Ηλεκτρική σκούπα ή ασύρματη σκούπα χειρός (σκούπα stick) ;

 

Η σκόνη που συσσωρεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους εκθέτει καθημερινά την υγεία σου σε κίνδυνο αφού αποτελείται από μικροοργανισμούς, χημικές τοξικές ουσίες, υπολείμματα τροφών κ.α. Δυστυχώς, δεν μπορείς να ελέγχεις όλους τους χώρους που παρευρίσκεσαι καθημερινά. Μπορείς όμως, να διατηρείς τον προσωπικό σου χώρο καθαρό κι απαλλαγμένο από την ενοχλητική σκόνη. Για να εξασφαλίσεις όσο το δυνατόν πιο υγιεινό περιβάλλον για σένα και την οικογένειά σου θα πρέπει να τηρείς με συνέπεια ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθαριότητας.

Το σκούπισμα είναι από τις πιο απαραίτητες διαδικασίες που απαλλάσσουν το σπίτι σου από τη σκόνη και τα ακάρεα, δύο από τις βασικότερες αιτίες αλλεργίας και άσθματος. Ωστόσο, οι γρήγοροι κι απαιτητικοί ρυθμοί ζωής δεν σου επιτρέπουν να αφιερώνεις άπλετο χρόνο σε αυτό ενώ πολλές φορές με την κούραση που σου προκαλούν οι υποχρεώσεις το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι να γυρίσεις σπίτι να κάνεις δουλειές. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα του σκουπίσματος χρειάζεσαι κάτι γρήγορο και αποτελεσματικό.

Κι έτσι σκέφτεσαι αν πρέπει να σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα που είναι δώρο της μαμάς «για να καθαρίζεις σε βάθος», ή με την ασύρματη σκούπα χειρός, δώρο της κολλητής σου, «για σκούπισμα στο πι και φι»;

Αν έχεις το συγκεκριμένο δίλημμα, δες τι πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή:

 

Ηλεκτρική Σκούπα

 

 

Πρόκειται για τη σύγχρονη λύση στο σκούπισμα. Η ηλεκτρική σκούπα έχει μεγάλη ισχύ εξασφαλίζοντάς σου υψηλή απορροφητικότητα. Ρουφάει οτιδήποτε βρίσκεται στο πάτωμα, οπότε εάν έχεις χάσει κάτι, είναι ιδανική για να στο «ψαρέψει». Αυτό θα μπορούσε να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να μαζέψει κάποιο μικροαντικείμενο που δεν γνωρίζεις πως σου έχει παραπέσει. Για να το αποφύγεις αυτό και να είσαι ασφαλής μπορείς να βάλεις στο στόμιο της σκούπας ένα κομμάτι παλιό καλσόν, έτσι πετυχαίνεις να βρεις κάτι που ίσως έχεις χάσει, χωρίς το φόβο πως θα καταλήξει στη σακούλα. Επίσης, είναι ιδανική εάν χρησιμοποιείς σακούλες κενού αέρος για αποθήκευση. Όμως μην τη χρησιμοποιήσεις για τις στάχτες του τζακιού σου, εκτός εάν το μοντέλο υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή.

Σκουπίζει το ίδιο καλά σε σκληρά πατώματα αλλά και στο καλό σου χαλί απομακρύνοντας τη σκόνη και τα ακάρεα. Τα ειδικά φίλτρα που διαθέτουν όλες σχεδόν οι σκούπες, εγκλωβίζουν τη σκόνη και φιλτράρουν τον αέρα που απελευθερώνεται και πάλι στο δωμάτιο αποκτώντας το υγιεινό περιβάλλον που χρειάζεσαι. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να τα αντικαθιστάς κάθε φορά που λερώνονται πολύ, περίπου κάθε έξι μήνες είναι το ιδανικό.

Εάν θες μάλιστα, να ευωδιάσεις το χώρο σου, ρούφηξε λίγη σκόνη βανίλιας μεσα στη σκούπα σου ή ρίξε λίγο από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο στο φίλτρο και το δωμάτιο θα μοσχοβολάει.

Η ύπαρξη σακούλας εξασφαλίζει πολλά σκουπίσματα, όμως να θυμάσαι να την αλλάζεις όταν γεμίζει γιατί δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θες. Υπάρχουν βέβαια μοντέλα στην αγορά που διαθέτουν δοχείο συγκέντρωσης της σκόνης αντί σακούλας επιτρέποντας σου έτσι να βλέπεις πότε γεμίζει.

Τέλος, πρέπει να ξέρεις ότι όλες οι σκούπες διαθέτουν εξαρτήματα, για να μπορείς να καθαρίζεις κουρτίνες, στρώματα, τον καναπέ σου ακόμα και τις ράγες των παραθύρων σου. Κάποια μοντέλα σου επιτρέπουν να καθαρίζεις ακόμα και υγρά κάνοντας έτσι το καθάρισμα και κατ’ επέκταση τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη.

Εάν έχεις κάποιο κατοικίδιο ή μικρό παιδί, μπορείς να διαλέξεις ένα αθόρυβο μοντέλο, γιατί τα περισσότερα παιδάκια ή ζωάκια φοβούνται τον ήχο υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως επίσης υπάρχουν πολλές σκούπες με ειδικό πέλμα για τις τρίχες των κατοικίδιων.

 

 

 

Ασύρματη σκούπα χειρός- Σκούπα Stick 

 

 

Η ασύρματη σκούπα χειρός –  διαφέρει σημαντικά σε μέγεθος από μια παραδοσιακή ηλεκτρική σκούπα, ωστόσο θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για τις δυνατότητες που προσφέρει η καθεμία.

Είναι πιο μικρή σε μέγεθος και σε ισχύ αλλά σκουπίζει εξίσου καλά, επιτρέποντάς σου να καθαρίσεις το χώρο σου όπως σε βολεύει. Είναι ιδανική για καθημερινή χρήση αφού είναι αρκετά ελαφριά και μικρότερη σε όγκο.

Τα συγκεκριμένα μοντέλα  είναι επαναφορτιζόμενα, που σημαίνει πως δεν έχουν καλώδιο κι έτσι θα μπορείς να τα μεταφέρεις πανεύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Διαθέτουν μπαταρία λιθίου, εξασφαλίζοντας σου έτσι την αυτονομία που χρειάζεσαι για να ξεφορτωθείς όλη τη σκόνη από τον χώρο σου ενώ η φόρτιση ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες. Επίσης, το μικρό τους μέγεθος διευκολύνει την αποθήκευση τους, ιδιαίτερα αν το σπίτι σου είναι μικρό.

Δεν έχουν σακούλα, αλλά διαθέτουν δοχείο συγκέντρωσης σκόνης αρκετά ικανοποιητικό σε μέγεθος, το οποίο αδειάζει πολύ εύκολα. Αυτό σου εξοικονομεί και χρήματα αφού δεν χρειάζεται να αγοράζεις σακούλες. Σε κάποια μοντέλα υπάρχει κι ενσωματωμένο σκουπάκι, κάνοντάς την έτσι, ιδανική για το καθάρισμα του αυτοκινήτου, του πάγκου εργασίας σου αλλά και για να αντιμετωπίσεις με ευκολία τα μικροατυχήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, κάποια μοντέλα είναι ιδανικά εάν έχεις στην οικογένεια κάποιο ζωάκι, γιατί οι τρίχες απορροφώνται πανεύκολα.

Ό,τι κι αν επιλέξεις να θυμάσαι πως για να αντιμετωπίσεις τη σκόνη, τους ρύπους κι οποιοδήποτε μικροοργανισμό μολύνει την ατμόσφαιρα του χώρου σου, μπορείς να βρεις στην αγορά μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Οι σύγχρονες συσκευές σου προσφέρουν τόσες επιλογές που έχουν κάνει πολύ εύκολη την καθαριότητα του χώρου σου και πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αποφύγεις το σκούπισμα.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη