God of War Ragnarok. Το παίξαμε και το παρουσιάζουμε!

by Aggeliki Tsoukana

Το God of War Ragnarok ξεκινά με ξέφρενη καταδίωξη, που θυμίζει God of War III και εκείνο το επικό ξεκίνημα με τη μάχη κόντρα στον Ποσειδώνα αλλά και το παιχνίδι του 2018, όταν κλήθηκες να αντιμετωπίσεις τον The Stranger, ακριβώς στην αρχή της περιπέτειας.

Η πλοκή βασίζεται σε στοιχεία αφήγησης που ναι μεν έχουν αναλυθεί ως τώρα, όμως για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται χρήσιμα για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της ιστορίας.

Υπάρχει ενθουσιασμός, ανατροπές, παράπλευρες αναζητήσεις. Βεβαίως, καλό θα είναι, πριν ξεκινήσεις να παρακολουθήσεις την ανακεφαλαίωση των γεγονότων του προηγούμενου τίτλου, όπου ο Kratos και ο Atreus ανακάλυψαν πως κάθε ταξίδι κρύβει κάτι πολύ μεγαλύτερο, ικανό να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της σκανδιναβικής μυθολογίας. Οι δυο τους πέρασαν μέσα από βασίλεια, πολεμώντας με δράκους, draugrs και θεούς και τελικά κατόρθωσαν να βγουν αλώβητοι.

 

 

Εισαγωγή

Το God of War Ragnarok διαδραματίζεται λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του προκατόχου του. Στην αρχή δημιουργείται η εντύπωση πως όλοι μισούν τον Kratos, που έχει στείλει στον άλλο κόσμο τους γιούς του Thor, Freya και Odin. Ο βαρύς χειμώνας μαστίζει τη Midgard και μάλλον πρόκειται για την έλευση του Fimbulwinter. Ο Atreus είναι πλέον έφηβος και αναζητά την ταυτότητά του μέσα από προφητείες. Ο Kratos είναι αποφασισμένος να προστατεύσει το γιο του με κάθε κόστος. Όμως ο προορισμός και των δύο δεν είναι στο Μαγεμένο Δάσος. Πατέρας και γιός έχουν έρθει πιο κοντά και είναι σίγουρα μεγάλη εξέλιξη το ότι ο ατρόμητος Σπαρτιάτης πλησιάζει το αγόρι, χαϊδεύοντας το στον ώμο. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης.

Το πρώτο στάδιο της σύνδεσης ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές έχει παρέλθει. Σειρά παίρνει μια νέα δοκιμασία για τα συναισθήματα του Kratos, που πρέπει να δαμάσει τη δίψα του Atreus για ανεξαρτησία. Οφείλει να του μάθει πως να ζει μόνος και ελεύθερος αλλά ταυτόχρονα να τον προστατεύει. Σταδιακά, οι μεταξύ τους δεσμοί θα σφυρηλατηθούν ακόμα περισσότερο, αν και τα διαρκή σκαμπανεβάσματα στη σχέση τους δεν θα λείπουν. Ο Kratos δεν πρέπει να το παρακάνει, διαφορετικά ο νεαρός θα φτάσει σε σημείο να επαναστατήσει.

 

 

Τα πρώτα βήματα στην περιπέτεια

Η πρώτη αποστολή έχει να κάνει με την αναζήτηση για τον αρχαίο Θεό του Πολέμου, τον Týr. Ο Atreus πιστεύει ότι μπορεί να είναι ζωντανός και να είναι μια πολύτιμη βοήθεια για να αποτραπεί το τέλους του κόσμου. Η υπόθεση είναι απλή, όπως και στο παιχνίδι του 2018, αλλά όσο προχωράς δημιουργούνται τεράστιες προεκτάσεις.

Πάντοτε θα υπάρχει μια μικρή ιστορία για να συντροφεύει τα βήματά σου. Ειδικά ο Mimir, δεν σταματάει να μιλάει και αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ευχάριστο διάλειμμα, είτε με επιπλέον πληροφορίες για την περιπέτεια, είτε με περισσότερες προκλήσεις για εξερεύνηση. Δεν θα σταματήσεις να επιθυμείς να δεις τη συνέχεια. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Κάθε γραμμή διαλόγου βρίσκεται εκεί, αριστοτεχνικά τοποθετημένη. Ακόμα και μια απλή συζήτηση μπορεί να καταλήξει σε μια σπουδαία αποκάλυψη για το παρελθόν.

Το παιχνίδι θα σε φέρει πλάι αλλά και αντιμέτωπο με πολύπλοκα άτομα και πλάσματα, που ξεχειλίζουν μυστήριο. Ανάμεσά τους οι θεοί. Αυτοί δεν είναι απλά φίλοι ή εχθροί. Στην πραγματικότητα, είναι εμβληματικές παρουσίες, που κρύβουν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Ο Thor είναι πολύ πιο πολύπλοκος από ό,τι ήταν στα trailer, τα οποία φαινόταν να υπαινίσσονται έναν τύπο που διψάει για αίμα. Είναι μεν δυνατός και εκφοβιστικός, αλλά και κάποιος που παλεύει τα δικά του διλήμματα. Ο Odin από την άλλη, είναι ένας σχεδόν ανεξήγητος θεός. Χειριστικός, υπνωτιστικός και με γλυκό λόγο, σε ελκύει η φωνή του. Είναι ο πατέρας των πάντων.

 

 

Μαγευτικά βασίλεια

Χωρίς πολλά προκαταρκτικά, θα ξεκινήσεις για ένα νέο ταξίδι, όπου τα πάντα βρίσκονται στην υπηρεσία της αφήγησης. Η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική, τα συναισθήματα πολλά και αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που παραμένει πάντοτε σταθερό είναι η αγωνία να μάθεις το τι περιμένει το δίδυμο των πρωταγωνιστών στο επόμενο βήμα τους. Το πάντρεμα με το gameplay είναι εξαιρετικό. Θα νομίζεις ότι περιπλανάσαι σε ένα έργο τέχνης, όχι σε ένα video game. Εξερευνώντας το Svartalfheim, θα βυθιστείς στις ιστορίες των νάνων και θα κατανοήσεις το βαθύτερο ρόλο των αδελφών Ulstra. Αρχικά μπορεί να νομίζεις ότι πρόκειται για δυο κωμικούς ηθοποιούς που η μοίρα τους έκανε να αλλάξουν επάγγελμα. Όμως το ζοφερό χιούμορ του Brok και η ευγένεια του Sindri, είναι εξαιρετικά σημαντικά κομμάτια στο Ragnarok. Επιπλέον, περπατώντας στο Vanaheim θα καταλάβεις το πως ο πόλεμος μεταξύ των Vanir και των Aesir επηρέασε άμεσα την πορεία του παιχνιδιού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος στις ιστορίες των Freya, Odin και Freyr. Στο Jotunheim, τη χώρα των γιγάντων, θα ξετυλίξεις το κουβάρι που αφορά την καταγωγή και το πεπρωμένο του Loki. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, γεμάτο χρώματα και πολύ μυστηριώδες βασίλειο.

Έτσι, από βασίλειο σε βασίλειο θα δημιουργήσεις έναν τεράστιο ιστό σχέσεων, σφυρηλατώντας συμμαχίες – κάποιες πολύ απίθανες. Το να παίζεις το God of War Ragnarok σημαίνει πως θα θαυμάσεις και τις ομορφιές του κόσμου του. Ο κόσμος είναι γεμάτος λεπτομέρειες, από το σχεδιασμό των χαρακτήρων, των κτιρίων, των αντικειμένων, μέχρι τα εφέ του νερού και οτιδήποτε άλλο συνθέτει το περιβάλλον. Όλα είναι σχολαστικά μελετημένα, από έναν μικροσκοπικό αντίπαλο μέχρι τα μεγάλα bosses, το μέγεθος των οποίων καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη.

 

 

Gameplay

Το God of War Ragnarok είναι μεγαλύτερο και καλύτερο από τον προκάτοχό του. Βασίζεται σε όλα τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού που λανσαρίστηκε το 2018 και τα επεκτείνει με αριστοτεχνικό τρόπο. Η ροή του gameplay είναι ακόμα πιο ομαλή και ο παίκτης έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Ο Kratos έχει πλέον πιο εύκολη πρόσβαση σε υψηλότερες περιοχές χρησιμοποιώντας τα Blades of Chaos. Τώρα δεν χρειάζεται να κουβαλάει στην πλάτη του τον Atreus κάθε φορά που χρειάζεται να σκαρφαλώσει κάπου, γεγονός που τον κάνει πιο ευέλικτο. Ο μικρός έχει εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην τέχνη του να προστατεύει τον εαυτό του στο πεδίο της μάχης. Ο Kratos μπορεί να κινηθεί πιο αποτελεσματικά, να σφάξει εχθρούς με εναέριες επιθέσεις με διαφορετικούς τρόπους, με τσεκούρι, να κόψει τα κεφάλια τους στη μέση ή να τα κάψει με τις λεπίδες. Μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή είναι η συνεργασία. Ο Atreus, μπορεί να εκτοξεύσει διαφόρων ειδών βέλη, να χρησιμοποιήσει μια μαγική ασπίδα, να ζαλίσει τους αντιπάλους, να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και ακόμη και να χρησιμοποιήσει μια ειδική επίθεση, που ναι μεν δεν είναι πολύ ισχυρή, παρόλα αυτά είναι αποτελεσματική.

 

 

Αναβαθμίσεις, στρατηγική και εξέλιξη

Όλα αυτά στηρίζονται σε ένα σύστημα προσαρμογής και αναβάθμισης των όπλων, των ασπίδων, των ιδιοτήτων και των ικανοτήτων. Είναι δυνατό να αλλάξεις τα πάντα, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα αποθέματα και πόντους εμπειρίας. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις runes στα όπλα σου για να τους προσθέσεις συγκεκριμένες ιδιότητες που θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες όταν επιτίθεσαι, αλλά και να τροποποιήσεις το θρυλικό Spartan Fury με διαφορετικές επιλογές, όπως Anger, Wrath και Bravery. Μπορείς να προσαρμόσεις τον εξοπλισμό των πρωταγωνιστών στο δικό σου στυλ κάνοντας το gameplay ακόμα πιο διασκεδαστικό και προφανώς να πειραματιστείς με πολλούς συνδυασμούς. Ακόμα και η επιλογή της ασπίδας μπορεί να αλλάξει δραματικά τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στο πεδίο της μάχης. Δεν είναι απλά χρήσιμη απέναντι στις επιθέσεις των εχθρών, αλλά ζωτικής σημασίας για να σπάσει η άμυνα των αντιπάλων. Η σωστή χρήση της μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες ευκαιρίες να καταφέρει ο Kratos ένα ισχυρό χτύπημα.

Το God of War είχε ήδη αφήσει πίσω του τη λογική του hack n slash. Χρησιμοποιώντας τα Blades, ήσουν αρκετά ικανός να κερδίσεις τις περισσότερες μάχες με συνηθισμένες επιθέσεις, χωρίς να ανησυχείς για άλλα πράγματα. Στο Ragnarok πρέπει να κάνεις ένα ακόμα βήμα. Κάθε εχθρός απαιτεί να επιδείξεις έστω και ένα μικρό δείγμα από τη στρατηγική σου. Όταν βρεθείς απέναντι στους ισχυρότερους, είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοήσεις τις αδυναμίες τους και να δοκιμάσεις την αποτελεσματικότητα κάθε στοιχείου του εξοπλισμού που κουβαλάς.

Για να εξελιχθούν ο Kratos και ο Atreus είναι απαραίτητη η εξερεύνηση. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, όπως θελήματα και δευτερεύουσες αποστολές, ενώ μια σειρά από σεντούκια θα σου προσφέρουν πολύτιμα υλικά. Το ξεκλείδωμα κάποιων από αυτά δεν είναι απλή υπόθεση, μιας και θα πρέπει πρώτα να βρεις και να καταστρέψεις μια σειρά από σφραγίδες. Σε αυτά τα πιο “απαιτητικά” σεντούκια κρύβονται πολύτιμα αντικείμενα που αναβαθμίζουν την υγεία του Σπαρτιάτη και τον εξοπλισμό του. Όσο για τις μετακινήσεις τους, θα διανύσουν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, όπου όμως είναι απαραίτητο θα έχουν στη διάθεσή τους βάρκα και έλκηθρο.

Όταν ξεκινήσει η πραγματική δράση, το παιχνίδι θα αρχίσει να λάμπει. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να “τελειώσεις” τους αντιπάλους, μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εχθρών αλλά και πολλές ικανότητες που θα πρέπει σταδιακά να ξεκλειδώσεις. Τόσο ο Kratos όσο και ο Atreus διαθέτουν δέντρα ταλέντων για κάθε όπλο, όπου αποφασίζεις πού θα δώσεις τους πόντους εμπειρίας που συγκεντρώνεις, ξεκλειδώνοντας νέους τύπους επιθέσεων. Όταν βρεις τον κατάλληλο για εσένα συνδυασμό εξοπλισμού και δυνάμεων δεν θα θέλεις να διακόψεις του παιχνίδι. Η συνολική εμπειρία που θα σου προσφέρει το gameplay βρίσκεται σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Όσο για τον πήχη της πρόκλησης, αρκεί να αντιμετωπίσεις τους Berserkers και τις Valkyries για να καταλάβεις το βάρος που κουβαλάει ένας θεός του πολέμου.

 

 

Γιατί να αγοράσεις το God of War Ragnarok

Το γεγονός ότι απέσπασε έξι αγαλματίδια στο πλαίσιο των The Game Awards 2022, αποτελεί απόδειξη της ποιότητας του God of War Ragnarok. Ακόμα και στο PlayStation 4 που βρίσκεται περισσότερα από εννέα χρόνια στην αγορά, τα γραφικά είναι πανέμορφα και δεν θα αντιμετωπίσεις το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα. Η μουσική ανεβάζει την εμπειρία στα ουράνια, ενώ οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες είναι ξεκάθαρο πως έχουν επιλεχθεί με τεράστια προσοχή. Η σκηνοθεσία είναι τέτοια που μετατρέπει το video game σε έργο τέχνης. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται, πολλά και ποικίλα. Σε αυτό το παιχνίδι θα λυγίσουν οι πάντες ακόμα και οι θεοί. Απορίας άξιο το γιατί δεν κέρδισε βραβείο για τη σκηνοθεσία του. Από τα μεγάλα ερωτηματικά των φετινών The Game Awards.

Αν δεν έχεις αγοράσει το God of War Ragnarok, η προσθήκη του στη συλλογή σου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για τις επερχόμενες γιορτές. Θα το βρεις στα ράφια των καταστημάτων Κωτσόβολος για PS5 και PS4.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη