Καλοκαιρινές βόλτες στην πόλη με ηλεκτρικό πατίνι

Πατίνι ισορροπίας, ηλεκτρικό scooter ή ηλεκτρικό ποδήλατο; Όλο και κάπου θα έχει «πιάσει» το μάτι σου ένα δίτροχο ηλεκτρικό όχημα. Αυτό που μόλις πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε ως μόδα, πλέον έχει γίνει ο πιο βολικός και οικολογικός τρόπος μετακίνησης μέσα στην πόλη. Τα ηλεκτρικά πατίνια ισορροπίας χαρακτηρίζονται ως «πράσινα προϊόντα». Μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο λεωφορείο ή το μετρό, καθιστώντας τα χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινή μας μετακίνηση.

Τώρα, μάλιστα, που βρισκόμαστε και στην καρδιά του καλοκαιριού, τα ηλεκτρικά πατίνια γίνονται ακόμη πιο απαραίτητα για τις καθημερινές μας μετακινήσεις στην πόλη. Κι αν δεν έχεις πειστεί ακόμα, δες παρακάτω γιατί αξίζει να επενδύσεις στην αγορά τους.

 

Εύκολη και οικονομική μετακίνηση

Σε αντίθεση με τα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα ηλεκτρικό πατίνι δεν χρειάζεται καύσιμο για να κινηθεί, ούτε απαιτεί ειδική άδεια για να το οδηγήσεις, όπως συμβαίνει με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες ώρες φόρτισης και είσαι έτοιμος να απολαύσεις μια ξέγνοιαστη, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον βόλτα. Επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όπου έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα ή οι μοτοσυκλέτες, αλλά ακόμα και σε μέρη όπου όλα αυτά τα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να πάνε, όπως στενά δρομάκια, πεζοδρόμια, αλλά και σε υπαίθρια πάρκα. Μπορείς, λοιπόν, να αποκτήσεις το δικό σου ηλεκτρικό δίτροχο και να το μεταφέρεις μαζί σου στο λεωφορείο και το μετρό ή ακόμη και να το παίρνεις μαζί σου εκτός πόλης για να απολαμβάνεις τις βόλτες στις διακοπές σου.

 

Είναι οικολογικά

Χάρη στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν καύσιμο, τα ηλεκτροκίνητα πατίνια δεν παράγουν ρύπους που μολύνουν το περιβάλλον. Παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της ηχορύπανσης, αφού είναι εντελώς αθόρυβα.

 

Λειτουργίες που κάνουν τη βόλτα ακόμα πιο διασκεδαστική

Πλέον υπάρχουν scooter, ηλεκτρικά αναδιπλούμενα ποδήλατα και πατίνια ισορροπίας που προσφέρουν GPS για να εντοπίζεις τη θέση σου μέσα στην πόλη, απομακρυσμένη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση μέσω τηλεχειριστηρίου ή και ενσωματωμένα ηχεία Bluetooth για να απολαμβάνεις μουσική από το smartphone σου. Άλλες προτάσεις συνοδεύονται κι από mobile app για να βλέπεις πληροφορίες όπως μέγιστη ταχύτητα, απόσταση που έχεις διανύσει, ακόμη και το υπόλοιπο της μπαταρίας που απομένει στο πατίνι.

 

Ηλεκτρικό αναδιπλούμενο ποδήλατο

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, είναι το γεγονός ότι είναι αποτελεσματικά σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες, ακόμα και στις ανηφόρες. Πράγμα που τα καθιστά ιδανική λύση μετακίνησης για όλους όσοι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά ή αναπνευστικά προβλήματα και λατρεύουν να μετακινούνται με το ποδήλατό τους.

Σχεδόν σε όλα τα μοντέλα, ο αναδιπλούμενος σχεδιασμός συνδυάζεται με μικρό βάρος για να το παίρνεις μαζί σου παντού. Μάλιστα, μπορείς αν θέλεις να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, τόσο για μέσα στην πόλη, όσο και για τις βόλτες σου στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Το ηλεκτρικό ποδήλατο Blaupunkt Carla 190 διαθέτει ενισχυμένα λάστιχα και μεγάλη αυτονομία.

Ανάλογα το μοντέλο, μία μόνο φόρτιση μπορεί να προσφέρει μεγάλη αυτονομία, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και τα 65 χιλιόμετρα. Έτσι, η μετακίνηση μέσα στην πόλη απλοποιείται ακόμα περισσότερο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αφού θα πηγαίνεις στον προορισμό σου γρήγορα και ξεκούραστα.

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με εργονομική σέλα, εξασφαλίζει άνετη μετακίνηση τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και σε ανώμαλα εδάφη όπως χωματόδρομους.

 

Ηλεκτρικό scooter

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε τα «κλασικά» scooter, δηλαδή ηλεκτρικό πατίνι με τιμόνι. Όπως και τα πατίνια ισορροπίας, ανιχνεύουν τις αλλαγές στη στάση του σώματος και το βάρος του αναβάτη και κατευθύνουν τον κινητήρα για να ρυθμίσει την αυτόματη εξισορρόπηση. Τα ηλεκτρικά scooter πόλης είναι σχεδιασμένα για τις καθημερινές μετακινήσεις σου. Διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και την απλότητά τους.

Πολλά μοντέλα έρχονται με ενισχυμένη κατασκευή για υποστήριξη μεγάλων φορτίων και αναδιπλούμενο σχεδιασμό για εύκολη μεταφορά. Το Escooter Ride80Xl Pro της Urbangile, για παράδειγμα, μπορεί να υποστηρίξει φορτίο έως 120 κιλά.

 

Ηλεκτρικό πατίνι ισορροπίας – Hoverboards

Εάν σου αρέσει η απόλυτη ελευθερία στη βόλτα, αλλά θέλεις να κάνεις κι ακροβατικά, τότε ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός Hoverboard. Σε αυτό κάθε πόδι στην οριζόντια πλατφόρμα είναι και μία ρόδα. Πατώντας το πέλμα περισσότερο μπροστά (ή βάζοντας το σώμα μπροστά) το πατίνι κατευθύνεται μπροστά, πατώντας προς τα πίσω το πατίνι κινείται προς τα πίσω. Η άρθρωση στο κέντρο της σανίδας επιτρέπει στους δύο τροχούς να περιστρέφονται ανεξάρτητα. Λειτουργεί εξίσου καλά ως μέσο μεταφοράς, για να μεταβείς γρήγορα στον προορισμό σου.

Ο έλεγχος και η εκτέλεση απλών ακροβατικών γίνονται πανεύκολα και με ελάχιστη ισορροπία σώματος. Το  Blaupunkt EHB206 Hoverboard, για παράδειγμα, είναι απίστευτα εύκολο στην οδήγηση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις πάνω στο πατίνι και, μετά από λίγα λεπτά, θα είσαι σίγουρα εξοικειωμένος με αυτό.

 

Οι βόλτες στην πόλη γίνονται… “smart

Οι smart τεχνολογίες έχουν πλέον περάσει και στα ηλεκτροκίνητα πατίνια. Με προτάσεις όπως το Xiaomi Mi QiCYCLE, οι καλοκαιρινές βόλτες σου θα γίνουν ακόμη πιο εύκολες και απολαυστικές. Είναι εξοπλισμένο με έξυπνο αισθητήρα για εύκολη επιτάχυνση και μικρότερο βάρος ακόμα και με αντίθετο αέρα. Κι αν ανησυχείς μήπως ξεμείνεις από ανάσες, ο μηχανισμός αλλαγής τριών ταχυτήτων συνδυάζεται με τέσσερις βοηθητικές λειτουργίες, για να μετακινείσαι χωρίς να κουράζεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα κλικ στον υπολογιστή κίνησης στην λαβή του τιμονιού και να επιλέξεις την υποβοήθηση που χρειάζεσαι, σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Εάν χρειάζεσαι κάτι που να συνδυάζει έξυπνες λειτουργίες και εντυπωσιακό design, υπάρχουν προτάσεις όπως το Mi Electric Scooter. Διαθέτει κατασκευή από κράμα αλουμινίου, είναι εφοδιασμένο με πίσω δισκόφρενα, ελαστικά για άσφαλτο και αυτονομία που φτάνει τα 25 χλμ. Ξεκινάει με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα το βρεις σε μαύρο ή λευκό χρωματισμό με κόκκινες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Κι επειδή γίνεται λόγος για “smart” συσκευή, δε θα μπορούσε να λείπει κι συνοδευτική εφαρμογή για το smartphone σου. Συντόνισε με ζεύξη το Mi Electric Scooter με το Bluetooth και χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να δεις την ταχύτητα, την ενέργεια που απομένει και άλλα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη