Η δύναμη του ατμού στην καθημερινότητά σου

 

Η δύναμη του ατμού έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες μηχανικούς και μαθηματικούς και έμελλε να διαμορφώσει την πορεία και τον τεχνολογικό πολιτισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Στη σύγχρονη εποχή, ο «ατμός» έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα μας, μιας και πληθώρα οικιακών συσκευών βασίζουν τις λειτουργίες τους στις ιδιότητές του. Πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση, την καθαριότητα, τη μαγειρική, το σιδέρωμα, το πλύσιμο των ρούχων, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, την προσωπική φροντίδα και την ομορφιά.

Ατμοκαθαριστής

Σίγουρα η πρώτη συσκευή που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τον ατμό, είναι ο ατμοκαθαριστής. Το καθάρισμα με τη βοήθεια του ατμού είναι μια μέθοδος σχετικά καινούρια, που ολοένα και κερδίζει έδαφος στο σύγχρονο νοικοκυριό.

Ο ατμοκαθαριστής χρησιμοποιεί τον ατμό για να καθαρίζει και να απολυμαίνει όλες τις επιφάνειες χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών καθαριστικών. Οι περισσότεροι ατμοκαθαριστές διαθέτουν διάφορα εξαρτήματα ώστε να καθαρίζεις με ευκολία όλες τις επιφάνειες. Φούρνος, κουζίνα, πλακάκια, πάτωμα, τζάμια, μπάνιο καναπέδες και έπιπλα καθαρίζονται χωρίς κόπο, υγιεινά κι ανέξοδα. Ακόμα και σε δυσπρόσιτες επιφάνειες ο ατμοκαθαριστής είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Επίσης, μπορεί να αφαιρέσει ζάρες και τσακίσεις από κουρτίνες χωρίς να χρειαστεί να τις κατεβάσεις, ενώ μπορεί να σου φρεσκάρει ένα σακάκι ή ένα παντελόνι όπως είναι, κρεμασμένο.

Ακόμα, αν είσαι αλλεργικός σε μυρωδιές και ευάλωτος σε επιβλαβή καθαριστικά ο ατμοκαθαριστής πρέπει να γίνει φίλος σου αφού καθαρίζεις και απολυμαίνεις χωρίς χημικά, που η συχνή χρήση τους είναι μεγάλος κίνδυνος για σένα. Μπορείς ακόμα με το κατάλληλο εξάρτημα να εξαφανίσεις ακάρεα και σκόνη από υφασμάτινες επιφάνειες, στρώματα και καναπέδες. Παράλληλα συμβάλεις και στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των χημικών καθαριστικών.

 

Ατμομάγειρας

Αν είσαι λάτρης της υγιεινής διατροφής, ο ατμομάγειρας είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα. Βάλε την τροφή στο καλάθι του ατμομάγειρα, πρόσθεσε τα μυρωδικά και τα καρυκευματα που θες, βάλε την σωστή ποσότητα νερού, ρύθμισε τον χρονοδιακόπτη στον χρόνο που απαιτείται και απόλαυσε γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Με τον ατμομάγειρα μπορείς να μαγειρέψεις ταυτόχρονα, διάφορα είδη τροφίμων οπότε γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο από μαγείρεμα αλλά και το πλύσιμο, αφού με ένα σκεύος έχεις πολλές παρασκευές.

 

Χύτρα ταχύτητας

Με τη χύτρα ταχύτητας μαγειρεύεις γρήγορα και νόστιμα χάρη στην πίεση που ασκείται από τον ατμό που παράγεται από το νερό του φαγητού και εγκλωβίζεται μέσα στο ερμητικά κλειστό περιβάλλον της κατσαρόλας. Σε μια συμβατική κατσαρόλα το φαγητό μαγειρεύεται στους 100οC ενώ στην κλειστή χύτρα η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μπορεί να φτάσει και τους 125⁰C, με αποτέλεσμα το φαγητό να μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα. Παράλληλα, με το μαγείρεμα στη χύτρα σημειώνονται λιγότερες απώλειες στα ευαίσθητα ανόργανα συστατικά και στις βιταμίνες σε σχέση με την ανοιχτή κατσαρόλα, δεν χρειάζεται επίβλεψη και η κουζίνα σου παραμένει καθαρή αφού δεν πετάγονται λάδια και σάλτσες τριγύρω.

 

Φούρνοι ατμού

Η βιομηχανία κατασκευής οικιακών συσκευών αναπτύσσει συνεχώς νέες τεχνολογίες με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της. Έτσι, η επανάσταση στο μαγείρεμα έρχεται από τους φούρνους ατμού. Οι φούρνοι ατμού προσφέρουν όλα όσα σου προσφέρει ένας ξηρός φούρνος αλλά η προσθήκη ατμού βελτιώνει κατά πολύ τη γεύση, την υφή και το χρώμα του φαγητού σου, ενώ το διατηρεί τραγανό και ταυτόχρονα ζουμερό.

Οι ζύμες σου φουσκώνουν ταχύτερα και ομοιόμορφα και γίνονται αφράτες με πιο τραγανή κρούστα. Τα ψητά σου λιώνουν στο στόμα, ενώ αν επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα, το ψάρι και τα λαχανικά σου θα μαγειρευτούν υγιεινά, όπως πρέπει. Επίσης, ένας φούρνος ατμού μπορεί να ζωντανέψει το περισσευούμενο φαγητό και να το κάνει να μοιάζει φρεσκομαγειρεμένο. Μπορείς φυσικά να επιλέξεις εάν θα χρησιμοποιήσεις μόνο τη δύναμη του ατμού ή μόνο το ψήσιμο του ξηρού φούρνου ή αν θα κάνεις συνδυασμό και των δύο για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι φούρνοι ατμού μπορούν να κάνουν το μαγείρεμα εύκολο, όμως το καθάρισμα ακόμα ευκολότερο με τα προγράμματα αυτοκαθαρισμού με ατμό. Έτσι γλιτώνεις κόπο και χρόνο αφού δεν τρίβεις πια με επιβλαβή χημικά καθαριστικά τον φούρνο σου.

 

 

Πλυντήρια Πιάτων

Πάντα μετά το δημιουργικό μαγείρεμα ακολουθεί η πιο χρονοβόρα διαδικασία. Ο αποτρεπτικός παράγοντας για να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις, εκτός αν έχεις πλυντήριο πιάτων. Οι απαιτήσεις της ζωής μας επιβάλλουν να αφηνόμαστε στα χέρια της τεχνολογίας, για να λύνονται τα δικά μας χέρια. Τα νέα πλυντήρια πιάτων καθαρίζουν σε βάθος τα σκεύη μας, παρέχοντας ταυτόχρονα και απολύμανση μέσω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι νέες τεχνολογίες έχουν ενσωματώσει και στα πλυντήρια πιάτων την δύναμη του ατμού. Τα πιάτα γίνονται πιο αστραφτερά , αφού ο ατμός καλύπτει όλη την επιφάνεια του σκεύους, μειώνει την εμφάνιση κηλίδων, εξαλείφει δύσκολους λεκέδες και έτσι δεν χρειάζονται πρόπλυση.

 

Ατμός και φροντίδα ρούχων

Τα ρούχα σου χρειάζονται φροντίδα και προσοχή για να διατηρούνται σαν καινούρια. Σύμμαχός σου σε αυτό είναι οι καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε πλυντήρια με προγράμματα ατμού, πλυντήρια-στεγνωτήρια και σιδερωτήρια.

 

 

Πλυντήρια ρούχων με ατμό

Τα πλυντήρια ρούχων με ατμό προσφέρουν πιο υγιεινό κι αποτελεσματικό τρόπο πλυσίματος. Ο ατμός εισχωρεί βαθιά στις ίνες των υφασμάτων, τις χαλαρώνει και έτσι μειώνονται οι ζάρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο γρήγορο και εύκολο σιδέρωμα. Με τον ατμό τα ρούχα βγαίνουν έως και 50% λιγότερο τσαλακωμένα σε σχέση με ένα απλό πλυντήριο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται βαθύτερος καθαρισμός. Έτσι αφαιρούνται σχεδόν όλες οι αλλεργιογόνες ουσίες, οι ρύποι, οι δυσάρεστες μυρωδιές, οι σκόνες και τα ρούχα γίνονται αφράτα και μυρωδάτα χωρίς τη χρήση μαλακτικού.

 

Στεγνωτήριο

Ο ατμός έχει εισβάλλει και στον χώρο του στεγνώματος. Τα περισσότερα στεγνωτήρια διαθέτουν σύστημα ατμού, εξασφαλίζοντας καλύτερο στέγνωμα, λιγότερες ζάρες στα υφάσματα και άρα ελαχιστοποίηση του σιδερώματος. Με τον ατμό έχεις τη δυνατότητα να φρεσκάρεις ένα ήδη στεγνό ρούχο και να το απαλλάξεις από τις ζάρες. Παράλληλα, τα ρούχα προστατεύονται διπλά και τα υφάσματα δεν ξεραίνονται ακόμα και αν ξεχάσεις να τα βγάλεις εγκαίρως από το στεγνωτήριο.

 

Σιδέρωμα

Μετά από το πλύσιμο και το στέγνωμα κάποια ρούχα πρέπει να σιδερωθούν. Το σιδέρωμα είναι μια δουλειά που δεν την κάνεις και με μεγάλη ευχαρίστηση. Οπότε για να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα επίλεξε ένα δυνατό σύστημα σιδερώματος ή σίδερο ατμού. Όσο πιο μεγάλη η δύναμη και η παραγωγή του ατμού τόσο πιο εύκολα γίνεται το σιδέρωμα.

 

Υγραντήρας

Όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι πολύ ξηρή ή υποφέρεις από ξηρό βήχα, είναι καλό να αυξήσεις το επίπεδο της υγρασίας στο χώρο. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με έναν υγραντήρα ζεστού ατμού. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για τις εποχικές ασθένειες και αλλεργίες.

 

Αποστειρωτής

Η αποστείρωση σημαίνει προστασία του μωρού σου από βλαβερά μικρόβια μέχρι να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό του. Ο ευκολότερος τρόπος για αποστείρωση είναι ο ηλεκτρικός αποστειρωτής. Είναι μια μικρή συσκευή αλλά χωράει όλα τα βρεφικά σκεύη, όπως μπουκάλια, θηλές και πιπίλες.

 

Ισιωτική μαλλιών

Ίσιωσε τα μαλλιά σου με τη βοήθεια του ατμού εύκολα, εξασφαλίζοντας ένα καταπληκτικό και μεταξένιο αποτέλεσμα ισιώματος και χωρίς τον φόβο καψίματος της τρίχας. Ιδανική για κάθε τύπο μαλλιών, ελαφριά και μικρή για να την παίρνεις όπου θες. Με μια τέτοια ισιωτική το κομμωτήριο θα σε βλέπει μόνο για κούρεμα και βαφή.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη