Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Το ψήσιμο σε εξωτερικούς χώρους με κάρβουνο ή υγραέριο είναι αφορμή για γιορτή, καλή παρέα, νόστιμα μαγειρέματα και χαρούμενα τσουγκρίσματα. Για τα καθημερινά μας ψησίματα αλλά κι όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει επιλέγουμε ψηστιέρες μικρότερες σε μέγεθος και πιο ευέλικτες στη χρήση.

Οι ηλεκτρικές ψηστιέρες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να τις βάλουμε σε λειτουργία όπου μας βολεύει καλύτερα. Στον πάγκο της κουζίνας, κάτω από τον απορροφητήρα, αλλά και στο μπαλκόνι. Η ποικιλία στην αγορά είναι μεγάλη και οι τιμές ξεκινάνε από πολύ χαμηλά και ανεβαίνουν ανάλογα τις δυνατότητες και τις επιλογές που μας δίνει η καθεμία. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές που έχουμε είναι οι ακόλουθες:

 

1. Ψηστιέρες με αντιστάσεις και σχάρα ανοιχτού τύπου με ή χωρίς ενσωματωμένη σχάρα και καπάκι

 

 

2.Ψηστιέρες με αντιστάσεις και ενσωματωμένη σχάρα κλειστού τύπου

 

 

 

3.Ψηστιέρες – τοστιέρες που ψήνουν το φαγητό και από τις δυο πλευρές ταυτόχρονα

 

4.Ψηστιέρες –γκριλιέρες με αντικολλητική πλάκα

 

5.Εξειδικευμένες ψηστιέρες για ψήσιμο τυριού (raclette)

 

Γιατί να προτιμήσω μια ηλεκτρική ψησταριά;

 

  • Γιατί είναι υπερβολικά βολικές, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να ψήσουμε μπριζόλες, μπιφτέκια, παϊδάκια, σουβλάκια, ψητά λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά.
  • Γιατί μπορεί να είναι πολύ ή λιγότερο οικονομικές: Όπως θα διαπιστώσεις οι τιμές ξεκινούν από πολύ χαμηλά και ανεβαίνουν ανάλογα τις δυνατότητες που μπορούν να μας παρέχουν.
  • Γιατί μπορούμε να ψήσουμε μέσα κι έξω από το σπίτι, δηλαδή στο μπαλκόνι για να αποφύγουμε τον καπνό και τις μυρωδιές.
  • Γιατί κάποιες από αυτές είναι τόσο προηγμένες τεχνολογικά και δίνουν τέλειο αποτέλεσμα, αφού διαθέτουν αισθητήρα και ανάλογα το είδος και το πάχος της τροφής, ρυθμίζουν από μόνες τους τον χρόνο του ψησίματος.
  • Γιατί μας δίνουν τον απόλυτο έλεγχο στο ψήσιμο: ανάλογα την επιλογή μας κάποιες μπορεί να είναι εντελώς απλές και να χρειάζεται να γυρίζουμε μόνοι μας το φαγητό για να ψηθεί κι από την άλλη, ενώ κάποιες άλλες διαθέτουν ενσωματωμένη σχάρα για εύκολο γύρισμα.
  • Γιατί καθαρίζονται εύκολα καθώς διαθέτουν αποσπώμενα μέρη, κάποια από τα οποία μπαίνουν ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων.

Μπορείς να δεις ακόμη