Η μπύρα και τα οφέλη της για την υγεία!

by K Admin

 

Είναι γεγονός πώς το αλκοόλ δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για μiα υγιεινή ζωή, ενώ οι υπερβολές και η κατάχρησή του μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση και επικίνδυνα προβλήματα υγείας σε σωματικό, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

 

Εντούτοις, η περιστασιακή και έμμετρη κατανάλωση μερικών ποτών, όπως του κρασιού ή της μπύρας, μπορεί -υπό περιπτώσεις- να έχει και ευεργετικές συνέπειες για την υγεία σου. Βέβαια, με τον όρο «έμμετρη κατανάλωση» αναφερόμαστε σ’ ένα ποτήρι περίπου την ημέρα, ή ανά δύο ημέρες και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας (όπως για παράδειγμα διαβήτης).

 

Ειδικότερα, η μάλλον παρεξηγημένη μπύρα επειδή είναι φτιαγμένη κυρίως από νερό, κριθάρι, λυκίσκο και μαγιά τελικά περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι πολύτιμες διαλυτές φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, το φώσφορο, το κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (που είναι άκρως απαραίτητες για το νευρικό σύστημα), όπως είναι η Β12 και το φολικό οξύ. Έτσι, όπως δείχνουν και πολλές έρευνες, η μπύρα μπορεί να κάνει καλό και να σε προστατέψει από αρκετές ασθένειες.

 

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικά απ’ αυτά τα απρόσμενα θετικά στοιχεία που έχει η σωστή και με μέτρο κατανάλωσή της.

 

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος

 

Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και ενισχύει το κυκλοφοριακό σύστημα. Αυτό –μάλλον- οφείλεται στις πολυφαινόλες, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν γενικά την υγεία της καρδιάς, αλλά και στις φυτικές ίνες που περιέχονται στη μπύρα και μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Ακόμη και η χαλάρωση λόγω του αλκοόλ έχει ευεργετική δράση στην καρδιά.

 

Προστατεύει από ενδεχόμενο εκδήλωσης εγκεφαλικού

 

Προφανώς, αφού ενισχύει καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα τελικά προστατεύει και τον εγκέφαλο που επηρεάζεται άμεσα απ’ αυτές τις διαδικασίες. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, εμποδίζει και το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν στη μειωμένη ροή αίματος προς τα ζωτικά όργανα. Γενικά, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό μειώνονται έως και 50%.

Ενισχύει τη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου

 

Πέρα απ’ την προστασία απ’ το εγκεφαλικό και την καλή αιμάτωση που προαναφέρθηκαν, η μπύρα ενισχύει τον εγκέφαλο και συγκεκριμένες γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και η συλλογιστική ικανότητα. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, ή Αλτσχάιμερ. Πιθανότατα, το γεγονός ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οδηγεί σ’ αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Βελτιώνει την υγεία των νεφρών

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν θέμα με άμμο, ή πέτρες στο νεφρό. Πρόκειται για μία επώδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε έντονους πόνους και στους λεγόμενους κολικούς νεφρού. Αν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία τότε πρέπει να ξέρεις ότι πολλοί γιατροί συστήνουν τη συστηματική κατανάλωση μπύρας. Αυτό γιατί, έχει διουρητικές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι βοηθάει στη σωστή λειτουργία των νεφρών και στην αποβολή των τοξινών απ’ τον οργανισμό σου. Επίσης, επιβραδύνει την απελευθέρωση του ασβεστίου και έτσι παρεμποδίζει τη συσσώρευσή του στους νεφρούς (συνήθως έτσι σχηματίζονται οι πέτρες).

 

Βελτιώνει την πέψη

 

Η μπύρα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει βοηθά την πέψη με το να προάγει την υγιή κινητικότητα του εντέρου και ταυτόχρονα να εμποδίζει προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Όμως, αν πάσχεις από σύνδρομο του Crohn, ή έχεις ευερέθιστο έντερο μπορεί να έχεις και τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

 

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

 

Η έμμετρη κατανάλωση της μπύρας σου προσφέρει και αντικαρκινικές ιδιότητες, διότι περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι κάποιες πολυφαινόλες και φολικό οξύ. Μάλιστα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι τους άντρες τους προστατεύει κυρίως από καρκίνο του προστάτη, ενώ τις γυναίκες –πρωτίστως- απ’ τον καρκίνο του στήθους!

 

Δυναμώνει τα κόκκαλα

 

Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτίου, το οποίο συνδέεται με την υγεία των οστών και ενισχύει την πυκνότητα τους. Να σημειωθεί, όμως, ότι αν το παρακάνεις και πιεις πολύ παραπάνω απ’ το ημερήσιο επιτρεπτό τότε θα έχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα.

 

Προστατεύει απ’ την αναιμία

 

Όπως είναι γνωστό τα φλαβονοειδή της μπύρας δεν είναι μόνο ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά βελτιώνουν και τα επίπεδα σιδήρου αυξάνοντας την απορρόφησή του. Αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες και ειδικά αυτές που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Όντως η μπύρα μπορεί να είναι βοηθητική και ωφέλιμη σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις.

 

Ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη

 

Ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ένα με δύο ποτηράκια μπύρας ημερησίως μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και ειδικότερα στο αντρικό φύλο. Φαίνεται ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες επιδρούν στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και έχουν τελικά προστατευτική δράση.

 

Καταπολεμά τις αϋπνίες

 

Μια ενδιαφέρουσα «παρενέργεια» απ’ την κατανάλωση μπύρας είναι ο καλός ύπνος που ακολουθεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αλκοόλ, αλλά και σε ουσίες όπως η λακτοφλαβίνη και το νικοτινικό οξύ που βοηθούν τον καλό ύπνο. Ειδικά αν πάσχεις από αϋπνίες είναι μία καλή λύση.

Μειώνει το άγχος και το στρες

 

Φυσικά, με το να ενισχύει τη διάθεση για ύπνο, αλλά και με τις θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν το νευρικό σύστημα η μπύρα έχει γενικότερη αγχολυτική επίδραση και η έμμετρη κατανάλωσή της μετά τη δουλειά μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Σίγουρα και το λεγόμενο social drinking ενισχύει αυτήν την αγχολυτική δράση.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Η μπύρα έχει όντως την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και να είναι αποτελεσματική απέναντι σε ασθένειες όπως ο έρπης! Σε μερικές βορειοευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται και ως γιατροσόφι για τη βελτίωση της αιμάτωσης, ή την αποσυμφόρηση της μύτης. Παρόλο που είναι αλκοολούχο ποτό, είναι αρκετά πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ και η αγχολυτική της δράση δρα ευεργετικά έτσι και αλλιώς για το ανοσοποιητικό σου.

 

Ενισχύει την υγεία των ματιών

 

Ανάμεσα στ’ άλλα, η καθημερινή κατανάλωση μπύρας ενισχύει την υγεία των ματιών, ενώ έρευνες απέδειξαν ότι μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

 

Ενυδατώνει το δέρμα

 

Τέλος, ανάμεσα σ’ όλα τα προηγούμενα η μπύρα βοηθά γενικά στην ενυδάτωσή σου και ειδικά στην καλή υγεία του δέρματος, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ενισχύει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και μέσω του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο ότι απ’ τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται ως ενυδατικό για το δέρμα, ενώ τελευταία εμφανίζεται και ως συστατικό σε σαμπουάν και καλλυντικά!

 

 

Ύστερα απ’ όλα αυτά, μάλλον έχεις παραπάνω δικαιολογίες για να πιείς και να χαρείς μία μπυρίτσα παραπάνω χωρίς τύψεις. Βέβαια, πάντα με την προϋπόθεση να μην ξεπεράσεις το ένα ποτήρι νερού την ημέρα, αφού το μέτρο είναι σημαντικό. Γι’ αυτό και λίγο αλκοόλ δεν βλάπτει, ειδικά όταν μιλάμε για ποτά όπως η μπύρα που είναι και αρκετά πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη