«Ηλεκτρικές» υποσχέσεις στον εαυτό μου για το νέο έτος

by K Admin

 

 

Οικονομία στο ρεύμα

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι η εποχή του χρόνου που ναι μεν μαζευόμαστε και γιορτάζουμε και τρώμε όλοι μαζί οικογενειακώς, αλλά σηματοδοτούν και την αλλαγή με το πέρασμα στο νέο έτος. Είναι μια καλή ευκαιρία να φέρεις αλλαγή στη ζωή σου, δίνοντας στον εαυτό σου κάποιες υποσχέσεις για πράγματα που θέλεις να αλλάξεις: από το να χάσεις βάρος και το να γίνεις πλούσιος, μέχρι το να ξεκινήσεις γυμναστική και να… παντρευτείς, υπάρχουν στόχοι εφικτοί και ανέφικτοι. Αυτό που είναι σίγουρα εφικτό είναι να κάνεις οικονομία στο ρεύμα, κάτι που είναι και πιο απτό και χρήσιμο για την τσέπη σου και καλό για το περιβάλλον. Ας πούμε μερικές συμβουλές για να τηρήσεις την υπόσχεσή σου για πιο οικονομικό 2017.

 

Κοιμήσου περισσότερο!

Μπορεί να σου ακούγεται απλοϊκό αλλά ισχύει. Ο περισσότερος ύπνος δεν κάνει καλό μόνο στον οργανισμό σου, πνευματικά και σωματικά, αλλά σε κάνει να ξοδεύεις λιγότερο ρεύμα, μιας και όταν κοιμάσαι η χρήση του είναι πολύ μικρή. Φώτα και τηλεόραση είναι εξορισμού σβηστά, ενώ δεν κάνει κακό να βγάλεις από την πρίζα και ορισμένες συσκευές που μένουν στο stand-by όπως ο αποκωδικοποιητής ή το router.

 

Σβήσε την καφετιέρα

Το ξέρεις ότι η ανοικτή καφετιέρα του καφέ φίλτρου χαλάει πολύ ρεύμα; Βάλε στόχο να την κλείνεις όταν τελειώσει με την παρασκευή του καφέ. Σε τελική ανάλυση όποιος θέλει άμεσα ζεστό καφέ μπορεί να τον βάλει σε ένα φλιτζάνι και δέκα δευτερόλεπτα στη μέγιστη ένταση στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτοιμος ο καφές.

 

Πάρε λαμπτήρες νέας γενιάς-χαμηλής κατανάλωσης

Εδώ η αλλαγή μόνο καλό θα σου κάνει. Ίδιο αποτέλεσμα φωτισμού, μικρότερη κατανάλωση ρεύματος με μια κίνηση. Αντικατέστησε τις παλιές σου λάμπες με λαμπτήρες LED, που μπορεί σε πρώτη φάση να είναι πιο ακριβοί, αλλά η απόσβεση ξεκινάει άμεσα μιας και καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια.

 

Χρησιμοποίησε «smart» πολύπριζα ασφαλείας και βγάλε τους φορτιστές από την πρίζα

Μπορείς να συνδέσεις υπολογιστές και συσκευές όπως η τηλεόραση, ο αποκωδικοποιητής και οι κονσόλες για videogames σε ένα «έξυπνο» πολύπριζο ασφαλείας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να τα απενεργοποιήσεις όλα μαζί. Όσο για τους φορτιστές, μερικοί λένε ότι η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται είναι αμελητέα. Ναι, αλλά όταν μια οικογένεια έχει 5-6 φορτιστές συνέχεια στην πρίζα, δεν είναι.

 

Ηλεκτρικό ρεύμα και ασφάλεια

Πέρα από την οικονομία, το 2017 είναι μια καλή ευκαιρία να βελτιώσεις και την ασφάλεια των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι σου για να αποκλείσεις κάθε περίπτωση ηλεκτροπληξίας ή και άλλου ατυχήματος. Για τον σκοπό αυτό πάρε το απόφαση και:

– Αντικατέστησε ή επισκεύασε χαλασμένα ή έτοιμα να χαλάσουν καλώδια.

– Απέφυγε να περνάς καλώδια επέκτασης κάτω από πόρτες και χαλιά ή κατά μήκος περάσματος χωρίς να τα έχεις ασφαλίσει.

– Σε σπίτι με μικρά παιδιά, βεβαιώσου ότι έχεις ασφαλίσει τις πρίζες και ότι έχεις εγκατεστημένα κι ενεργοποιημένα τα ρελέ ηλεκτροπληξίας.

– Για να αποφύγεις μπαλαντέζες και επεκτάσεις εξέτασε την περίπτωση να προσθέσεις νέες πρίζες στο σπίτι σου με έναν εξουσιοδοτημένο ηλεκτρολόγο.

– Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τη σύνδεση στο ρεύμα κάθε συσκευής σε κατάλληλη πρίζα.

– Μην υπερφορτώνεις τις πρίζες. Προσπάθησε να έχεις μόνο μια συσκευή με υψηλή κατανάλωση σε κάθε πρίζα.

– Εάν οι πρίζες ή οι διακόπτες του σπιτιού ζεσταίνονται ή πέφτουν συχνά οι ασφάλειες και το ρελέ ηλεκτροπληξίας ή τα φώτα αναβοσβήνουν ή τρεμοπαίζουν κάλεσε άμεσα ηλεκτρολόγο.

– Τοποθέτησε τα φωτιστικά σε επίπεδες επιφάνειες, μακριά από εστίες θερμότητας και χρησιμοποίησε λαμπτήρες που ταιριάζουν με τη συνιστώμενη τάση.

– Βεβαιώσου ότι το σπίτι διαθέτει γείωση σε όλες τις απαραίτητες περιοχές.

 

 

Συντήρηση συσκευών

Εδώ θα κάνουμε το όλο ζήτημα πιο συγκεκριμένο. 12 συσκευές, 12 μήνες, κάθε μήνα βάλε στόχο να συντηρείς όπως περιγράφουμε κάποια από αυτές, με εύκολο και σχετικά απλό τρόπο.
ΘΥΜΗΣΟΥ: ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΤΗΣ

 

Ιανουάριος: Θα ξεσκονίσω-καθαρίσω τα πηνία του πυκνωτή στο ψυγείο μου

Δεν το λες και πιο συνηθισμένη δουλειά του σπιτιού, αλλά είναι σχετικά απλό και μπορεί να αυξήσει τη ζωή του ψυγείου σου και να το κάνει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Τα πηνία είναι είτε στο κάτω είτε στο πίσω μέρος και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καλό ξεσκόνισμα. Χρησιμοποίησε είτε κάποια καλή βούρτσα είτε ακόμα και την ηλεκτρική σκούπα.

 

Φεβρουάριος: Θα καθαρίσω το φούρνο μικροκυμάτων

Όποιο φαγητό έχει σάλτσες ή άλλα υγρά γενικά έχει την τάση να πιτσιλάει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μανιτάρια, αλλά και ό,τι έχει λάδι ή βούτυρο. Ακόμα και το ψάρι κάποιες φορές έχει την τάση να εκτοξεύεται στα τοιχώματα του φούρνου. Πέρα από την βρωμιά και την άσχημη εικόνα, τυχόν υπολείμματα που δεν έχουν αφαιρεθεί μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα και βραχυκύκλωμα. Απλά πέρνα το εσωτερικό με ένα νωπό πανί ή χαρτί κουζίνας που θα έχεις βουτήξει σε ένα μείγμα ζεστού νερού με μια σταγόνα απορρυπαντικό για τα πιάτα. Είσαι έτοιμος.

 

Μάρτιος: Καθάρισε προσεκτικά το στεγνωτήριο σου

Δεν στεγνώνουν τα ρούχα σου; Μπορεί να φταίει το χνούδι που έχει μαζευτεί στον συμπυκνωτή του στεγνωτηρίου σου, κάτι που αποτελεί την νούμερο ένα αιτία που χαλάνε τα στεγνωτήρια. Το καθάρισμα του είναι σχετικά εύκολο. Βγάλε την πρίζα και αφαίρεσε όλο τον συμπυκνωτή (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αν δεν υπάρχουν οδηγίες κάλεσε έναν τεχνικό). Αφού το τινάξεις και το σκουπίσεις, πλύνε το με άφθονο νερό και άφησε το να στεγνώσει εντελώς. Όταν βεβαιωθείς ότι έχει στεγνώσει πλήρως ξαναβάλτο στη θέση του. Γενικά πάντως αυτό δεν θα ήταν κακή ιδέα να το κάνεις περισσότερες από μία φορές το χρόνο

 

Απρίλιος: Θα καθαρίσω τα φίλτρα του air-condition

Να μια δουλειά που όλοι την αναβάλουμε και που στρατηγικά την τοποθετήσαμε σε μήνα που θα σε βοηθήσει να το έχεις έτοιμο για το καλοκαίρι. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται απαραίτητα μια φορά το χρόνο και για πιο αποτελεσματική λειτουργία αλλά και για λόγους υγιεινής και αποφυγής των οσμών. Τα φίλτρα καλό είναι να τα πλύνεις με άφθονο νερό και να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά πριν τα βάλεις πίσω. Επίσης, καλό είναι μια φορά το χρόνο να κάνεις ολοκληρωμένη συντήρηση του aircondition σου από εξειδικευμένο τεχνικό!

 

Μάιος: Να καθαρίσω επιτέλους το φούρνο μου

Γενικά, και αυτό πιο συχνά πρέπει να γίνεται. Αλλά εάν έχεις να τον καθαρίσεις από τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, πάρε κάποιο καθαριστικό φούρνου και ένα σφουγγάρι και άρχισε το τρίψιμο, μιας και πέρα από το αισθητικό του πράγματος, η όλη ιστορία με τα καμμένα υπολείμματα μπορεί να βλάψει και το φούρνο και την υγεία σου. Αν πάλι ο φούρνος σου διαθέτει λειτουργία αυτόματου καθαρίσματος, πάτα απλά το κουμπί.

 

Ιούνιος: Θα αλλάξω το φίλτρο νερού στο ψυγείο μου

Εάν έχεις ψυγείο με παροχή νερού και μηχανή που φτιάχνει παγάκια και βλέπεις πτώση της πίεσης ή παράξενες μυρωδιές στον πάγο, το πιο πιθανό είναι ότι φταίει το βουλωμένο φίλτρο.  Η αντικατάστασή του είναι σχετικά απλή και γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Απλά φρόντισε να προμηθευτείς το σωστό φίλτρο.

 

Ιούλιος: Θα ελέγξω τους σωλήνες στο πλυντήριό μου

Αυτοί γενικά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρία με πέντε χρόνια, οπότε εάν ήρθε η ώρα τους, άλλαξέ τους για να μην βρεις καμιά πλημμύρα στο μπάνιο σου στο μέλλον. Κατά τα άλλα, δες προσεκτικά εάν τυχόν υπάρχει κάποιο τσάκισμα, ράγισμα ή φούσκωμα και εάν βρεις κάτι διόρθωσε το άμεσα με επισκευή ή αντικατάσταση.

 

Αύγουστος: Θα καθαρίσω το ψυγείο μου

Ήρθε η ώρα να πετάξεις τα ανεξιχνίαστα υπολείμματα που ούτε εσύ θυμάσαι τι είναι και οτιδήποτε δε θυμίζει πια βρώσιμη ουσία. Γενικά, άδειασε το εντελώς και καθάρισέ το με ένα βρεγμένο πανί και λίγο ξύδι για να εξοντώσεις όλα τα μικρόβια. Σε περίπτωση που ράφια ή συρτάρια αφαιρούνται, βγάλε τα και πλύνε τα προσεκτικά. Γενικά η αφαίρεση των άχρηστων πραγμάτων θα κάνει και το ψυγείο να λειτούργει καλύτερα, μιας και ένα παραφορτωμένο ψυγείο δεν λειτουργεί στο μέγιστο και σπαταλάει ενέργεια που θα την βρεις μπροστά σου στο λογαριασμό του ρεύματος.

 

Σεπτέμβριος: Θα καθαρίσω τα λάστιχα του πλυντηρίου πιάτων-ρούχων

Αυτά μπορεί να γεμίσουν με τροφές και άλλα υπολείμματα, βλάπτοντας την στεγανότητα της πόρτας. Εάν αυτό χειροτερέψει πολύ μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει όλο το πλυντήριο σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πέρασμα με ένα νωπό πανί.

 

Οκτώβριος: Θα αλλάξω φίλτρα στον απορροφητήρα μου

Μήπως ο απορροφητήρας σου θυμίζει ατμομηχανή που αγκομαχεί στην ανηφόρα και μετά από κάθε μαγείρεμα το σπίτι θυμίζει ψησταριά ή το Πεκίνο λόγω νέφους; Άλλαξε τα φίλτρα του αποροφητήρα σου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και πέρασε μιας και έκανες τη δουλειά με ένα νωπό πανί και τα υπόλοιπα μέρη του.

 

Νοέμβριος: Θα δώσω επιτέλους σημασία στον πάγο που έχει μαζευτεί στον καταψύκτη μου

Πολλοί καταψύκτες και καταψύξεις ψυγείων έχουν αυτόματη απόψυξη, αλλά εάν ο δικός σου δεν έχει, απλά κάνε την παλικαριά και ξεκίνα το. Βγάλε όλα τα τρόφιμα και άφησε τα παγόβουνα να λιώσουν. Μόλις τελειώσει το λιώσιμο (μπορεί να πάρει έως και 4 ώρες) καθάρισε το εσωτερικό. Ρίξε και μια ματιά για να βεβαιωθείς ότι κατόπιν θα κλείνει σωστά.

 

Δεκέμβριος: Θα κάνω τα ίδια και του χρόνου

Όπως είπαμε και παραπάνω, κάποιες από τις δουλειές αυτές πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία και εάν είναι δυνατόν και παραπάνω φορές το χρόνο. Ε λοιπόν εκμεταλλεύσου τον τελευταίο μήνα του χρόνου για να επαναλάβεις όποια από αυτές θεωρείς πιο απαραίτητη.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη