Η νέα, υβριδική κονσόλα Nintendo Switch είναι εδώ, είναι γεγονός και μαζί της έρχονται και νέα περιφερειακά για τα οποία πρέπει να γνωρίζεις. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστείς κάποιο από αυτά, οπότε είναι ώρα να τα γνωρίσεις.
Υπάρχει ολόκληρη σειρά από αξεσουάρ του Nintendo Switch για περισσότερο και καλύτερο παιχνίδι.
Joy-Con Pair
Κάθε Nintendo Switch έρχεται με δύο Joy-Cons. Ωστόσο, κάθε Switch υποστηρίζει έως και 8 Joy-Cons και κάπως έτσι είναι εφικτή η συμμετοχή 8 παικτών σε μια κονσόλα, αρκεί βέβαια να μπορεί να παιχτεί κάτι με ένα Joy-Con ανά παίχτη, να μην απαιτείται δηλαδή ζεύγος. Οπότε, ανάλογα με την περίπτωση ένα πακέτο με δυο Joy-Cons σημαίνει από έναν έως δύο παίκτες παραπάνω στην παρέα γύρω από το Nintendo Switch.
Θα βρεις ζευγάρια σε γκρίζο χρώμα αλλά και σε συνδυασμό γαλάζιο/κόκκινο. Μια σημείωση όμως: όταν αγοράζεις την κονσόλα με τα χρωματιστά Joy-Cons, το αριστερό είναι γαλάζιο και το δεξί κόκκινο. Όταν παίρνεις όμως ξεχωριστά τα χρωματιστά Joy-Cons, το αριστερό είναι κόκκινο και το δεξί γαλάζιο.
Και αν μπερδεύτηκες με τα αριστερά και τα δεξιά χειριστήρια…
Joy-Con L
Το Joy-Con L είναι το “αριστερό” χειριστήριο, δηλαδή εκείνο που είναι φτιαγμένο να μπαίνει συρταρωτά στην αριστερή υποδοχή της κονσόλας. Από εκεί και πέρα έχει την ιδιαιτερότητα ότι περιλαμβάνει και το Share button, το πλήκτρο δηλαδή που επιτρέπει την μονομιάς αποθήκευση στιγμιοτύπου από το παιχνίδι. Για την ώρα υποστηρίζονται μόνο φωτογραφίες, αργότερα όμως θα αναλάβει και την καταγραφή video.
Joy-Con R
Αντιστοίχως το Joy-Con R μπαίνει στη δεξιά πλευρά της κονσόλας και έχει μερικά παραπάνω ειδικά χαρακτηριστικά. Για αρχή, εδώ βρίσκουμε το Home button, με το οποίο επιστρέφουμε στο μενού ανά πάσα στιγμή, εμφανίζουμε πλαϊνή στήλη με γρήγορες ρυθμίσεις κ.λπ. Επιπλέον, κάτω από τον αναλογικό μοχλό του Joy-Con R υπάρχει και ο πομποδέκτης NFC που επιτρέπει τη χρήση φιγούρων amiibo. Μόνο με το δεξί χειριστήριο γίνεται συγχρονισμός δηλαδή. Τέλος, στο κάτω μέρος του χειριστηρίου βρίσκουμε πομποδέκτη υπερύθρων για τις περιπτώσεις που ένα παιχνίδι προσπαθεί να καταλάβει ποια είναι η απόσταση του χειριστηρίου από κάποιο αντικείμενο στο χώρο μας ή… από το στόμα μας (όπως είδαμε σε mini game του 1-2 Switch όπου κερδίζει όποιος φάει τα περισσότερα hot dogs).
Joy-Con Strap
Κάθε Switch έρχεται με δυο Joy-Cons, αλλά και με δυο Joy-Con Straps, ένα για το καθένα δηλαδή. Τα λουράκια αυτά πωλούνται και ξεχωριστά, για χρήση με Joy-Cons που αγοράζονται ξεχωριστά ή σε περίπτωση που χαθούν τα αρχικά κ.λπ.
Σε αντίθεση με τα λουράκια που είχαμε επί εποχής Wii, αυτά εδώ έχουν πολλαπλή χρησιμότητα. Όχι μόνο φροντίζουν ώστε να μην εκτοξευτεί σε κάτι ή κάποιον ανυποψίαστο ένα Joy-Con πάνω στην ένταση του παιχνιδιού, αλλά βελτιώνει και την εργονομία του χειριστηρίου. Του δίνει λίγο βάρος, λίγο όγκο ακόμη, για να κάθεται καλύτερα στο χέρι, ενώ έχει μεγαλύτερα εξογκώματα για τα πλήκτρα που υπάρχουν στη ράχη του Joy-Con και είναι αρκετά μικρά από μόνα τους ώστε να είναι εύκολο να τα “χάνει” κάποιος πάνω στη δράση του παιχνιδιού και την ένταση της στιγμής.
Σε αντίθεση με τα λουράκια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία της κονσόλας, τα οποία είναι μαύρα ακόμη και στο πακέτο με τα χρωματιστά χειριστήρια, ξεχωριστά θα τα βρεις σε γκρίζο, κόκκινο και γαλάζιο, δηλαδή στα χρώματα που διατίθενται και τα Joy-Cons. Κάθε Strap είναι συμβατό είτε με Joy-Con L είτε με Joy-Con R.
Joy-Con Charging Grip
Κάθε Switch συνοδεύεται από Grip, αλλά μόνο το Charge Grip έχει ενσωματωμένη μπαταρία και φορτίζει τα Joy-Cons όσο παίζεις.
Κάθε κονσόλα συνοδεύεται από το Joy-Con Grip, στο οποίο προσαρμόζεις τα Joy-Cons σε μορφή που θυμίζει και λειτουργεί ως πιο κλασικού τύπου χειριστήριο. Βέβαια, όταν ξεμείνουν τα Joy-Cons από μπαταρία, πρέπει να τα κουμπώσεις και πάλι στην κονσόλα για να φορτιστούν.
Εκτός αν έχεις πρόχειρο το Joy-Con Charging Grip. Πρόκειται για το ίδιο πράγμα κατά βάση, με τη μεγάλη διαφορά ότι έχει ενσωματωμένη μπαταρία που μπορείς να φορτίσεις με καλώδιο USB Type-C, άρα με το φορτιστή του Switch ή και με άλλο φορτιστή και καλώδιο που χρησιμοποιεί τη θύρα αυτή. Άρα, όταν συνδέεις πάνω του τα Joy-Cons αυτά φορτίζονται ή διατηρούνται φορτισμένα καθώς παίζεις.
Αναμενόμενα, υπάρχουν τα LEDs που δείχνουν τη σειρά/αρίθμηση του παίκτη αλλά και δύο ακόμη που ανάβουν όσο φορτίζονται τα Joy-Cons πάνω στο Charging Grip.
Nintendo Switch Controller Pro
Το Controller Pro προσφέρει την καλύτερη δυνατή εργονομία, μαζί με όλες τις λειτουργίες και δυνατότητες των Joy-Cons. Τα Joy-Cons είναι ό,τι πρέπει για τα περισσότερα παιχνίδια, το Controller Pro είναι όμως ό,τι πρέπει για όλα τα παιχνίδια.
Από την εποχή του Wii μέχρι σήμερα, η Nintendo σχεδιάζει και ένα πιο κλασικής λογικής χειριστήριο για τις οικιακές της κονσόλες το οποίο ονομάζει Controller Pro. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και στην περίπτωση του Nintendo Switch με το Controller Pro να πωλείται, ξανά, ξεχωριστά. Ενσωματώνει όλους τους απαραίτητους αισθητήρες ώστε να μη στερείται τίποτα σε σχέση με τα Joy-Cons που έρχονται στο πακέτο με την κονσόλα, ενώ η διαρρύθμιση των πάντων είναι σαφώς πιο γνώριμη, όπως και η αίσθηση στο χέρι. Το μοίρασμα και το ζύγισμα μοχλών και πλήκτρων θυμίζουν σε κάποιο βαθμό το χειριστήριο του Xbox, ωστόσο ο χαρακτηριστικός σταυρός κατεύθυνσης είναι ο γνωστός και παραδοσιακός της Nintendo.
Το Controller Pro του Nintendo Switch δεν είναι τόσο προαιρετικό όσο το ανάλογό του την εποχή του Wii και του Wii U. Διότι τα Joy-Cons που συνοδεύουν την κονσόλα δεν έχουν κανονικό σταυρό κατεύθυνσης. Εκεί που περιμένει να δει κανείς σταυρό στο αριστερό Joy-Con, βλέπει ουσιαστικά τέσσερα μεμονωμένα πλήκτρα που τον υποκαθιστούν, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν τις 8 κατευθύνσεις που περιμένει κανείς. Η θυσία αυτή έγινε για να διατηρηθεί η συμμετρία και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δυο Joy-Cons ως ισότιμα χειριστήρια σε παιχνίδι που απαιτεί μόνο ένα εξ αυτών στα χέρια κάθε παίκτη και άρα επιτρέπει τη συμμετοχή δυο παικτών με όσα βρίσκει κανείς στο πακέτο του Switch. Ο σταυρός κατεύθυνσης είναι όμως βολικότερος σε διάφορα σενάρια, έως και απολύτως απαραίτητος σε συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών, όπως τα fighting games.
Μια διαφορά σε σχέση με τα Joy-Cons είναι πως ο πομποδέκτης NFC, για τη χρήση φιγούρων amiibo, βρίσκεται στο κέντρο της πρόσοψης του χειριστηρίου, όχι κάτω από το δεξί αναλογικό μοχλό όπου τον βρίσκουμε στο Joy-Con R.
Γενικότερα όμως, το Controller Pro είναι πιο λογικό εργονομικά. Οι αναλογικοί μοχλοί βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος, όχι στην ίδια ευθεία και δεν είναι στοιχισμένοι κάθετα με το σταυρό κατεύθυνσης και τα λοιπά πλήκτρα όπως συμβαίνει στα Joy-Cons. Έτσι είναι ευκολότερη η παράλληλη και εναλλάξ χρήση όλων, την ώρα που στα Joy-Cons οι αντίχειρες πρέπει να κάνουν πιο περίεργη κίνηση για να μετακινηθούν, τελείως κάθετα, από τα πλήκτρα στους μοχλούς. Όλα αυτά σημαίνουν καλύτερη απόδοση “στα τυφλά”, λογικότερη λειτουργία σε first person shooters και όχι μόνο.
Joy-Con Wheel Pair
Εδώ έχουμε ένας ζεύγος από τιμόνια στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούμε κι από ένα Joy-Con. Οι αισθητήρες του τελευταίου καταλαβαίνουν τις κινήσεις μας καθώς στρίβουμε το τιμόνι και έτσι μπορούμε να οδηγούμε κατά το όποιο σχετικό παιχνίδι. Είναι αξεσουάρ στο οποίο μας έχει συνηθίσει η Nintendo από την εποχή του Wii, λειτουργικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα, για μικρούς και μεγάλους.
Το πακέτο με τα δυο τιμόνια κυκλοφορεί σύντομα για χάρη του, καλά μάντεψες, Mario Kart 8 Deluxe.
Nintendo Switch Carrying Case & Screen Protector
Το Switch είναι η πρώτη κονσόλα που είναι φτιαγμένη τόσο για τη μεγάλη οθόνη όσο και για να την παίρνεις μαζί σου. Όταν λοιπόν απομακρύνεται από το σταθερό χώρο της, μια προστασία τη χρειάζεται.
Από τη στιγμή που μπορείς να το πάρεις μαζί σου το Switch, μια προστατευτική θήκη είναι από τα αυτονόητα και απαραίτητα αξεσουάρ.
Η προστατευτική μεμβράνη για την οθόνη σε γλιτώνει από γρατζουνιές χωρίς να αλλοιώνει την απόκριση της οθόνης αφής, ενώ η θήκη κάνει τη μεταφορά ευκολότερη και ασφαλέστερη. Περιλαμβάνει θέσεις για πέντε παιχνίδια σε κάρτες και 2 λουράκια για Joy-Cons, αλλά το σημαντικότερο ατού της θήκης είναι ότι λειτουργεί και ως stand. Βέβαια και η κονσόλα η ίδια έχει kickstand. Με τη θήκη όμως, η κονσόλα μπορεί να σταθεί λίγο πιο ψηλά και σε καλύτερη γωνία θέασης για καλύτερη εργονομία και πιο ξεκούραστο παιχνίδι, ενώ μένει μέσα στη θήκη, άρα εξακολουθεί να προστατεύεται κανονικά και κατά τη χρήση.
Nintendo Switch AC adapter
Πρόκειται φυσικά για τον επίσημο φορτιστή που έτσι κι αλλιώς συνοδεύει την κονσόλα. Ένας επιπλέον φορτιστής όμως σου επιτρέπει να αφήνεις το dock στην πρίζα αντί να βάζεις και να βγάζεις το καλώδιο τροφοδοσίας και να έχεις έναν ακόμη για οποιαδήποτε μετακίνηση. Είναι και η ασφαλέστερη λύση διότι οι φορτιστές USB-C είναι λίγοι ακόμη, και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που αποδίδουν το ρεύμα σε τάση και ένταση που απαιτεί η κονσόλα της Nintendo.
Nintendo Switch Dock Set
Αν θες να χρησιμοποιείς συχνά το Switch σε δυο τηλεοράσεις, σε διαφορετικά δωμάτια ή σπίτια, τότε θα χρειαστείς σίγουρα ένα Dock Set. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει Dock, καλώδιο HDMI αλλά και φορτιστή. Εξυπηρετεί αν θες να έχει πάνω από δύο “σπίτια” το Switch σου, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρεις κάθε τόσο το Dock και τα καλώδια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία της κονσόλας. Θα σε εξυπηρετήσει αν το Switch πρέπει να κάνει συχνές εμφανίσεις σε διαφορετικά δωμάτια ή και σπίτια.
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή
Όπως φαντάζεσαι, με τον καιρό θα εμφανιστούν ακόμη περισσότερα αξεσουάρ και από τρίτους κατασκευαστές, για μεγαλύτερη ποικιλία. Όσα μας απασχόλησαν εδώ είναι τα επίσημα που σχεδιάζει και διαθέτει η ίδια η Nintendo. Όποιο και αν σε ενδιαφέρει ή εξυπηρετεί καλύτερα, εμείς ευχόμαστε καλό παιχνίδι!