Κουζινομηχανή, το “δεξί σου χέρι” στην κουζίνα…!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

…ή το αριστερό αν είσαι αριστερόχειρας. Ο sous chef σου, ο απόλυτος βοηθός που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σ’ όλα τα επίπεδα και σε κάθε γλυκιά, ή αλμυρή δημιουργία.

Ο σοφός λαός τα είπε όλα μέσα από τις παροιμίες του: «Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα». Αν θέλεις κι εσύ, λοιπόν, ν’ ανέβεις επίπεδο και να γίνεις «μάστορας» στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, τότε η επένδυση σε μια καλή κουζινομηχανή είναι μονόδρομος. Γιατί εδώ μιλάμε για το «βαρύ πυροβολικό» της κουζίνας. Υπάρχουν συνταγές που σίγουρα έχεις  δοκιμάσει να εκτελέσεις στην κουζίνα σου, χωρίς επιτυχία. Με τη χρήση μιας κουζινομηχανής, όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ΠΟΤΕ!

 

 

Μίξερ χειρός VS Κουζινομηχανή

Πόσες απαιτήσεις –άραγε- μπορεί να έχεις από ένα μίξερ χειρός; Μπορεί να χτυπήσει αυγολέμονο, δεν μπορεί να φτιάξει όμως μαρέγκα για μπεζεδάκια και πάβλοβα. Μπορεί να φτιάξει ένα μικρό κέικ και να ζυμώσει μια ζύμη τάρτας, αλλά δεν μπορεί να φτιάξει ψωμί, ή τσουρέκι. Μπορεί να χτυπήσει ένα φλυτζάνι σαντιγί, αν όμως θες να δουλέψεις μεγαλύτερες ποσότητες υλικών, καλύτερα να ξεχάσεις το μιξεράκι χειρός. Όσο κι αν το θέλετε κι οι δυο, δεν έχει την ισχύ ν’ ανταπεξέλθει. Μόνο με μια κουζινομηχανή στον πάγκο της κουζίνας σου μπορείς να φτιάξεις όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής και, κυρίως, να τη χρησιμοποιείς για πολλά-πολλά χρόνια.

 

Τι μου προσφέρει μια κουζινομηχανή;

Η κουζινομηχανή σου «λύνει τα χέρια» εξοικονομώντας σου χρόνο και χαρίζοντας επιτυχία στις παρασκευές σου. Δουλεύει χωρίς τη δική σου άμεση συμμετοχή και χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα χέρια σου, ή να είσαι από πάνω της για να επιβλέπεις τη λειτουργία της. Την ώρα που εκείνη λειτουργεί εσύ μπορείς να διαβάσεις αναπόσπαστος αναλυτικά τη συνταγή, ή να κάνεις παράλληλα κάτι άλλο. Όλες τους αποτελούνται από ένα πλαστικό, ή μεταλλικό κάδο διαφορετικού μεγέθους -ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο- κι από τα ακόλουθα τρία βασικά εξαρτήματα:

  • Μεταλλικό χτυπητήρι για χτύπημα μαρέγκας, σαντιγί, κουρκουτιού, μείγματα που θέλεις να «πάρουν αέρα» εντός της σύστασής τους και να φουσκώσουν, κ.α.
  • Φτερό για ανάμειξη υλικών, π.χ. για να χτυπήσεις το βούτυρο με τη ζάχαρη μαζί, να φτιάξεις κέικ, ν’ αφρατέψεις ένα μείγμα που έχει μείνει στο ψυγείο για ώρα, να φτιάξεις τριφτές ζύμες που θέλουν λίγο ανακάτεμα όπως μπισκότα, μελομακάρονα, κράμπλ, κουραμπιέδες και ζύμη τάρτας.
  • Γάντζο για μαλακές ζύμες μαγιάς όπως ψωμιά, τσουρέκια κλπ. αλλά και για πιο σκληρές όπως είναι η ζύμη για φύλλο πίτας.

 

 

Ένα πολυεργαλείο στην κουζίνα σου

Εκτός από τα παραπάνω, μια καλή κουζινομηχανή μπορεί να προσαρμόσει πάνω της επιπλέον εξαρτήματα και να μετατραπεί σ’ ένα πολυεργαλείο που θα κάνει σχεδόν τα πάντα εξοικονομώντας σου χώρο στα ντουλάπια και τον πάγκο της κουζίνας. Μπορεί να μετατραπεί σε μπλέντερ που θα σου φτιάξει τέλεια smoothies και σούπες βελουτέ, σε λεμονοστίφτη κι αποχυμωτή που θα σου στύβει φρούτα και λαχανικά, σε παγωτομηχανή που θα σου φτιάχνει τέλεια παγωτά και σορμπέ το καλοκαίρι, σε κρεατομηχανή κοπής κιμά που θα κόβει το δικό σου κιμά, απ’ ότι είδους κρέας προτιμάς, και θα φτιάχνει τα δικά σου σπιτικά λουκάνικα, σε κόφτη λαχανικών που θα ετοιμάζει τέλειες σαλάτες, σε παρασκευαστή ανοίγματος φύλλου για πίτες, σε παρασκευαστή ζυμαρικών για φρέσκα ζυμαρικά, σε μύλο αλέσεως για μπαχαρικά, καφέ, ή παιδικές τροφές και πολλά άλλα. Κάποιες έχουν ενσωματωμένη ζυγαριά κι επαγωγική εστία, άρα και τη δυνατότητα να ζυγίζουν, ή και να μαγειρεύουν το περιεχόμενο του κάδου τους.

 

Γιατί και πόσο να επενδύσω σε μια κουζινομηχανή

Επειδή τα πάντα είναι θέμα τιμής, στην αγορά υπάρχουν κουζινομηχανές σε τιμές που ποικίλουν. Ανάλογα με τα χρήματα που μπορείς και θες να διαθέσεις πρόσεξε τα παρακάτω:

Μέγεθος και υλικό κάδου: Οι πλαστικοί κάδοι είναι συνήθως οικονομικότεροι αλλά οι  μεταλλικοί είναι πιο ανθεκτικοί στις φθορές και καθαρίζονται κι ευκολότερα. Το μέγεθος πάντως δεν είναι ανάλογο της τιμής. Υπάρχουν κουζινομηχανές εξαιρετικής αντοχής και ποιότητας με μικρό κάδο, που μπορούν όμως να ζυμώσουν τέλεια, αλλά μόνο μικρές ποσότητες ζύμης. Επίλεξε, λοιπόν, ανάλογα με τις ανάγκες σου και τις ποσότητες που θες να διαχειριστείς.

Ισχύς: Καθώς ανεβαίνει η ισχύς του μηχανήματος, αυξάνονται και οι δυνατότητές του, άρα και η αντοχή του στα ζυμώματα και τις αναμείξεις.

Επιπλέον εξαρτήματα: Υπάρχουν κουζινομηχανές με ειδική υποδοχή για έξτρα εξαρτήματα, όπως μπλέντερ, πολυκόφτη, μηχανή κοπής κιμά, παρασκευαστή φρέσκων ζυμαρικών και πολλά άλλα. Όσο περισσότερο ανεβαίνει ο πήχης των δυνατοτήτων μιας μηχανής, τόσο ανεβαίνει και η τιμή της. Όμως δεν είναι ανάγκη ν’ αγοράσεις όλα τα εξαρτήματα μαζί. Ξεκίνα με τα βασικά και σιγά-σιγά πρόσθεσε στη συλλογή σου τα εξαρτήματα εκείνα που σου είναι πραγματικά απαραίτητα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη