Γονικός έλεγχος και πώς «κλειδώνεις» προγράμματα σε μια smart TV

by Aggeliki Tsoukana

Τα παιδιά της σύγχρονης εποχής δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το internet και για κάθε λογής gadget, είτε πρόκειται για εκπαίδευση είτε για ψυχαγωγία. Έτσι, πολλές φορές μπορεί να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν προορίζεται για παιδιά.

Ο γονικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και ειδικότερα σε μια smart TV, όπου πλέον οι επιλογές σε περιεχόμενο είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ρύθμιση που περιορίζει ή και αποτρέπει τα παιδιά να παρακολουθούν ορισμένα προγράμματα ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές. Συνήθως είναι μια αρκετά εύκολη ρύθμιση και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα κι από τον πιο αρχάριο χρήστη. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες μεθόδους που σου επιτρέπουν να ορίσεις αυτές τις παραμέτρους μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα!

 

 

Κωδικός κλειδώματος

Εάν δεν έχεις ρυθμίσει ποτέ γονικό έλεγχο (ή κλείδωμα για παιδιά) στη smart TV σου, ο κωδικός ασφαλείας είναι πιθανώς ο προεπιλεγμένος. Δηλαδή ο εργοστασιακός. Σε πολλές περιπτώσεις ο εργοστασιακός κωδικός είναι «0000». Διαφορετικά θα πρέπει να εισάγεις τον ήδη καθορισμένο κωδικό.

Για να ενεργοποιήσεις / απενεργοποιήσεις τον γονικό έλεγχο, μεταβαίνεις στο Μενού της τηλεόρασής σου. Μπορείς να έχεις πρόσβαση πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο στο τηλεκοντρόλ σου, ή πατώντας το σχετικό κουμπί που βρίσκεται στο κάτω μέρος ή στο πλάι της τηλεόρασης.

Μόλις ανοίξεις το μενού, ανάμεσα στις ρυθμίσεις θα εμφανίζεται και μια ενότητα με τίτλο Ασφάλεια > Γονικό κλείδωμα, ή κάτι αντίστοιχο. Ενεργοποιώντας το γονικό κλείδωμα, μπορείς να ορίσεις διάφορες παραμέτρους όπως χρονοδιάγραμμα λειτουργίας (π.χ. να απενεργοποιείται αυτόματα η TV στις 20:00), επιτρεπόμενα προγράμματα/εκπομπές (βάσει χαρακτηρισμού ηλικιακής καταλληλόλητας), επιτρεπόμενες εφαρμογές, κλείδωμα πηγών εισόδου κ.ά.

 

Αντί για χρήση PIN

Για να αλλάξεις τη λειτουργία Γονικού κλειδώματος αργότερα, σε ορισμένα μοντέλα μπορείς να επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις ερωτήσεις αντί για κωδικό PIN. Για παράδειγμα, ποια είναι τα χρώματα της αγαπημένης σου ομάδας. Ωστόσο πρόσεξε να μην κάνεις πολύ δύσκολες ερωτήσεις, καθώς θα πρέπει να τις θυμάσαι.

 

 

 

Απενεργοποίηση γονικού ελέγχου

Ο γονικός έλεγχος είναι μια λειτουργία που μπορείς να απενεργοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Απλώς ακολουθείς τα παραπάνω βήματα, με τη διαφορά ότι επιλέγεις απενεργοποίηση και εισάγεις τον κωδικό που έχεις ορίσει.

Σε ορισμένα μοντέλα, μπορείς να το απενεργοποιήσεις πατώντας “Mode” ή “Menu” στο τηλεχειριστήριο της smart TV σου. Αυτό θα σου δώσει πρόσβαση στο μενού ρυθμίσεων της τηλεόρασης. Με τα πλήκτρα προγράμματος +/- στο τηλεχειριστήριό σου μπορείς να περιηγηθείς στις ρυθμίσεις. Μετακίνησε τον κέρσορα στο γονικό κλείδωμα και, στη συνέχεια, πάτησε το πλήκτρο έντασης +/- για να αλλάξεις τη ρύθμιση και να απενεργοποιήσεις την επιλογή κλειδώματος.

Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις να πατήσεις παρατεταμένα το κουμπί σίγασης στη smart TV σου για μερικά δευτερόλεπτα ή το πλήκτρο ενεργοποίησης. Στη συνέχεια, πάτησε παρατεταμένα το κουμπί επιστροφής (back) για μερικά δευτερόλεπτα.

 

Χρήση γονικού ελέγχου σε streaming εφαρμογές

Ορισμένες streaming εφαρμογές όπως το Spotify, Netflix και Disney Plus προσφέρουν πλούσιο περιεχόμενο για μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, το Spotify περιλαμβάνει δεκάδες λίστες με παιδικά τραγούδια, ελληνικά και ξένα. Αντίστοιχα, τo Netflix και το Disney Plus προσφέρει εκατοντάδες ταινίες και σειρές για παιδιά. Έτσι, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να ορίσεις γονικό έλεγχο μέσα από τις εφαρμογές, ανοίγοντας προφίλ μόνο για το παιδί και ορίζοντας κωδικό PIN στα προφίλ που χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας.

Συνδυαστικά με τον καθολικό έλεγχο από τις ρυθμίσεις της τηλεόρασής σου, θα έχεις τον πλήρη έλεγχο για το τι παρακολουθεί το παιδί σου.

Μπορείς να δεις ακόμη