Γίνε ο καλύτερος ψήστης για να μείνει η Τσικνοπέμπτη αξέχαστη

by Aggeliki Tsoukana

Η Τσικνοπέμπτη είναι για πολλούς μία από τις καλύτερες γιορτές του χρόνου…

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριώδιου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη, επειδή την ημέρα αυτή σε όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και ο μυρωδάτος καπνός (ελληνιστί… τσίκνα) είναι διάχυτος παντού… Από τις γειτονιές ή τις αυλές των σπιτιών, έως τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ή της ελληνικής υπαίθρου…

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος, με το έθιμο αυτό να χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Για τους φαν του κρέατος η μέρα αυτή συνοδεύεται με… έξοδο για μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, κοντοσούβλια! Άλλοι πάλι, πιο επιφυλακτικοί, αποφεύγουν το στριμωξίδι στις ταβέρνες και την πολυκοσμία.

Οπότε, όλο και περισσότεροι φροντίζουν από νωρίς να προμηθευτούν, με… πεσκέσι, καλά κρεατικά από το χωριό τους ή από κρεοπωλεία της γειτονιάς.

Αυτό όμως που πρέπει να φροντίσουμε φέτος είναι να προμηθευτούμε τις κατάλληλες ψησταριές, σκεύη και εργαλεία, να καλέσουμε φίλους και συγγενείς στην αυλή ή τη βεράντα του διαμερίσματος και να απολαύσουμε μία αξέχαστη ημέρα με καλοψημένα εδέσματα.

Δεν χρειάζεται να είσαι ο master ψήστης για να μαγειρέψεις τα κρεατικά που θα κυριαρχούν, ένεκα της ημέρας, στο φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι. Άσε τον φούρνο της κουζίνας, απόκτησε μία πιο μερακλίδικη επιλογή όπως η ψησταριά, και άσε το… πυκνό σύννεφο καπνού να σκεπάσει όλη τη γειτονιά.

Στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να ψήσεις και να σερβίρεις τα πιο νόστιμα κρεατικά και συνοδευτικά.

 

 

Πάμε να δούμε τί χρειάζεσαι…

Από τη μια πλευρά, οι ψησταριές υγραερίου προσφέρουν ευκολία και ταχύτητα, μετατρέποντας το ψήσιμο σε μια σχεδόν αυτοματοποιημένη διαδικασία. Από την άλλη, οι παραδοσιακές ψησταριές κάρβουνου θεμελιώνουν μία “τελετουργία”, προσφέροντας μία ανεπανάληπτη γεύση και άρωμα.

Γενικότερα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου θα κάνεις τη σωστή επιλογή. Με τη συσκευή υγραερίου περιστρέφεις τον διακόπτη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φλόγα ανάβει, έτοιμη να υποδεχτεί τα κρέατα προς ψήσιμο.

Εάν είσαι πιο παραδοσιακός και σου αρέσει όλη η προετοιμασία/διαδικασία, τότε η ψησταριά κάρβουνου ταιριάζει σε σένα. Χρησιμοποιείς προσανάμματα, αναμένεις να ανάψουν τα κάρβουνα και μετά περιμένεις να δημιουργηθεί η τέλεια θερμοκρασία…

Πάντως, τόσο οι ψησταριές κάρβουνου όσο και εκείνες με αέριο ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές.

Πάμε λοιπόν να μπούμε στο… ψητό.

 

 

Fast… ψήσιμο

H Ψηστιέρα υγραερίου Landmann Rexon PTS 4.1 με PTS σύστημα ψησίματος φέρει 4 ανοξείδωτους ανεξάρτητα ρυθμιζόμενους καυστήρες. Διαθέτει πλαϊνό μάτι ψησίματος και μαντεμένιες σχάρες (σχάρα ψησίματος Modulus). Και επειδή μπορεί να χρειαστείς ειδικό χώρο, ο κατασκευαστής έχει φροντίσει να εντάξει ένα ειδικό ντουλάπι αποθήκευσης ώστε να τακτοποιήσεις τα εργαλεία σου και ό,τι άλλο θέλεις. Τέλος, διαθέτει ενσωματωμένα ροδάκια εξασφαλίζοντάς σου φορητότητα για εύκολη μετακίνηση.

Εάν δεν έχεις πολύ χώρο στη βεράντα σου, η επιλογή μιας πιο μικρής συσκευής θα αποδειχθεί σοφή. Η ψησταριά υγραερίου Weber Q2200 Black σε βοηθάει να ψήσεις και να διασκεδάσεις μαζί με την παρέα σου. Διαθέτει έναν περιμετρικό καυστήρα, βάση και πλαϊνά τα οποία βοηθάνε κατά τη διάρκεια του ψησίματος στη μαντεμένια σχάρα. Πάνω από όλα είναι portable και ανήκει σε ένα από τα πιο δυνατά brands. Επίλεξε όποια ψησταριά υγραερίου σου ταιριάζει εδώ.

 

 

Ναι, κι άλλο… κάρβουνο!

Η Weber σε βοηθάει να κατακτήσεις την τέχνη του ψησίματος στα κάρβουνα. Με την ψηστιέρα Master Touch GBS 57cm θα ψήσεις κρεατικά που θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Διαθέτει θερμοανθεκτική λαβή, ενσωματωμένο θερμόμετρο στο καπάκι και εύκολο σύστημα καθαρισμού one-touch από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι φτιαγμένη από ανθεκτικά υλικά και ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της, όπως η σχάρα Gourmet BBQ System (GBS) από επιμεταλλωμένο ατσάλι, που θα απογειώσει τις ικανότητές σου στο μπάρμπεκιου και θα σου χαρίσει ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Μία ακόμη portable λύση είναι η Smokey Joe 37 εκατοστών. Η μαύρη ψησταριά κάρβουνου με θερμοανθεκτική λαβή και αλουμινένιο εξαερισμό, είναι εύκολη στη μεταφορά και στη συναρμολόγηση με μεγάλη διάρκεια ζωής. Διάλεξε όποια ψησταριά κάρβουνου θέλεις εδώ.

Κι ένα μικρό tip σε περίπτωση που θέλεις να δώσεις μία έξτρα γεύση στο κρέας. Τοποθετείς ξύλα καπνίσματος απευθείας πάνω στα κάρβουνα που καίγονται. Καθώς τα ξύλα καίγονται μαζί με τα κάρβουνα, παράγουν καπνό, ο οποίος διαπερνά το κρέας και του δίνει μια υπέροχη καπνιστή γεύση. Η διαδικασία αυτή είναι πιο άμεση και δίνει στο κρέας έναν πιο έντονο καπνιστό χαρακτήρα.

Αν ψάχνεις μία ακόμη πιο οικονομική λύση, καθώς δεν έχεις πολύ χώρο στη βεράντα σου, η Delonghi BQ60.X ψηστιέρα είναι ιδανική. Με ισχύ 1900W, με μεγάλη επιφάνεια ψησίματος 28 x 27 cm και διπλή κινούμενη σχάρα ψήνεις εύκολα ό,τι θέλεις και από τις 2 πλευρές. Εξίσου με την γκριλιέρα Ariete 760 La Grigliata, ισχύος 2000 W και αποσπώμενο θερμοστάτη με 9 επίπεδα θερμότητας, μπορείς να πετύχεις όμορφο ψήσιμο σε κρεατικά, ψαρικά κτλ.

 

 

Ψήστης χωρίς εργαλεία; Δεν γίνεται!

Θα χρειαστείς κάποια έξτρα σκεύη και εργαλεία για να είσαι έτοιμος για το ψήσιμο της χρονιάς.

Ψήσε περισσότερο, καθάρισε λιγότερο με τα ανταλλακτικά ταψάκια συλλογής λίπους της Weber! Επενδύουν τον δίσκο λίπους και κάνουν την απόρριψη του λίπους που αποβάλλεται από το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εύκολη και καθαρή.

Μην ξεχάσεις τα καλύτερα… καύσιμα. Με τις Μπρικέτες Weber ξεκινάς σωστά, καθώς ανάβουν εύκολα και γρήγορα και διαθέτουν μεγάλο χρόνο έντονης καύσης. Είναι 100% φυσικές χωρίς πρόσθετα χημικά κι έτσι δεν αλλοιώνουν τη γεύση του φαγητού σου.

Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς τα σωστά εργαλεία. Το ανοξείδωτο ΣΕΤ αξεσουάρ – τσιμπίδα, σπάτουλα και πινέλο σιλικόνης της Napoleon Pro 70034 περιλαμβάνει τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ στο μπάρμπεκιου, για κάθε ψήστη που θέλει να κάνει τα πάντα με ένα και μόνο σετ εργαλείων.

Τα μαχαίρια Ice Force K232S414 είναι ιδανικά για τον τεμαχισμό μικρών κομματιών κρέατος, τα οποία συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία με μοναδική σχεδίαση. Επιπρόσθετα, με την τεχνολογία Ice Force η λεπίδα του μαχαιριού, αφού θερμανθεί, έρχεται σε επαφή με θερμοκρασία -70°C, για άψογο φινίρισμα, επιπλέον δύναμη και μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση.

Αν θες να προσθέσεις μια ήπια νότα στο πιάτο σου, χρειάζεσαι τα σωστά ξύλα. Ο πειραματισμός με την προσθήκη αρωματισμένων θρυμμάτων ξύλου στη συνταγή, κάνει το μπάρμπεκιου ακόμα πιο ενδιαφέρον και νόστιμο.

Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και η συνεστίαση, θα πρέπει να φροντίσεις την ψησταριά. Πάρε το καθαριστικό Weber κατάλληλο για όλες τις σχάρες των συσκευών ώστε να είσαι έτοιμος για το επόμενο… ραντεβού.

 

 

Τσίκνισμα χωρίς τύψεις

Η Τσικνοπέμπτη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να το ρίξεις έξω… Αν όμως δεν θέλεις να εγκαταλείψεις λεπτό την υγιεινή διατροφή, μην αγχωθείς, ούτε χρειάζεται να ακυρώσεις τη μάζωξη.

Με το airfryer τιμάς εξίσου την παράδοση της Τσικνοπέμπτης, έχοντας τη συνείδησή σου καθαρή.Από υγιεινά σουβλάκια και τραγανές πατάτες με ελάχιστο λάδι, μέχρι gourmet εκδοχές αγαπημένων μεζέδων που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί δεν σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις το airfryer νωρίτερα.

Η συσκευή αυτή με πολύ απλό τρόπο μαγειρεύει και ψήνει πεντανόστιμα και υγιεινά. Επίσης, αν δεν θες να γεμίσει καπνούς το σπίτι, τότε το airfryer είναι ιδανικό για σένα. Τοποθέτησε σουβλάκια, μικρά κομμάτια κρέατος, μπριζολάκια, λαχανικά στη συσκευή και θα έχεις ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Φυσικά, η κρεατοφαγία συνδυάζεται τέλεια με τις πατάτες. Κόψε λοιπόν μερικές πατάτες σε φέτες ή μπαστουνάκια, πρόσθεσε ελάχιστο ελαιόλαδο και αλάτι. Βάλε τις πατάτες στον airfryer στη ρύθμιση για τηγανιτές πατάτες. Σε λίγα λεπτά θα έχεις τις πιο τραγανές και λιγότερο λιπαρές πατάτες που έχεις φάει ποτέ.

Στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ θα βρεις μία μεγάλη γκάμα από τις επαναστατικές αυτές συσκευές. Το υγιεινό μαγείρεμα χωρίς λάδι γίνεται πιο εύκολο από ποτέ! Με τη φριτέζα αέρος Tefal Easy Fry Oven & Grill, απόλαυσε εννέα λειτουργίες σε μια ευέλικτη συσκευή που μπορεί να ετοιμάσει έως και τρία γεύματα ταυτόχρονα! Τα 8 προκαθορισμένα αυτόματα προγράμματα κάνουν τα νόστιμα γεύματα να ξεχωρίζουν, ενώ η σχάρα από χυτό αλουμίνιο, οι πολλαπλές σχάρες και τα πρακτικά αξεσουάρ υπόσχονται μια ποικιλία από νόστιμα πιάτα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια ή οι φίλοι σου.

Τέλος, με το AutoCook Basic της Bosch μπορείς ό,τι θες, χωρίς περιθώριο λάθους και με εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα. Φτιάξε κοκκινιστά, λαδερά, όσπρια, σούπες, μουσακά. Επιπλέον μπορείς να τηγανίσεις σε λίγο λάδι, να μαγειρέψεις στον ατμό και να απολαύσεις μια μεγάλη ποικιλία νόστιμων πιάτων από κρέας έως ζυμαρικά…

Η Τσικνοπέμπτη με τη χρήση airfryer θα σου μείνει αξέχαστη και θα είναι η πιο υγιεινή που θα απολαύσεις. Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσεις με τον πιο υγιεινό τρόπο, δίνοντας στην παραδοσιακή γαστρονομία μια μοντέρνα πινελιά.

Είτε σου αρέσει το πυκνό σύννεφο καπνού με την παραδοσιακή ψησταριά, είτε θέλεις να ετοιμάσεις το οικογενειακό τραπέζι πιο γρήγορα με μία ψησταριά υγραερίου ή τέλος αν θες να ετοιμάσεις ένα πιο υγιεινό γεύμα για όλους, έχεις όλες τις επιλογές.

Επισκέψου το πιο κοντινό κατάστημα του ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ ή μπες στο www.kotsovolos.gr και βρες την συσκευή BBQ για τον κήπο, τη βεράντα ή την κατάλληλη συσκευή για χρήση εντός σπιτιού.

Μην ξεχνάς ότι η Τσικνοπέμπτη είναι μια γαστρονομική τελετουργία, μια γιορτή της παρέας, της φιλίας και της οικογένειας. Ζήσε την κι εσύ όσο καλύτερα μπορείς. Γίνε ο καλύτερος ψήστης και αυτή η μέρα θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

Μπορείς να δεις ακόμη