Φρόντισε για το ιδανικό περιβάλλον στο σπίτι σου 

by Despoina Sachini

 

Ίσως δεν περνάει καν από το μυαλό σου, όμως είναι πολύ πιθανόν η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου να είναι πιο επιβαρυμένη από την εξωτερική. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, με έρευνες, ότι ο αέρας μέσα στο σπίτι μας είναι συνήθως πολύ πιο βεβαρημένος από εκείνον της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Τι ευθύνεται γι’ αυτό; Πολλοί παράγοντες: το μονοξείδιο του άνθρακα, οι ενώσεις από τα συνθετικά και χημικά υλικά γύρω μας, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά, η σκόνη, η μούχλα, τα ακάρεα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και οι πηγές θέρμανσης… Όλα αυξάνουν τα ποσοστά της ρύπανσης στο σπίτι σου. 

Και αν καπνίζεις, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. 

Ειδικά τώρα, τον χειμώνα, που τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστά, η εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού χειροτερεύει. Και αυτή η όχι καλή ποιότητα αέρα επιδρά άμεσα στην υγεία σου. Σίγουρα προτεραιότητά σου είναι να έχεις μία υγιεινή και καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι του, άρα ξεκίνα να βελτιώνεις την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις εσύ και η οικογένειά σου. 

Υπάρχουν συσκευές που θα γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοί σου.  

 

 

Ένας μετεωρολογικός σταθμός στο σαλόνι σου

Αποκτώντας έναν προσωπικό μετεωρολογικό σταθμό για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (indoor/outdoor), όπως ο Life WES-401 7.3″, μπορείς να παρακολουθείς την ποιότητα του περιβάλλοντος στη ζωή σου, υπολογίζοντας και παρακολουθώντας με ακρίβεια τόσο τον καιρό, όσο και την ποιότητα του αέρα, με μία δωρεάν εφαρμογή. Διαθέτει δυο μονάδες που λειτουργούν με μπαταρίες και τοποθετούνται η μια εσωτερικά και η άλλη εξωτερικά, επικοινωνώντας μεταξύ τους μέσω Bluetooth. Στη συνέχεια, μέσω Wifi  μεταφέρουν τα δεδομένα που συλλέγουν, όπως εσωτερικό επίπεδο θορύβου και διοξείδιο του άνθρακα, βαρομετρική πίεση, υγρασία και θερμοκρασία, σε μια εύχρηστη iOS ή Android εφαρμογή. 

Με όλες αυτές τις πληροφορίες συγκεντρωμένες, θα είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι πόσο υγιεινός και ζεστός είναι ο χώρος στον οποίο ζεις και όταν θα θες να βγεις, θα μπορείς να προετοιμάζεσαι σωστά για να αντιμετωπίσεις τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. 

Εκτός από τη λήψη realtime ειδοποιήσεων μέσω του application, όλες οι μετρήσεις και τα δεδομένα αποθηκεύονται στο ιστορικό και έτσι έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς πώς αλλάζει το κλίμα της πόλης σου. Άλλες λειτουργίες του αστικού μετεωρολόγου, περιλαμβάνουν μια λεπτομερή εβδομαδιαία πρόβλεψη και έναν φωτεινό δείκτη για την ανάγνωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και προειδοποιήσεις για το πότε πρέπει να αερίσεις το σπίτι. 

Έτσι, μπορείς να ελέγχεις και τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου και να διαπιστώσεις εάν αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας αφυγραντήρας ή, αντίθετα, ένας υγραντήρας. Τα επιθυμητά και φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 45% και 55%. 

 


 

Καταπολέμησε την υγρασία

Εάν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου είναι αυξημένα, οι επιπτώσεις είναι και άμεσες και μακροχρόνιες. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και εκτός από τη διάθεσή σου που επηρεάζεται, χρειάζεσαι και περισσότερη και πιο δυνατή θέρμανση για να μπορέσει να ζεσταθεί ο χώρος – ο υγρός αέρας θερμαίνεται πιο αργά και πιο δύσκολα από τον ξηρό. 

Εάν εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου υποφέρει από μυοσκελετική ή ρευματική πάθηση, η αυξημένη υγρασία επιδεινώνει τα συμπτώματα και δυσχεραίνει την κατάσταση. 

Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας, επίσης, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων και αλλεργιών ή επιδεινώνουν τυχόν υπάρχουσες. Το υγρό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη και επιβίωση των ακάρεων σκόνης. 

Και, φυσικά, τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας οδηγούν και στη γνωστή μούχλα σε τοίχους, παράθυρα, έπιπλα, πατώματα, κλπ 

 Απομακρύνοντας, λοιπόν, την υγρασία από το σπίτι σου, θα νιώσεις αμέσως καλύτερα. Θα απολαμβάνεις δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος θέρμανσης. Το περιβάλλον στο σπίτι σου θα γίνει ευχάριστο και πολύ πιο υγιεινό. 

Ένας αφυγραντήρας θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγρασία στο σπίτι σου στα επιθυμητά επίπεδα και θα σου προσφέρει πολύ καλύτερης ποιότητας εσωτερικού αέρα. Και βοηθάει και στο στέγνωμα των ρούχων, που συχνά αναγκάζεσαι να απλώνεις μέσα λόγω καιρού! 

Η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα πρέπει να γίνει αφού έχεις μελετήσει το χώρο και τα επίπεδα υγρασίας, γιατί κάθε χώρος είναι ξεχωριστός. 

Για παράδειγμα, ο Delonghi DNS80 Tasciugo AriaDry Light με τεχνολογία ζεόλιθου, έχει τη δυνατότητα συλλογής υγρασίας 20lt/24ωρο και κάλυψη χώρου έως 100m2. Η υγρασία που αφαιρείται από αυτόν τον αφυγραντήρα στους 20°C/55% Σ.Υ. αντιστοιχεί σε εκείνη που αφαιρείται από ένα παραδοσιακό αφυγραντήρα 20L/24h στις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας. 

Διαθέτει διπλό σύστημα αφύγρανσης, απευθείας συγκέντρωση στο δοχείο νερού της συσκευής και δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης αποχέτευσης μέσω του ειδικού σωλήνα μήκους 1m. 

 

 

Αισθάνεσαι τον λαιμό σου ξηρό;

 Υπάρχει και η πιθανότητα, ο αέρας στο σπίτι σου να είναι ιδιαίτερα ξηρός, προκαλώντας και πάλι αναπνευστικά προβλήματα ή/και προβλήματα ξηροδερμίας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, όταν δηλαδή τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά ή σχεδόν ανύπαρκτα, χρειάζεσαι έναν υγραντήρα. 

Κάποια από τα συμπτώματα που προκαλεί ο ξηρός αέρας, πέραν της ξηροδερμίας, είναι ο συχνός ξηρός βήχας, η ιγμορίτιδα, ο ξηρός λαιμός και τα ερεθισμένα μάτια, ενώ και σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει αλλεργίες. Όπως και τα πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας, έτσι και τα πολύ χαμηλά είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα. Ο ξηρός αέρας, επίσης, ευθύνεται συχνά και για το ροχαλητό, καθώς δεν υγραίνεται αρκετά η αναπνευστική οδός και το φαινόμενο επιδεινώνεται. Επιπλέον, το σπίτι σου θα επωφεληθεί κι εκείνο από το κατάλληλο ποσοστό υγρασίας, καθώς θα προστατευτούν τα ξύλινα πατώματα, τα έπιπλα και τα φυτά εσωτερικού χώρου. 

Ο αυτορρυθμιζόμενος υγραντήρας Nedis HUMI130CBK συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς και ευχάριστης ατμόσφαιρας στον χώρο σου. Διαθέτει ηλεκτρονικό έλεγχο για τη ρύθμιση του ποσοστού υγρασίας. Η ψηφιακή οθόνη LED δείχνει ακριβώς την θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προγραμματίσεις τις ρυθμίσεις του σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Η λειτουργία “Plasma“, βοηθάει στην καταπολέμηση των μικροβίων στην ατμόσφαιρα και στην απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών από το δωμάτιο. Μπορείς να βελτιώσεις περαιτέρω το περιβάλλον χρησιμοποιώντας μερικές σταγόνες αρωματικού ελαίου στο φίλτρο που υπάρχει στο κάτω μέρος της συσκευής. Τέλος, διαθέτει αυτόματη απενεργοποίηση όταν η δεξαμενή είναι άδεια ή όταν έχει αφαιρεθεί από τη βάση της. Διαθέτει μεγάλο, αποσπώμενο δοχείο νερού 6 λίτρων, τεχνολογία υπερήχων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Επιπλέον, ο χρονοδιακόπτης 12h σου επιτρέπει να ρυθμίσεις αυτόματη απενεργοποίηση μετά από επιλεγμένο χρονικό διάστημα. Ένα κεραμικό φίλτρο είναι εγκατεστημένο στην αποσπώμενη μεγάλη δεξαμενή 6 λίτρα, ώστε να καθαρίζει το νερό. 

 

 

Καθάρισε τον αέρα του σπιτιού σου

Η ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι σου είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν αρκεί για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, ούτε ο αερισμός του χώρου με το άνοιγμα των παραθύρων. Και λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα χρονικά διαστήματα του χειμώνα και του καλοκαιριού που δεν ανοίγουν τα παράθυρα, για την αποφυγή του παγετού ή του καύσωνα, ο αέρας δεν ανανεώνεται και δεν καθαρίζεται επαρκώς. Ένας ιονιστής-καθαριστής αέρα είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσεις τον αέρα του σπιτιού σου και να τον κάνεις υγιεινό. Ειδικά εάν έχεις αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, άσθμα, ή αν καπνίζεις και ζητάς ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα τοξικά και τη μυρωδιά του καπνού, τότε τον χρειάζεσαι οπωσδήποτε. 

 

 

Τι είναι ο ιονιστής; 

Πρόκειται στην ουσία για το πιο εξελιγμένο και αποτελεσματικό σύστημα καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Εξαλείφει ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια (PM), μικροοργανισμούς, σκόνη, τις τοξίνες του καπνού, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και οσμές. Επίσης, παράγει μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων που προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα (σκόνη, καπνός κ.λπ.), αυτά γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης μέσα στη συσκευή. Έτσι, τα βλαβερά σωματίδια αφαιρούνται από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι στη συσκευή. Τα αρνητικά ιόντα, επίσης, μπορούν να σε προστατεύσουν από τα μικρόβια στον αέρα, που προκαλούν φτάρνισμα, βήχα, ή ερεθισμό του λαιμού.  

Ο ιονιστής-Καθαριστής Αέρα Inventor QLT500 Quality βοηθάει στη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος του σπιτιού για εσένα και την οικογένειά σου. Η φωτεινή ένδειξη LED που διαθέτει σου δίνει άμεση και αξιόπιστη διάγνωση της ποιότητας αέρα στον χώρο σου ενώ το δραστικό φίλτρο HEPA, βοηθάει στην απομάκρυνση από τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς και τα σωματίδια σκόνης από το χώρο σου, αφήνοντας την ατμόσφαιρα φρέσκια και ευχάριστη. Η δράση του ενισχύεται, αφού ο αέρας διέρχεται από 6 στάδια φιλτραρίσματος. Το υψηλό επίπεδο φιλτραρίσματος, με δυνατότητα κατακράτησης το 99,97% των σωματιδίων, βοηθάει στη βέλτιστη ποιότητα του αέρα στον χώρο σου. 

Ο Ιονιστής παράγει ιόντα τα οποία αποβάλλουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας που αντιμετωπίζει μυρωδιές, σκόνη και καπνό, δημιουργώντας καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα. Εξασφάλισε αποτελεσματική δράση καθαρισμού αέρα και ταχύτατα αποτελέσματα στην απόκτηση ιδανικής ατμόσφαιρας στον χώρο σου, χάρη στο διπλό σύστημα φιλτραρίσματος που διαθέτει η μονάδα! Καλύπτεται μεγαλύτερος όγκος αέρα και συνεπώς περισσότερα τετραγωνικά του χώρου στον οποίο είναι τοποθετημένη η μονάδα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνεις διπλά οφέλη, εξασφαλίζοντας βελτιωμένες συνθήκες καθαρού και υγιεινού αέρα στο περιβάλλον του σπιτιού σου όσο και εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας από τη χρήση της συσκευής. 

Ο απόλυτος έλεγχος των αναγκών του χώρου σου είναι τώρα εφικτός χάρη στον δείκτη ποιότητας αέρα.  Η σχετική φωτεινή ένδειξη στο πάνελ της μονάδας συγκεντρώνει αυτόματα όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι αναφορικά με την καθαρότητα του αέρα στον χώρο σου. Με τη βοήθεια των αισθητήρων της μονάδας, ο αέρας ελέγχεται διαρκώς προκειμένου να εντοπιστούν χημικές ενώσεις όπως μούχλα και ανεπιθύμητες οσμές ή αιωρούμενα σωματίδια. Ο χρωματικός δείκτης προσαρμόζεται άμεσα με βάση αυτή τη διάγνωση προκειμένου να σου παρέχει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση αναφορικά με την εξαιρετική, καλή ή κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας που υπάρχει στο χώρο σου. Επωφελήσου από την εξελιγμένη λειτουργία του καθαριστή για να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του αέρα στο χώρο σου!  Εξοικονομείς ενέργεια, εφόσον αποφεύγεις την άσκοπη χρήση της συσκευής και επιτυγχάνεις τις κατάλληλες συνθήκες ξεκούρασης, αφού η συσκευή επιδιώκει την εκάστοτε χαμηλότερη στάθμη θορύβου. 

 

 

Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής για την υγεία – ειδικά σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η εξασφάλιση ενός υγιεινού και καθαρού περιβάλλοντος στο σπίτι πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα όλων. Επίλεξε τις κατάλληλες συσκευές και λάβε τα μέτρα σου ώστε να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις εσύ και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μετεωρολογικοί σταθμοίαφυγραντήρες, υγραντήρες και ιονιστές-καθαριστές αέρα είναι στη διάθεσή σου, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου σου. 

Ξεκίνα τώρα να προσφέρεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου μία ασφαλή και ευχάριστη ατμόσφαιρα!  

Μπορείς να δεις ακόμη