Φοιτητικό σπίτι: Εύκολα tips για να διατηρήσεις το γραφείο σου καθαρό κι οργανωμένο!

by K Admin

 

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων, το γραφείο σου θα γίνει το «καταφύγιό» σου, καθώς είναι εκείνο το σημείο του σπιτιού όπου θα μελετάς, θα κάνεις τις εργασίες σου και, πολλές φορές, θα διασκεδάζεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει πάντα να είναι τακτοποιημένο κι οργανωμένο.

 

Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να κάνεις το γραφείο σου το αγαπημένο σημείο του σπιτιού σου:

 

Το απαραίτητο «ξεκαθάρισμα»

Πριν ξεκινήσεις ν’ οργανώνεις το γραφείο σου, αφιέρωσε μια-δυο ώρες για να ξεχωρίσεις τι θα κρατήσεις πάνω, ή και μέσα σ’ αυτό. Απομάκρυνε τα πάντα από την επιφάνεια και τα συρτάρια κι από το χώρο γύρω από το γραφείο σου. Μετάφερε οτιδήποτε δεν «ανήκει» στο γραφείο κι οτιδήποτε δεν έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο σ’ ένα άλλο δωμάτιο.

Διάφορα αντικείμενα πάνω στο γραφείο που δεν εξυπηρετούν κάποιο προφανή σκοπό καλό θα ήταν ν’ απομακρυνθούν από το οπτικό σου πεδίο, ώστε να περιορίσεις τους περισπασμούς και να δημιουργήσεις περισσότερους χώρους στην επιφάνειά του.

 

Τακτοποίησέ τα όλα ανά κατηγορία

Τακτοποίησε τα βιβλία σου ανά μέγεθος, ή ανά κατηγορία, έτσι ώστε να είναι εύκολο να τ’ αναζητήσεις αν τα χρειαστείς, ενώ ο χώρος θα φαίνεται οργανωμένος. Επίσης, μπορείς ν’ αγοράσεις χαρτοθήκες και φακέλους που θα σε βοηθήσουν ν’ οργανώσεις τα έγγραφα σου.

 

Extra tips

Ένας εύκολος τρόπος να οργανώσεις τα μαθήματά σου είναι να επιλέξεις ένα χρώμα για κάθε κατηγορία. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις το μπλε χρώμα για ένα συγκεκριμένο μάθημα, το βιβλίο και το σημειωματάριό σου θα πρέπει να είναι όλα στο συγκεκριμένο χρώμα. Αυτό το σύστημα διευκολύνει τη γρήγορη αναζήτηση, δεν σε κουράζει και δεν σ’ αναγκάζει να χάσεις τη συγκέντρωσή σου σπαταλώντας χρόνο ψάχνοντας αυτό που χρειάζεσαι.

 

 

Απαλλάξου από το περιττό χαρτομάνι

Αντί ν’ ανησυχείς για το πού θα τοποθετήσεις τα χαρτιά που συσσωρεύονται πάνω στο γραφείο σου, μπορείς ν’ απαλλαγείς απ’ αυτά μια και καλή – κι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να τα ψηφιοποιήσεις. Το κατά πόσο θα κοπιάσεις για να ψηφιοποιήσεις τα έγγραφά σου εξαρτάται από τον όγκο τους. Ωστόσο, η διαδικασία scan-αρίσματος είναι υπερβολικά απλή. Συγκεκριμένα, για την ψηφιοποίηση εγγράφων μπορείς χρησιμοποιήσεις μεμονωμένο scanner, ή πολυμηχάνημα. Υπάρχουν πολυμηχανήματα που μπορούν ν’ αποθηκεύσουν άμεσα το σκανάρισμα σε μορφή PDF, απευθείας στον υπολογιστή σου, ή σ’ ένα συνδεδεμένο USB stick.

Αν διαθέτεις πολυσέλιδα έγγραφα, η ιδανική λύση για την ψηφιοποίησή τους είναι η χρήση ενός πολυμηχανήματος μ’ αυτόματο τροφοδότη σελίδων (ADF). Απλά, τοποθετείς το έγγραφο στον τροφοδότη, ο οποίος προωθεί μία-μία τις σελίδες για σάρωση και στο τέλος προκύπτει –ως μία από τις διαθέσιμες επιλογές– ένα ενιαίο αρχείο PDF. Εναλλακτικά, μπορείς να κατεβάσεις κάποιο Scanner App για iOS, ή για Android. Ουσιαστικά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φωτογραφίσεις το έγγραφο (με το smartphone, ή το tablet σου) και η εφαρμογή θα το μετατρέψει άμεσα σ’ αρχείο PDF. Φυσικά, η λύση του σαρωτή είναι προτιμότερη.

Μπορεί τα χαρτάκια σημειώσεων (post-it) να είναι ένας εύκολος τρόπος να θυμάσαι τις εργασίες που έχεις να κάνεις και να οργανώσεις το διάβασμά σου, αλλά δεν είναι κι ο πιο αποτελεσματικός. Τα post-it χάνονται πολύ εύκολα και μπορεί να σ’ αποδιοργανώσουν εντελώς, ειδικά όταν έχεις τόσες πολλές σημειώσεις. Αντί να γεμίζεις το χώρο σου με χαρτάκια μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο note-taking app στον υπολογιστή, ή στο tablet σου.

 

Extra tips

Αν δεν θέλεις να εγκαταλείψεις εντελώς τις χειρόγραφες σημειώσεις, μπορείς να επενδύσεις σε κάποιο tablet, ή laptop 2 σε 1 που διαθέτουν την επιλογή για χρήση γραφίδας, έτσι ώστε να κρατάς σημειώσεις γρήγορα κι εύκολα εν κινήσει, ή ακόμα και από την άνεση του σπιτιού σου χωρίς μουτζούρες και με τη δυνατότητα προσθήκης φωτογραφιών, αρχείων ήχου, ηλεκτρονικών διευθύνσεων κ.λπ.

Κατεβάζοντας αντίστοιχες εφαρμογές, μπορείς να προσθέτεις εικονικά post-it για να έχεις όλες σου τις σημειώσεις σ’ ένα σημείο (επομένως, ξέχνα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια σε γραφεία, τραπέζια, ψυγεία και σε κάθε σημείο του σπιτιού), να καταχωρείς επαφές και να μετατρέπεις τις χειρόγραφες σημειώσεις σου σε διασυνδέσεις όπως κλήσεις, νέες επαφές, λίστα με πράγματα που θέλεις να κάνεις, ή e-mail, web, τοποθεσίες, αναζήτηση και καθήκοντα. Υπάρχουν επίσης κι εφαρμογές, όπως τα OneNote, Evernote, Google Docs κ.λπ., που είναι διαθέσιμες σε κάθε λειτουργικό σύστημα και φροντίζουν ώστε να συγχρονίζονται οι σημειώσεις σου όπου κι αν βρίσκεσαι.

 

Αξιοποίησε σωστά τα συρτάρια σου

Φτιάξε τα συρτάρια του γραφείου σου μ’ απόλυτη τάξη και τοποθέτησε μερικά ράφια για να βάζεις τα βιβλία σου και να μην τα έχεις «χύμα» στο πάτωμα, ή σε κάποιο κρεβάτι, καρέκλα κ.λπ. Αν δεν υπάρχει χώρος για ραφιέρα, μερικές ξύλινες πλάκες μπορούν να λειτουργήσουν άψογα και δεν θα σου στοιχήσουν σχεδόν τίποτα.

 

Extra tips

Η συρταριέρα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του γραφείου σου, αρκεί να την αξιοποιήσεις σωστά έτσι ώστε να βρίσκεις εύκολα τα αντικείμενα σου. Αν έχεις, για παράδειγμα, μια συρταριέρα με τρία συρτάρια το ιδανικό είναι να τοποθετήσεις τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς πιο συχνά στο πρώτο συρτάρι, όπως συνδετήρες, το συρραπτικό, το φορτιστή του κινητού σου κ.λπ. Στο δεύτερο συρτάρι μπορείς ν’ αρχειοθετήσεις φακέλους με έγγραφα που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, ενώ στο τρίτο (ή στα τελευταία συρτάρια) τοποθετείς αντικείμενα, ή φακέλους που χρησιμοποιείς περιστασιακά.

 

 

Υπολογιστής και γραφείο

Αν θέλεις ν’ αγοράσεις desktop PC για τις σπουδές σου, καλό είναι να υπολογίσεις ότι το monitor, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι καταλαμβάνουν χώρο στην επιφάνεια του γραφείου. Επομένως, το γραφείο σου θα πρέπει να κάνει εύκολη τη χρήση υπολογιστή, διαθέτοντας ευρύχωρη επιφάνεια εργασίας για την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Αν χρησιμοποιείς laptop, φρόντισε ν’ αγοράσεις μία βάση φορητού υπολογιστή για χρήση στο γραφείο. Η βάση θ’ ανυψώσει το φορητό υπολογιστή ώστε να είσαι στη σωστή απόσταση από την οθόνη. Όπως, επίσης, είναι προτιμότερη η χρήση ποντικιού, καθώς το touchpad δεν ενδείκνυνται για πολύωρη χρήση. Με το ποντίκι, η εργασία σου θα είναι πιο ξεκούραστη.

 

Extra tips

Όταν εργάζεσαι στον υπολογιστή, φρόντισε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις φωτός πάνω στην οθόνη. Για να μην δημιουργούνται αντανακλάσεις, ή λάμψεις, ο φωτισμός στο χώρο θα πρέπει να είναι ήπιος κι όχι πολύ έντονος, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει φωτισμός πίσω από την οθόνη, δηλαδή κόντρα στα μάτια σου.

 

Μείωσε τα καλώδια

Τα καλώδια για το smartphone, το tablet, τη φωτογραφική μηχανή, τον εκτυπωτή κι άλλων συσκευών που χρησιμοποιείς καθημερινά, μπορούν να δημιουργήσουν χάος στην επιφάνεια του γραφείου σου. Ωστόσο υπάρχει λύση: με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για οργάνωση καλωδίων, όπως ηλεκτρολογικοί δέκτες, αυτοκόλλητα κανάλια καλωδίων, σπιράλ, ή διαχειριστή καλωδίων, τον οποίο μπορείς να κολλήσεις πίσω από το γραφείο, ή από τον υπολογιστή για ν’ οργανώσεις τα καλώδια σου. Συνήθως, οι διαχειριστές καλωδίων αφαιρούνται εύκολα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με μια νέα συγκολλητική λουρίδα.

Ακόμα μια λύση για λιγότερα καλώδια -που θα σε βοηθήσει ταυτόχρονα να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο- είναι οι Powerline adapters, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) το οποίο αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα.

Δυο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο ρούτερ (μ’ ένα καλώδιο Ethernet) και τον δεύτερο σε μια πρίζα στο χώρο που θέλεις να καλύψεις (στο γραφείο σου για παράδειγμα). Στη συνέχεια, πατώντας το πλήκτρο ζεύξης (Pair), η συσκευή εντοπίζει το διαθέσιμο δίκτυο χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις. Υπάρχει, επίσης, και το wireless extender που επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» του ασύρματου δικτύου του router σου.

 

Extra tips

Οι συσκευές με ασύρματη συνδεσιμότητα, όπως ένας ασύρματος εκτυπωτής, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο, ασύρματο ποντίκι, ή Wi-Fi router θα σου εξασφαλίσουν καλύτερη οργάνωση μιας και δεν θα έχεις ν’ αγχωθείς με την ακαταστασία των καλωδίων.

 

Φτιάξε ένα γραφείο που θα σε εμπνέει!

Με ορισμένες απλές προσθήκες, μπορείς να δημιουργήσεις ένα χώρο που θα σε γεμίζει όρεξη κι ενέργεια για περισσότερο διάβασμα και προσπάθεια. Για παράδειγμα, μπορείς να εκτυπώσεις αγαπημένες εικόνες κι αποφθέγματα που σε εμπνέουν και να φτιάξεις μ’ αυτά όμορφες αυτοσχέδιες κορνίζες για τον τοίχο.

Οι φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αυτοσυγκέντρωση και να σε γεμίσουν θετική ενέργεια. Με μια ψηφιακή κορνίζα μπορείς να έχεις όλες τις αγαπημένες φωτογραφίες σου να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη, αλλά και μικρά videos που έχεις τραβήξει με την κάμερα, ή το smartphone σου. Επίλεξε ψηφιακή κορνίζα που συνδέεται στον υπολογιστή, ώστε να μεταφέρεις ευκολότερα τις φωτογραφίες σου.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσεις και στο φωτισμό του γραφείου σου. Ένα φωτεινό γραφείο παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοσυγκέντρωση και κατ’ επέκταση στην αύξηση της παραγωγικότητας. Γι’ αυτό φρόντισε να υπάρχει στο χώρο άπλετο φως (τεχνητό, ή φυσικό) που είναι κατάλληλο για διάβασμα και δεν κουράζει τα μάτια. Ένα φωτιστικό γραφείου με λάμπα LED θα σε βοηθήσει να νιώθεις άνετα και ν’ αποδίδεις καλύτερα.

Μια έξυπνη επιλογή στο θέμα του φωτισμού είναι και οι λάμπες Wi-Fi LED Bulb. Οι συγκεκριμένες λάμπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως φως οροφής, είτε ως φωτιστικό γραφείου. Συνδέονται στο οικιακό σου δίκτυο και σου επιτρέπουν να διαχειρίζεσαι το φωτισμό σου απ’ οπουδήποτε χρησιμοποιώντας το smartphone, ή το tablet σου.

Το απλούστερο που μπορείς να κάνεις με μια λάμπα Wi-Fi LED Bulb, είναι να προγραμματίσεις την ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ή τη διάθεσή σου. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα, όπως το Revogi LTW311 Wi-Fi Melody Light, ενσωματώνουν ηχείο για ν’ ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι. Μπορείς να τη ρυθμίσεις να σε ξυπνάει σταδιακά παίζοντας τη μουσική που θες, και να φωτίζει σιγά-σιγά το χώρο. Μπορείς να βάζεις ήχους που να σε χαλαρώνουν, όπως ήχους της φύσης, ή το αγαπημένο σου τραγούδι. Αν θέλεις να κάνεις το γραφείο σου να ξεχωρίζει, μπορείς να επιλέξεις μια έξυπνη λάμπα LED που αλλάζει και χρώματα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη