|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Η συνταγή για να φτιάξεις την τέλεια μηλόπιτα!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Απολαυστική τριφτή βουτυράτη ζύμη που κρύβει μέσα της ατόφια γεύση μήλου από φρεσκοξυσμένα μήλα, αρωματισμένα με λεμόνι, κονιάκ και κανέλα. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και «κλέβει καρδιές» και τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

 

Υλικά (για ένα ταψάκι διαμέτρου 24-25εκ.)

Για τη ζύμη:

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά

 

Για τη γέμιση:

  • 4 μήλα μεγάλα, ή 5 μέτρια
  • ½ - 1 φλιτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την προτιμάς)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

 

Εκτέλεση

  1. Ανάμειξε σ’ ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δούλεψε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
  2. Κάνε μια λακούβα στη μέση στο μείγμα του αλευριού και ρίξε εκεί τ’ αυγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακάτεψε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σ’ ένα ομοιογενές μείγμα. Μην το παραζυμώσεις όμως.
  3. Άφησε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξεις τη γέμιση και προθέρμανε το φούρνο στους 175οC.
  4. Καθάρισε και τρίψε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ανακάτευσε τα με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ κι όση ζάχαρη προτιμάς. Εγώ χρησιμοποιώ τη μικρότερη ποσότητα.
  5. Βγάζεις τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζεις σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας), κι ένα μικρότερο. Βουτυρώνεις το ταψί σου και παίρνεις λίγη-λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι και στρώνεις σιγά-σιγά τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζεις μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνεις για να πάει παντού.
  6. Τέλος, σκεπάζεις τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη, τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα, ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης. Την ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  7. Τη σερβίρεις κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αν θες με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.

 

 

 

 

Δείτε ακόμη