Tips για την καλύτερη φροντίδα των παιδικών ρούχων

by K Admin

 

To δέρμα των βρεφών και των παιδιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των ρούχων τους. Φυσικά, η σωστή πλύση των ρούχων είναι σημαντική και για τους ενήλικες, ωστόσο τα παιδιά είναι πάντα η αφορμή για να προσέχουμε ακόμη περισσότερο.

 

Πλύσιμο

Επιλέγοντας το κατάλληλο απορρυπαντικό πλυντηρίου

Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μία από τις πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις του δέρματος και εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και μικρά παιδιά. Τα απορρυπαντικά, σαπούνια και καθαριστικά, είναι μόνο μερικά παραδείγματα παραγόντων που συμβάλουν στην έξαρση των συμπτωμάτων, όπως έντονη φαγούρα, κνησμό, κοκκίνισμα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Μάλιστα, αρκετά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν αργότερα αλλεργική ρινίτιδα ή/και άσθμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέξεις το σωστό απορρυπαντικό για να πλύνεις τα βρεφικά και νηπιακά ρούχα, μιας και η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ εύκολο να ερεθιστεί και να αντιδράσει στις χημικές ουσίες που περιέχουν τα κοινά απορρυπαντικά. Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, καθώς υπάρχει μία σύγχυση όσον αφορά στο ποιο είναι πραγματικά οικολογικό απορρυπαντικό και κατά πόσον είναι πραγματικά ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ευτυχώς, στην αγορά θα βρεις απορρυπαντικά πλυντηρίου που απευθύνονται ακριβώς στην ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς είναι πιστοποιημένο υποαλλεργικό, χωρίς πρόσθετα χρώματα ή αρώματα, τα οποία ευνοούν ακόμα περισσότερο αλλεργίες και δερματικά προβλήματα στα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για το μαλακτικό που θα χρησιμοποιήσεις, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που προκλήθηκε αλλεργία σε βρέφη και νήπια. Αν ωστόσο θέλεις οπωσδήποτε να προσθέσεις μαλακτικό, καλό είναι να επιλέξεις ένα που να ενδείκνυται για παιδικά ρούχα.

 

Σωστή δόση απορρυπαντικού

Για να είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούμε πάντα τη σωστή δόση απορρυπαντικού διαβάζουμε τον πίνακα δοσολογίας που, συνήθως, βρίσκεται στο πίσω μέρος του απορρυπαντικού. To να προσθέσεις περισσότερο απορρυπαντικό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα καθαρίσουν καλύτερα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τις πιθανότητες να μην ξεβγαλθούν καλά, με αποτέλεσμα να μείνουν κατάλοιπα στα ρούχα.

 

Προσοχή στη θερμοκρασία πλύσης

Οι παιδίατροι συνιστούν τα ρούχα των παιδιών ηλικίας 0 έως 3 ετών να πλένονται ξεχωριστά από αυτά των ενηλίκων και σε θερμοκρασίες 60 βαθμών Κελσίου και άνω με ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλένεις τα ρούχα του παιδιού ξεχωριστά, δοκίμασε να τα τοποθετήσεις σε ειδική θήκη ή σε μαξιλαροθήκη για να τα προστατέψεις από τη φθορά που μπορεί να προκληθεί μέσω της τριβής με τα υπόλοιπα ρούχα. Επίσης, καλό είναι να μην χρησιμοποιείς μαλακτικό, ή τουλάχιστον χρησιμοποίησε ένα μαλακτικό ειδικό για βρεφικά-παιδικά ρούχα. Όπως και να ‘χει, η χρήση του είναι προαιρετική. Εάν το πλυντήριο διαθέτει επιλογή για επιπλέον ξέβγαλμα, τότε επίλεξε τη για τα παιδικά ρούχα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού.

Φυσικά, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός σύγχρονου πλυντηρίου ρούχων. Σήμερα, τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν τεχνολογίες ατμού για υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνα και δύσκολους λεκέδες χωρίς να ταλαιπωρούν τα υφάσματα, ενώ κάποια διαθέτουν και προγράμματα πλύσης για προστασία από αλλεργίες. Χάρη στην υψηλή θερμοκρασία πλύσης και στο πιο αποτελεσματικό ξέβγαλμα, τα ρούχα βγαίνουν πεντακάθαρα και χωρίς υπολείμματα απορρυπαντικού. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι, καθώς το παιδί μεγαλώνει και προστίθενται και άλλες τροφές στην καθημερινή του διατροφή (εκτός από το γάλα και τις κρέμες), είναι λογικό να λερώνεται περισσότερο ή θα υπάρχουν περισσότεροι επίμονοι λεκέδες στα ρουχαλάκια του. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αυξήσεις ελαφρώς τη θερμοκρασία πλύσης και να επιλέγεις πρόπλυση ρούχων.

 

Τα καινούρια ρούχα των παιδιών πρέπει απαραιτήτως να πλένονται πριν φορεθούν

Όσο καθαρό και φρεσκοπλυμένο κι αν φαίνεται, πρέπει να πλένεις κάθε καινούριο ρούχο που αγοράζεις για το παιδί. Φορμάκια, πετσέτες, καλτσάκια, φανελάκια, σαλιάρες, μπουφάν, αλλά και ό,τι έρχεται σε επαφή μαζί του όπως σεντόνια, πάπλωμα, σκουφάκια κ.α., τα πλένεις στο χέρι ή στο πλυντήριο ρούχων. Φυσικά, αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα καινούρια ρούχα που αγοράζονται για ενηλίκους, καθώς και για καινούρια εσώρουχα, σεντόνια, σκεπάσματα κ.λπ. Μόνο φρόντισε, πριν τα βάλεις για πλύσιμο, να διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες κάθε ρούχου για να γνωρίζεις πως πρέπει να πλύνεις το καθένα.

 

 

Στέγνωμα

Οι παιδίατροι συστήνουν να στεγνώνουμε τα ρούχα των παιδιών στον ήλιο, καθώς με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται αποτελεσματικά η υγρασία, ενώ εξοντώνονται τα βακτήρια. Τι γίνεται, όμως, όταν ο καιρός δεν βοηθάει και τόσο πολύ στο στέγνωμα των ρούχων; Η υγρασία, οι βροχές, οι αρνητικές θερμοκρασίες και γενικά όλη αυτή η κακοκαιρία κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι σύμμαχος για εσένα που θέλεις να στεγνώσεις με υγιεινό τρόπο τα ρούχα του παιδιού, αλλά παράλληλα θέλεις να ξεμπερδεύεις γρήγορα με αυτή τη διαδικασία, αφού ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αν θέλεις γρήγορο, υγιεινό πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός στεγνωτηρίου με προγράμματα ατμού. Ο ατμός προσφέρει απαλό και υγιεινό στέγνωμα, απομακρύνοντας από τα ρούχα τους υδρατμούς και τα βακτήρια. Φυσικά, για μικρότερους χώρους υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Εάν το στεγνωτήριό σου διαθέτει διαφορετικούς βαθμούς στεγνώματος, προτίμησε την επιλογή για ρούχα εντελώς στεγνά – τουλάχιστον για τα ρούχα των παιδιών.

 

Εάν πάλι προτιμάς τον παραδοσιακό τρόπο στεγνώματος των ρούχων, τα παρακάτω tips μπορούν να βοηθήσουν στο να στεγνώσουν τα ρούχα (όχι μόνο του μωρού) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

  • Αφού τελειώσει το πρόγραμμα του πλυντηρίου, προγραμμάτισε ακόμη έναν κύκλο στυψίματος. Τα ρούχα θα στραγγίσουν κι άλλο το περιττό νερό.
  • Βγάλε τα ρούχα από το πλυντήριο αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα πλύσης και άπλωσε τα. Αν τα αφήσεις, εκτός από την υγρασία που θα εισχωρήσει στα ρούχα, δεν θα μπορέσεις να εκμεταλλευτείς το φως του ηλίου για το στέγνωμα όσο καθυστερείς να τα απλώσεις.
  • Αν θέλεις να στεγνώσουν τα ρούχα υγιεινά, αλλά και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, βάλε πλυντήριο νωρίς το πρωί. Η υγρασία που «πέφτει» το βράδυ θα κάνει τα ρούχα πιο βρεγμένα από όσο ήταν μόλις τα έβγαλες από το πλυντήριο.
  • Μην απλώνεις τα ρούχα του μωρού σε μέρος όπου θα είναι εκτεθειμένα σε σκόνες ή σε αλλεργιογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. κοντά σε γύρη την άνοιξη).
  • Είναι πολύ σημαντικό να τινάξεις καλά κάθε ρούχο πριν το απλώσεις. Αυτό βοηθάει στο στέγνωμα, ενώ γίνεται και πιο εύκολο το σιδέρωμα.
  • Απέφευγε να απλώνεις τα ρούχα διπλωμένα στη μέση. Κρέμασε τις μπλούζες από τις άκρες τους κι όχι από τους ώμους και τα παντελόνια από τα μπατζάκια κι όχι από την περιοχή της ζώνης.
  • Αν χρησιμοποιείς απλώστρα προσπάθησε να μην την υπερφορτώνεις. Άφησε κενό ανάμεσα στα ρούχα, καθώς χρειάζονται αέρα για να στεγνώσουν γρηγορότερα. Αν υπάρχει χώρος στο μπαλκόνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και δύο απλώστρες, είτε πτυσσόμενη δαπέδου, είτε μπαλκονιού.
  • Βρες ένα σημείο στο μπαλκόνι σου που το «βλέπει» περισσότερο ο ήλιος ή που φυσάει πιο έντονα ο αέρας και τοποθέτησε εκεί την απλώστρα (ή τις απλώστρες) σου.
  • Στη διάρκεια της ημέρας κι εφόσον κάποια ρούχα δεν έχουν ακόμη στεγνώσει καλά, κάνε τα μια περιστροφή κι από την άλλη μεριά.
  • Φρόντισε να μαζέψεις τα ρούχα πριν νυχτώσει. Αν είναι όμως ακόμη νωπά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σιδέρωσέ τα άμεσα. Άφησε τα σιδερωμένα ρούχα σε μια μεριά και τακτοποίησέ τα στις ντουλάπες το επόμενο πρωί, αφού φυσικά βεβαιωθείς ότι έχουν στεγνώσει εντελώς.

 

Άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι. Είναι υγιεινό;

Το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι φαίνεται ιδανική λύση όταν έξω επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, το βρεγμένο ύφασμα αποτελεί πηγή υγρασίας και μπορεί οι υδρατμοί που δημιουργούνται να μην είναι εμφανείς, γίνονται αντιληπτοί όμως μετά από λίγο καιρό όταν δημιουργούνται μούχλα και σκασίματα στους τοίχους και τα ταβάνια. Τις ημέρες με έντονη υγρασία ή τις βροχερές μέρες μπορείς να απλώσεις τα ρούχα σου μέσα στο σπίτι και να βάλεις σε λειτουργία τον αφυγραντήρα. Τοποθέτησε την απλώστρα με τα βρεγμένα ρούχα σε ένα δωμάτιο και βάλε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο θα στεγνώσεις πιο εύκολα τα ρούχα, ενώ δεν θα ανέβουν τα επίπεδα υγρασίας. Όπως και να ‘χει όμως είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα στεγνωτήριο που θα στεγνώνει γρήγορα και υγιεινά τα ρουχαλάκια του παιδιού σου. Και αν δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετήσεις στεγνωτήριο, να θυμάσαι ότι υπάρχει και λύση συνδετικού πλαισίου για διάταξη κολώνας. Δηλαδή η τοποθέτηση του στεγνωτηρίου πάνω από το πλυντήριό σου.

 

Σιδέρωμα

Ειδικά τους πρώτους 6 μήνες είναι σημαντικό να σιδερώσεις τα ρούχα του μωρού ώστε να αποστειρώνονται. Ακόμη πιο αναγκαίο στην περίπτωση που τα έχεις απλώσει σε εξωτερικό χώρο ή κοντά σε ανοιχτό παράθυρο όπου είναι πολύ πιθανό να έχουν γεμίσει σκόνη και μικρόβια. Αν δεν έχεις σίδερο ατμού θα πρέπει να τα σιδερώνεις τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά. Όπως καταλαβαίνεις, με το σίδερο ατμού τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα: Ο ξηρός ατμός διαπερνά ακόμα και τα παχύτερα υφάσματα και εκτός ότι αποστειρώνει αποτελεσματικά τα ρούχα, μειώνεται κατακόρυφα και ο χρόνος σιδερώματος. Επιπλέον, τα περισσότερα σίδερα ατμού σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις αν θα σιδερώσεις με πολλαπλό ψεκασμό ή με συνεχή παροχή ατμού, πατώντας το πλήκτρο ατμού στο σίδερο, για περισσότερη ευκολία.

Επιπλέον, όταν σιδερώνεις τα ρούχα του μωρού καλό είναι να τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υδρατμοί που έχουν μείνει στο ύφασμα από το ατμοσίδερο, πριν τα τακτοποιήσεις σε συρτάρια και ντουλάπια. Τέλος, απαγορεύεται «διά ροπάλου» η χρήση βοηθητικών σιδερώματος, π.χ. σπρέι σιδερώματος, γιατί περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή έκζεμα στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Μπορείς να δεις ακόμη