσταση της μπαταρίας σου σε πραγματικό χρόνο. Έτσι θα γνωρίζεις πάντα πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να συνεχίσει να πετά και πότε πρέπει να το φορτίσεις.

 

 

Διάλεξε το σωστό σημείο πτήσης

Έλεγξε την περιοχή που θα πετάξεις το drone σου χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή όπως το Google Earth για να πάρεις μια ιδέα για το περιβάλλον πτήσης. Χαρτογράφησε όλα τα δέντρα, ηλεκτρικά καλώδια και εμπόδια. Γενικά, προτίμησε μεγάλες ανοικτές περιοχές με όσο λιγότερα δέντρα γίνεται, όπως ένα πάρκο ή ένα γήπεδο, όπου δε θα υπάρχουν άνθρωποι και ηλεκτροφόρα καλώδια. Και μην ξεχάσεις να κρατήσεις απόσταση ασφαλείας από τους χαρταετούς!

 

Επίλεξε τη σωστή κάμερα

Είτε πρόκειται για κάποιο drone με ενσωματωμένη κάμερα ή για κάποιο μοντέλο που μπορεί να δεχτεί την κάμερα της αρεσκείας σου, το πιο σημαντικό πράγμα σε μια εναέρια λήψη είναι η σταθεροποίηση. Είτε χρησιμοποιείς DSLR ή GoPro, το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κανείς σε ένα εναέριο πλάνο είναι τυχόν αναταράξεις ή δονήσεις κι όχι τη διαφορά στην ποιότητα εικόνας. Επομένως είναι προτιμότερο να δώσεις μεγαλύτερο βάρος στον σταθεροποιητή βίντεο (camera gimbal) που παρέχει το drone παρά στην κάμερα που θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε μια ποιοτική βάση κάμερας.

 

 

Κανόνες πτήσης και ασφάλειας

Είναι πολύ σημαντικό να τηρείς τους κανόνες ασφαλείας. Οπότε πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα, φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά τους κανόνες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τα συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Γενικά, θα πρέπει να υπολογίζεις πάνω απ’ όλα την ασφάλεια όλων. Γι’ αυτό μην πραγματοποιείς πτήσεις πάνω από τα πλήθη, βεβαιώσου ότι όσοι σε συνοδεύουν γνωρίζουν καλά τους κινδύνους και στέκονται σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή που πετάει το drone. Να θυμάσαι ότι μπορεί να γίνει ένα πολύ απειλητικό gadget όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Σε περίπτωση που σκοπεύεις να αξιοποιήσεις το drone σου για επαγγελματική χρήση, θα πρέπει να το δηλώσεις στην ΥΠΑ. Διαφορετικά, ένα drone για ψυχαγωγική χρήση δηλώνεται για κάθε πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβάλεις «σχέδιο πτήσης» στο DAGR (Drone Aware GR).

 

Η πτήση γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστική όταν έχεις παρέα!

Μια καλή παρέα και ένα drone είναι ο καλύτερος συνδυασμός για μια ευχάριστη καθαροδευτεριάτικη περιπέτεια.

Θα έχεις δίπλα σου έναν παρατηρητή, ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς το πού βρίσκεται το drone σου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έτσι, σε περίπτωση που χάσεις τον προσανατολισμό σου, ο παρατηρητής θα σε βοηθήσει να το εντοπίσεις. Ένας έμπειρος χειριστής drone μπορεί να σου δώσει χρήσιμες συμβουλές για τον χειρισμό, ή για τις ρυθμίσεις της κάμερας που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμη καλύτερος.

Μπορείς να δεις ακόμη