Η εκπαίδευση στα χέρια σου με ένα iPad

by Despoina Sachini

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να “θυμηθήκαμε” τη χρησιμότητα των υπολογιστών και των tablet στην εκπαίδευση, τώρα που όλα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και εξ’ αποστάσεως, όμως κάποιες εταιρείες ήθελαν να εκσυγχρονίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια. Μία από αυτές είναι και η Apple η οποία αναπτύσσει λύσεις και εφαρμογές σχετικές με την εκπαίδευση, ανεξαρτήτως βαθμίδας, από τους μικρούς μαθητές μέχρι και το ακαδημαϊκό επίπεδο, με επίκεντρο τα iPad από το 2014.

Tο πιο δυνατό χαρτί της Apple και των iPad σε ότι αφορά την εκπαίδευση, είναι εφαρμογές του οικοσυστήματος και τα software εργαλεία που προσφέρει. Καταρχάς στο App Store θα βρεις πάνω από 190.000 εφαρμογές ειδικά για την εκπαίδευση, είτε προσπαθείς απλά να μάθεις μία άλλη γλώσσα, είτε να έχεις μία πιο βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία χρησιμοποιώντας έτοιμες εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνολογία Augmented Reality. Μάλιστα μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις και τα δικά σου AR project, μέσω της εφαρμογής Augmented Reality Composer.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PHGIRRskzzE

 

Έπειτα είναι τα ίδια τα εργαλεία που προσφέρει η εταιρεία. Εφαρμογές όπως η “Classroom” σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις τη δική σου εικονική τάξη, ενώ μέσα από το FaceTime μπορείς να πραγματοποιήσεις βιντεοκλήσεις με έως και 32 άτομα/μαθητές. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς τις υπόλοιπες στάνταρ εφαρμογές, όπως η Keynote, η Notes, η Pages (το αντίστοιχο Word) και η Numbers (το αντίστοιχο Excel), ακόμα και η Garage Band που μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρά εργαλεία για τη δημιουργία μαθημάτων, εργασιών ή και διαδραστικών εμπειριών για τις μικρότερες ηλικίες.

H συνεργατική μάθηση όμως δεν περιορίζεται μόνο στην ομαδική επικοινωνία μέσω FaceTime. Μέσω του iCloud μπορείς να δημιουργήσεις κοινόχρηστες λίστες με υπομνήσεις για επερχόμενα μαθήματα ή εργασίες, να μοιραστείς σημειώσεις που έχεις κρατήσει στην εφαρμογή Notes, αλλά και να επεξεργαστείς ομαδικά οποιοδήποτε αρχείο έχει δημιουργηθεί μέσω της σουίτας εφαρμογών iWork (Keynote, Pages, Numbers). Δεν είσαι εξοικειωμένος με τις εφαρμογές της Apple; Απολύτως κανένα πρόβλημα αφού μπορείς να κάνεις το ίδιο εγκαθιστώντας στο iPad σου όλες τις mobile εφαρμογές της σουίτας Microsoft Office ή τις αντίστοιχες της Google (Docs, Sheets, Drive κ.ο.κ.).

 

 

Μετά είναι οι ίδιες οι ευκολίες που σου παρέχει το iOS. Μέσω της λειτουργίας Split View μπορείς να έχεις παράλληλα δύο εφαρμογές ανοιχτές, ώστε για παράδειγμα να βλέπεις τις σημειώσεις σου όταν παραδίδεις ένα μάθημα μέσω βιντεοκλήσης ή να παρακολουθείς και να κρατάς σημειώσεις αν είσαι στη θέση του μαθητή. Φυσικά, αν το επιθυμείς μπορείς μετατρέψεις το iPad σε ένα πιο ολοκληρωμένο “υπολογιστή” με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Το Smart Keyboard ή οποιοδήποτε άλλο συμβατό bluetooth πληκτρολόγιο θα σου δώσει τη φυσική εμπειρία πληκτρολόγησης, ενώ το Apple Pencil θα σου επιτρέψει να αξιοποιήσεις το iPad ως μπλοκ σημειώσεων ή ως σχεδιαστικό καμβά.

 

 

Εδώ πανίσχυρές εφαρμογές θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις πραγματικά πολύπλοκες σημειώσεις με χειρόγραφο κείμενο, διαγράμματα, εξισώσεις εικόνες και ό,τι άλλο φανταστείς (Nebo, Notability), να φτιάξεις αρχιτεκτονικά σχέδια (Morpholio Trace), να λύσεις πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις και να φτιάξεις γραφικές παραστάσεις (MathStudio, MATLAB Mobile), να αναλύσεις πειραματικά δεδομένα (Hivebench), ακόμα και να επεξεργαστείς φωτογραφίες με το γνωστό σε όλους Photoshop. Και όλα αυτά χωρίς να αποκλείεται κανείς, αφού η Apple έχει φροντίσει ώστε τα iPad να είναι φιλικά ακόμα και για άτομα με περιορισμούς στην όραση, το σώμα και την κίνηση. Για παράδειγμα, η λειτουργία AssistiveTouch, απλοποιεί την πρόσβαση σε μενού και λειτουργίες, ενώ η λειτουργία VoiceOver μπορεί να εκφωνήσει οτιδήποτε βρίσκεται επί της οθόνης.

 

 

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το κατάλληλο hardware. Ανεξαρτήτως διάστασης όλα τα iPad, διαθέτουν οθόνες Retina, χρωματικά καλιμπραρισμενες από το εργοστάσιο, για να σου προσφέρουν την ιδανική ευκρίνεια και απόδοση χρωμάτων ώστε να μπορείς να τα χρησιμοποιείς για ώρες ξεκούραστα και να κάνεις κάθε δουλειά και εργασία αξιόπιστα, ακόμα και αν σπουδάζεις γραφιστική, φωτογραφία ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο απαιτεί ακρίβεια στην απεικόνιση. Έπειτα οι Αxx Bionic επεξεργαστές της Apple, απέχουν ελάχιστα σε απόδοση από τους mobile επεξεργαστές πολλών laptop, ενώ το γεγονός ότι το λειτουργικό είναι απόλυτα βελτιστοποιημένο για το hardware της Apple, της επιτρέπει να σου προσφέρει tablet που διαθέτουν απόλυτα ομαλή εμπειρία χρήσης όποια εργασία και αν εκτελείς.

 

 

Όσο για τη συνδεσιμότητα και εδώ η Apple σε έχει καλυμμένο αφού η γκάμα των iPad περιλαμβάνει μοντέλα τόσο με υποστήριξη για σύνδεση σε ασύρματα Wi-Fi όσο και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να μπορείς να είσαι συνδεδεμένος και λειτουργικός όπου και αν βρίσκεσαι. Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να εκμεταλλευτείς όλες αυτές τις δυνατότητες που σου προσφέρουν τα iPad και το οικοσύστημα της Apple, μπες στο kotsovolos.gr και διάλέξε το κατάλληλο μοντέλο για τις δικές σου εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, πως υπάρχει μια διαδικτυακή πλατφόρμα το learnipad.gr που σου δίνει ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις με το iPad. Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε ειδικά για όσους αγοράσουν iPad μέσα από την Ψηφιακή Μέριμνα αλλά και για όλους όσους το έχουν ήδη ή θέλουν να το αποκτήσουν.

Ο ιστότοπος αυτός διαθέτει οδηγούς και συμβουλές που αφορούν στη χρήση του iPad ως ένα σύγχρονο και μοναδικό εργαλείο μάθησης, Πρόγραμμα για δωρεάν webinars, Χρήσιμες ενημερώσεις για την εφαρμογή του iPad 1:1 στην τάξη,  How-to videos, καθώς και ένα πλοηγό ψηφιακών σχολικών βιβλίων του Υπουργείου, από όπου μπορεί ο καθένας να τα κατεβάσει και να τα επεξεργαστεί σε PDF αρχείο ή μέσω της εφαρμογής Apple Books.

 

Αν είσαι μαθητής, φοιτητής ή έχεις παιδί σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα, ανακάλυψε το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» και δες αν μπορείς να επωφεληθείς.

Μπορείς να δεις ακόμη