Γιατί οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι παραμένουν αξιόπιστη λύση αποθήκευσης

by K Admin

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλματώδης αύξηση του αριθμού των λύσεων αποθήκευσης cloud-based που είναι διαθέσιμες. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των υπηρεσιών cloud, όπως Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox, iCloud κ.λπ., είναι ότι μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στα αποθηκευμένα αρχεία σου από οποιοδήποτε smartphone, tablet, laptop ή desktop που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Οι ευκολίες που προσφέρουν αυτές οι υπηρεσίες είναι πολλές. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο εξωτερικός δίσκος σου καθίσταται «άχρηστος».

Παρακάτω παραθέτουμε τους λόγους που οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι παραμένουν μια αξιόπιστη λύση αποθήκευσης των δεδομένων σου – ίσως η καλύτερη δυνατή.

 

Αντίγραφα ασφαλείας

Κάθε επιμελής χρήστης PC γνωρίζει ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτική βάση είναι απαραίτητη για να προστατεύσει τα δεδομένα του. Η απώλεια δεδομένων μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα λόγων, όπως από λάθος χειρισμό (π.χ. απλές ακούσιες διαγραφές αρχείων), προσβολή του υπολογιστή από ιούς, βλάβη στο υλικό του υπολογιστή (π.χ. κατεστραμμένος σκληρός δίσκος) κ.λπ. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά από εκεί που δεν το περιμένεις. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα γίνει το «κακό», αλλά το πότε. Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία υπηρεσία cloud για να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ο χρόνος. Αν έχεις δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες και τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή σου, θα χρειαστείς ώρες για να τα «ανεβάσεις» σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία. Αυτή η διαδικασία, επίσης, καταναλώνει μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου bandwidth (εύρος σύνδεσης), περιορίζοντας το τι μπορείς να κάνεις παράλληλα (αργή περιήγηση στο διαδίκτυο), ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείς mobile internet με ογκοχρέωση ή χρονοχρέωση, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και τα έξοδα για τα δεδομένα (mobile data) που θα χρησιμοποιήσεις. Άλλωστε, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να καταναλώνεις τα δεδομένα σου για να παρακολουθήσεις μια ταινία στο Netflix!

 

Υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων

Από την άλλη, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξωτερικοί δίσκοι χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο USB 3.0, που σημαίνει δεκαπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από το ευρέως γνωστό πλέον USB 2.0. Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη ταχύτητα που υποστηρίζεται από το USB 3.0 είναι τα 5Gbps, ενώ το USB 2.0 έχει μέγιστη ταχύτητα τα 480Mbps. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεις μεγάλο όγκο αρχείων από τη συσκευή σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εκτός από τους σκληρούς δίσκους, μια άλλη κατηγορία εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων που κερδίζει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση είναι οι δίσκοι στερεάς κατάστασης (solid state drive, SSD). Κι αυτό γιατί οι δίσκοι SSD δε χρησιμοποιούν μηχανικά μέρη (περιστρεφόμενους δίσκους και κεφαλές), με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικοί, να έχουν μικρότερο βάρος και να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη καλύτερα, οι δίσκοι στερεάς κατάστασης αναπτύσσουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ πετυχαίνουν μεγαλύτερες ταχύτητες κατά την εγγραφή και ανάγνωση αρχείων.

 

Φορητότητα και offline πρόσβαση

Το φυσικό μέγεθος των εξωτερικών δίσκων έχει συρρικνωθεί ραγδαία κατά την τελευταία δεκαετία. Και τα πιο «τυπικά» μοντέλα έχουν το μέγεθος ενός πορτοφολιού. Έτσι, εάν χρειάζεσαι πολλά GB για να αποθηκεύεις δεδομένα, αλλά και την ευκολία να τα μεταφέρεις όπου θέλεις και όπως θέλεις, ένας μικρός (σε φυσικό μέγεθος) σκληρός δίσκος χωράει άνετα στην τσάντα σου και μπορείς να τον έχεις πάντα μαζί σου. Βέβαια, το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι ότι εφόσον μπορεί να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία cloud δε χρειάζεται να κουβαλάει μαζί του σκληρούς δίσκους ή άλλα εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα. Μια σύνδεση στο διαδίκτυο αρκεί για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του. Αυτό ισχύει, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο για μια παρατεταμένη περίοδο; Για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεσαι σε διακοπές, σε περιοχή που υπάρχει κακής ποιότητας Wi-Fi ή ίσως η δική σου σύνδεση στο σπίτι να μην είναι και τόσο αξιόπιστη. Το πιο σοφό που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις πάντα μαζί σου έναν εξωτερικό δίσκο. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι πάντα σε θέση να αποκτήσεις πρόσβαση ή/και να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου, γρήγορα και αξιόπιστα. Υπάρχουν, επίσης, προτάσεις που δεν χρειάζονται ξεχωριστή τροφοδοσία, άρα έρχονται χωρίς ογκώδη καλώδια και μετασχηματιστές για υψηλότερη φορητότητα και ευκολία.

 

Ασφάλεια

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο των εξωτερικών σκληρών δίσκων είναι η ασφάλεια των δεδομένων σου. Μπορεί οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud να έχουν υψηλά στάνταρ ασφάλειας, ωστόσο, από τη στιγμή που τα αρχεία σου βρίσκονται στο διαδίκτυο, οι πιθανότητες να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι μεγαλύτερες. Με έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο απολαμβάνεις πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με διάφορα «εργαλεία» και υπηρεσίες, όπως βοηθητικές εφαρμογές και αυτοματοποιημένα λογισμικά δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με δυνατότητα κρυπτογράφησης των αποθηκευμένων αντιγράφων, που διασφαλίζουν ότι τα ευαίσθητα δεδομένα σου θα είναι ασφαλή και μακριά από αδιάκριτα μάτια.

 

Χαμηλό κόστος

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων cloud προσφέρουν δωρεάν μερικά GB αποθηκευτικού χώρου, ωστόσο αν θέλεις να επεκτείνεις τον αποθηκευτικό σου χώρο θα πρέπει να αγοράσεις μια συνδρομή ή επιπλέον χώρο και το κάθε GB έχει πολλαπλάσιο κόστος από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που προσφέρει δεκαπλάσιο χώρο. Επιπλέον, ορισμένες υπηρεσίες έχουν περιορισμό στο μέγιστο χώρο που μπορείς να αγοράσεις, ενώ μπορεί να υπάρχει επιπλέον χρέωση για συγκεκριμένες λειτουργίες backup. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι πολύ φθηνότεροι και δε χρειάζεται να πληρώνεις συνδρομές.

 

Αξιοπιστία

Σε περίπτωση που η υπηρεσία cloud παρουσιάσει προβλήματα και δεν μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στα δεδομένα σου, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις τον εξωτερικό σκληρό δίσκο σου. Απλά σύνδεσε το σε οποιονδήποτε υπολογιστή και τα δεδομένα σου είναι μερικά «κλικ» μακριά.

 

 

Έξυπνος συνδυασμός και των δύο επιλογών αποθήκευσης

Για μεγαλύτερη ευελιξία, μπορείς να συνδυάσεις και τις δύο επιλογές αποθήκευσης. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να αποθηκεύσεις «μικρά» αρχεία, όπως π.χ. έγγραφα Word, στα οποία χρειάζεσαι πρόσβαση από παντού σε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud και τα υπόλοιπα δεδομένα σου να τα μεταφέρεις στον αποθηκευτικό χώρο ενός εξωτερικού δίσκου.

 

Επιλογή εξωτερικού σκληρού δίσκου – Τι πρέπει να προσέξεις

 

Χωρητικότητα
Η χωρητικότητα αποθήκευσης στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μπορεί να κυμαίνεται από 500GB έως 5ΤΒ. Η επιλογή χωρητικότητας εξαρτάται από τον τύπο αρχείων που θέλεις να αποθηκεύεις. Για φωτογραφίες, βίντεο και μουσική θα χρειαστείς έναν σκληρό δίσκο με χωρητικότητα τουλάχιστον 1TB.

 

Μέγεθος
Ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής εξωτερικού σκληρού δίσκου είναι η φορητότητά του, δηλαδή το πόσο εύκολα μεταφέρεται. Έτσι, αν χρειάζεσαι εξωτερικό δίσκο για να τον έχεις μαζί σου παντού για να μεταφέρεις δεδομένα, η καλύτερη επιλογή είναι ένας δίσκος μεγέθους 2,5 ιντσών. Χωράνε ακόμα και στην τσέπη σου, ενώ δεν απαιτούν εξωτερικό τροφοδοτικό. Αν θέλεις εξωτερικό δίσκο που θα χρησιμοποιείς κυρίως δίπλα στον υπολογιστή και δε θα το μεταφέρεις συχνά, τότε μπορείς να αγοράσεις δίσκο μεγέθους 3,5 ιντσών.

 

Δώσε βάση στη συνδεσιμότητα
Αν ο υπολογιστής σου έχει θύρα USB 3.0, θα έχεις μεγαλύτερες ταχύτητες αποκτώντας δίσκο με τέτοια σύνδεση. Αν πάλι θέλεις ένα δίσκο για να συνδεθεί στο δίκτυο, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένας με σύνδεση LAN.

 

Ασφάλεια
Πολλά μοντέλα έρχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό ώστε να δημιουργούν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή. Παράλληλα, αν χρειάζεσαι ένα σκληρό δίσκο όπου θα αποθηκεύεις ευαίσθητες πληροφορίες θα πρέπει να αναζητήσεις ένα μοντέλο που προσφέρει προηγμένες μεθόδους κρυπτογράφησης, όπως είναι η σειρά My Passport Ultra της WD.

 

Ευκολία χρήσης
Εάν είσαι αρχάριος χρήστης ή δεν έχεις χρόνο ή/και διάθεση να ασχοληθείς με την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του utility software στον υπολογιστή σου, επέλεξε ένα δίσκο με προεγκατεστημένο λογισμικό. Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι ένα «check» στις λειτουργίες που θέλεις να ενεργοποιηθούν (π.χ. να επιλέξεις, πού και πώς θα δημιουργηθούν τα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου). Επίσης, όπου βλέπεις το χαρακτηριστικό «Plug and Play», σημαίνει ότι η χρήση του σκληρού σου δίσκου γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συνδέσεις το σκληρό δίσκο, χρησιμοποιώντας το καλώδιο USB, στην αντίστοιχη θύρα USB που επιθυμείς και είσαι έτοιμος. Δε χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια αφού η εγκατάσταση των οδηγών γίνεται αυτόματα κατά την πρώτη σύνδεση, ότι λειτουργικό σύστημα και να έχεις.

 

Συμβατότητα
Είσαι κάτοχος PC ή Mac; Θα πρέπει να το έχεις κατά νου αυτό πριν αγοράσεις εξωτερικό δίσκο, αφού ορισμένα μοντέλα είναι συμβατά μόνο με PC ή μόνο με Mac, όχι και με τα δύο. Εάν αγοράσεις ένα δίσκο για PC και θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις σε Mac, θα πρέπει είτε να τον διαμορφώσεις (reformat), ή να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για PC. Φυσικά, υπάρχουν εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που είναι διαμορφωμένοι για χρήση τόσο σε PC όσο και σε Mac.

 

Εξέτασε την αγορά δικτυακού δίσκου (NAS)
Η αποθηκευτική διάταξη NAS (Network Attached Storage) σου δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσεις όλα σου τα αρχεία και να έχεις πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή (laptop, PC, tablet, Smartphone) στα δεδομένα σου και με υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Οι NAS έρχονται σε πολλές επιλογές: από συσκευές που δέχονται μόνο ένα σκληρό δίσκο μέχρι αποθηκευτικά συστήματα που μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα και συστοιχία RAID (αφού μπορούν να δεχτούν δύο ή περισσότερους σκληρούς δίσκους). Ακόμα και οι πιο τυπικοί NAS διαθέτουν σημαντικές λειτουργίες server, όπως λειτουργίες cloud, κρυπτογράφηση, antivirus, καθώς και εφαρμογές file serving, backup και server virtualization environments. Ένας NAS που μπορεί να δεχτεί δύο σκληρούς δίσκους είναι μια εξαιρετική λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (με τεράστια χωρητικότητα) για οικιακούς χρήστες.

 

Βρες τον εξωτερικό σκληρό δίσκο που χρειάζεσαι με ένα κλικ εδώ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη