Η Apple ανακοίνωσε τα νέα iPhone 15, Apple Watch και λειτουργικά συστήματα

by K-Admin 1

Το Wonderlust event της Apple δεν είχε μόνο ανακοινώσεις για τη σειρά iPhone 15, το Apple Watch Series 9 και το Apple Watch Ultra 2. Η εκδήλωση ήταν γεμάτη από μικρές, μικρές αλλά εξίσου σημαντικές αποκαλύψεις, τις οποίες παραθέτουμε στη συνέχεια.

 

iPhone 15 και iPhone 15 Plus

Η Apple ανακοίνωσε τα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, με τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σχέση με τους προκατόχους τους να είναι το Dynamic Island που κληρονόμησαν από το iPhone 14 Pro. Το Dynamic Island θα προσφέρει νέους τρόπους στην εμφάνιση ειδοποιήσεων και την αλληλοεπίδραση με εφαρμογές.

Το iPhone 15 διαθέτει οθόνη OLED Super Retina μεγέθους 6,1”, ενώ η οθόνη του Plus έχει μέγεθος 6,7”. Υποστηρίζεται αναπαραγωγή περιεχομένου Dolby Vision σε φωτεινότητα που φτάνει τα 1.600 nits. Η μέγιστη φωτεινότητα της οθόνης είναι 2.000 σε εξωτερικούς χώρους, διπλάσια σε σχέση με το iPhone 14.

 

 

Η βασική camera έχει ανάλυση 48Mp και συνοδεύεται από τηλεφακό στα 12Mp, ενώ υπάρχουν βελτιώσεις στο portrait mode κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση σε αυτό θα πραγματοποιείται αυτόματα. Επίσης, η Apple βελτιώνει το night mode, τα Live Photos και το action mode. Από την άλλη, αν είσαι fan των selfies τότε θα βρεις πολύ χρήσιμο το ότι η μπροστά camera διαθέτει πλέον αυτόματη εστίαση και portrait lighting.

Στο εσωτερικό των iPhone 15 και iPhone 15 Plus υπάρχει το A16 chip ενώ η Apple υπόσχεται επίσης μπαταρία που θα διαρκεί για μια ολόκληρη ημέρα. Ακόμα, τα iPhone 15 έρχονται με το δεύτερης γενιάς ultra wideband chip, όπως το νέο Apple Watch Series 9. Έτσι αναβαθμίζονται οι δυνατότητες σύνδεσης με άλλες συσκευές και γίνεται δυνατή η πιο ακριβής αναζήτηση μέσω του Find My, οπότε κάποιος θα βρίσκει πιο εύκολα τους φίλους του που διαθέτουν επίσης κάποιο μοντέλο iPhone 15.

Γεγονός αποτελεί η θύρα USB-C μέσω της οποίας θα φορτίζει η μπαταρία και θα μεταφέρονται δεδομένα ήχου και video. Ακόμα μέσω του καλωδίου φόρτισης USB-C Apple Watch θα είναι δυνατή η φόρτιση του smartwatch σου από τη μπαταρία του iPhone.

 

Οι συσκευές θα κυκλοφορήσουν σε πέντε χρωματισμούς: Black, Light Blue, Mint Green, Light Yellow και Pink.

 

iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max

Μετά τα standard μοντέλα η Apple ανακοίνωσε τα νέα της high-end iPhones, το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max. Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, διαθέτουν Action button και υπόσχεται ότι είναι από τα πιο ισχυρά smartphones που έχει δημιουργήσει ποτέ. To Pro διαθέτει οθόνη μεγέθους 6,1” και το Pro Max 6.7”. Οι οθόνες των μοντέλων αυτών είναι Super Retina XDR με ProMotion και υποστήριξη τόσο για always-on όσο και StandBy mode στο iOS 17. Το Dynamic Island δίνει και εδώ το “παρών” και όπως έγινε γνωστό θα φιλοξενεί τη selfie camera και τον αισθητήρα αναγνώρισης προσώπου.

 

 

Στο εσωτερικό τους υπάρχει το A17 Pro chip, που σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις από κάθε άλλο smartphone που υπάρχει στην αγορά και μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και μερικά υψηλού προϋπολογισμού PCs. Μαζί με μια επανασχεδιασμένη GPU οι χρήστες θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο εμπειρίες όπως το gaming.

Και οι δύο συσκευές έχουν θύρα USB-C, με τη σημείωση ότι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων φτάνει τα 10Gbps, κάτι που σημαίνει ότι η αποστολή φωτογραφιών και videos σε άλλες συσκευές θα είναι πιο γρήγορη από ποτέ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Action Button, που αντικαθιστά το ringer switch στην αριστερή πλευρά των iPhone Pro. Το νέο αυτό πλήκτρο είναι δυνατό να προγραμματιστεί για να τρέχει shortcuts, να ενεργοποιεί λειτουργίες προσβασιμότητας, να ανοίγει την camera, να ανάβει τον φακό και πολλά άλλα. Παραμένει πάντως ένα ringer switch, όμως μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια του event, o Greg Joswiak, επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple, υποσχέθηκε ότι τα 15 Pro και Pro Max έχουν τις καλύτερες κάμερες της Apple μέχρι σήμερα – ισοδύναμες με επτά διαφορετικούς φακούς. Αυτό περιλαμβάνει μια αναβαθμισμένη κύρια camera στα 48Mp που τραβάει καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό, απορροφάει λιγότερη λάμψη από τον φακό και χρησιμοποιεί τα συστήματα AI της Apple για τη λήψη φωτογραφιών HEIF πλήρους ανάλυσης. Πλέον θα μπορείς να αλλάξεις τον προεπιλεγμένο φακό και να κάνεις λήψεις σε πολλαπλές αποστάσεις εστίασης – 24 mm, 28 mm και 35 mm – εντός της κύρια κάμερας. Μπορείς επίσης να έχεις έως και 5x οπτικό ζουμ, ό,τι περισσότερο έχει προσφέρει ποτέ η Apple, έως απόσταση εστίασης 120 mm.

Ακόμα θα μπορείς να καταγράψεις video 4K60 ProRes στις συσκευές ή ακόμα και να πραγματοποιήσετε λήψη απευθείας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου μέσω της θύρας USB-C (εφόσον έχεις το κατάλληλο καλώδιο). Τα iPhone 15 Pro μπορούν επίσης να καταγράψουν “spatial videos”, τo είδος 3D περιεχομένου που είχε παρουσιαστεί για το Vision Pro.

 

 

 

Ημερομηνίες κυκλοφορίας για τα επόμενα λειτουργικά συστήματα της Apple

Όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε γνωστό το πότε θα λανσαριστούν επίσημα το iOS 17, το iPadOS 17 και το MacOS Sonoma.

Τα δύο πρώτα θα μπορέσετε να τα κατεβάσετε στη συσκευή σας (εφόσον αυτή τα υποστηρίζει) από τις 18 Σεπτεμβρίου 2023. Έρχονται με μια σειρά από αλλαγές και αναβαθμίσεις που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, το iOS 17 θα προσθέσει μια νέα εφαρμογή ημερολογίου (Journal app), το StandBy mode αλλά και τη δυνατότητα για Live Voicemail, συν τα Contact Posters. Οι χρήστες iPadOS 17 θα μπορούν από τις 18 Σεπτεμβρίου και μετά να αλληλοεπιδρούν με widgets και θα μπορούν να κάνουν ακόμα πιο προσωπικό το lock screen, με βάση τις δικές τους προτιμήσεις.

Λίγες ημέρες μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει το MacOS Sonoma που οι παλαιότεροι χρήστες ίσως θέλουν να το αποκαλούν MacOS 14. To Sonoma θα προσθέσει μια σειρά από χαρακτηριστικά που θα κάνουν τους χρήστες να έχουν την αίσθηση ότι έχουν μπροστά τους το iOS. Οι κάτοχοι συστημάτων Mac θα αποκτήσουν πρόσβαση σε desktop widgets, λειτουργίες για τηλεδιασκέψεις όπως εργαλεία για να μοιράζεστε την οθόνη και Presenter Oberlay αλλά και σε ένα Game Mode, που η Apple υποστηρήζει ότι θα ανεβάζει τον ρυθμό ανανέωσης και θα μειώνει κατά τη διάρκεια του gameplay.

Νέες λειτουργίες θα προστεθούν και στο Safari browser καθώς θα εισαχθούν τα προφίλ, με διαφορετικά bookmarks και στόχευση όσον αφορά το περιεχόμενο. Ακόμα, πιο αποδοτική θα είναι η λειτουργία Search.

 

Αποκαλυπτήρια για το πανίσχυρο A17 Pro chipset, που κλείνει το μάτι στο gaming

Η ανακοίνωση του A17 Pro chipset ήταν μια μικρή έκπληξη. Πρόκειται για το πλέον ισχυρό chipset της Apple και είναι βασισμένο σε τεχνολογία 3 nm. Έχει 17 δισεκατομμύρια transistors και CPU έξι πυρήνων. Σύμφωνα με την Apple οι δύο πυρήνες που χρησιμοποιούνται για επιδόσεις είναι 10% ταχύτεροι από το A16, ενώ οι τέσσερις που χρησιμοποιούνται για αποδοτικότητα είναι ακόμα πιο ισχυροί. Πανίσχυρη φαίνεται πως είναι και η εξαπύρηνη GPU που είναι 20% ταχύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει γραφικά υψηλής ποιότητας με hardware accelerated ray tracing.

 

 

Gaming

Τα video games υψηλής ποιότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο της διασκέδασης των χρηστών iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max. Χάρη στις δυνατότητες που παρέχει το πανίσχυρο A17 Pro chipset, ως το τέλος του έτους, οι κάτοχοι των παραπάνω συσκευών θα μπορούν να τρέξουν στις συσκευές τους παιχνίδια όπως το Death Stranding, το Resident Evil Village και το Resident Evil 4 Remake. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην παρέα θα προστεθεί το Assassin’s Creed Mirage και περίπου την ίδια περίοδο το The Division Resurgence.

 

iCloud

Νέες επιλογές αποθήκευσης μέσω της υπηρεσίας iCloud προσφέρει η Apple. Στα υπάρχοντα πακέτα των 50GB, 200GB και 2TB, προστίθενται αυτά των 6TB και 12TB.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε προς το τέλος του event και σύμφωνα με τον Greg Joswiak, αντιπρόεδρο του τμήματος marketing της εταιρείας, οι επιλογές για ακόμα περισσότερο αποθηκευτικό χώρο σημαίνουν ότι οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύσουν με ασφάλεια ακόμα περισσότερες φωτογραφίες και videos. Μάλιστα, τα δυο νέα πακέτα απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες φωτογράφους και παραγωγούς ταινιών.

“Τα νέα πλάνα είναι εξαιρετικά για χρήστες με μεγάλες βιβλιοθήκες φωτογραφιών και videos ή για όσους χρησιμοποιούν το Family Sharing και θα παρέχουν πρόσβαση σε λειτουργίες premium, συμπεριλαμβανομένων των Private Relay, Hide My Email, Custom Email Domains και HomeKit Secure Video”, συμπλήρωσε ο Joswiak.

 

Μπες τώρα και παρήγγειλε τα νέα iPhone 15 εδώ.

Μπορείς να δεις ακόμη