Θερμοπομπός, συμβουλές για βέλτιστη λειτουργία

by Despoina Sachini

 

Οι θερμοπομποί αποτελούν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο θέρμανσης. Παρέχουν οικονομική θέρμανση, ενώ μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά ακόμα και μεγάλους χώρους τις κρύες μέρες του χειμώνα. Για να διατηρήσεις την καλή κατάσταση και τη μέγιστη αποδοτικότητα του θερμοπομπού σου, όμως, δεν πρέπει να παραλείπεις να τον φροντίζεις σωστά.

Στη συνέχεια, θα βρεις μερικές απλές συμβουλές ώστε να καταφέρεις να διατηρήσεις στην εντέλεια την κατάσταση της συσκευής σου, τόσο για να αποδίδει τα μέγιστα με μικρή κατανάλωση, όσο και για να σε «συντροφεύει» για πολλά χρόνια ακόμα.

Τοποθέτηση για βέλτιστη απόδοση

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των θερμοπομπών είναι η εύκολη και ανέξοδη εγκατάσταση/ τοποθέτησή τους, που μπορεί να γίνει είτε στον τοίχο είτε στο δάπεδο του σπιτιού (με τις κατάλληλες βάσεις). Σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλίσεις σωστή και ασφαλή χρήση θα πρέπει να τοποθετήσεις τη συσκευή μακριά από ζεστές επιφάνειες (όπως η ηλεκτρική κουζίνα, κουζίνα γκαζιού, ζεστό φούρνο, τζάκι κ.λπ.), από σημεία που μπορεί να βρέχεται ή και σημεία που υπάρχει ρεύμα αέρα (π.χ. κάτω από ανεμιστήρα κ.λπ.). Για καλύτερη απόδοση, μπορείς να το τοποθετήσεις σε σημεία τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας όπως π.χ. δίπλα σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες. Αν ο χώρος σου απαιτεί περισσότερα από ένα σώματα, καλό είναι τα τοποθετήσεις περιμετρικά, έτσι ώστε η ζέστη να διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο.

 

 

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Αν πρόκειται για μοντέλο χαμηλής ισχύος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να συνδέσεις τη συσκευή στη παροχή ρεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτείται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη παροχή ρεύματος κατά τη λειτουργία του (π.χ. να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια).

Για παράδειγμα, μία ασφάλεια 10 Ampere μπορεί να «σηκώσει» έως 2200 Watt. Έτσι, σε περίπτωση που η ισχύς του θερμοπομπού -σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην ίδια γραμμή του πίνακα- ξεπεράσουν τα 2200 Watt, η ασφάλεια θα πέσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις ένα θερμαντικό σώμα στη μία πρίζα και στην άλλη κάποια ηλεκτρική συσκευή που δεν «τραβάει» πολύ ρεύμα (π.χ. τηλεόραση).

 

Σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας

Κατά τη πρώτη ενεργοποίηση, ο θερμοπομπός είναι προ-ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη λειτουργία/θερμοκρασία, που ίσως να μην είναι η βέλτιστη για το χώρο ή την περίσταση. Ενδεικτικά, μια κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 18-23 βαθμών Κελσίου και λίγο πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας. Αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο, η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται ανάμεσα στους 16 και 20 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς, ίσως χρειαστεί να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις, δηλαδή να αυξήσεις ή να μειώσεις τη θερμοκρασία λειτουργίας.

Λάβε υπόψη ότι για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο που είναι τοποθετημένος ο θερμοπομπός χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 10-20 λεπτά – κάτι που συνδέεται άμεσα με το μέγεθος και το επίπεδο μόνωσης του χώρου σου. Θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι, όταν υπάρχουν απώλειες θερμότητας (κακή θερμομόνωση, ανοιχτές πόρτες, παράθυρα κ.λπ.), δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας γιατί αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας της συσκευής.

Αν θέλεις να βελτιώσεις -όσο είναι εφικτό- τη μόνωση του χώρου σου, αρχικά έλεγξε τα κουφώματα. Όπου αισθανθείς ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποίησε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να κλείσεις σημεία διαρροής αέρα ή νερού. Εναλλακτικά τοποθέτησε περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν βούρτσες στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο. Κάνε το ίδιο για τα παράθυρα.

Επίσης, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα υγρασίας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να θερμάνεις τον χώρο σου. Σε αυτήν τη περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά κι έναν αφυγραντήρα. Θα δεις τεράστια διαφορά στην αμεσότητα θέρμανσης του χώρου, αλλά και στο κόστος κατανάλωσης.

 

 

Smart λειτουργίες και άλλες ρυθμίσεις

Αν πρόκειται για θερμοπομπό με δυνατότητα σύνδεσης στο οικιακό ασύρματο δίκτυο, μπορείς να το ρυθμίζεις απομακρυσμένα μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής στο κινητό σου. Έτσι, είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τη λειτουργία της συσκευής και να εξασφαλίσεις βέλτιστες συνθήκες θέρμανσης.

Όρισε χρονοδιακόπτη έναρξης/παύσης χωρίς συγκεκριμένες παραμέτρους,
ή δημιούργησε εβδομαδιαία και ημερήσια σενάρια λειτουργίας, σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Ακόμα κι αν ορίσεις χρονοδιακόπτες έναρξης/παύσης, η συσκευή ενδέχεται να εκκινεί αυτόματα σε λειτουργία Eco, δηλαδή σε «οικολογική λειτουργία» για χαμηλότερη κατανάλωση. Η εφαρμογή του θερμοπομπού σου δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις πλάνα, δηλαδή αυτοματοποιημένα σενάρια έναρξης/παύσης, με συγκεκριμένες παραμέτρους. Έτσι, αν το επιθυμείς, μπορείς να ορίσεις πώς θέλεις να εκκινεί η συσκευή, δηλαδή τρόπος λειτουργίας, θερμοκρασία έναρξης, και πολλές άλλες παραμέτρους.

Μπορείς, επίσης, να δημιουργήσεις εβδομαδιαία ή ημερήσια σενάρια λειτουργίας, σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Τις πρωινές ώρες, για παράδειγμα, που είναι πιο ψυχρός ο καιρός, μπορείς να ρυθμίσεις τη συσκευή να λειτουργεί στους 25 βαθμούς θερμοκρασία. Τις μεσημεριανές ώρες που έχει περισσότερη ηλιοφάνεια, ρύθμισέ τη να λειτουργεί σε οικονομική λειτουργία, με μέγιστη θερμοκρασία στους 23 βαθμούς. Τέλος, μπορείς να ορίσεις αν το παραπάνω σενάριο θέλεις να ενεργοποιείται συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, μόνο για μια φορά, ή όλη την εβδομάδα.

Με αυτές τις ευελιξίες θα αξιοποιείς στο έπακρο το θερμοπομπό σου, ώστε να εξασφαλίζεις τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας. Παράλληλα θα έχεις οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, αφού η συσκευή θα λειτουργεί όταν και όσο πρέπει.

 

 

Τακτικός έλεγχος ορθής λειτουργίας και συντήρηση

Φρόντισε να ελέγχεις τακτικά την κατάσταση της συσκευής. Για παράδειγμα, σε περίπτωση φθαρμένου καλωδίου ή φις, η συσκευή δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

Προκειμένου να διατηρηθεί η απόδοση της συσκευής, θα πρέπει να καθαρίζεις τις περσίδες/ανοίγματα (όπου υπάρχουν) του θερμοπομπού, από τη σκόνη. Μπορείς να το κάνεις εύκολα με μία μαλακή βούρτσα ή με ηλεκτρική σκούπα. Η εξωτερική επιφάνεια του σώματος μπορεί να καθαριστεί με νοτισμένο πανί, ποτέ όμως με σκληρά απολυμαντικά υγρά.

Μπορείς να δεις ακόμη