20 εύκολα tips για να βελτιώσεις την υγεία σου το 2017!

by K Admin

 

Ο φρενήρης ρυθμός ζωής μας, το άγχος που έχει επιφέρει στους βιορυθμούς μας η οικονομική κρίση, αλλά και οι δυσκολίες της εργασίας μας, μας κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να παραμελούμε την υγεία μας σε δύο βασικούς και κυρίαρχους παράγοντες: τη διατροφή και την άσκηση. Τρώμε πολύ συχνά από έξω ή έξω, κάνουμε καθιστική ζωή και γενικά δεν προσπαθούμε, έστω και λίγο να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Καιρός να το αλλάξεις αυτό, μιας και η έλευση του νέου έτους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να υποσχεθείς κάποια πράγματα στον εαυτό σου και να τα τηρήσεις. Δεν χρειάζεται όλα αυτά να είναι κάτι εξαιρετικά περίπλοκο, μιας και μπορείς να βελτιώσεις την υγεία σου με μερικές πολύ απλές, εύκολες και οικονομικές κινήσεις.

Κάποιοι λένε ότι σπάνια κρατάμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας στην αρχή της χρονιάς και οι Αμερικανοί που αρέσκονται στο να κάνουν σχετικές έρευνες περιόρισαν το ποσοστό όσων επιτυγχάνουν τους στόχους τους στο αναιμικό 8%. Δεν είναι όμως ανάγκη να σου συμβεί αυτό, αφού όπως είπαμε οι στόχοι και οι υποσχέσεις που θα διαβάσεις εδώ είναι εύκολοι και απλοί, ενώ στη δεύτερη ενότητα θα βρεις 20  επιλογές για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.

Το σημαντικό με τις υποσχέσεις και τους στόχους είναι αρχικά να τους ορίσεις σωστά και να τους καταγράψεις (π.χ. σε κάποιο πρόγραμμα σε smartphone ή tablet) και κατόπιν να έχεις στο μυαλό σου να ορίσεις έναν τρόπο ώστε να αντιμετωπίσεις την τήρηση των στόχων σου με υπευθυνότητα. Ένας καλός τρόπος είναι να τους ανακοινώσεις σε οικογένεια και φίλους, ώστε και να τους τηρήσεις από «ντροπή» μην εκτεθείς, αλλά και  για να μπορέσουν να σε ενθαρρύνουν και να σου δώσουν συμβουλές για το πώς θα πετύχεις.

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει εάν δεν το έχεις προγραμματίσει σωστά και εάν δεν έχεις πάρει εσύ ο ίδιος απόφαση ότι θέλεις να πετύχεις αντιμετωπίζοντας θετικά την όλη διαδικασία. Όποιες «στερήσεις» (με αυτά που προτείνουμε είναι ελάχιστες) και να προκύψουν στην όλη διαδικασία μην ξεχνάς ότι η κίνηση και η καλή υγεία φέρνουν ευεξία και η ευεξία με τη σειρά της είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία.

Πέρα από το σωστό προγραμματισμό και ορισμό στόχων, καλό θα είναι να έχεις προβλέψει ποια εμπόδια μπορεί να συναντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα νιώθεις άσχημα εάν μια μέρα για παράδειγμα δεν καταφέρεις να πάρεις φαγητό στη δουλειά από το σπίτι επειδή κάτι σου έτυχε και δεν πρόλαβες. Εν ολίγοις, καλό είναι να τηρείς τους στόχους σου, αλλά να μην τιμωρείς τον εαυτό σου εάν κάτι δεν πάει καλά για κάποιες μέρες. Τα εμπόδια για να φτάσεις στο στόχο είναι προβλεπόμενα και αντιμετώπισέ τα ως ρουτίνα χωρίς να απογοητεύεσαι.

Από εκεί και πέρα, όλα αυτά γίνονται καλύτερα με παρέα. Προσπάθησε να εμπλέξεις στην όλη διαδικασία τον/την σύντροφό σου ή κάποιο φίλο/φίλη και να το κάνετε όλο αυτό μαζί. Πέρα από την ενθάρρυνση και την παρέα μπορεί να δημιουργηθεί και ένας υγιής συναγωνισμός που μόνο να ωφελήσει μπορεί στην επίτευξη του κοινού στόχου. Πάμε λοιπόν, διάλεξε όποια υπόσχεση σε βολεύει.

 

 

20 Tips για καλύτερη υγεία

  1. Φτιάξε ένα playlist που να σου δίνει κίνητρο να χορεύεις όσο το δυνατόν πιο συχνά! Βάλε τα ακουστικά στα αυτιά σου και άσε το MP3 player να κάνει τη δουλειά του
  2. Κατέγραψε σε ημερολόγιο τι τρως για μια ημέρα (ή μια βδομάδα) και παρακολούθησε τι πραγματικά τρως. Οι νυκτερινές επιδρομές στο ψυγείο, μπορεί να μην είναι και πολλή καλή ιδέα. Ο καλύτερός σου σύντροφος ένα smartwatch.
  3. Βούρτσισε τα δόντια σου πριν κοιμηθείς. Ο οδοντίατρός σου θα σε αγαπήσει, τα ούλα σου θα σε ερωτευτούν και για καλύτερα αποτελέσματα κάντο δύο φορές την ημέρα με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
  4. Συγκεντρώσου στις αναπνοές σου όταν αισθάνεσαι το στρες να σε κυριεύει. Δες το σαν μίνι-διαλογισμό μέσω τεχνικών yoga. Με όργανα για γιόγκα ή χωρίς.
  5. Εξασκήσου την ώρα που βλέπεις τηλεόραση, με κάποια ελαφριά άσκηση. Μπορείς να σηκώνεις βαράκια, να χρησιμοποιείς ένα step ή να κάνεις yoga στο χαλάκι της.
  6. Μην στερηθείς τον καφέ που θα φτιάξεις με τη δική σου καφετιέρα, αλλά πιες τον χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Θα δεις ότι εάν το δοκιμάσεις αυτό μερικές φορές δεν είναι τόσο τραγικό, και μπορεί να καταλήξει να σου αρέσει. Αν δεν μπορείς εντελώς σκέτο, περιόρισε τη ζάχαρη όσο αντέχεις.
  7. Περπάτησε δέκα λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα μέσα ή έξω από το σπίτι. Μέσα με τον διάδρομο, έξω με κάποιο activity tracker.
  8. Σχεδίασε μικρές ή μεγάλες αποδράσεις. Και να μην πας το ταξιδάκι τελικά, ο σχεδιασμός και τα όνειρα κακό δεν κάνουν και αναζωογονούν το μυαλό και το σώμα. Βαλίτσες έχεις;
  9. Φτιάξε σάντουιτς ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης. Ακόμα καλύτερα να φτιάχνεις το δικό σου ψωμί με ένα αρτοπαρασκευαστή για να παίρνεις στη δουλειά ένα απολαυστικό σάντουιτς με σπιτικά υλικά.
  10. Τρώγε πρωινό κάθε ημέρα.
  11. Όταν θέλεις να μαγειρέψεις ρύζι στον ατμομάγειρα προτίμησε καφέ αντί για άσπρο. Η διαφορά μόνο αμελητέα δεν είναι.
  12. Φάε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα φρούτα ή πιες έναν φρεσκοστυμμένο χυμό που θα έχεις φτιάξει με τον αποχυμωτή σου
  13. Προσπάθησε να τρως περισσότερα λαχανικά και κάποια γεύματα μόνο με αυτά. Προτίμησε να τα απολαμβάνεις στον ατμό που διατηρούν όλες τις θρεπτικές ουσίες τους.
  14. Δοκίμασε το πράσινο τσάι, είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και έχει υπέροχη γεύση με μια κουταλιά μέλι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα βραστήρα!
  15. Μην πιεις αλκοόλ (ναι, είναι μέσα και οι μπύρες και τα κρασιά), για μια βδομάδα. Αντικατέστησε το με αρκετά υγιεινά και εύγεστα smoothies.
  16. Πιες μόλις ξυπνήσεις ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι. Μπορεί να σε ξινίσει λίγο αλλά είναι για το καλό σου.
  17. Φτιάξε δικό σου dressing με ένα ραβδομπλέντερ για τις σαλάτες σου. Και λιγότερο θα σου κοστίσει και σίγουρα θα είναι πιο θρεπτικό και υγιεινό από τα έτοιμα διαθέσιμα στο εμπόριο. Άσε που θα έχει και λιγότερες θερμίδες.
  18. Για μια εβδομάδα, φτιάξε το πρόγραμμά σου ώστε να κοιμάσαι 8-9 ώρες τη μέρα. Θα γεμίσουν πραγματικά οι μπαταρίες σου. Για καλύτερο και πιο βαθύ ύπνο τις κρύες νύκτες του χειμώνα η ηλεκτρική κουβέρτα είναι μια πολύ καλή λύση.
  19. Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό και πίνε μεγάλες ποσότητες κάθε μέρα. Το νερό κάνει θαύματα.
  20. Μην φας τις τηγανητές πατάτες με το burger σου και περιορίσου στη σαλάτα. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς, τουλάχιστον φτιάξε σπιτικές πατάτες με ελάχιστο λάδι από φριτέζα ή πολυμάγειρα.

Μπορείς να δεις ακόμη