Ελέγχος Δεδομένων: Η Google δίνει την εξουσία στους χρήστες της στην Ευρώπη

by Manos Kavvalos

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο και οι κανονισμοί που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνουν αλλαγές στον τρόπο που οι κολοσσοί της πληροφορικής- και όχι μόνο- διαχειρίζονται τα προσωπικά μας δεδομένα. Μεταξύ αυτών, η Google ανακοίνωσε μια σειρά από τροποποιήσεις που αφορούν τους Ευρωπαίους χρήστες των εφαρμογών της. Το βήμα αυτό έρχεται για τη συμμόρφωση της εταιρείας με το Digital Market Act (DMA) της EE και θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν αν θα μοιράζονται ή όχι τα δεδομένα τους και ανάμεσα σε ποιες, εφαρμογές της Google. Οι υπηρεσίες που έχουν περιληφθεί στην σχετική λίστα είναι το YouTube, το Search, το Google Play, το Chrome, το Google Shopping, το Google Maps και οι υπηρεσίες διαφημίσεων. Όμως η νέα πολιτική της Google δεν είναι απόλυτα δεσμευτική και η εταιρεία θα προχωράει σε ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις εφαρμογές όπου αυτό είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία, όπως για παράδειγμα οι αγορές στο Google Shopping μέσω του Google Pay. Αυτό θα γίνεται για τη συμμόρφωση με τους νόμους, τη φραγή στις απάτες και την προστασία ενάντια στην κακομεταχείριση.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι ότι από τις 6 Μαρτίου που θα τεθεί σε εφαρμογή το DMA, η Google δεν θα μπορεί να δίνει προβάδισμα έναντι τρίτων, στις δικές της υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης του Search.

Επίσης, η Google ενημερώνει για τις “επιπτώσεις” που θα έχουν οι χρήστες σε περίπτωση που επιλέξουν τη μη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών της. Αν αποσυνδέσεις το Search, το YouTube και Chrome, τότε δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση προσωποποιημένων προτάσεων για περιεχόμενο στο YouTube. Αν πάψουν να είναι συνδεδεμένα το Search και το Maps τα Google Maps θα αδυνατούν να προτείνουν τοποθεσίες, όπως σημεία διασκέδασης, με βάση αναζητήσεις που έχεις κάνει στο παρελθόν.

 

Τέλος, μπορεί η Google να συμμορφώνεται, όμως η Apple, η Meta και η ByteDance που είναι η ιδιοκτήτρια του TikTok, έχουν επιλέξει τη δικαστική οδό εναντίον του DMA.

Μπορείς να δεις ακόμη