Γυμναστική στο σπίτι, tips για καλύτερα αποτελέσματα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Αν ανήκεις σ’ εκείνους για τους οποίους το γυμναστήριο δεν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, χόμπι ή ακόμη και διασκέδαση, ενώ ταυτόχρονα επιθυμείς να γυμνάζεσαι, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φέρεις το γυμναστήριο στο σπίτι σου.

Τα οικιακά όργανα γυμναστικής αποτελούν μια οικονομική και πρακτική διέξοδο, αφού επιτρέπουν την άσκηση μέσα στο σπίτι, οποιαδήποτε ώρα και με το λιγότερο δυνατό άγχος.

 

 

Ξεκίνα με τα βασικά

Αν είσαι αρχάριος, φρόντισε να ξεκινήσεις με εύκολα προγράμματα και σταδιακά αύξησε τη δυσκολία. Απόφυγε να ξεκινήσεις με μεγάλης έντασης και διάρκειας προπονήσεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κουραστείς γρήγορα και να τα παρατήσεις ή ακόμα χειρότερα, να τραυματιστείς.

Αν προβληματίζεσαι σχετικά με το αν θα καταφέρεις να συνεχίσεις αυτό που πρόκειται να αρχίσεις, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε ένα fitness band όπως είναι τα smartwatches και τα activity trackers. Είναι δεδομένο πως θα σου δώσει επιπλέον ώθηση για να σηκωθείς από την πολυθρόνα, τον καναπέ, το κρεβάτι, και να αρχίσεις να γίνεσαι πιο δραστήριος.

Ένα fitness band θα καταγράψει τον ρυθμό άσκησης, τις θερμίδες που «έκαψες» και πολλά άλλα σημαντικά δεδομένα που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις το πρόγραμμά σου και, κατ’ επέκταση, τη φυσική σου κατάσταση.

Μπορείς να ξεκινήσεις με «βασικά» όργανα και αξεσουάρ γυμναστικής, ώστε να βρεις το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Θα σε βάλουν στο σωστό “mood” και θα σου κοστίσουν ελάχιστα χρήματα. Για παράδειγμα, ένα σετ λάστιχα Toorx είναι αρκετό για μια πληθώρα ασκήσεων ενδυνάμωσης. Συνδύασέ το με ένα Toorx Stepper Step Training (AHF-023) και ένα στρώμα Yoga MAT-176. Έτσι, με αρκετά χαμηλό budget μπορείς να αποκτήσεις ένα καλό σετ γυμναστικής για το σπίτι.

 

 

Επιλέγοντας όργανα γυμναστικής

Πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι το «κάτι παραπάνω», δηλαδή ένα όργανο γυμναστικής που θα βελτιώσει την άσκησή σου.

Πριν καταλήξεις σε κάποιο μεγάλο όργανο (ή όργανα) γυμναστικής, σιγουρέψου ότι θα χωράνε άνετα στον χώρο που θα τοποθετηθούν ώστε να κάνεις άνετα γυμναστική αλλά και να μην εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητές σου.

Αν το σπίτι είναι μικρό θα βρεις πολλά όργανα που εξοικονομούν χώρο, όπως είναι οι αναδιπλούμενες κωπηλατικές μηχανές.

Μπορείς, επίσης, να συνδυάσεις τα οφέλη της αερόβιας και της ενδυνάμωσης με ένα σχοινάκι άλματος. Βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Δεν πιάνει καθόλου χώρο και μπορείς να το πάρεις μαζί σου όπου θέλεις. Ενδεικτικά, το Toorx AHF-017 έχει αφαιρούμενα βάρη, που θα σε βοηθήσουν να αυξομειώνεις την ένταση των προπονήσεων. Οι λαβές του είναι περιστρεφόμενες με ρουλεμάν, για καλύτερη εκτέλεση των ασκήσεων.

Οι αλτήρες, τα ελατήρια χεριών και οι λαβές αστραγάλων είναι εξίσου εξαιρετικές επιλογές, καθώς δεν πιάνουν καθόλου χώρο και μπορείς να τα μεταφέρεις όπου θέλεις να γυμναστείς.

 

 

Πολυόργανα και σταθμοί προπόνησης

Εφόσον υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος στο σπίτι μπορείς να επενδύσεις σε ένα πολυόργανο. Με μόνο ένα όργανο μπορείς να γυμνάσεις πολλά μέρη του σώματος ταυτόχρονα, πετυχαίνοντας σύσφιξη και τόνωση όλου του σώματος με ταυτόχρονη καύση λίπους.

Αν το ζητούμενο είναι η μυϊκή ενδυνάμωση και θέλεις τη μέγιστη απόδοση των ασκήσεων, καλό θα είναι να έχεις ένα σταθμό προπόνησης, μαζί με τα απαραίτητα παρελκόμενα όπως αλτήρες, δίσκοι και μπάρες, για ένα πλήρες πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ένας πάγκος ασκήσεων μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τον σταθμό προπόνησης που θα επιλέξεις, ή και ως μια εξαιρετική εναλλακτική, όταν δεν υπάρχει επαρκής χώρος. Είναι επαγγελματικός, με ισχυρή δομή και πανίσχυρη κατασκευή και μπορείς να εκτελέσεις πληθώρα ασκήσεων. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το συνδυάσεις με αξεσουάρ που θα ταιριάζουν στον βαθμό της δικής σου προπόνησης, για να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις και να ενδυναμώσεις τους μύες σου.

 

 

 

Διάδρομος γυμναστικής

Εάν θέλεις να επικεντρωθείς περισσότερο στην αερόβια άσκηση, ένας διάδρομος γυμναστικής μπορεί να καλύψει ακόμα και τις πιο υψηλές απαιτήσεις. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, την καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών του κάτω κορμού. Ασφαλώς, ο διάδρομος γυμναστικής μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε τύπο γυμναστικής όπως είναι η μυϊκή ενδυνάμωση. Εκτός από «καθαρά» αερόβια άσκηση, είναι ιδανικός για ένα καλό ζέσταμα πριν την έναρξη του βασικού προγράμματος αλλά και για αποθεραπεία μετά το πέρας της προπόνησης.

 

 

 

Ποδήλατο γυμναστικής

Ένα προηγμένο ποδήλατο γυμναστικής, όπως το Toorx BRX R65 Comfort, με αναπαυτικό κάθισμα, που ρυθμίζεται για να ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο, σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις την προπόνησή σου ανάλογα με τις ανάγκες σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορείς να προσαρμόσεις τον χρόνο και τη ταχύτητα, ή να λαμβάνεις σημαντικά δεδομένα όπως θερμίδες και καρδιακό ρυθμό. Το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται και με βάση για tablet ή smartphone, για να παρακολουθείς το αγαπημένο σου πρόγραμμα ή να ακούς μουσική.

Όπως και στην περίπτωση του διαδρόμου, το στατικό ποδήλατο αποτελεί εξίσου σημαντικό αξεσουάρ για ένα πλήρες Home Gym.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, το ποδήλατο ή ο διάδρομος δεν είναι για σένα, τότε ένα ελλειπτικό μηχάνημα μπορεί να σου προσφέρει ολοκληρωμένη αερόβια άσκηση.

 

 

Γιόγκα και Πιλάτες

Για σένα που προτιμάς τις ασκήσεις γιόγκα ή πιλάτες ως τρόπο εκγύμνασης, τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα. Τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι δεν απαιτούν πολύ χώρο και μπορείς να τα αποκτήσεις πολύ πιο εύκολα.

Αν δεν το έχεις ήδη, ένα στρώμα γυμναστικής είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκτήσεις. Σκέψου μήπως θα ήθελες και ένα τάπετο αέρα, που είναι ιδανικό για ασκήσεις σταθεροποίησης, αύξηση της ισορροπίας και βελτίωση της ευθυγράμμισης του σώματος όπως το Toorx AHF-043.

Σίγουρα θα χρειαστείς και μία μπάλα γυμναστικής γιόγκα στη διάμετρο που σε βολεύει, για ασκήσεις βαθιάς χαλάρωσης, ενδυνάμωσης του μυϊκού συστήματος (σπονδυλική στήλη, κοιλιακοί), αλλά και ασκήσεις αποκατάστασης.

Ρίξε μια ματιά και στις μπάλες ενδυνάμωσης χεριών, που διεγείρουν την ευκινησία των χεριών και των δαχτύλων και είναι ιδανικές για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άνω άκρα. Μία τέτοια μπάλα είναι η Toorx AHF-020.

Συμπερασματικά, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλεις τη γυμναστική στο σπίτι σου. Εστίασε στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και απόλαυσε τον καινούριο σου εαυτό, με καλύτερη φυσική κατάσταση και πολύ καλύτερη διάθεση.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: smartwatches, activity trackerstablet, smartphone.

Μπορείς να δεις ακόμη