Γυμναστική στο σπίτι: Στατικό ποδήλατο ή Διάδρομος;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η αερόβια άσκηση στο σπίτι με στατικό ποδήλατο ή και με διάδρομο γυμναστικής είναι εξαιρετικά ευεργετική. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθάει στην καύση λίπους και μπορεί να μειώσει ακόμη και τους πόνους.

Ωστόσο, πώς αποφασίζεις ποιος εξοπλισμός είναι ο καλύτερος για σένα; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις, προκειμένου να καταλήξεις στη μορφή άσκησης που θα σε ωφελήσει περισσότερο.

 

Τι προσφέρει η κάθε μία επιλογή

Τα οφέλη είναι πολλά και με τις δύο μορφές ασκήσεων. Από εκεί και πέρα, το τί θα επιλέξεις έχει να κάνει κυρίως με το επίπεδο φυσικής κατάστασης που βρίσκεσαι και το τί ακριβώς θέλεις να πετύχεις.

Για παράδειγμα, το στατικό ποδήλατο βελτιώνει την ευελιξία των μυών των ποδιών και των συνδέσμων και μειώνει την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Ιδανική άσκηση για όσους πάσχουν από οσφυαλγία, αλλά και για άτομα με «φτωχή» ισορροπία. Ταιριάζει σε διάφορα προγράμματα προπόνησης, συμβάλει στην απώλεια λίπους, και ενδείκνυται για αποκατάσταση από τραυματισμό. Πρόκειται για δυνητικά ηπιότερη ένταση σε σχέση με τον διάδρομο και δεν απαιτεί μεταφορά του βάρους, όπως συμβαίνει με το τρέξιμο.

Σε ό,τι αφορά στον διάδρομο, καταπονεί λιγότερο τις αρθρώσεις σε σχέση με το τρέξιμο σε άσφαλτο, χώμα, χορτάρι κ.λπ. Ωστόσο, λόγω της μεταφοράς βάρους κατά την άσκηση, ο διάδρομος δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από οσφυαλγία ή και αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρθρώσεις.

Με μια αναζήτηση στον κατάλογο του www.kotsovolos.gr, θα διαπιστώσεις πως σχεδόν όλα τα μοντέλα παρέχουν διάφορες λειτουργίες και προγράμματα για βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος ή και για απώλεια βάρους.

 

Καρδιαγγειακή άσκηση για απώλεια λίπους

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής, ο αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια περιττού λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (high-intensity interval training, HIIT), που μπορεί να γίνει τόσο με το στατικό ποδήλατο όσο και με τον διάδρομο γυμναστικής. Πολλά μοντέλα έρχονται με προγράμματα HIIT, ενσωματωμένα στην κονσόλα τους. Επομένως, είναι σχεδιασμένα για σωστή καθοδήγηση στην προπόνησή σου. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένα με οθόνη για να υπολογίζεις το σύνολο της απόστασης, θερμίδων, χρόνου.

Μάλιστα, ορισμένες προτάσεις σε στατικά ποδήλατα και διαδρόμους διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες για μέτρηση καρδιακών παλμών. Βέβαια, αν είσαι κάτοχος ενός αθλητικού ρολογιού ή activity tracker με αισθητήρα καρδιακών παλμών, ίσως να μη χρειάζεσαι αυτή την επιλογή σε ένα ποδήλατο ή διάδρομο.

 

Αερόβια άσκηση και μυοσκελετικές παθήσεις

Τόσο τα στατικά ποδήλατα όσο και οι διάδρομοι γυμναστικής παρέχουν μια εξαιρετικά έντονη αερόβια άσκηση.

Η φύση του τρεξίματος, είτε σε διάδρομο είτε σε υπαίθριες συνθήκες, σημαίνει ότι υπάρχει κίνηση στα γόνατά σου με κάθε βήμα. Χάρη στο αντικραδασμικό δάπεδο που διαθέτουν τα πιο σύγχρονα μοντέλα, το τρέξιμο σ’ ένα διάδρομο είναι ηπιότερο για τις αρθρώσεις σου από το να τρέχεις έξω.

Η άσκηση σ’ ένα στατικό ποδήλατο ασκεί ακόμα λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις. Συνεπώς, αν αντιμετωπίζεις πόνους στα γόνατα, η άσκηση με στατικό ποδήλατο θα είναι πιο ευχάριστη και θα μπορείς να συνεχίσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα.

Μπορείς να επιλέξεις ένα στατικό ποδήλατο με προσαρμόσιμη σέλα και πλάτη, το οποίο τοποθετεί τα πετάλια μπροστά, έτσι ώστε να στηρίζονται καλύτερα η πλάτη και τα χέρια. Με αυτό τον τρόπο σου παρέχει πιο άνετη θέση για να ασκείσαι βολικά χωρίς περιορισμούς.

 

 

Διάλεξε με βάση τις ανάγκες σου

Είναι σημαντικό κατά την επιλογή να γνωρίζεις εξ αρχής τον χώρο που θα τοποθετήσεις το όργανο γυμναστικής που θα επιλέξεις. Ειδικά στην περίπτωση του διαδρόμου, το δωμάτιο που θα το φιλοξενήσει θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο.

Τα ποδήλατα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: μαγνητικά και ηλεκτρονικά και αντίστοιχα σε μοντέλα με πλάτη, όπως είναι π.χ. το Toorx BRX-R65 Comfort, ή χωρίς πλάτη. Η βασική διαφορά μεταξύ ηλεκτροκίνητων και μαγνητικών είναι ότι τα δεύτερα κινούνται με ταινία που ξεκινάει με την κίνηση του ασκούμενου και μόνο (άρα δεν απαιτούν πρίζα) και το εύρος απόδοσής τους έχει να κάνει με χειροκίνητη αντίσταση με επίπεδα. Από την άλλη, τα ηλεκτρονικά ποδήλατα χρειάζονται πρίζα, είναι πιο αθόρυβα, ενώ διαθέτουν μια πληθώρα λειτουργιών όπως π.χ. καθορισμός απόστασης, χρόνου, θερμίδες, και πολλές άλλες χρήσιμες μετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα συναντήσεις αναδιπλούμενα μοντέλα σε διαδρόμους και ποδήλατα, ώστε να αποθηκεύονται εύκολα. Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν μοντέλα με κομψό σχεδιασμό για να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ή και με ροδάκια μετακίνησης για εύκολη μεταφορά.

Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις τι προσφέρει κάθε μορφή άσκησης, αλλά και το εύρος επιλογών που υπάρχουν για κάθε ανάγκη, μπορείς εύκολα να επιλέξεις την άσκηση που θα απολαμβάνεις περισσότερο. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις πιο εύκολα τον νέο σου υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι ώστε να δεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: activity tracker.

Μπορείς να δεις ακόμη