Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υιοθετώντας οικολογικές συνήθειες

by Aggeliki Tsoukana

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Καθιερώθηκε το 1972 για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον. Φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων έχουν αναδειχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο είδος.

Η ποιότητας της ζωής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Έτσι, το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάθε ένας από εμάς για να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι να υιοθετήσει κάποιες καθημερινές συνήθειες.

 

 

Ανακυκλώνουμε

Ο πρώτος πυλώνας της αειφορίας είναι η ανακύκλωση. Η διαδικασία, δηλαδή, με την οποία τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά.

Ξεκίνα άμεσα να διαχωρίζεις τα απορρίμματα σου. Μάλιστα, όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο επεξεργάζονται τις ανακυκλωμένες συσκευασίες για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά της.

Αξιοποίησε δωρεάν προγράμματα ανακύκλωσης για τις παλιές σου ηλεκτρικές συσκευές. Με το δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης του Κωτσόβολου μπορείς να ανακυκλώσεις οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, εύκολα, απλά, οικολογικά!

 

 

Μειώνουμε τη χρήση πλαστικού και χαρτιού

Προσπάθησε να αποφεύγεις τη χρήση πλαστικής ή χάρτινης σακούλας για τα ψώνια σου. Προτίμησε υφασμάτινες ή και βιοδιασπώμενες τσάντες. Το ίδια ισχύει και τη χρήση άλλων αντικειμένων όπως καλαμάκια, ποτήρια και σκεύη αποθήκευσης τροφίμων. Στην αγορά, θα βρεις βιοδιασπώμενα καλαμάκια και ποτήρια από χαρτί. Αποθήκευσε τα τρόφιμά σου σε επαναχρησιμοποιούμενα οικολογικά δοχεία από μπαμπού. Πλένονται και στο πλυντήριο πιάτων. Αν χρειάζεσαι μπολ κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, θα βρεις οικολογικά φαγητοδοχεία με την αντίστοιχη σήμανση.

Στη νέα ψηφιακή εποχή, μειώνουμε κατακόρυφα τη χρήση χαρτιού για εκτύπωση. Η κάμερα του κινητού, για παράδειγμα, μπορεί να αξιοποιηθεί για να σκανάρουμε και να ψηφιοποιήσουμε αρχεία.

Πολλές υπηρεσίες/πλατφόρμες υποστηρίζουν ψηφιακή υπογραφή σε έγγραφο, ώστε να μη χρειαστεί η εκτύπωση του εγγράφου. Το εργαλείο JSignPdf είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή για την προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε αρχεία PDF. Περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις στη σελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

 

Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Καθημερινά, σπαταλιούνται παγκοσμίως μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Το να πετιέται φαγητό που μπορεί να είχε καταναλωθεί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, αλλά και στο περιβάλλον. Η απόρριψη τροφίμων παράγει πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε χωματερές αποσύνθεσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, υπάρχει σπατάλη μιας τεράστιας ποσότητας πολύτιμων πόρων για την παραγωγή τροφίμων όπως είναι το νερό. Οι καθημερινές μας επιλογές είναι αυτές που ευθύνονται για τη σπατάλη των τροφίμων και είναι στο χέρι μας να τις αλλάξουμε.

Πριν βγεις για ψώνια φτιάξε λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι άμεσα και απέφευγε τις μαζικές αγορές φρέσκων τροφίμων, για να μη βρεθείς να πετάς τα πλεονάζοντα λαχανικά και φρούτα που χάλασαν, ή τα κατεψυγμένα που έληξαν. Τα έξυπνα ψυγεία με ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό τους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην καλύτερη οργάνωση των αγορών σου.

Διάβαζε σωστά τις επισημάνσεις (ημερομηνία, τρόπος συντήρησης/αποθήκευσης) στις συσκευασίες τροφίμων. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή διαχείριση των τροφίμων που αγοράζεις.

 

 

Μειώνουμε τη σπατάλη νερού και ρεύματος

Κατά γενικός κανόνα, όσο περισσότερα τα μέλη μιας οικογένειας, τόσο υψηλότερη κι η κατανάλωση ενέργειας. Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα, και παράλληλα να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να λάβεις υπόψη ορισμένους βασικούς κανόνες ενεργειακής συμπεριφοράς.

 

Μείωσε τις συσκευές σε «αναμονή»

Πολλές φορές ξοδεύεις ρεύμα χωρίς να το καταλάβεις. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, ή οι υπολογιστές. Φρόντισε να κλείνεις όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς και να τις βγάζεις από την πρίζα όταν πηγαίνεις για ύπνο. Μπορείς να συνδέσεις τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως το router και την τηλεόραση σε ένα «έξυπνο» πολύπριζο ασφαλείας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού θα τα απενεργοποιείς/ενεργοποιείς όλα μαζί.

 

 

Κάνε τον φωτισμό σου «πράσινο»

Αντικατέστησε τις λάμπες πυρακτώσεως με έξυπνες λάμπες LED, που καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λάμπες και με καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού. Θα μπορείς να ελέγχεις από το κινητό σου κάθε «έξυπνη» λάμπα που έχεις εγκαταστήσει, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Αν, για παράδειγμα, έχεις ξαπλώσει και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού, δεν θα χρειάζεται πια να σηκωθείς. Θα μπορείς να το ελέγξεις από το smartphone σου. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα «αναμμένη» άσκοπα.

 

 

Αξιοποίησε σωστά τον θερμοσίφωνα

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεις όταν ανάβεις τον θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεσαι για να κάνεις ντους, ή να πλύνεις τα πιάτα. Για εξοικονόμηση ρεύματος μπορείς να προγραμματίζεις την ώρα της ημέρας που θα ανάβεις τον θερμοσίφωνα.

Εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας «γενιάς» μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια εντελώς δωρεάν. Αν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για εγκατάσταση ηλιακού, τότε σίγουρα μπορείς να αντικαταστήσεις τον συμβατικό θερμοσίφωνα με έναν έξυπνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα Tesy Modeco Cloud με Wi-fi ώστε να έχεις τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή προγραμματισμού από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεσαι.

 

 

Βέλτιστη χρήση κλιματισμού

Σημαντικός παράγοντας για οικονομική θέρμανση και ψύξη στο σπίτι με κλιματιστικό είναι και η ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας. Κατά γενικό κανόνα, η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι. Με ένα έξυπνο κλιματιστικό, θα μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στο σπίτι από όπου κι αν βρίσκεσαι. Να δημιουργείς χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με την καθημερινή σου ρουτίνα, ή να χρησιμοποιείς οικονομικά προγράμματα για ακόμα μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

Κάνε την κουζίνα σου οικολογική

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που είναι απαραίτητο να λειτουργεί ακατάπαυστα. Επομένως, δεν μπορείς να «τραβήξεις» έτσι απλά την πρίζα για να εξοικονομήσεις ρεύμα. Αυτό, όμως, που μπορείς να κάνεις είναι να το χρησιμοποιείς σωστά. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης και 15-18 βαθμούς υπό το μηδέν για την κατάψυξη. Αν το ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο τότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί στους +4 βαθμούς. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς εξοικονομείς ρεύμα.

Μπορείς να δεις ακόμη