Γιορτινό τραπέζι με σύμμαχο το πλυντήριο πιάτων σου!

by Aggeliki Tsoukana

Ενώ η κουζίνα είναι χώρος έμπνευσης και δημιουργίας, το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι κουραστικό, χρονοβόρο, αλλά και ενεργοβόρο. Κανείς δε θέλει να σπαταλάει χρόνο και κόπο στο πλύσιμο των πιάτων. Ειδικά μετά από τα «λουκούλλεια» γεύματα που θα απολαύσετε εσύ και οι αγαπημένοι σου στις γιορτές.

Σε περίπτωση που εξακολουθείς να διστάζεις να επενδύσεις σε ένα πλυντήριο πιάτων, ή δεν χρησιμοποιήσεις αυτό που ήδη έχεις επειδή φοβάσαι ότι θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί του νερού και του ηλεκτρικού, δες παρακάτω γιατί τα φετινά Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ένα χρήσιμο δώρο στον εαυτό σου.

 

 

Περισσότερη έμπνευση στην κουζίνα, λιγότερο πλύσιμο

Κανείς δε θέλει να σπαταλάει χρόνο και κόπο στο πλύσιμο των πιάτων. Ειδικά όταν τις γιορτινές μέρες που ο νεροχύτης είναι σχεδόν πάντα γεμάτος

Με περισσότερες επιλογές σε χωρητικότητα και προγράμματα πλύσης για κάθε περίσταση, τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στο πλύσιμο των πιάτων και των μαγειρικών σκευών σου.

Υπάρχουν πλυντήρια πιάτων με μεγάλη χωρητικότητα σερβίτσιων που μπορεί να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη. Για παράδειγμα, τα στενά μοντέλα (45cm) προσφέρουν χωρητικότητα για έως 11 σερβίτσια, και είναι ιδανικά για μικρές κουζίνες. Αν δεν υπάρχει περιορισμός στις διαστάσεις της κουζίνας, υπάρχουν πλυντήρια πιάτων για έως 16 σερβίτσια.

Πολλές προτάσεις έρχονται με εξελιγμένη εργονομία, όπως καλάθια ρυθμιζόμενου ύψους ή με αναδιπλούμενα διαχωριστικά. Έτσι, με μία πλύση καθαρίζεις ταυτόχρονα τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη, όπως κατσαρόλες, ταψιά, καράφες ή κολονάτα ποτήρια. Σε ορισμένα μοντέλα, μάλιστα, προσφέρεται και ένα τρίτο, μικρότερο καλάθι, στο πάνω μέρος, για μικρά φλιτζάνια ή εργαλεία κουζίνας.

 

 

Αποτελεσματικό με τους δύσκολους ρύπους, απαλό με τα ευαίσθητα σκεύη σου

Το πλυντήριο πιάτων θα απομακρύνει αποτελεσματικά, ακόμα και τους πιο δύσκολους ρύπους. Παράλληλα, εξασφαλίζει απαλή φροντίδα στα πιο ευαίσθητα σκεύη όπως κρυστάλλινα ποτήρια και πορσελάνες. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα επιτρέπουν την πλύση μεικτών φορτίων. Ενδεικτικά, τα πλυντήρια πιάτων της LG διαθέτουν μία Ζώνη Διπλού Καθαρισμού, με τη βοήθεια της οποίας μπορείς ταυτόχρονα να καθαρίσεις απαλά πιο ευαίσθητα πιάτα μαζί με πιο ανθεκτικά (π.χ. κατσαρόλες) στο δυνατό πρόγραμμα έντονης πλύσης. Έτσι, τώρα τις γιορτές μπορείς να βγάλεις τα καλύτερα σερβίτσια και τις πιο ντελικάτες πορσελάνες χωρίς το άγχος ότι θα φθαρούν.

 

 

Εξοικονόμηση σε νερό και ρεύμα

Με ένα πλυντήριο πιάτων μπορείς να πετύχεις μεγάλη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάθε ότι με το πλύσιμο στο χέρι καταναλώνεται πάνω από πενταπλάσια ποσότητα νερού. Ειδικότερα, ένα πλυντήριο πιάτων που χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 7 λίτρα για να καθαρίσει 12 σερβίτσια. Αν όμως τα σερβίτσια αυτά πλυθούν στο χέρι, τότε θα καταναλωθούν κατά μέσο όρο 40 λίτρα νερού.

Στην περίπτωση που το ζεστό νερό στον νεροχύτη προέρχεται από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, και όχι από έναν ηλιακό που το έχει θερμάνει εντελώς δωρεάν, η εξοικονόμηση του νερού σημαίνει και εξοικονόμηση σε ρεύμα. Έτσι, για τα 12 σερβίτσια του παραδείγματος, το πλυντήριο θα «κάψει» 75% λιγότερο ρεύμα για να τα καθαρίσει.

Επίσης, δε χρειάζεται πλέον να περιμένεις να «μαζευτούν» τα άπλυτα πιάτα για να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο πιάτων σου. Πολλά μοντέλα διαθέτουν λειτουργία μισού φορτίου, ώστε να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στο πλύσιμο του 50% των πιάτων ή των σκευών, από τη μέγιστη χωρητικότητά τους. Ακόμη καλύτερα, θα συναντήσεις πλυντήρια πιάτων με προηγμένους αισθητήρες βάρους, όπως και σένσορες που «καταλαβαίνουν» πόσο λερωμένα είναι τα πιάτα. Έτσι, ρυθμίζουν αυτόματα τη χρήση νερού και ρεύματος, όπως και τη διάρκεια του πλυσίματος.

 

 

Σχεδιασμένα για την «έξυπνη» κουζίνα

Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή του “smart home” και όλοι μπορούμε να απολαύσουμε τις ευκολίες που προσφέρουν οι έξυπνοι αυτοματισμοί, πάντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Έτσι, θα συναντήσεις μοντέλα που έρχονται με υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi. Σου επιτρέπει να ελέγχεις τη συσκευή σου από την οθόνη του smartphone σου, από οπουδήποτε, αρκεί να έχεις πρόσβαση στο Internet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από την άνεση του καναπέ σου, ή ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, μπορείς να επιλέξεις και να ξεκινήσεις από το κινητό σου ή το tablet σου το ιδανικό πρόγραμμα πλύσης και να ενημερωθείς άμεσα για την κατάσταση της συσκευής σου.

Τα οφέλη που μπορείς να κερδίσεις από ένα έξυπνο πλυντήριο πιάτων είναι πολλά και το πιο σημαντικό, τα αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που θα ενεργοποιήσεις τη συσκευή σου.

Με ένα πλυντήριο πιάτων, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι ακόμη πιο ξέγνοιαστα για σένα. Για να ετοιμάζεις τα πιο γιορτινά τραπέζια, χωρίς το άγχος ότι αργότερα θα σε περιμένει μία «στοίβα» πιάτων στην κουζίνα. Καλές γιορτές!

Μπορείς να δεις ακόμη