Gaming Phones: Είναι για εσένα;

 

Τα gaming phones είναι κάτι πραγματικά καινούριο. Κινητά που αντιγράφουν τις κονσόλες για να κάνουν το gaming πιο φιλικό. Tα gaming κινητά, ενώ διαθέτουν στοιχεία από gaming controllers και κονσόλες, την ίδια στιγμή προσπαθούν να διατηρούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα smartphone ελκυστικό και λειτουργικό.

Θα χρησιμοποιήσουμε το Razer phone ως βασικό κριτήριο στα gaming phones και θα εξετάσουμε τις ιδέες που έρχονται από την ASUS με το ROG Phone, τη Xiaomi με το Black Shark 2 και τη Honor με τη σειρά Honor Play. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ο επεξεργαστής, ή πιο σωστά το System on a chip (SOC). Είναι όμως αρκετός από μόνος του για να μας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία;

 

Χαρακτηριστικά

Αν παρατηρήσεις ένα gaming controller θα δεις πως σπανίως βασίζεται σε touch gestures και εικονικά πλήκτρα. Κατά τον σχεδιασμό τους δίνεται μεγάλη προσοχή στο πως θα εφαρμόζουν στα χέρια σου. Τα κινητά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε τέτοια επίπεδα εργονομίας. Ενώ τα gaming controllers διαθέτουν καμπύλες κι ειδικό σχεδιασμό για να ταιριάζουν απόλυτα σε μια παλάμη, το κινητό έχει φτιαχτεί να για ακουμπάει στο αυτί σου και να μην ξεπερνά κάποιες διαστάσεις αφού θα πρέπει να το κουβαλάς στη τσέπη σου.

Ένα gaming phone λοιπόν δεν αρκείται στο να έχει δυνατό επεξεργαστή, ή άριστη οθόνη. Πρέπει να κοιτάξει στα σοβαρά το σχήμα του, πόση θερμοκρασία ανεβάζει για να είναι άνετο στα χέρια σου και φυσικά να βρει τρόπους να προσομοιώσει σωστά τα hardware buttons.

 

 

Σχήμα, μέγεθος και διαστάσεις

Το Razer Phone είναι το πιο «τετραγωνισμένο», ακολουθεί η Asus και μετά η Xiaomi. Αυτό είναι λογικό αφού πρώτα από όλα είναι κινητά, άρα οι διαστάσεις τους θα είναι λίγο – πολύ συγκεκριμένες. Δεν θα είναι ποτέ αρκετά ογκώδη για να χωρέσουν γιγάντιες μπαταρίες και πολύπλοκους μηχανισμούς δόνησης. Όμως σταδιακά θα αρχίσουν να έχουν καλύτερο σχεδιασμό στις υπάρχουσες διαστάσεις.

 

 

Φωτισμός

Αφού μιλάμε για gaming δεν γίνεται να μην κοιτάξουμε το RGB lighting. Είναι κάτι που έρχεται πακέτο τώρα πια με κάθε αξεσουάρ gaming. Την καλύτερη δουλειά καταφέρνει η Razer. Το πίσω μέρος του κινητού έχει το λογότυπο της Razer κι αυτό μπορεί να αλλάξει σε όποιο χρώμα θέλεις με όλους τους συνδυασμούς που μας έχει συνηθίσει από τη σειρά Chroma. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό σε ένα κινητό και σίγουρα αποτελεί κάτι που θα “δανειστούν” κι άλλες εταιρίες.

 

 

Οθόνη

Κοιτώντας και τις τρείς οθόνες των προς εξέταση κινητών παρατηρούμε κάτι σημαντικό. Δεν είναι απαραίτητο η καλύτερη οθόνη να είναι αυτή με τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το gaming δεν μοιάζει με τη θέαση ταινιών. Στο gaming αρκετές φορές θα κατεβάσεις την ανάλυση για να κερδίσεις FPS. Στο mobile gaming που το lag είναι σημαντικό πρόβλημα, μια οθόνη Full HD είναι ίσως προτιμότερη από μια 4K αν αυτό συνεπάγεται περισσότερη μπαταρία και περισσότερα frames.

 

 

SOC

Το system on a chip εδώ είναι πολύ βασικό. Κυρίως για το lag. Χρειάζεσαι ισχύ, RAM αλλά και άριστη κεραία Wi-Fi. Εδώ θα παίζεις πάντα από ασύρματο και ποτέ από καλώδιο. Τα ping αυξάνονται κατακόρυφα εκτός αν έχεις ποιοτική κεραία. Άρα λύσεις budget gaming phone είναι ιδιαίτερα επίφοβες. Δεν ξέρεις στα σίγουρα που έχει γίνει έκπτωση στα «σωθικά» του κινητού.

 

 

Special Buttons

H Asus κατασκεύασε δύο “air triggers” στις άκρες του ROG Phone. Δύο touch sensitive επιφάνειες που αντιγράφουν τα Left + Right buttons των χειριστηρίων.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη