Φοιτητικό σπίτι: Tips για τέλεια φροντίδα των ρούχων σου στο πλυντήριο ρούχων

by K-Admin 1

 

Θέλεις να είσαι σίγουρος πως, εκτός από καθαρά, τα ρούχα σου θα συνεχίσουν να διατηρούν τη φόρμα τους και «ζωντανά» τα χρώματά τους και στη φοιτητική σου ζωή, τώρα που η χρήση του πλυντηρίου θα περνά από τα δικά σου χεριά; Μήπως σκέφτεσαι ότι, επειδή είσαι αρχάριος, τα… μικροατυχήματα περιμένουν στη γωνία – όπως το να «μπει» στο πλύσιμο κάποια από τις αγαπημένες σου μπλούζες ή να γίνει… εμπριμέ το αγαπημένο σου παντελόνι, επειδή ξέβαψε κάποιο άλλο ρούχο που κατά λάθος έβαλες μαζί του για πλύσιμο;

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά θ’ αναλάβεις τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου, όπως συμβαίνει εξάλλου και με τις υπόλοιπες δουλειές του φοιτητικού σου σπιτιού, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ούτε πως αρχικά θα πειραματιστείς με τη χρήση του πλυντηρίου για να μάθεις πλένεις σωστά, ούτε ότι είναι αναπόφευκτο πως στην αρχή θα κάνεις λάθη. Αντίθετα, αν ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες, που θα βρεις παρακάτω, είναι βέβαιο πως όχι μόνο θ’ αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά κι ότι η φθορά θα είναι… άγνωστη λέξη για τα ρούχα σου για χρόνια.

 

Ξεχώριζε τα άπλυτα

Ο Νο1 κανόνας για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας είναι η σωστή διαλογή, ώστε κάθε φορά να πλένονται μαζί ρούχα με παρεμφερή χρώματα και υφάσματα. Το πρώτο κριτήριο είναι το χρώμα, αφού ένα ύφασμα που ξεβάφει έστω και λίγο μπορεί να καταστρέψει κάποιο άλλο ρούχο που βρίσκεται μαζί του στον κάδο. Έτσι, θα πρέπει να διαχωρίζεις τα άπλυτά σου σε χρωματιστά, σκούρα και λευκά.

Αν πάλι υποψιάζεσαι πως κάποιο χρωματιστό σου ρούχο μπορεί να ξεβάφει (κάτι που είναι ιδιαίτερα πιθανό αν είναι καινούριο), μπορείς να το ελέγξεις. Μούσκεψε μια μικρή περιοχή του που δεν φαίνεται όταν το φοράς (π.χ. μια εσωτερική ραφή) και σιδέρωσε την πάνω σ’ ένα κομμάτι μικρού λευκού υφάσματος. Αν δεις στάμπες χρώματος πάνω στο ύφασμα, τότε αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πλυθεί μόνο του.

Στη συνέχεια, ξεχώρισε τα ρούχα σου ανάλογα με το ύφασμά τους –π.χ. βαμβακερά, μάλλινα, μεταξωτά. Πλέον, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ελέγξεις τις ετικέτες τους (όπου αναγράφεται η μέγιστη θερμοκρασία πλύσης), για να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα και θερμοκρασία.

 

 

Έλεγχε τις τσέπες, κλείνε τα φερμουάρ κι άνοιγε τα κουμπιά

Καθώς γεμίζεις τον κάδο, έλεγχε πάντα τις τσέπες, για να είσαι σίγουρος πως δεν έχεις ξεχάσει τίποτα μέσα τους. Ακόμη και μια ξεχασμένη χαρτοπετσέτα, είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί μέσα στο νερό σε τρίμματα, που θα κολλήσουν πάνω στα ρούχα.

Επίσης, κλείνε τα φερμουάρ, αφού τα «δόντια» τους είναι πιθανό να καταστρέψουν κάποιο άλλο ρούχο που βρίσκεται στον κάδο. Σημαντικό είναι, όμως, και να ξεκουμπώνεις τα ρούχα σου, καθώς σ’ αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χαλαρώσουν οι κουμπότρυπες στο ύφασμα, ενώ με το πλύσιμο τεντώνονται οι κλωστές των κουμπιών, με κίνδυνο να σπάσουν.

Τέλος, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα ρούχα με μεταλλικά διακοσμητικά (π.χ. στρας), για τα οποία καλό είναι να πλένονται μέσα σ’ ένα ειδικό δίχτυ πλυντηρίου, ώστε να είσαι σίγουρος πως δεν θα σκίσουν κάποιο άλλο ύφασμα. Για τον ίδιο λόγο, το δίχτυ πλυντηρίου είναι απαραίτητο και στα σουτιέν.

 

Μην υπερφορτώνεις το πλυντήριο

Αν την ώρα που βάζεις τ’ άπλυτά σου στο πλυντήριο διαπιστώσεις στην πορεία πως δεν χωράνε άλλα, τότε είναι άσκοπο (αλλά κι επικίνδυνο) να προσπαθήσεις να στριμώξεις όσα έχουν μείνει απέξω. Ο πρώτος λόγος είναι πως, αν ξεπεράσεις τη χωρητικότητα του πλυντηρίου σου, τα ρούχα δεν θα καθαρισθούν στην εντέλεια – μάλιστα, δεν είναι απίθανο όταν τελειώσει το πλύσιμο κι ανοίξεις την πόρτα, αντί για φρεσκοπλυμένη η μπουγάδα σου να μυρίσει άσχημα.

Εξίσου σημαντικός λόγος είναι πως, με το υπερβολικό βάρος, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσεις βλάβη στη συσκευή, καταστρέφοντας το μηχανισμό που στηρίζει και περιστρέφει τον κάδο.

Ένας πρακτικός κανόνας για να καταλάβεις πως δεν πρόκειται να συμβούν τα παραπάνω, είναι να μην γεμίζεις ποτέ άνω του 80% του κάδου. Έτσι, θα είσαι σίγουρος πως δεν θα έχεις ξεπεράσει τη χωρητικότητα της συσκευής σου, κι επομένως το πλύσιμο θα γίνεται  αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

 

 

Διάλεγε το σωστό κάθε φορά πρόγραμμα

 Όπως είναι φυσικό, τα πλυντήρια διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων (π.χ. μάλλινα, ευαίσθητα), για να εξασφαλίζουν σε κάθε είδος υφάσματος τις ιδανικές συνθήκες καθαρισμού –και μάλιστα, όχι μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την ταχύτητα περιστροφής του κάδου, ή την ένταση του στυψίματος. Επομένως, με το να επιλέγεις κάθε φορά το σωστό πρόγραμμα, εξασφαλίζεις πως δεν θα φθαρούν οι ίνες τους και δεν θα ξεβάψουν τα χρώματα.

 

Ακολούθησε τις οδηγίες στη συσκευασία του απορρυπαντικού για τη δοσολογία

Αν το παρακάνεις στο απορρυπαντικό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι πως θα «πυκνώσεις» τις επισκέψεις σου στο σουπερμάρκετ γι’ ανεφοδιασμό. Επομένως, θ’ αυξήσεις τα έξοδά σου και μάλιστα χωρίς λόγο, αφού δεν θ’ εξασφαλίζεις μεγαλύτερη καθαριότητα στα ρούχα, αν χρησιμοποιείς περισσότερο απορρυπαντικό από τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία του.

Αντίθετα, στην περίπτωση που χρησιμοποιείς ένα προϊόν σε σκόνη, δεν είναι απίθανο οι αδιάλυτοι κόκκοι να κολλήσουν πάνω στα ρούχα, τα οποία θα πρέπει τότε να ξαναπλύνεις. Επίσης, η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης του δέρματος.

 

Μην αφήνεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μέσα στο πλυντήριο

Αν τυχόν αφήσεις την μπουγάδα σου για πολύ μέσα στον κάδο, μετά το τέλος της πλύσης, οι έντονες ζάρες που θα δεις να έχουν σχηματισθεί στα υφάσματα θα είναι αρκετές για να σε… πείσουν ότι είναι κάτι που θα πρέπει ν’ αποφεύγεις. Θα πρέπει πάντως να ξέρεις πως η υγρασία των φρεσκοπλυμένων ρούχων ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, που προκαλούν κακοσμία. Κάτι που σημαίνει πως, αν αφήνεις συστηματικά τα ρούχα στο πλυντήριο για ώρα, τότε αργά, ή γρήγορα ο κάδος θα «μυρίσει».

 

Άφηνε ανοιχτή την «πόρτα» και το συρταράκι του απορρυπαντικού

Η ανάπτυξη βακτηρίων, κι επομένως κακοσμίας, μπορεί επίσης να προκληθεί από την υγρασία που παραμένει στον κάδο μετά από κάθε πλύσιμο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει ν’ αφήνεις ανοιχτή την «πόρτα» της συσκευής και το συρτάρι του απορρυπαντικού, για να στεγνώσει τελείως το εσωτερικό της.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη