8 Μαρτίου: Ημέρα της Γυναίκας

by Zikou Stella

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Μια ημέρα αφιερωμένη στα επιτεύγματα, τους αγώνες και την πρόοδο των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

 

Η ιστορία πίσω από την καθιέρωση της γιορτής της γυναίκας

Η ιστορία πίσω από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας είναι γεμάτη με τις προσπάθειες και τις κατακτήσεις των γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, γυναίκες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου, της εκπαίδευσης και της εργασίας.

Στις 8 Μαρτίου, του 1908, γυναίκες εργάτριες στον τομέα της μοδιστρικής, παρέλασαν στο Lower East Side της Νέας Υόρκης για να διαμαρτυρηθούν για την παιδική εργασία, τις συνθήκες εργασίας και απαιτώντας το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Έτσι, από το 1910, η 8η Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα της Γυναίκας.

Το 1910 πραγματοποιήθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Μια γυναίκα με το όνομα Clara Zetkin που ήταν αρχηγός του «Γραφείου Γυναικών» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία, κατέθεσε την ιδέα μιας Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ωστόσο επίσημα, η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης».

 

Ποιο είναι το θέμα για την Ημέρα της Γυναίκας 2024;

Φέτος, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα επικεντρωθεί γύρω από το θέμα: “Invest in Women: Accelerate Progress” (Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο).

 

 

Έμφυλα στερεότυπα στον 21Ο αιώνα;

Ναι, τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν στη σημερινή κοινωνία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε θέματα ισότητας των φύλων, υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις και προσδοκίες που βασίζονται στο φύλο. Αυτές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές των ανθρώπων, τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και την αντιμετώπισή τους από την κοινωνία. Η συνειδητοποίηση και η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν είναι σημαντικά βήματα για την προώθηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας.

 

 

Πώς εκδηλώνονται τα έμφυλα στερεότυπα στις μέρες μας;

Μπορεί να πιστεύουμε ότι στη μοντέρνα κοινωνία που ζούμε τα έμφυλα στερεότυπα έχουν ξεπεραστεί ή τουλάχιστον έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ή ότι ακόμα εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά και στην πραγματικότητα ίσως να μην υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην σκεφτούμε ή φερθούμε, έστω και άθελά μας, στερεοτυπικά.

Για παράδειγμα ακούγοντας τη λέξη «Πιλότος» τι μας έρχεται στο μυαλό, ένας άνδρας ή μια γυναίκα; Γιατρός; Επιστήμονας; Πολιτικός; Στρατιωτικός; Στέλεχος επιχείρησης; Μηχανικός; Αντίθετα σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη κατάρτιση ή δεξιότητες μπορούμε πιο εύκολα να φανταστούμε μια γυναίκα.

Από την άλλη, η οικογενειακή κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο για την πρόσληψη μιας γυναίκας σε μια επιχείρηση. Είναι παντρεμένη; Σκοπεύει να κάνει παιδί; Έχει ένα παιδάκι, θα πάει και για δεύτερο; Αντιθέτως, για τον άνδρα η οικογενειακή κατάσταση και η πρόθεση απόκτησης οικογένειας δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην εύρεση εργασίας.

Ας αφήσουμε όμως την επαγγελματική σταδιοδρομία και ας πάμε στην οικογενειακή ζωή. Πόση εντύπωση θα μας έκανε μια οικογένεια με εργαζόμενη μητέρα και έναν πατέρα που μένει στο σπίτι να προσέχει τα παιδιά; Θα φαινόταν σε όλους απόλυτα φυσιολογικό να βγει η σύζυγος με τις φίλες της και ο άνδρας της να μείνει στο σπίτι για να φροντίσει το μωρό;

Αλλά και στην καθημερινή ζωή, όταν βλέπουμε μια γυναίκα ντυμένη προκλητικά τι σκεφτόμαστε; Αν μια γυναίκα κάνει ένα μικρό οδηγικό λάθος στον δρόμο το συσχετίζουμε με το φύλο της ή όχι;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αμέτρητα παραδείγματα στερεοτυπικής σκέψης και συμπεριφοράς.

 

 

Από τα Στερεότυπα στο ΣτερεΟΧΙπια

Το 2023 όλοι θέλουμε να λέμε ότι δεν κάνουμε διακρίσεις. Και είναι σωστό να είμαστε ανοιχτοί και να λέμε ΟΧΙ στα στερεότυπα.

Στον Κωτσόβολο, το εννοούμε και το εκδηλώνουμε έμπρακτα όταν λέμε

Όχι στις διακρίσεις  

Όχι στην ανισότητα

Όχι στα στερεότυπα

Για αυτό αλλάζουμε μια για πάντα την έννοια «Στερεότυπα» σε ΣτερεΟΧΙπια.

Για εμάς, τις συζύγους μας, τις μητέρες μας, τις αδελφές μας, τις κόρες μας. Για όλες τις γυναίκες.

Μπορείς να δεις ακόμη