Γιατί να επιλέξεις True Wireless ακουστικά

 

Η ανακοίνωση της Apple το 2016 ότι τα iPhone 7 και iPhone 7 plus δεν διαθέτουν jack ακουστικών των 3.5mm, είχε ανησυχήσει πολλούς καταναλωτές, καθώς δεν είχε εδραιωθεί ακόμη η “true wireless” τεχνολογία στα ακουστικά. Σήμερα, υπάρχει πληθώρα προτάσεων σε ακουστικά που χρησιμοποιούν Bluetooth για ασύρματη σύνδεση. Τα true wireless ακουστικά έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. Μπορούν να συνδεθούν ασύρματα σε κονσόλες, smartphones, tablets, υπολογιστές, smart TVs και πολλές άλλες σύγχρονες συσκευές.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι σημαίνει “true wireless” ακουστικά και γιατί αξίζει να επενδύσεις σε ένα τέτοιο σετ ακουστικών.

 

Τι είναι και πώς λειτουργούν

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα ασύρματα (wireless) και τα πραγματικά ασύρματα (true wireless) ακουστικά διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά επιμέρους σημεία. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα true wireless στερούνται εντελώς καλωδίου ή υποδοχής μεταξύ των ακουστικών (earpieces). Τα wireless ακουστικά, από την άλλη, συνδέονται με κάποιο τρόπο, όπως είναι π.χ. τα ακουστικά κεφαλής Bluetooth, αλλά δεν απαιτούν jack ακουστικών των 3.5mm για σύνδεση.

Ένα ίσως εύλογο ερώτημα που έχουν πολλοί χρήστες, που εξετάζουν την αγορά ενός σετ true wireless ακουστικών, είναι πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ήχος από το τηλέφωνο στα αυτιά τους χωρίς να μεσολαβεί ούτε ένα καλώδιο. Φαίνεται αρκετά περίπλοκο, αλλά η συνδεσιμότητα Bluetooth είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή και άμεση. Η τεχνολογία Bluetooth επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα, όπως ένα ραδιόφωνο. Φαντάσου, ότι τα ακουστικά σου λειτουργούν σαν ένα πιάτο τηλεόρασης, «πιάνουν» το σήμα π.χ. από το smartphone σου και το μεταφέρουν όπως πρέπει στα αυτιά σου.

 

Γιατί να τα επιλέξεις

Ανάλογα τις ανάγκες που έχει ο κάθε χρήστης, τα true wireless ακουστικά προσφέρουν πολλές ευκολίες.

 

Ευελιξία

Τα true wireless ακουστικά είναι ιδανικά για εκείνους που χρειάζονται πλήρη ελευθερία από καλώδια, είτε όταν βρίσκονται εν κινήσει, είτε όταν εργάζονται. Η τεχνολογία Bluetooth έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον η εμβέλεια ασύρματης σύνδεσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 μέτρα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσυνδέσεων. Επίσης, τα μοντέλα ασύρματων ακουστικών που διαθέτουν εσωτερική μνήμη για αποθήκευση μουσικής, σού επιτρέπουν να μετακινείσαι χωρίς να έχεις απαραίτητα μαζί σου το smartphone σου. Μάλιστα, οι περισσότερες προτάσεις διαθέτουν μεγάλη αυτονομία και θήκη φόρτισης, για γρήγορη φόρτιση.

 

 

Εύκολη πρόσβαση και φορητότητα

Πόσες φορές χρειάστηκε να ξεμπερδέψεις ένα καλώδιο ακουστικών αφού το είχες αποθηκεύσει στην τσάντα ή στην τσέπη σου; Συχνά, ακόμη και τα ακουστικά με υφασμάτινο πλατύ καλώδιο, είναι δύσκολο να «ξεμπλεχτούν» όταν τα βγάζεις από την τσέπη σου. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με τα true wireless ακουστικά, γιατί απλώς δεν υπάρχει καν καλώδιο. Επιπλέον, τα περισσότερα μοντέλα παρέχουν ειδικά πλήκτρα λειτουργιών για πρόσβαση σε μουσική, κλήσεις ή για χρήση του voice assistance από το κινητό σου.

 

Γρήγορη ζεύξη

Πολλοί ανησυχούν ότι τα true wireless είναι λιγότερο εύχρηστα σε σχέση με τα κλασικά ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά. Ωστόσο, όλα τα true wireless ακουστικά διακρίνονται για την ευχρηστία τους. Αφού κάνεις pairing με τη συσκευή σου την πρώτη φορά, τα ακουστικά θα συνδέονται αυτόματα κάθε φορά που θα τα βγάζεις από τη θήκη φόρτισης. Εφόσον αποσυνδεθούν, θα επανασυνδεθούν αυτόματα μετά από μερικά λεπτά.

 

Υψηλή ποιότητα ήχου

Η τεχνολογία Bluetooth έχει βελτιωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και τα ασύρματα ακουστικά μπορούν πλέον να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ήχο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες μείωσης θορύβου (Noise Reduction και Echo Cancellation reduce), τα σύγχρονα ασύρματα ακουστικά προσφέρουν μία εντυπωσιακή ακουστική εμπειρία. Το βελτιωμένο Bluetooth 5, που χρησιμοποιείται πλέον από σχεδόν όλες τις φορητές συσκευές που κυκλοφόρησαν από το 2018 και μετά, εγγυάται ακόμη καλύτερη συνδεσιμότητα και υψηλότερη ποιότητα ασύρματης ακρόασης.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι εάν τα ασύρματα ακουστικά εκπέμπουν μεγάλη ακτινοβολία, μην ανησυχείς, γιατί η τεχνολογία Bluetooth που χρησιμοποιείται στα ασύρματα ακουστικά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το Wi-Fi. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι συχνότητές του είναι πολύ χαμηλές και δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά, εκπέμπουν τόσο χαμηλή συχνότητα που είναι χίλιες φορές πιο ακίνδυνη από ένα τυπικό κινητό τηλέφωνο.

Μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας, αυτονομία

Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα true wireless ακουστικά υστερούσαν αρκετά σε διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Σήμερα, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει άρδην. Εκτός του ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η τεχνολογία στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες -με τις περισσότερες προτάσεις να προσφέρουν από 3 έως 5  ώρες συνεχόμενης αναπαραγωγής με μία μόλις φόρτιση, στην εξίσωση μπήκαν και οι φορητές θήκες φόρτισης. Σχεδόν όλα τα μοντέλα true wireless διαθέτουν θήκη φόρτισης που μπορεί να φορτίζει και τα δύο ακουστικά ταυτόχρονα. Οι περισσότερες θήκες προσφέρουν γρήγορη φόρτιση, ενώ μπορούν να αυξήσουν  τον χρόνο έως και πάνω από 14 ώρες μουσικής αναπαραγωγής.

 

Υψηλή εργονομία

Εκτός από την απουσία καλωδίου, που προσφέρει περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις του χρήστη, τα περισσότερα true wireless ακουστικά διαθέτουν ειδικό σχεδιασμό για να προσφέρουν άνεση και σταθερότητα. Τα Xiaomi True Wireless Earphones και τα Apple airpods, για παράδειγμα, διαθέτουν σχεδιασμό που τοποθετεί το μισό ακουστικό εντός του αφτιού. Έτσι, η απώλεια ενός ακουστικού ενώ περπατάς ή τρέχεις είναι πολύ απίθανη.

Εάν ανησυχείς για τη χρήση ακουστικών Bluetooth κατά την οδήγηση, γενικά προτείνουμε να είσαι πιο προσεκτικός και να περιορίζεις τυχόν περισπασμούς που ενδέχεται να προκύψουν. Ωστόσο, εάν πρέπει να απαντήσεις οπωσδήποτε σε μια κλήση κατά την οδήγηση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις τη hands-free λειτουργία που προσφέρει ένα ακουστικό Bluetooth.

 

Αδιαβροχοποίηση, ανθεκτικότητα

Η πλειονότητα των true wireless ακουστικών είναι κατάλληλα για άσκηση και είναι ανθεκτικά στο γλυκό νερό και τον ιδρώτα μέχρι κάποιο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φορέσεις τα ακουστικά σου και να ακούς μουσική στο γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ χωρίς περιορισμούς. Ορισμένα μοντέλα προσφέρουν αδιαβροχοποίηση για χρήση ακόμη και για κολύμπι σε πισίνα.

 

Συμπερασματικά, λοιπόν, τα true wireless ακουστικά δεν διακρίνονται μόνο για την «ελευθερία» που προσφέρουν στον χρήστη χάρη στην απουσία καλωδίου. Τώρα γνωρίζεις ποια θα είναι η πρώτη σου επιλογή εάν χρειάζεσαι ένα «διακριτικό» σετ ακουστικών για να ακούς μουσική στο σπίτι ή εν κινήσει, να παίζεις παιχνίδια στην κονσόλα ή στον υπολογιστή, ή να παρακολουθείς τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές στην τηλεόραση ή στο laptop, χωρίς να ενοχλούνται (ή να σε ενοχλούν) οι γύρω σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη